Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: obróbka
Niepoddane
obróbce
produkty z krwi drobiu i innych gatunków ptaków:

Untreated blood products of poultry and other avian species:
Niepoddane
obróbce
produkty z krwi drobiu i innych gatunków ptaków:

Untreated blood products of poultry and other avian species:

Niepoddane
obróbce
produkty z krwi drobiu i innych gatunków ptaków:

Untreated blood products of poultry and other avian species:
Niepoddane
obróbce
produkty z krwi drobiu i innych gatunków ptaków:

Untreated blood products of poultry and other avian species:

Poddane
obróbce
produkty z krwi innych gatunków zwierząt:

Treated blood products of any species:
Poddane
obróbce
produkty z krwi innych gatunków zwierząt:

Treated blood products of any species:

Poddane
obróbce
produkty z krwi innych gatunków:

Treated blood products of any species:
Poddane
obróbce
produkty z krwi innych gatunków:

Treated blood products of any species:

Niepoddane
obróbce
produkty z krwi innych zwierząt:

Untreated blood products of other animals:
Niepoddane
obróbce
produkty z krwi innych zwierząt:

Untreated blood products of other animals:

Niepoddane
obróbce
produkty z krwi innych zwierząt:

Untreated blood products of other animals:
Niepoddane
obróbce
produkty z krwi innych zwierząt:

Untreated blood products of other animals:

przechowywanie i
obróbka
produktów pośrednich i końcowych,

intermediate and final product storage and
handling
,
przechowywanie i
obróbka
produktów pośrednich i końcowych,

intermediate and final product storage and
handling
,

Historia wielokrotnie wykazała głęboki związek między produkcją rolną i
obróbką
produktów a ich obszarem produkcji. Związek ten podlegał konsolidacji i umocnieniu dzięki zmieniającym się czynnikom...

History has demonstrated the deep, close link between agricultural production, the
processing
of the product and the reference areas, a link which has been consolidated and confirmed by the...
Historia wielokrotnie wykazała głęboki związek między produkcją rolną i
obróbką
produktów a ich obszarem produkcji. Związek ten podlegał konsolidacji i umocnieniu dzięki zmieniającym się czynnikom społecznym, gospodarczym i produkcyjnym oraz doświadczeniu ludzi, które pogłębiało się w miarę upływu czasu.

History has demonstrated the deep, close link between agricultural production, the
processing
of the product and the reference areas, a link which has been consolidated and confirmed by the development of social, economic and production factors and of human experience which has been strengthened over the centuries.

...zmiany w części 2 załącznika II do decyzji 2007/777/WE w celu określenia odpowiedniego procesu
obróbki
produktów mięsnych oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit przeznaczonych do spoży

Part 2 of Annex II to Decision 2007/777/EC should also be amended in order to provide for adequate treatment of meat products and treated stomachs, bladders and intestines for human consumption...
Należy również wprowadzić zmiany w części 2 załącznika II do decyzji 2007/777/WE w celu określenia odpowiedniego procesu
obróbki
produktów mięsnych oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit przeznaczonych do spożycia przez ludzi, uzyskanych z mięsa drobiu, mięsa ptaków bezgrzebieniowych utrzymywanych w warunkach fermowych i mięsa dzikiego ptactwa łownego pochodzących z obszaru w Izraelu, na którym wystąpiły wspomniane ogniska.

Part 2 of Annex II to Decision 2007/777/EC should also be amended in order to provide for adequate treatment of meat products and treated stomachs, bladders and intestines for human consumption obtained from meat of poultry, farmed ratites and wild game birds that originate from the area in Israel affected by those outbreaks.

...być osiągnięta w całej objętości mięsa i/lub przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit w czasie
obróbki
produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit, lub, w przypadku surowej

D A minimum temperature of 70 °C which must be reached throughout the meat and/or stomachs, bladders and intestines during the processing of meat products and treated stomachs, bladders and...
D minimalna temperatura 70 °C, która musi być osiągnięta w całej objętości mięsa i/lub przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit w czasie
obróbki
produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit, lub, w przypadku surowej szynki, obróbka składająca się z naturalnej fermentacji i dojrzewania nie krótszego niż dziewięć miesięcy, na skutek których produkt posiada następujące cechy:

D A minimum temperature of 70 °C which must be reached throughout the meat and/or stomachs, bladders and intestines during the processing of meat products and treated stomachs, bladders and intestines, or for raw ham, a treatment consisting of natural fermentation and maturation of not less than nine months and resulting in the following characteristics:

Wymogi zdrowia zwierząt dotyczące pochodzenia i
obróbki
produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit

Animal health requirements concerning the origin and
treatment
of the meat products and treated stomachs, bladders and intestines
Wymogi zdrowia zwierząt dotyczące pochodzenia i
obróbki
produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit

Animal health requirements concerning the origin and
treatment
of the meat products and treated stomachs, bladders and intestines

...być osiągnięta w całej objętości mięsa i/lub przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit w czasie
obróbki
produktu mięsnego oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit.

C A minimum temperature of 80 °C which must be reached throughout the meat and/or stomachs, bladders and intestines during the processing of the meat product and treated stomachs, bladders and...
C minimalna temperatura 80 °C, która musi być osiągnięta w całej objętości mięsa i/lub przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit w czasie
obróbki
produktu mięsnego oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit.

C A minimum temperature of 80 °C which must be reached throughout the meat and/or stomachs, bladders and intestines during the processing of the meat product and treated stomachs, bladders and intestines.

Temperatura lub inna
obróbka
produktu mięsnego: (5)

Temperature or other
treatment applied
to the meat product: (5)
Temperatura lub inna
obróbka
produktu mięsnego: (5)

Temperature or other
treatment applied
to the meat product: (5)

...w sytuacji zdrowotnej zwierząt w krajach trzecich właściwe jest ustanowienie zasad dotyczących
obróbki
produktów mięsnych z krajów trzecich lub części krajów trzecich przed ich przywozem do Wspól

...in the animal health situation in third countries, it is appropriate to lay down rules concerning
treatments
for meat products from third countries or parts of third countries prior to their...
Z powodu różnic w sytuacji zdrowotnej zwierząt w krajach trzecich właściwe jest ustanowienie zasad dotyczących
obróbki
produktów mięsnych z krajów trzecich lub części krajów trzecich przed ich przywozem do Wspólnoty.

Due to differences in the animal health situation in third countries, it is appropriate to lay down rules concerning
treatments
for meat products from third countries or parts of third countries prior to their importation into the Community.

Z zastrzeżeniem zgodności z warunkami dotyczącymi pochodzenia i
obróbki
produktów mięsnych określonych w załączniku I, Państwa Członkowskie zezwalają na przywóz produktów mięsnych pochodzących z...

Subject to compliance with the conditions concerning the origin and
treatment
of the meat products, as set out in Annex I, Member States shall authorise the importation of meat products originating...
Z zastrzeżeniem zgodności z warunkami dotyczącymi pochodzenia i
obróbki
produktów mięsnych określonych w załączniku I, Państwa Członkowskie zezwalają na przywóz produktów mięsnych pochodzących z następujących krajów trzecich lub części krajów trzecich:

Subject to compliance with the conditions concerning the origin and
treatment
of the meat products, as set out in Annex I, Member States shall authorise the importation of meat products originating in the following third countries or parts of third countries:

Z zastrzeżeniem zgodności z warunkami dotyczącymi pochodzenia i
obróbki
produktów mięsnych określonych w załączniku I 1) i 2), państwa członkowskie zezwalają na przywóz produktów mięsnych...

Subject to compliance with the conditions concerning the origin and
treatment
of the meat products set out in Annex I(1) and (2), Member States shall authorise imports of meat products originating in...
Z zastrzeżeniem zgodności z warunkami dotyczącymi pochodzenia i
obróbki
produktów mięsnych określonych w załączniku I 1) i 2), państwa członkowskie zezwalają na przywóz produktów mięsnych pochodzących z następujących krajów trzecich i części krajów trzecich:

Subject to compliance with the conditions concerning the origin and
treatment
of the meat products set out in Annex I(1) and (2), Member States shall authorise imports of meat products originating in the following third countries and parts of third countries:

Warunki zdrowia zwierząt dotyczące pochodzenia i
obróbki
produktów mięsnych

Animal health conditions concerning the origin and
treatment
of the meat products
Warunki zdrowia zwierząt dotyczące pochodzenia i
obróbki
produktów mięsnych

Animal health conditions concerning the origin and
treatment
of the meat products

Warunki zdrowia zwierząt dotyczące pochodzenia i
obróbki
produktów mięsnych

Animal health conditions concerning the origin and
treatment
of the meat products
Warunki zdrowia zwierząt dotyczące pochodzenia i
obróbki
produktów mięsnych

Animal health conditions concerning the origin and
treatment
of the meat products

Metoda mokra wymaga zupełnie innych urządzeń niż metoda termiczna, m.in. konieczna jest
obróbka
produktu przed i po magazynowaniu, łącznie z defluoryzacją, zagęszczeniem, odbarwieniem itp. Strategia...

However, the 1996 strategy did not provide for any of these steps.
Metoda mokra wymaga zupełnie innych urządzeń niż metoda termiczna, m.in. konieczna jest
obróbka
produktu przed i po magazynowaniu, łącznie z defluoryzacją, zagęszczeniem, odbarwieniem itp. Strategia z 1996 r. nie przewidywała żadnego z powyższych etapów produkcji.

However, the 1996 strategy did not provide for any of these steps.

sześciu godzin bez przerwy w przypadku
obróbki
produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w art. 8 lit. a) ppkt (i) i (ii) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009.

six hours without interruption in case of
treatment
of animal by-products referred to in Article 8(a)(i) and (ii) of Regulation (EC) No 1069/2009.
sześciu godzin bez przerwy w przypadku
obróbki
produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w art. 8 lit. a) ppkt (i) i (ii) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009.

six hours without interruption in case of
treatment
of animal by-products referred to in Article 8(a)(i) and (ii) of Regulation (EC) No 1069/2009.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich