Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: zatruć
Ostre
zatrucie
; podrażnienie, zapalenie skóry

Acute
poisoning
; irritation, dermatitis
Ostre
zatrucie
; podrażnienie, zapalenie skóry

Acute
poisoning
; irritation, dermatitis

...wraz z czasem, w którym nastąpiła śmierć lub humanitarne zabicie, liczbę wykazującą oznaki
zatrucia
, opis obserwowanych oznak zatrucia, włączając czas zaistnienia, czas trwania, stopień ciężk

Additionally, all data should be summarised in tabular form showing for each test group the number of animals at the start of the test, the number of animals found dead during the test or killed for...
Dodatkowo, wszystkie dane powinny być zestawione w postaci tabelarycznej, przedstawiając w odniesieniu do każdej badanej grupy liczbę zwierząt na początku badania, liczbę zwierząt, które poniosły śmierć podczas trwania badania lub które zabito z przyczyn humanitarnych wraz z czasem, w którym nastąpiła śmierć lub humanitarne zabicie, liczbę wykazującą oznaki
zatrucia
, opis obserwowanych oznak zatrucia, włączając czas zaistnienia, czas trwania, stopień ciężkości każdego działania toksycznego, liczbę zwierząt wykazującą zmiany patologiczne, typ zmian patologicznych i procent zwierząt obrazujący każdy typ zmiany patologicznej.

Additionally, all data should be summarised in tabular form showing for each test group the number of animals at the start of the test, the number of animals found dead during the test or killed for humane reasons and the time of any death or humane kill, the number showing signs of toxicity, a description of the signs of toxicity observed, including time of onset, duration, and severity of any toxic effects, the number of animals showing lesions, the type of lesions and the percentage of animals displaying each type of lesion.

...stronie internetowej, że po 1980 r. stwierdzono wśród ludności Danii zaledwie pięć przypadków
zatrucia
jadem kiełbasianym i żaden nie był spowodowany spożyciem produktów mięsnych.

The Danish health surveillance institution, the Statens Serum Institute, states on its website that after 1980 there have only occurred five cases of botulism amongst the Danish population, none of...
Duński urząd nadzoru zdrowotnego – instytut Statens Serum – stwierdza na swojej stronie internetowej, że po 1980 r. stwierdzono wśród ludności Danii zaledwie pięć przypadków
zatrucia
jadem kiełbasianym i żaden nie był spowodowany spożyciem produktów mięsnych.

The Danish health surveillance institution, the Statens Serum Institute, states on its website that after 1980 there have only occurred five cases of botulism amongst the Danish population, none of these being caused by the consumption of meat products.

...takie dane, będzie musiała monitorować sytuację w szczególności w odniesieniu do kontroli
zatruć
jadem kiełbasianym, udziału produktów mięsnych objętych poziomem dopuszczalnym 60 mg/kg w ogó

In order to be able to submit such data Denmark will have to monitor the situation in particular with regard to the control of botulism, the share of meat products covered by the 60 mg/kg limit in...
Aby Dania mogła przedstawić takie dane, będzie musiała monitorować sytuację w szczególności w odniesieniu do kontroli
zatruć
jadem kiełbasianym, udziału produktów mięsnych objętych poziomem dopuszczalnym 60 mg/kg w ogólnym spożyciu produktów mięsnych w Danii, w tym innych istotnych czynników ryzyka związanych z typowymi nawykami żywieniowymi, oraz importu produktów mięsnych z innych państw członkowskich.

In order to be able to submit such data Denmark will have to monitor the situation in particular with regard to the control of botulism, the share of meat products covered by the 60 mg/kg limit in the overall consumption of meat products in Denmark, including any other risk factor of typical dietary habits as relevant, as well as imports of meat products from other Member States.

Zebrane dane powinny dotyczyć w szczególności kontroli
zatruć
jadem kiełbasianym, udziału produktów mięsnych objętych poziomem dopuszczalnym 60 mg/kg w ogólnym spożyciu produktów mięsnych w Danii, w...

The data collected should focus in particular on the control of botulism, the share of meat products covered by the 60 mg/kg limit in the overall consumption of meat products in Denmark, including...
Zebrane dane powinny dotyczyć w szczególności kontroli
zatruć
jadem kiełbasianym, udziału produktów mięsnych objętych poziomem dopuszczalnym 60 mg/kg w ogólnym spożyciu produktów mięsnych w Danii, w tym innych istotnych czynników ryzyka związanych z typowymi nawykami żywieniowymi oraz importu produktów mięsnych z innych państw członkowskich.

The data collected should focus in particular on the control of botulism, the share of meat products covered by the 60 mg/kg limit in the overall consumption of meat products in Denmark, including any other risk factor of typical dietary habits as relevant, as well as imports of meat products from other Member States.

...dane w nowym wniosku, Dania musiała monitorować sytuację w szczególności w odniesieniu do kontroli
zatruć
jadem kiełbasianym, udziału produktów mięsnych objętych poziomem dopuszczalnym 60 mg/kg w...

In order to be able to submit such data in a renewed application, Denmark was required to monitor the situation in particular with regard to the control of botulism, the share of meat products...
Aby móc przedstawić takie dane w nowym wniosku, Dania musiała monitorować sytuację w szczególności w odniesieniu do kontroli
zatruć
jadem kiełbasianym, udziału produktów mięsnych objętych poziomem dopuszczalnym 60 mg/kg w ogólnym spożyciu produktów mięsnych w Danii, w tym innych istotnych czynników ryzyka związanych z typowymi nawykami żywieniowymi, oraz przywozu produktów mięsnych z innych państw członkowskich.

In order to be able to submit such data in a renewed application, Denmark was required to monitor the situation in particular with regard to the control of botulism, the share of meat products covered by the 60 mg/kg limit in the overall consumption of meat products in Denmark, including any other risk factor of typical dietary habits as relevant, as well as imports of meat products from other Member States.

...pod względem, między innymi, zatruć jadem kiełbasianym, Dania zaobserwowała brak przypadków
zatrucia
jadem kiełbasianym na jej terytorium od 2006 r. W związku z tym nadal uważa się, że duńskie

Following Decision 2008/448/EC, which required Denmark to monitor the situation with respect to, inter alia, botulism, Denmark notes that no cases of botulism have been recorded in Denmark since...
Zgodnie z decyzją 2008/448/WE, która zobowiązała Danię do monitorowania sytuacji pod względem, między innymi, zatruć jadem kiełbasianym, Dania zaobserwowała brak przypadków
zatrucia
jadem kiełbasianym na jej terytorium od 2006 r. W związku z tym nadal uważa się, że duńskie przepisy dotyczące stosowania azotynów w produktach mięsnych zapewniają szeroką ochronę przez zatruciem pokarmowym.

Following Decision 2008/448/EC, which required Denmark to monitor the situation with respect to, inter alia, botulism, Denmark notes that no cases of botulism have been recorded in Denmark since 2006. Thus, the Danish provisions on the use of nitrite in meat products are still considered as providing comprehensive protection against food poisoning.

...Disease Bulletin, Eurosurveillance ze stycznia 1999 r., numeru specjalnego poświęconego
zatruciom
jadem kiełbasianym w Europie, zatrucia takie występują w Danii bardzo rzadko.

According to the European Communicable Disease Bulletin, Eurosurveillance, of January 1999, which is a special issue on botulism in Europe, botulism is very rare in Denmark.
Według European Communicable Disease Bulletin, Eurosurveillance ze stycznia 1999 r., numeru specjalnego poświęconego
zatruciom
jadem kiełbasianym w Europie, zatrucia takie występują w Danii bardzo rzadko.

According to the European Communicable Disease Bulletin, Eurosurveillance, of January 1999, which is a special issue on botulism in Europe, botulism is very rare in Denmark.

...obejmuje zwierzęta wykorzystywane w bezpośrednim diagnozowaniu chorób takich jak wścieklizna czy
zatrucie
jadem kiełbasianym, ale z wyłączeniem badań sklasyfikowanych w kategorii wykorzystania regu

Diagnosis of diseases includes animals used in direct diagnosis of diseases such as rabies, botulism, but excluding those covered under regulatory use.
Diagnostyka chorób obejmuje zwierzęta wykorzystywane w bezpośrednim diagnozowaniu chorób takich jak wścieklizna czy
zatrucie
jadem kiełbasianym, ale z wyłączeniem badań sklasyfikowanych w kategorii wykorzystania regulacyjnego.

Diagnosis of diseases includes animals used in direct diagnosis of diseases such as rabies, botulism, but excluding those covered under regulatory use.

...obejmuje zwierzęta wykorzystywane w bezpośrednim diagnozowaniu chorób takich jak wścieklizna czy
zatrucie
jadem kiełbasianym, ale z wyłączeniem badań sklasyfikowanych w kategorii wykorzystania regu

Diagnosis of diseases includes animals used in direct diagnosis of diseases such as rabies, botulism, but excluding those covered under regulatory use.
Diagnostyka chorób obejmuje zwierzęta wykorzystywane w bezpośrednim diagnozowaniu chorób takich jak wścieklizna czy
zatrucie
jadem kiełbasianym, ale z wyłączeniem badań sklasyfikowanych w kategorii wykorzystania regulacyjnego.

Diagnosis of diseases includes animals used in direct diagnosis of diseases such as rabies, botulism, but excluding those covered under regulatory use.

...a w szczególności na danych liczbowych wskazujących, że Dania była w stanie ograniczyć
zatrucia
jadem kiełbasianym mimo niższych maksymalnych poziomów azotynów dodawanych do określonych t

...available information and, in particular, on figures indicating that Denmark has been able to
control
botulism despite lower maximum levels of nitrite added to particular types of meat products
Powyższe wnioski opierają się na obecnie dostępnych informacjach, a w szczególności na danych liczbowych wskazujących, że Dania była w stanie ograniczyć
zatrucia
jadem kiełbasianym mimo niższych maksymalnych poziomów azotynów dodawanych do określonych typów produktów mięsnych oraz wyższych maksymalnych poziomów w przypadku „produktów mięsnych całkowicie lub wstępnie konserwowanych poddawanych obróbce cieplnej otrzymanych z mięsa mielonego”, co nie doprowadziło do nieproporcjonalnych zakłóceń w handlu.

The above conclusions are based on the currently available information and, in particular, on figures indicating that Denmark has been able to
control
botulism despite lower maximum levels of nitrite added to particular types of meat products and a higher maximum level as regards ‘entirely preserved or semi-preserved heat-treated meat products derived from minced meat’, while not disrupting trade in a disproportionate fashion.

...a w szczególności na danych liczbowych wskazujących, że Dania była w stanie ograniczyć
zatrucia
jadem kiełbasianym mimo mniejszych najwyższych poziomów azotynów dodawanych do określonych

...available information and, in particular, on figures indicating that Denmark has been able to
control
botulism despite lower maximum levels of nitrite added to particular types of meat products,
Powyższe wnioski opierają się na obecnie dostępnych informacjach, a w szczególności na danych liczbowych wskazujących, że Dania była w stanie ograniczyć
zatrucia
jadem kiełbasianym mimo mniejszych najwyższych poziomów azotynów dodawanych do określonych typów produktów mięsnych, co nie doprowadziło do nieproporcjonalnych zakłóceń w handlu.

The above conclusions are based on the currently available information and, in particular, on figures indicating that Denmark has been able to
control
botulism despite lower maximum levels of nitrite added to particular types of meat products, while not disrupting trade in a disproportionate fashion.

...poprzez hamowanie między innymi wzrostu bakterii Clostridium botulinum odpowiedzialnych za
zatrucie
jadem kiełbasianym, które jest niebezpieczne dla życia.

Nitrites have been used in meat products for many decades, inter alia, to secure, in conjunction with other factors, the preservation and microbiological safety of meat products, in particular cured...
Azotyny dodaje się do produktów mięsnych od wielu dziesięcioleci, między innymi w celu zagwarantowania, w połączeniu z innymi czynnikami, konserwacji i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów mięsnych, w szczególności peklowanych produktów mięsnych, poprzez hamowanie między innymi wzrostu bakterii Clostridium botulinum odpowiedzialnych za
zatrucie
jadem kiełbasianym, które jest niebezpieczne dla życia.

Nitrites have been used in meat products for many decades, inter alia, to secure, in conjunction with other factors, the preservation and microbiological safety of meat products, in particular cured meat products, inhibiting, amongst other things, the multiplication of Clostridium botulinum, the bacteria responsible for life-threatening botulism.

...poprzez hamowanie między innymi wzrostu bakterii Clostridium botulinum odpowiedzialnych za
zatrucie
jadem kiełbasianym, które jest niebezpieczne dla życia.

Nitrites have been used in meat and meat products for many decades, inter alia, to secure, in conjunction with other factors, the preservation and microbiological safety of meat products, in...
Azotyny dodaje się do mięsa i produktów mięsnych od wielu dziesięcioleci, między innymi w celu zagwarantowania, w połączeniu z innymi czynnikami, konserwacji i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów mięsnych, w szczególności peklowanych produktów mięsnych, poprzez hamowanie między innymi wzrostu bakterii Clostridium botulinum odpowiedzialnych za
zatrucie
jadem kiełbasianym, które jest niebezpieczne dla życia.

Nitrites have been used in meat and meat products for many decades, inter alia, to secure, in conjunction with other factors, the preservation and microbiological safety of meat products, in particular cured meat products, inhibiting, amongst other things, the multiplication of Clostridium botulinum, the bacteria responsible for life-threatening botulism.

Podkreśla, że sama konserwacja produktów mięsnych, zapobiegająca
zatruciu
jadem kiełbasianym, opiera się na złożonej interakcji wielu czynników – nie tylko azotynów, ale również soli, pH i kontroli...

It stresses that the same preservation of meat products, ensuring there are no outbreaks of botulism, relies upon a complex interaction between a number of factors including not only nitrites but...
Podkreśla, że sama konserwacja produktów mięsnych, zapobiegająca
zatruciu
jadem kiełbasianym, opiera się na złożonej interakcji wielu czynników – nie tylko azotynów, ale również soli, pH i kontroli temperatury.

It stresses that the same preservation of meat products, ensuring there are no outbreaks of botulism, relies upon a complex interaction between a number of factors including not only nitrites but also salt, pH and temperature control.

Ponadto w Danii liczba przypadków
zatruć
jadem kiełbasianym jest względnie niewielka w porównaniu z innymi państwami członkowskimi UE i od 1980 r. nie stwierdzono ani jednego przypadku spowodowanego...

Moreover, it has a relatively low rate of botulism compared with other EU Member States, and not a single case caused by the consumption of meat products has been recorded since 1980.
Ponadto w Danii liczba przypadków
zatruć
jadem kiełbasianym jest względnie niewielka w porównaniu z innymi państwami członkowskimi UE i od 1980 r. nie stwierdzono ani jednego przypadku spowodowanego spożyciem produktów mięsnych.

Moreover, it has a relatively low rate of botulism compared with other EU Member States, and not a single case caused by the consumption of meat products has been recorded since 1980.

Podkreśla się, że mniej jest przypadków
zatrucia
jadem kiełbasianym niż w większości pozostałych państw członkowskich.

It states that there are fewer cases of botulism than in most other Member States.
Podkreśla się, że mniej jest przypadków
zatrucia
jadem kiełbasianym niż w większości pozostałych państw członkowskich.

It states that there are fewer cases of botulism than in most other Member States.

...przedstawionych danych liczbowych dotyczących występowania zatruć pokarmowych, a w szczególności
zatruć
jadem kiełbasianym, Dania wykazała, że przy obecnych przepisach osiągała dotychczas zadowalaj

Through the figures it provided on the occurrence of food poisoning and, in particular, botulism, Denmark has demonstrated that it has so far achieved satisfactory results with its legislation.
Za pomocą przedstawionych danych liczbowych dotyczących występowania zatruć pokarmowych, a w szczególności
zatruć
jadem kiełbasianym, Dania wykazała, że przy obecnych przepisach osiągała dotychczas zadowalające wyniki.

Through the figures it provided on the occurrence of food poisoning and, in particular, botulism, Denmark has demonstrated that it has so far achieved satisfactory results with its legislation.

...przedstawionych danych liczbowych dotyczących występowania zatruć pokarmowych, a w szczególności
zatruć
jadem kiełbasianym, Dania wykazała, że przy obecnych przepisach osiągała dotychczas zadowalaj

Through the figures it provided on the occurrence of food poisoning and, in particular, botulism, Denmark has demonstrated that it has so far achieved satisfactory results with its legislation.
Za pomocą przedstawionych danych liczbowych dotyczących występowania zatruć pokarmowych, a w szczególności
zatruć
jadem kiełbasianym, Dania wykazała, że przy obecnych przepisach osiągała dotychczas zadowalające wyniki.

Through the figures it provided on the occurrence of food poisoning and, in particular, botulism, Denmark has demonstrated that it has so far achieved satisfactory results with its legislation.

...2008/448/WE, która zobowiązała Danię do monitorowania sytuacji pod względem, między innymi,
zatruć
jadem kiełbasianym, Dania zaobserwowała brak przypadków zatrucia jadem kiełbasianym na jej te

Following Decision 2008/448/EC, which required Denmark to monitor the situation with respect to, inter alia, botulism, Denmark notes that no cases of botulism have been recorded in Denmark since...
Zgodnie z decyzją 2008/448/WE, która zobowiązała Danię do monitorowania sytuacji pod względem, między innymi,
zatruć
jadem kiełbasianym, Dania zaobserwowała brak przypadków zatrucia jadem kiełbasianym na jej terytorium od 2006 r. W związku z tym nadal uważa się, że duńskie przepisy dotyczące stosowania azotynów w produktach mięsnych zapewniają szeroką ochronę przez zatruciem pokarmowym.

Following Decision 2008/448/EC, which required Denmark to monitor the situation with respect to, inter alia, botulism, Denmark notes that no cases of botulism have been recorded in Denmark since 2006. Thus, the Danish provisions on the use of nitrite in meat products are still considered as providing comprehensive protection against food poisoning.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich