Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: swine
...of Part B, ‘Special rules and procedures for implementation’, of Chapter I, ‘Bovine animals and
swine
’, of Appendix 2 to Annex 11 to the Agriculture Agrement is replaced by the following:

W dodatku 2 do załącznika 11 do Umowy o rolnictwie rozdział I „Bydło i
trzoda chlewna
”, część B „Szczególne przepisy i procedury wykonawcze” pkt 7 lit. d) otrzymuje brzmienie:
Paragraph 7(d) of Part B, ‘Special rules and procedures for implementation’, of Chapter I, ‘Bovine animals and
swine
’, of Appendix 2 to Annex 11 to the Agriculture Agrement is replaced by the following:

W dodatku 2 do załącznika 11 do Umowy o rolnictwie rozdział I „Bydło i
trzoda chlewna
”, część B „Szczególne przepisy i procedury wykonawcze” pkt 7 lit. d) otrzymuje brzmienie:

...11 of Part B, ‘Special rules and procedures for implementation’, of Chapter I, ‘Bovine animals and
swine
’, of Appendix 2 to Annex 11 to the Agriculture Agreement is replaced by the following:

W dodatku 2 do załącznika 11 do Umowy o rolnictwie rozdział I„Bydło i
trzoda chlewna
”, część B „Szczególne przepisy i procedury wykonawcze” pkt 11 otrzymuje brzmienie:
Paragraph 11 of Part B, ‘Special rules and procedures for implementation’, of Chapter I, ‘Bovine animals and
swine
’, of Appendix 2 to Annex 11 to the Agriculture Agreement is replaced by the following:

W dodatku 2 do załącznika 11 do Umowy o rolnictwie rozdział I„Bydło i
trzoda chlewna
”, część B „Szczególne przepisy i procedury wykonawcze” pkt 11 otrzymuje brzmienie:

When a positive or uncertain latex agglutination result is obtained, at least 20 g of
swine
muscle must be sent to the national reference laboratory for confirmation using one of the methods...

...należy przesłać do krajowego laboratorium referencyjnego przynajmniej 20 g tkanki mięśniowej
świni
w celu potwierdzenia wyniku przy wykorzystaniu jednej z metod opisanych w rozdziale I.
When a positive or uncertain latex agglutination result is obtained, at least 20 g of
swine
muscle must be sent to the national reference laboratory for confirmation using one of the methods described in Chapter I.

W przypadku uzyskania dodatniego lub niepewnego wyniku testu aglutynacji lateksowej należy przesłać do krajowego laboratorium referencyjnego przynajmniej 20 g tkanki mięśniowej
świni
w celu potwierdzenia wyniku przy wykorzystaniu jednej z metod opisanych w rozdziale I.

When a positive latex agglutination is obtained from a group of five
swine
, further 20 g samples are collected from the individuals in the group and each is examined separately using the method...

...uzyskania dodatniego wyniku testu aglutynacji lateksowej przeprowadzonego na grupie pięciu
świń
należy pobrać dalsze 20 g próbki od pojedynczych
świń
w tej grupie i każdą poddać oddzielnemu b
When a positive latex agglutination is obtained from a group of five
swine
, further 20 g samples are collected from the individuals in the group and each is examined separately using the method described in Section I.

W przypadku uzyskania dodatniego wyniku testu aglutynacji lateksowej przeprowadzonego na grupie pięciu
świń
należy pobrać dalsze 20 g próbki od pojedynczych
świń
w tej grupie i każdą poddać oddzielnemu badaniu przy zastosowaniu metody opisanej w sekcji I.

When a positive latex agglutination is obtained from a group of five
swine
, further 20 g samples are collected from the individuals in the group and each is examined separately using one of the...

W przypadku dodatniego wyniku testu aglutynacji lateksowej uzyskanego od grupy pięciu
świń
należy pobrać kolejne 20 g próbek od
świń
w grupie i każdą poddać oddzielnemu badaniu jedną z metod...
When a positive latex agglutination is obtained from a group of five
swine
, further 20 g samples are collected from the individuals in the group and each is examined separately using one of the methods described in Chapter I.

W przypadku dodatniego wyniku testu aglutynacji lateksowej uzyskanego od grupy pięciu
świń
należy pobrać kolejne 20 g próbek od
świń
w grupie i każdą poddać oddzielnemu badaniu jedną z metod opisanych w rozdziale I.

...investigate the spread of parasite infestation due to the distribution of meat from domestic
swine
slaughtered in the period preceding the positive finding;

w miarę możliwości bada zakres zarażenia pasożytem wynikający z dystrybucji mięsa
świń
domowych poddawanych ubojowi w okresie poprzedzającym pozytywne wyniki badań;
as far as is feasible, investigate the spread of parasite infestation due to the distribution of meat from domestic
swine
slaughtered in the period preceding the positive finding;

w miarę możliwości bada zakres zarażenia pasożytem wynikający z dystrybucji mięsa
świń
domowych poddawanych ubojowi w okresie poprzedzającym pozytywne wyniki badań;

...investigate the spread of parasite infestation due to the distribution of meat from domestic
swine
slaughtered in the period preceding the positive finding;

...okolicznościach, w miarę możliwości bada zakres zarażenia pasożytem spowodowany dystrybucją mięsa
świń
domowych poddanych ubojowi w okresie poprzedzającym uzyskanie wyniku dodatniego;
when relevant, as far as is feasible, investigate the spread of parasite infestation due to the distribution of meat from domestic
swine
slaughtered in the period preceding the positive finding;

w stosownych okolicznościach, w miarę możliwości bada zakres zarażenia pasożytem spowodowany dystrybucją mięsa
świń
domowych poddanych ubojowi w okresie poprzedzającym uzyskanie wyniku dodatniego;

Raising of
swine
/pigs

Chów i hodowla świń
Raising of
swine
/pigs

Chów i hodowla świń

The competent authority shall implement a monitoring programme covering domestic
swine
, horses and other animal species susceptible for Trichinella coming from holdings or categories of holdings...

Właściwy organ wdraża program monitorowania obejmujący
świnie
domowe, konie i inne gatunki zwierząt podatne na włosienia pochodzące z gospodarstw lub kategorii gospodarstw uznanych za wolne od...
The competent authority shall implement a monitoring programme covering domestic
swine
, horses and other animal species susceptible for Trichinella coming from holdings or categories of holdings recognised as free from Trichinella or from regions where the risk of Trichinella in domestic swine is recognised as negligible, in order to verify that the animals are effectively free from Trichinella.

Właściwy organ wdraża program monitorowania obejmujący
świnie
domowe, konie i inne gatunki zwierząt podatne na włosienia pochodzące z gospodarstw lub kategorii gospodarstw uznanych za wolne od włosienia lub z regionów uznanych za takie, w których zagrożenie włosieniem u świń domowych jest znikome, w celu zbadania, czy zwierzęta są rzeczywiście wolne od włosienia.

Swine
covered by Directive 64/432/EEC

Trzoda chlewna
objęta dyrektywą 64/432/EWG
Swine
covered by Directive 64/432/EEC

Trzoda chlewna
objęta dyrektywą 64/432/EWG

Swine
covered by Directive 64/432/EEC

Świnie
objęte dyrektywą 64/432/EWG
Swine
covered by Directive 64/432/EEC

Świnie
objęte dyrektywą 64/432/EWG

serological results or laboratory findings following sampling of slaughtered
swine
show that the holding or category of holdings can no longer be considered free from Trichinella.

wyniki serologiczne lub badania laboratoryjne pobranych próbek tusz
świńskich
wykazują, że gospodarstwo lub kategoria gospodarstw nie mogą być dłużej uznawane za wolne od włosienia.
serological results or laboratory findings following sampling of slaughtered
swine
show that the holding or category of holdings can no longer be considered free from Trichinella.

wyniki serologiczne lub badania laboratoryjne pobranych próbek tusz
świńskich
wykazują, że gospodarstwo lub kategoria gospodarstw nie mogą być dłużej uznawane za wolne od włosienia.

Prepared or preserved meat of swine: shoulders and cuts thereof, of
swine
(excluding prepared meals and dishes)

Mięso ze świń przetworzone lub zakonserwowane: łopatki i ich kawałki (z wyłączeniem gotowych posiłków i dań)
Prepared or preserved meat of swine: shoulders and cuts thereof, of
swine
(excluding prepared meals and dishes)

Mięso ze świń przetworzone lub zakonserwowane: łopatki i ich kawałki (z wyłączeniem gotowych posiłków i dań)

Prepared or preserved meat of swine: shoulders and cuts thereof, of
swine
(excluding prepared meals and dishes)

Mięso ze świń przetworzone lub zakonserwowane: łopatki i ich kawałki (z wyłączeniem gotowych posiłków i dań)
Prepared or preserved meat of swine: shoulders and cuts thereof, of
swine
(excluding prepared meals and dishes)

Mięso ze świń przetworzone lub zakonserwowane: łopatki i ich kawałki (z wyłączeniem gotowych posiłków i dań)

Prepared or preserved meat of swine: shoulders and cuts thereof, of
swine
(excluding prepared meals and dishes)

Mięso ze świń przetworzone lub zakonserwowane: łopatki i ich kawałki (z wyłączeniem gotowych posiłków i dań)
Prepared or preserved meat of swine: shoulders and cuts thereof, of
swine
(excluding prepared meals and dishes)

Mięso ze świń przetworzone lub zakonserwowane: łopatki i ich kawałki (z wyłączeniem gotowych posiłków i dań)

Prepared or preserved meat of swine: shoulders and cuts thereof, of
swine
(excluding prepared meals and dishes)

Mięso ze świń przetworzone lub zakonserwowane: łopatki i ich kawałki (z wyłączeniem gotowych posiłków i dań)
Prepared or preserved meat of swine: shoulders and cuts thereof, of
swine
(excluding prepared meals and dishes)

Mięso ze świń przetworzone lub zakonserwowane: łopatki i ich kawałki (z wyłączeniem gotowych posiłków i dań)

Prepared or preserved meat of swine: shoulders and cuts thereof, of
swine
(excluding prepared meals and dishes)

Mięso ze świń przetworzone lub zakonserwowane: łopatki i ich kawałki (z wyłączeniem gotowych posiłków i dań)
Prepared or preserved meat of swine: shoulders and cuts thereof, of
swine
(excluding prepared meals and dishes)

Mięso ze świń przetworzone lub zakonserwowane: łopatki i ich kawałki (z wyłączeniem gotowych posiłków i dań)

Prepared or preserved meat of swine: shoulders and cuts thereof, of
swine
(excluding prepared meals and dishes)

Mięso ze świń przetworzone lub zakonserwowane: łopatki i ich kawałki (z wyłączeniem gotowych posiłków i dań)
Prepared or preserved meat of swine: shoulders and cuts thereof, of
swine
(excluding prepared meals and dishes)

Mięso ze świń przetworzone lub zakonserwowane: łopatki i ich kawałki (z wyłączeniem gotowych posiłków i dań)

Prepared or preserved hams and cuts thereof of
swine
(excluding salted; in brine; dried or smoked, shoulders)

Szynki i ich kawałki ze
świń
, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem solonych, w solance, suszonych lub wędzonych oraz łopatek
Prepared or preserved hams and cuts thereof of
swine
(excluding salted; in brine; dried or smoked, shoulders)

Szynki i ich kawałki ze
świń
, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem solonych, w solance, suszonych lub wędzonych oraz łopatek

Prepared or preserved hams and cuts thereof of
swine
(excluding salted; in brine; dried or smoked, shoulders)

Szynki i ich kawałki ze
świń
, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem solonych; w solance, suszonych lub wędzonych oraz łopatek
Prepared or preserved hams and cuts thereof of
swine
(excluding salted; in brine; dried or smoked, shoulders)

Szynki i ich kawałki ze
świń
, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem solonych; w solance, suszonych lub wędzonych oraz łopatek

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich