Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: musować
...ludzi w takiej postaci, winem nadającym się do produkcji wina stołowego, winem stołowym, winem
musującym
, winem musującym gazowanym, winem półmusującym, winem półmusującym gazowanym, winem likier

...intended for direct human consumption as such, wine suitable for producing table wine,
sparkling
wine, aerated sparkling wine, semi-sparkling wine, aerated semi-sparkling wine, liqueur wi
Stosować z moszczem gronowym w trakcie fermentacji przeznaczonym do bezpośredniego spożycia przez ludzi w takiej postaci, winem nadającym się do produkcji wina stołowego, winem stołowym, winem
musującym
, winem musującym gazowanym, winem półmusującym, winem półmusującym gazowanym, winem likierowym i winami gatunkowymi produkowanymi w określonym regionie geograficznym (psr)

Use with grape must in fermentation intended for direct human consumption as such, wine suitable for producing table wine,
sparkling
wine, aerated sparkling wine, semi-sparkling wine, aerated semi-sparkling wine, liqueur wine and quality wines psr

...ludzi w takiej postaci, winem nadającym się do produkcji wina stołowego, winem stołowym, winem
musującym
, winem musującym gazowanym, winem półmusującym, winem półmusującym gazowanym, winem likier

...intended for direct human consumption as such, wine suitable for producing table wine, table wine,
sparkling
wine, aerated sparkling wine, semi-sparkling wine, aerated semi-sparkling wine, liqueur...
Stosować z moszczem gronowym w trakcie fermentacji przeznaczonym do bezpośredniego spożycia przez ludzi w takiej postaci, winem nadającym się do produkcji wina stołowego, winem stołowym, winem
musującym
, winem musującym gazowanym, winem półmusującym, winem półmusującym gazowanym, winem likierowym i winami gatunkowymi produkowanymi w określonym regionie geograficznym (psr)

Use with grape must in fermentation intended for direct human consumption as such, wine suitable for producing table wine, table wine,
sparkling
wine, aerated sparkling wine, semi-sparkling wine, aerated semi-sparkling wine, liqueur wine and quality wines psr

Zgodnie z art. 118y ust. 1 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 na etykiecie i prezentacji wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego...

...accordance with Article 118y(1)(e) of Regulation (EC) No 1234/2007, labelling and presentation of
sparkling
wine, aerated
sparkling
wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine...
Zgodnie z art. 118y ust. 1 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 na etykiecie i prezentacji wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego należy wskazać nazwę producenta lub dostawcy.

In accordance with Article 118y(1)(e) of Regulation (EC) No 1234/2007, labelling and presentation of
sparkling
wine, aerated
sparkling
wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine must indicate the name of the producer or vendor.

w przypadku wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego – wskazanie zawartości cukru.

in the case of
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine, an indication of the sugar content.
w przypadku wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego – wskazanie zawartości cukru.

in the case of
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine, an indication of the sugar content.

w przypadku wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego – wskazanie zawartości cukru.

in the case of
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine, an indication of the sugar content.
w przypadku wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego – wskazanie zawartości cukru.

in the case of
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine, an indication of the sugar content.

w przypadku wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego – wskazanie zawartości cukru.

in the case of
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine, an indication of the sugar content.
w przypadku wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego – wskazanie zawartości cukru.

in the case of
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine, an indication of the sugar content.

wskazanie podmiotu dokonującego butelkowania lub, w przypadku wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego – nazwy...

an indication of the bottler or, in the case of
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine, the name of the producer or vendor;
wskazanie podmiotu dokonującego butelkowania lub, w przypadku wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego – nazwy producenta lub dostawcy;

an indication of the bottler or, in the case of
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine, the name of the producer or vendor;

wskazanie podmiotu dokonującego butelkowania lub, w przypadku wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego – nazwy...

an indication of the bottler or, in the case of
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine, the name of the producer or vendor;
wskazanie podmiotu dokonującego butelkowania lub, w przypadku wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego – nazwy producenta lub dostawcy;

an indication of the bottler or, in the case of
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine, the name of the producer or vendor;

wskazanie podmiotu dokonującego butelkowania lub, w przypadku wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego – nazwy...

an indication of the bottler or, in the case of
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine, the name of the producer or vendor;
wskazanie podmiotu dokonującego butelkowania lub, w przypadku wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego – nazwy producenta lub dostawcy;

an indication of the bottler or, in the case of
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine, the name of the producer or vendor;

...przetwarzają lub w imieniu których przetwarza się winogrona, moszcz winogronowy i wino na wina
musujące
, wina musujące gazowane, gatunkowe wina musujące lub gatunkowe aromatyzowane wina musujące;

...of such persons by whom or on whose behalf the processing of the grapes, grape musts and wine into
sparkling
wines, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling...
„producent” oznacza osobę fizyczną lub prawną lub grupę takich osób, które przetwarzają lub w imieniu których przetwarza się winogrona, moszcz winogronowy i wino na wina
musujące
, wina musujące gazowane, gatunkowe wina musujące lub gatunkowe aromatyzowane wina musujące;

‘producer’ means a natural or legal person or a group of such persons by whom or on whose behalf the processing of the grapes, grape musts and wine into
sparkling
wines, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wines is carried out;

...osób, nieobjętych definicją producenta, które nabywają i następnie wprowadzają do obrotu wina
musujące
, wina musujące gazowane, gatunkowe wina musujące lub gatunkowe aromatyzowane wina musujące;

...or a group of such persons, not covered by the definition of producer, purchasing and then putting
sparkling
wines, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling...
„dostawca” oznacza osobę fizyczną lub prawną lub grupę takich osób, nieobjętych definicją producenta, które nabywają i następnie wprowadzają do obrotu wina
musujące
, wina musujące gazowane, gatunkowe wina musujące lub gatunkowe aromatyzowane wina musujące;

‘vendor’ means a natural or legal person or a group of such persons, not covered by the definition of producer, purchasing and then putting
sparkling
wines, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wines into circulation;

CZĘŚĆ A — Wykaz określeń stosowanych w odniesieniu do wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego

PART A — List of terms to be used for
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine
CZĘŚĆ A — Wykaz określeń stosowanych w odniesieniu do wina
musującego
, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego

PART A — List of terms to be used for
sparkling
wine, aerated sparkling wine, quality sparkling wine or quality aromatic sparkling wine

...wina lub alkoholu, tafia, sake lub podobne napoje o zawartości alkoholu 22 % obj. lub mniej; wina
musujące
, wina alkoholizowane: jedna standardowa butelka (do pojemności 1 litra);

...or alcohol base, tafia, saké or similar beverages of an alcoholic strength of 22 % vol. or less;
sparkling
wines, fortified wines: one standard bottle (
up
to 1 litre),
napoje destylowane i spirytusowe, aperitify na bazie wina lub alkoholu, tafia, sake lub podobne napoje o zawartości alkoholu 22 % obj. lub mniej; wina
musujące
, wina alkoholizowane: jedna standardowa butelka (do pojemności 1 litra);

distilled beverages and spirits, and aperitifs with a wine or alcohol base, tafia, saké or similar beverages of an alcoholic strength of 22 % vol. or less;
sparkling
wines, fortified wines: one standard bottle (
up
to 1 litre),

Stwierdzono poważne nadwyżki na rynku
niemusujących
win jakościowych produkowanych w określonych regionach we Francji, które znajdują wyraz w spadku cen i niepokojącym wzroście poziomu zapasów na...

Considerable surpluses have been recorded on the French market in quality
still
wine
psr
, which are reflected in a fall in prices and a worrying rise in stocks towards the end of the current...
Stwierdzono poważne nadwyżki na rynku
niemusujących
win jakościowych produkowanych w określonych regionach we Francji, które znajdują wyraz w spadku cen i niepokojącym wzroście poziomu zapasów na koniec bieżącego roku gospodarczego.

Considerable surpluses have been recorded on the French market in quality
still
wine
psr
, which are reflected in a fall in prices and a worrying rise in stocks towards the end of the current marketing year.

...30 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 zostaje niniejszym otwarta dla maksimum 1,5 mln hektolitrów
niemusujących
win jakościowych produkowanych w określonych regionach (vqprd) na terenie Francji, zgo

...Regulation (EC) No 1493/1999 is hereby opened for a maximum of 1.5 million hectolitres of quality
still
wine produced in specified regions (psr) in France, in accordance with the provisions of...
Destylacja interwencyjna przewidziana w art. 30 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 zostaje niniejszym otwarta dla maksimum 1,5 mln hektolitrów
niemusujących
win jakościowych produkowanych w określonych regionach (vqprd) na terenie Francji, zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 1623/2000 odnoszącymi się do tego typu destylacji.

Crisis distillation as provided for in Article 30 of Regulation (EC) No 1493/1999 is hereby opened for a maximum of 1.5 million hectolitres of quality
still
wine produced in specified regions (psr) in France, in accordance with the provisions of Regulation (EC) No 1623/2000 concerning this type of distillation.

...(WE) nr 1493/1999 zostały spełnione, należy przewidzieć otwarcie destylacji interwencyjnej
niemusujących
win jakościowych produkowanych w określonych regionach (vqprd) w ilości nieprzekraczaj

...a crisis distillation measure should be opened for a maximum of 1.5 million hectolitres of quality
still
wine psr.
Ponieważ warunki określone w art. 30 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 zostały spełnione, należy przewidzieć otwarcie destylacji interwencyjnej
niemusujących
win jakościowych produkowanych w określonych regionach (vqprd) w ilości nieprzekraczającej 1,5 mln hektolitrów.

Since the conditions laid down in Article 30(5) of Regulation (EC) No 1493/1999 are satisfied, a crisis distillation measure should be opened for a maximum of 1.5 million hectolitres of quality
still
wine psr.

...2005 r. rząd francuski wystąpił z wnioskiem o otwarcie destylacji interwencyjnej w odniesieniu do
niemusujących
win jakościowych produkowanych w określonych regionach (vqprd).

...18 February 2005, the French Government requested that crisis distillation be opened for quality
still
wine produced in specified regions (psr) in its territory.
W piśmie z dnia 18 lutego 2005 r. rząd francuski wystąpił z wnioskiem o otwarcie destylacji interwencyjnej w odniesieniu do
niemusujących
win jakościowych produkowanych w określonych regionach (vqprd).

By letter of 18 February 2005, the French Government requested that crisis distillation be opened for quality
still
wine produced in specified regions (psr) in its territory.

...przeznaczonego do bezpośredniego spożycia przez ludzi w takiej postaci, wszystkich kategorii win
musujących
, wina półmusującego, wina półmusującego gazowanego, win z suszonych winogron i win z prze

...fermentation, partially fermented grape must for direct human consumption, wine, all categories of
sparkling
wine, semi-sparkling wine, aerated semi-sparkling wine, liqueur wines, wines made from...
Z wyjątkiem wyraźnej wzmianki opisana praktyka lub opisany proces mogą być stosowane w odniesieniu do świeżych winogron, moszczu gronowego, częściowo sfermentowanego moszczu gronowego uzyskanego z suszonych winogron, zagęszczonego moszczu gronowego, młodego wina w trakcie fermentacji, częściowo sfermentowanego moszczu gronowego przeznaczonego do bezpośredniego spożycia przez ludzi w takiej postaci, wszystkich kategorii win
musujących
, wina półmusującego, wina półmusującego gazowanego, win z suszonych winogron i win z przejrzałych winogron.

Unless otherwise stated, the practice or process described may be used for fresh grapes, grape must, partially fermented grape must, partially fermented grape must from raisined grapes, concentrated grape must, new wine still in fermentation, partially fermented grape must for direct human consumption, wine, all categories of
sparkling
wine, semi-sparkling wine, aerated semi-sparkling wine, liqueur wines, wines made from raisined grapes and wines made from over-ripened grapes.

...tytułu odnoszącego się do wina gatunkowego produkowanego w określonych regionach [2] wymienia
musujące
wina gatunkowe por, których cuvée może mieć stężenie alkoholu mniejsze niż 9,5 % objętościo

...particular the Title relating to quality wine produced in specified regions [2] lists the quality
sparkling
wines psr the cuvee of which may have an alcoholic strength of less than 9,5 % vol. That...
Załącznik IV do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1607/2000 z dnia 24 lipca 2000 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina, w szczególności tytułu odnoszącego się do wina gatunkowego produkowanego w określonych regionach [2] wymienia
musujące
wina gatunkowe por, których cuvée może mieć stężenie alkoholu mniejsze niż 9,5 % objętościowego. W załączniku tym należy wprowadzić zmiany, aby uwzględnić wina produkowane w Rumunii.

Annex IV to Commission Regulation (EC) No 1607/2000 of 24 July 2000 laying down detailed rules for implementing Council Regulation (EC) No 1493/1999 on the common organisation of the market in wine, in particular the Title relating to quality wine produced in specified regions [2] lists the quality
sparkling
wines psr the cuvee of which may have an alcoholic strength of less than 9,5 % vol. That Annex should be amended to include wines produced in Romania.

Wina ze świeżych winogron, z wyłączeniem wina
musującego
; moszcz z winogron

Wine of fresh grapes, except
sparkling
wine; grape must
Wina ze świeżych winogron, z wyłączeniem wina
musującego
; moszcz z winogron

Wine of fresh grapes, except
sparkling
wine; grape must

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich