Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: linkage
if the brake rod
linkage
is affected by the angular position of the towing device, then:

jeżeli
połączenie
cięgłem jest zależne od kątowego położenia urządzenia ciągnącego, wówczas:
if the brake rod
linkage
is affected by the angular position of the towing device, then:

jeżeli
połączenie
cięgłem jest zależne od kątowego położenia urządzenia ciągnącego, wówczas:

...of notice) if these payments are linked to a collective agreement or if the existence of such a
linkage
is unknown.

...wspomniane płatności są związane z umową zbiorową lub jeżeli brak informacji o istnieniu takiego
powiązania
.
This component represents sums actually paid to dismissed workers (severance pay and compensation in lieu of notice) if these payments are linked to a collective agreement or if the existence of such a
linkage
is unknown.

Powyższy składnik przedstawia kwoty faktycznie wypłacane zwalnianym pracownikom: odprawa i rekompensata z tytułu zwolnienia, w przypadku gdy wspomniane płatności są związane z umową zbiorową lub jeżeli brak informacji o istnieniu takiego
powiązania
.

...polysaccharide composed of galactopyranose and mannopyranose units combined through glycosidic
linkages
, which may be described chemically as a galactomannan.

Guma guar składa się głównie z hydrokoloidalnych polisacharydów o dużej masie cząsteczkowej, zbudowanych z jednostek galaktopiranozowych i mannopiranozowych, połączonych wiązaniami glikozydowymi,...
Consists mainly of a high molecular weight hydrocolloidal polysaccharide composed of galactopyranose and mannopyranose units combined through glycosidic
linkages
, which may be described chemically as a galactomannan.

Guma guar składa się głównie z hydrokoloidalnych polisacharydów o dużej masie cząsteczkowej, zbudowanych z jednostek galaktopiranozowych i mannopiranozowych, połączonych wiązaniami glikozydowymi, które mogą być opisane chemicznie jako galaktomannan.

...polysaccharide composed of galactopyranose and mannopyranose units combined through glycosidic
linkages
, which may be described chemically as galactomannan.

Produkt zawiera głównie polisacharydy o dużej masie cząsteczkowej o charakterze hydrokoloidów, składające się z jednostek galaktopiranozy i mannopiranozy połączonych wiązaniami glikozydowymi, które...
Consists mainly of a high molecular weight hydrocolloidal polysaccharide composed of galactopyranose and mannopyranose units combined through glycosidic
linkages
, which may be described chemically as galactomannan.

Produkt zawiera głównie polisacharydy o dużej masie cząsteczkowej o charakterze hydrokoloidów, składające się z jednostek galaktopiranozy i mannopiranozy połączonych wiązaniami glikozydowymi, które mogą zostać chemicznie określone jako galaktomanny.

...polysaccharide composed of galactopyranose and mannopyranose units combined through glycosidic
linkages
, which may be described chemically as galactomannan

Guma guar składa się głównie z hydrokoloidalnych polisacharydów o dużej masie cząsteczkowej, zbudowanych z jednostek galaktopiranozowych i mannopiranozowych, połączonych wiązaniami glikozydowymi,...
Consists mainly of a high molecular weight hydrocolloidal polysaccharide composed of galactopyranose and mannopyranose units combined through glycosidic
linkages
, which may be described chemically as galactomannan

Guma guar składa się głównie z hydrokoloidalnych polisacharydów o dużej masie cząsteczkowej, zbudowanych z jednostek galaktopiranozowych i mannopiranozowych, połączonych wiązaniami glikozydowymi, które mogą być opisane chemicznie jako galaktomannan

...polysaccharide, composed of galactopyranose and mannopyranose units combined through glycosidic
linkages
, which may be described chemically as galactomannan

Produkt zawiera głównie polisacharydy o dużej masie cząsteczkowej o charakterze hydrokoloidów, składające się z jednostek galaktopiranozy i mannopiranozy połączonych wiązaniami glikozydowymi, które...
Consists mainly of a high molecular weight hydrocolloidal polysaccharide, composed of galactopyranose and mannopyranose units combined through glycosidic
linkages
, which may be described chemically as galactomannan

Produkt zawiera głównie polisacharydy o dużej masie cząsteczkowej o charakterze hydrokoloidów, składające się z jednostek galaktopiranozy i mannopiranozy połączonych wiązaniami glikozydowymi, które mogą zostać chemicznie określone jako galaktomannany.

...polysaccharide, composed of galactopyranose and mannopyranose units combined through glycosidic
linkages
, which may be described chemically as galactomannan

Mączka chleba świętojańskiego składa się głównie z hydrokoloidalnych polisacharydów o dużej masie cząsteczkowej, zbudowanych z jednostek galaktopiranozowych i mannopiranozowych, połączonych...
(family Leguminosae). Consists mainly of a high molecular weight hydrocolloidal polysaccharide, composed of galactopyranose and mannopyranose units combined through glycosidic
linkages
, which may be described chemically as galactomannan

Mączka chleba świętojańskiego składa się głównie z hydrokoloidalnych polisacharydów o dużej masie cząsteczkowej, zbudowanych z jednostek galaktopiranozowych i mannopiranozowych, połączonych wiązaniami glikozydowymi, które mogą być opisane chemicznie jako galaktomannan

1 U of α-amylase is the amount of enzyme that liberates 1 μmol of glucosidic
linkages
per minute from a water insoluble cross-linked starch polymer substrate at pH 6,5 and 37 °C.

1 U alfa-amylazy to ilość enzymu, która uwalnia 1 μmol wiązań glukozydowych z usieciowanego podłoża polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.
1 U of α-amylase is the amount of enzyme that liberates 1 μmol of glucosidic
linkages
per minute from a water insoluble cross-linked starch polymer substrate at pH 6,5 and 37 °C.

1 U alfa-amylazy to ilość enzymu, która uwalnia 1 μmol wiązań glukozydowych z usieciowanego podłoża polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.

1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from water insoluble cross-linked starch polymer per minute at pH 7,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 37 °C.
1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from water insoluble cross-linked starch polymer per minute at pH 7,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 37 °C.

1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from water insoluble cross-linked starch polymer per minute at pH 7,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań
glikozydowych
z nierozpuszczalnych w wodzie usieciowionych polimerów skrobiowych w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 37 °C.
1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from water insoluble cross-linked starch polymer per minute at pH 7,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań
glikozydowych
z nierozpuszczalnych w wodzie usieciowionych polimerów skrobiowych w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 37 °C.

1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from water insoluble cross-linked starch polymer per minute at pH 7,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań
glikozydowych
z nierozpuszczalnych w wodzie usieciowionych polimerów skrobiowych w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 37 °C.
1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from water insoluble cross-linked starch polymer per minute at pH 7,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań
glikozydowych
z nierozpuszczalnych w wodzie usieciowionych polimerów skrobiowych w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 37 °C.

1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from water insoluble cross-linked starch polymer per minute at pH 7,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 7,5 oraz temperaturze 37 °C.
1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from water insoluble cross-linked starch polymer per minute at pH 7,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 7,5 oraz temperaturze 37 °C.

1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from a water insoluble cross-linked starch polymer substrate per minute at pH 6,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego podłoża polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.
1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from a water insoluble cross-linked starch polymer substrate per minute at pH 6,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego podłoża polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.

1 U is the amount of enzyme which liberates 1 micromole of glucosidic
linkages
from a water insoluble cross-linked starch polymer substrate per minute at pH 6,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego podłoża polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.
1 U is the amount of enzyme which liberates 1 micromole of glucosidic
linkages
from a water insoluble cross-linked starch polymer substrate per minute at pH 6,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego podłoża polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.

1 U is the amount of enzyme which liberates 1 μmol of glucosidic
linkages
from a water insoluble cross-linked starch polymer substrate per minute at pH 6,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 μmol wiązań glukozydowych z usieciowanego podłoża polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.
1 U is the amount of enzyme which liberates 1 μmol of glucosidic
linkages
from a water insoluble cross-linked starch polymer substrate per minute at pH 6,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 μmol wiązań glukozydowych z usieciowanego podłoża polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.

1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from a water insoluble cross-linked starch polymer substrate per minute at pH 6,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego podłoża polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.
1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from a water insoluble cross-linked starch polymer substrate per minute at pH 6,5 and 37 °C.

1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego podłoża polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.

1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from a water insoluble cross linked starch polymer substrate per minute at pH 6,5 and 37 °C.

1 U odpowiada ilości enzymu hydrolizującej 1 mikromol wiązań glukozydowych z nierozpuszczalnego w wodzie substratu usieciowanego polimeru skrobiowego w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.
1 U is the amount of enzyme which hydrolyses 1 micromole of glucosidic
linkages
from a water insoluble cross linked starch polymer substrate per minute at pH 6,5 and 37 °C.

1 U odpowiada ilości enzymu hydrolizującej 1 mikromol wiązań glukozydowych z nierozpuszczalnego w wodzie substratu usieciowanego polimeru skrobiowego w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.

The various parts of machinery and their
linkages
must be able to withstand the stresses to which they are subject when used.

Różne części maszyny i elementy je
łączące
muszą być zdolne do wytrzymania obciążeń, którym podlegają podczas eksploatacji.
The various parts of machinery and their
linkages
must be able to withstand the stresses to which they are subject when used.

Różne części maszyny i elementy je
łączące
muszą być zdolne do wytrzymania obciążeń, którym podlegają podczas eksploatacji.

...of which at least 85 % are joined directly to two aromatic rings and with the number of imide
linkages
, if the latter are present, not exceeding the number of amide linkages

...najmniej 85 % połączone jest bezpośrednio z dwoma pierścieniami aromatycznymi oraz z pewną liczbą
ogniw
imidowych, jeśli te ostatnie występują, nieprzekraczającą liczby ogniw amidowych
fibre formed from synthetic linear macromolecules made up of aromatic groups joined by amide or imide linkages, of which at least 85 % are joined directly to two aromatic rings and with the number of imide
linkages
, if the latter are present, not exceeding the number of amide linkages

włókno zbudowane z syntetycznych makrocząsteczek liniowych, w których skład wchodzą grupy okresowe połączone ogniwami amidowymi lub imidowymi, z których co najmniej 85 % połączone jest bezpośrednio z dwoma pierścieniami aromatycznymi oraz z pewną liczbą
ogniw
imidowych, jeśli te ostatnie występują, nieprzekraczającą liczby ogniw amidowych

...of which at least 85 % are joined directly to two aromatic rings and with the number of imide
linkages
, if present, not exceeding the number of amide linkages

...co najmniej 85 % połączonych jest bezpośrednio z dwoma pierścieniami aromatycznymi i o liczbie
wiązań
imidowych, jeśli są obecne, nieprzekraczającej liczby wiązań amidowych
fibre formed from synthetic linear macromolecules made up of aromatic groups joined by amide or imide linkages, of which at least 85 % are joined directly to two aromatic rings and with the number of imide
linkages
, if present, not exceeding the number of amide linkages

włókno utworzone z syntetycznych makrocząsteczek liniowych zawierających grupy aromatyczne połączone wiązaniami amidowymi lub imidowymi, w których co najmniej 85 % połączonych jest bezpośrednio z dwoma pierścieniami aromatycznymi i o liczbie
wiązań
imidowych, jeśli są obecne, nieprzekraczającej liczby wiązań amidowych

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich