Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: spice
It contains herbs and
spices
and has not been cooked or pre-baked.

Zawiera on zioła i
przyprawy
, i nie był poddany obróbce cieplnej ani wstępnie upieczony.
It contains herbs and
spices
and has not been cooked or pre-baked.

Zawiera on zioła i
przyprawy
, i nie był poddany obróbce cieplnej ani wstępnie upieczony.

...strength by volume of 44,2 to 49,2 % vol containing from 1,5 to 6 % by weight of gentian,
spices
and various ingredients and from 4 to 10 % of sugar, in containers holding 0,5 litre or less

...o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 % masy goryczki,
przypraw
i różnych składników oraz od 4 do 10 % masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub
Aromatic bitters of an alcoholic strength by volume of 44,2 to 49,2 % vol containing from 1,5 to 6 % by weight of gentian,
spices
and various ingredients and from 4 to 10 % of sugar, in containers holding 0,5 litre or less

Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 % masy goryczki,
przypraw
i różnych składników oraz od 4 do 10 % masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub mniejszej

...strength by volume of 44,2 to 49,2 % vol containing from 1,5 to 6 % by weight of gentian,
spices
and various ingredients and from 4 to 10 % of sugar, in containers holding 0,5 litre or less

...o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 % masy goryczki,
przypraw
i różnych składników oraz od 4 do 10 % masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub
Aromatic bitters of an alcoholic strength by volume of 44,2 to 49,2 % vol containing from 1,5 to 6 % by weight of gentian,
spices
and various ingredients and from 4 to 10 % of sugar, in containers holding 0,5 litre or less

Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 % masy goryczki,
przypraw
i różnych składników oraz od 4 do 10 % masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub mniejszej

...strength by volume of 44,2 to 49,2 % vol containing from 1,5 to 6 % by weight of gentian,
spices
and various ingredients and from 4 to 10 % of sugar, in containers holding 0,5 litre or less

...o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 % masy goryczki,
przypraw
i różnych składników oraz od 4 do 10 % masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub
Aromatic bitters of an alcoholic strength by volume of 44,2 to 49,2 % vol containing from 1,5 to 6 % by weight of gentian,
spices
and various ingredients and from 4 to 10 % of sugar, in containers holding 0,5 litre or less

Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 % masy goryczki,
przypraw
i różnych składników oraz od 4 do 10 % masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub mniejszej

...strength by volume of 44,2 to 49,2 % vol containing from 1,5 to 6 % by weight of gentian,
spices
and various ingredients and from 4 to 10 % of sugar, in containers holding 0,5 litre or less

...o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 % masy goryczki,
przypraw
i różnych składników oraz od 4 do 10 % masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub
Aromatic bitters of an alcoholic strength by volume of 44,2 to 49,2 % vol containing from 1,5 to 6 % by weight of gentian,
spices
and various ingredients and from 4 to 10 % of sugar, in containers holding 0,5 litre or less

Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 % masy goryczki,
przypraw
i różnych składników oraz od 4 do 10 % masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub mniejszej

...fruit other than dried vine fruit, beer, cocoa and cocoa products, liqueur wines, meat products,
spices
and liquorice.

...owoce winne, piwo, kakao i produkty otrzymane z kakao, wina likierowe, mięso i produkty mięsne,
przyprawy
i lukrecja.
Green coffee, dried fruit other than dried vine fruit, beer, cocoa and cocoa products, liqueur wines, meat products,
spices
and liquorice.

Kawa zielona, suszone owoce inne niż suszone owoce winne, piwo, kakao i produkty otrzymane z kakao, wina likierowe, mięso i produkty mięsne,
przyprawy
i lukrecja.

OTA has also been observed in dried fruit other than dried vine fruit, cocoa and cocoa products,
spices
and liquorice.

...A w suszonych owocach innych niż suszone owoce winogron, kakao, produktach otrzymanych z kakao,
przyprawach
oraz lukrecji.
OTA has also been observed in dried fruit other than dried vine fruit, cocoa and cocoa products,
spices
and liquorice.

Zaobserwowano również występowanie ochratoksyny A w suszonych owocach innych niż suszone owoce winogron, kakao, produktach otrzymanych z kakao,
przyprawach
oraz lukrecji.

...fruit other than dried vine fruit, beer, cocoa and cocoa products, liqueur wines, meat products,
spices
and liquorice

...inne niż suszone owoce winorośli, piwo, kakao i produkty z kakao, wina likierowe, produkty mięsne,
przyprawy
i lukrecja
Green coffee, dried fruit other than dried vine fruit, beer, cocoa and cocoa products, liqueur wines, meat products,
spices
and liquorice

Zielona kawa, suszone owoce inne niż suszone owoce winorośli, piwo, kakao i produkty z kakao, wina likierowe, produkty mięsne,
przyprawy
i lukrecja

Very high levels of OTA have been observed at several occasions in
spices
and liquorice.

Bardzo wysokie poziomy OTA wielokrotnie obserwowane były w przypadku
przypraw
i lukrecji.
Very high levels of OTA have been observed at several occasions in
spices
and liquorice.

Bardzo wysokie poziomy OTA wielokrotnie obserwowane były w przypadku
przypraw
i lukrecji.

It is therefore appropriate to set a maximum level for
spices
and liquorice.

Należy zatem ustanowić najwyższy dopuszczalny poziom dla
przypraw
i lukrecji.
It is therefore appropriate to set a maximum level for
spices
and liquorice.

Należy zatem ustanowić najwyższy dopuszczalny poziom dla
przypraw
i lukrecji.

Spices
and seasoning in oily medium such as pesto, curry paste

Przyprawy
w zalewie olejowej, takie jak pesto, pasta curry
Spices
and seasoning in oily medium such as pesto, curry paste

Przyprawy
w zalewie olejowej, takie jak pesto, pasta curry

Products from processing of
spices
and seasonings [36]

Produkty przetwarzania
przypraw korzennych
i
ziołowych
[36]
Products from processing of
spices
and seasonings [36]

Produkty przetwarzania
przypraw korzennych
i
ziołowych
[36]

Products from processing of
spices
and seasonings [27]

Produkty przetwarzania
przypraw korzennych
i
ziołowych
[27]
Products from processing of
spices
and seasonings [27]

Produkty przetwarzania
przypraw korzennych
i
ziołowych
[27]

Products obtained from freezing or drying
spices
and seasonings or their parts.

Produkty uzyskiwane w wyniku mrożenia lub suszenia
przypraw korzennych
i
ziołowych
lub ich części.
Products obtained from freezing or drying
spices
and seasonings or their parts.

Produkty uzyskiwane w wyniku mrożenia lub suszenia
przypraw korzennych
i
ziołowych
lub ich części.

Products obtained from freezing or drying
spices
and seasonings or their parts.

Produkty uzyskiwane w wyniku mrożenia lub suszenia
przypraw korzennych
i
ziołowych
lub ich części.
Products obtained from freezing or drying
spices
and seasonings or their parts.

Produkty uzyskiwane w wyniku mrożenia lub suszenia
przypraw korzennych
i
ziołowych
lub ich części.

...for OTA in foodstuffs such as dried fruit other than dried vine fruit, cocoa and cocoa products,
spices
, meat products, green coffee, beer and liquorice, as well as a review of the existing maximum

...spożywczych, takich jak suszone owoce, inne niż suszone owoce winorośli, kakao i produkty z kakao,
przyprawy
, produkty mięsne, zielona kawa, piwo i lukrecja, jak również przegląd obowiązujących...
The appropriateness of setting a maximum level for OTA in foodstuffs such as dried fruit other than dried vine fruit, cocoa and cocoa products,
spices
, meat products, green coffee, beer and liquorice, as well as a review of the existing maximum levels, in particular for OTA in dried vine fruit and grape juice, will be considered in the light of the recent EFSA scientific opinion.

W świetle najnowszych opinii naukowych EFSA zostanie rozważona zasadność ustanowienia najwyższego dopuszczalnego poziomu OTA w środkach spożywczych, takich jak suszone owoce, inne niż suszone owoce winorośli, kakao i produkty z kakao,
przyprawy
, produkty mięsne, zielona kawa, piwo i lukrecja, jak również przegląd obowiązujących obecnie najwyższych dopuszczalnych poziomów, w szczególności dla zawartości OTA w suszonych owocach winorośli i soku winogronowym.

...for OTA in foodstuffs such as dried fruit other than dried vine fruit, cocoa and cocoa products,
spices
, meat products, green coffee, beer and liquorice, as well as a review of the existing maximum

...spożywczych, takich jak suszone owoce, inne niż suszone owoce winorośli, kakao i produkty z kakao,
przyprawy
, produkty mięsne, zielona kawa, piwo i lukrecja, jak również przegląd obowiązujących...
It is foreseen in Regulation (EC) No 1881/2006 that the appropriateness of setting a maximum level for OTA in foodstuffs such as dried fruit other than dried vine fruit, cocoa and cocoa products,
spices
, meat products, green coffee, beer and liquorice, as well as a review of the existing maximum levels, in particular for OTA in dried vine fruit and grape juice, has to be considered in the light of the recent EFSA scientific opinion.

W rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006 przewiduje się, że zasadność ustanowienia najwyższego dopuszczalnego poziomu OTA w środkach spożywczych, takich jak suszone owoce, inne niż suszone owoce winorośli, kakao i produkty z kakao,
przyprawy
, produkty mięsne, zielona kawa, piwo i lukrecja, jak również przegląd obowiązujących obecnie najwyższych dopuszczalnych poziomów, w szczególności dla zawartości OTA w suszonych owocach winorośli i soku winogronowym, zostanie rozważona w świetle najnowszych opinii naukowych EFSA.

Mixtures of
spices
containing one of the abovementioned spices

Mieszanki
przypraw
zawierające jedną lub więcej wyżej wspomnianych przypraw
Mixtures of
spices
containing one of the abovementioned spices

Mieszanki
przypraw
zawierające jedną lub więcej wyżej wspomnianych przypraw

Mixtures of
spices
containing one or more of the abovementioned spices

Mieszanki
przypraw
zawierające jedną lub więcej wyżej wspomnianych przypraw
Mixtures of
spices
containing one or more of the abovementioned spices

Mieszanki
przypraw
zawierające jedną lub więcej wyżej wspomnianych przypraw

Mixtures of
spices
containing one or more of the abovementioned spices

Mieszanki
przypraw
zawierające jedną lub więcej wyżej wspomnianych przypraw
Mixtures of
spices
containing one or more of the abovementioned spices

Mieszanki
przypraw
zawierające jedną lub więcej wyżej wspomnianych przypraw

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich