Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: spice
Coffee, tea, maté and
spices
; except for:

Kawa, herbata, maté (herbata paragwajska) i
przyprawy
; z wyjątkiem:
Coffee, tea, maté and
spices
; except for:

Kawa, herbata, maté (herbata paragwajska) i
przyprawy
; z wyjątkiem:

Coffee, tea, maté and
spices
; except for:

Kawa, herbata, maté (herbata paragwajska) i
przyprawy
; z wyjątkiem:
Coffee, tea, maté and
spices
; except for:

Kawa, herbata, maté (herbata paragwajska) i
przyprawy
; z wyjątkiem:

Coffee, tea, maté and
spices
; except for:

Kawa, herbata, maté (herbata paragwajska) i
przyprawy
; z wyjątkiem:
Coffee, tea, maté and
spices
; except for:

Kawa, herbata, maté (herbata paragwajska) i
przyprawy
; z wyjątkiem:

Coffee, tea, maté and
spices
; except for:

Kawa, herbata, maté (herbata paragwajska) i
przyprawy
; z wyjątkiem:
Coffee, tea, maté and
spices
; except for:

Kawa, herbata, maté (herbata paragwajska) i
przyprawy
; z wyjątkiem:

Spices
, processed

Przyprawy
przetworzone
Spices
, processed

Przyprawy
przetworzone

To enable the
spices
producing countries to put prevention measures in place and in order to avoid disruptions of trade to an unacceptable extent, that Regulation furthermore provided for a higher...

Aby umożliwić państwom produkującym
przyprawy
wprowadzenie środków zapobiegawczych i uniknąć niemożliwych do zaakceptowania zakłóceń w handlu, w rozporządzeniu tym określono ponadto wyższy najwyższy...
To enable the
spices
producing countries to put prevention measures in place and in order to avoid disruptions of trade to an unacceptable extent, that Regulation furthermore provided for a higher maximum level to be applied for a limited period of time.

Aby umożliwić państwom produkującym
przyprawy
wprowadzenie środków zapobiegawczych i uniknąć niemożliwych do zaakceptowania zakłóceń w handlu, w rozporządzeniu tym określono ponadto wyższy najwyższy dopuszczalny poziom mający zastosowanie przez ograniczony czas.

(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root...

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie...
(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root and tuber vegetables group (code 0213040) taking into account changes in the levels by processing (drying) according to Art. 20 (1) of Regulation (EC) No 396/2005.

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root...

...poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w...
(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root and tuber vegetables group (code 0213040) taking into account changes in the levels by processing (drying) according to Art. 20 (1) of Regulation (EC) No 396/2005.

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root...

...poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w...
(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root and tuber vegetables group (code 0213040) taking into account changes in the levels by processing (drying) according to Art. 20 (1) of Regulation (EC) No 396/2005.

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root...

...poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w...
(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root and tuber vegetables group (code 0213040) taking into account changes in the levels by processing (drying) according to Art. 20 (1) of Regulation (EC) No 396/2005.

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root...

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) zastosowanie ma najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia...
(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root and tuber vegetables group (code 0213040) taking into account changes in the levels by processing (drying) according to Art. 20 (1) of Regulation (EC) No 396/2005.

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) zastosowanie ma najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root...

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie...
(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root and tuber vegetables group (code 0213040) taking into account changes in the levels by processing (drying) according to Art. 20 (1) of Regulation (EC) No 396/2005.

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root...

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie...
(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root and tuber vegetables group (code 0213040) taking into account changes in the levels by processing (drying) according to Art. 20 (1) of Regulation (EC) No 396/2005.

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root...

...poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w...
(+) The applicable maximum residue level for horseradish (Armoracia rusticana) in the
spice
group (code 0840040) is the one set for horseradish (Armoracia rusticana) in the Vegetables category, root and tuber vegetables group (code 0213040) taking into account changes in the levels by processing (drying) according to Art. 20 (1) of Regulation (EC) No 396/2005.

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie
przypraw
(kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

Member States should report to the Commission findings on ochratoxin A in
spices
on a regular basis.

...członkowskie regularnie przekazują Komisji sprawozdania w zakresie występowania ochratoksyny A w
przyprawach
.
Member States should report to the Commission findings on ochratoxin A in
spices
on a regular basis.

Państwa członkowskie regularnie przekazują Komisji sprawozdania w zakresie występowania ochratoksyny A w
przyprawach
.

mixture of finely ground herbs and
spices
(cinnamon, cloves and rosemary): 50 g/100 kg of mix,

mieszanki mielonych
przypraw
(cynamonu, goździków i rozmarynu): 50 g na 100 kg masy,
mixture of finely ground herbs and
spices
(cinnamon, cloves and rosemary): 50 g/100 kg of mix,

mieszanki mielonych
przypraw
(cynamonu, goździków i rozmarynu): 50 g na 100 kg masy,

SPICES
[4]

PRZYPRAWY
[4]
SPICES
[4]

PRZYPRAWY
[4]

SPICES
[4]

PRZYPRAWY
[4]
SPICES
[4]

PRZYPRAWY
[4]

(Food — dried
spices
) [13]

(Żywność – suszone
przyprawy
) [13]
(Food — dried
spices
) [13]

(Żywność – suszone
przyprawy
) [13]

Dried herbs and
spices
: 50 %

Suszone zioła i
przyprawy
: 50 %
Dried herbs and
spices
: 50 %

Suszone zioła i
przyprawy
: 50 %

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich