Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: spożywczy
...żywieniowych i zdrowotnych powinno być potwierdzenie naukowe, a podmioty działające na rynku
spożywczym
stosując takie oświadczenia powinny je uzasadniać.

...be the main aspect to be taken into account for the use of nutrition and health claims and the
food business
operators using claims should justify them.
Głównym aspektem branym pod uwagę przy stosowaniu oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych powinno być potwierdzenie naukowe, a podmioty działające na rynku
spożywczym
stosując takie oświadczenia powinny je uzasadniać.

Scientific substantiation should be the main aspect to be taken into account for the use of nutrition and health claims and the
food business
operators using claims should justify them.

...żywieniowych i zdrowotnych powinno być potwierdzenie naukowe, a podmioty działające na rynku
spożywczym
, stosując takie oświadczenia, powinny je uzasadniać.

...be the main aspect to be taken into account for the use of nutrition and health claims and the
food business
operators using claims should justify them.
Głównym aspektem branym pod uwagę przy stosowaniu oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych powinno być potwierdzenie naukowe, a podmioty działające na rynku
spożywczym
, stosując takie oświadczenia, powinny je uzasadniać.

Scientific substantiation should be the main aspect to be taken into account for the use of nutrition and health claims and the
food business
operators using claims should justify them.

Właściwe organy oraz, w stosownych przypadkach, przedsiębiorstwa sektora
spożywczego
stosują następujące metody analityczne w celu sprawdzenia zgodności z limitami ustanowionymi w rozdziale V pkt 2...

...Chapter V(2) of Section VII of Annex III to Regulation (EC) No 853/2004 and, where appropriate, by
food business operators
.
Właściwe organy oraz, w stosownych przypadkach, przedsiębiorstwa sektora
spożywczego
stosują następujące metody analityczne w celu sprawdzenia zgodności z limitami ustanowionymi w rozdziale V pkt 2 sekcji VII załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 853/2004.

The following analytical methods shall be used by the competent authorities to check compliance with the limits laid down in Chapter V(2) of Section VII of Annex III to Regulation (EC) No 853/2004 and, where appropriate, by
food business operators
.

Przemysł
spożywczy
stworzył całą gamę produktów przedstawianych jako „bezglutenowe” lub określanych podobnymi terminami.

The
food
industry has developed a range of products presented as ‘gluten-free’ or similar equivalent terms.
Przemysł
spożywczy
stworzył całą gamę produktów przedstawianych jako „bezglutenowe” lub określanych podobnymi terminami.

The
food
industry has developed a range of products presented as ‘gluten-free’ or similar equivalent terms.

...Naukowego ds. Żywności („Komitet”) dotyczącymi przedstawiania danych odnoszących się do enzymów
spożywczych
. Wytyczne te zostały zawarte w opinii wydanej dnia 11 kwietnia 1991 r. (opublikowanej w

A number of food enzymes currently placed on the Union market have been evaluated and authorised under national provisions in France and Denmark in accordance with the guidelines for the presentation...
We Francji i w Danii poddano ocenie pewną liczbę enzymów spożywczych będących obecnie w obrocie w Unii i wydano na nie zezwolenia na mocy tamtejszych przepisów krajowych zgodnie z wytycznymi Komitetu Naukowego ds. Żywności („Komitet”) dotyczącymi przedstawiania danych odnoszących się do enzymów
spożywczych
. Wytyczne te zostały zawarte w opinii wydanej dnia 11 kwietnia 1991 r. (opublikowanej w 1992 r.) [3].

A number of food enzymes currently placed on the Union market have been evaluated and authorised under national provisions in France and Denmark in accordance with the guidelines for the presentation of data on food enzymes of the Scientific Committee on Food ("the SCF") set out in opinion expressed on 11 April 1991 (published in 1992) [3].

Przetwory
spożywcze
produktów wymienionych w pozycjach 0401 do 0404, zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy

Food
preparations of products of headings 0401 to 0404, containing less than 5 % by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis
Przetwory
spożywcze
produktów wymienionych w pozycjach 0401 do 0404, zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy

Food
preparations of products of headings 0401 to 0404, containing less than 5 % by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis

Przetwory
spożywcze
produktów wymienionych w pozycjach 0401 do 0404, zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy

Food
preparations of products of heading Nos 0401 to 0404, containing less than 5 % by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis
Przetwory
spożywcze
produktów wymienionych w pozycjach 0401 do 0404, zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy

Food
preparations of products of heading Nos 0401 to 0404, containing less than 5 % by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis

...żywe zwierzęta, nasiona, rośliny oraz składniki zwykle przeznaczone do produkcji środków
spożywczych
; produkty zwykle przeznaczone do użytku jako dodatek lub substytut środków spożywczych;

...animal consumption; live animals, seeds, plants and ingredients normally intended for use in the
preparation
of
foodstuffs
; products normally used to supplement
foodstuffs
or as a substitute for fo
Środki spożywcze (łącznie z napojami, ale z wyłączeniem napojów alkoholowych) przeznaczone do spożycia przez ludzi i zwierzęta, żywe zwierzęta, nasiona, rośliny oraz składniki zwykle przeznaczone do produkcji środków
spożywczych
; produkty zwykle przeznaczone do użytku jako dodatek lub substytut środków spożywczych;

Foodstuffs (including beverages but excluding alcoholic beverages) for human and animal consumption; live animals, seeds, plants and ingredients normally intended for use in the
preparation
of
foodstuffs
; products normally used to supplement
foodstuffs
or as a substitute for foodstuffs;

Tylko polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów
spożywczych
; produkty podobne)

only toppings (syrups for pancakes, flavoured syrups for milkshakes and ice cream; similar products)
Tylko polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów
spożywczych
; produkty podobne)

only toppings (syrups for pancakes, flavoured syrups for milkshakes and ice cream; similar products)

W celu sprostania popytowi rynku konsumpcyjnego, gastronomii oraz przemysłu
spożywczego
produkt objęty postępowaniem wytwarzany jest w różnych wagowo opakowaniach.

...in various weights to meet the demands both of the consumer market and of the catering and
food
industries.
W celu sprostania popytowi rynku konsumpcyjnego, gastronomii oraz przemysłu
spożywczego
produkt objęty postępowaniem wytwarzany jest w różnych wagowo opakowaniach.

The product concerned is produced in various weights to meet the demands both of the consumer market and of the catering and
food
industries.

...i zawierają wskazówkę »przed spożyciem przez człowieka lub użyciem jako składnik środka
spożywczego
produkt należy poddać sortowaniu lub innej fizycznej obróbce w celu zmniejszenia zaniecz

...treatment to reduce aflatoxin contamination before human consumption or use as an ingredient in
foodstuffs
”.
są oznakowane poprzez wyraźne wskazanie ich przeznaczenia i zawierają wskazówkę »przed spożyciem przez człowieka lub użyciem jako składnik środka
spożywczego
produkt należy poddać sortowaniu lub innej fizycznej obróbce w celu zmniejszenia zanieczyszczenia aflatoksynami«.

are labelled clearly showing their use, and bearing the indication “product shall be subjected to sorting or other physical treatment to reduce aflatoxin contamination before human consumption or use as an ingredient in
foodstuffs
”.

...wspomnianych odstępstw stosowne wydaje się zezwolenie na wprowadzanie do obrotu jako mleka
spożywczego
produktów o zawartości tłuszczu innej niż przewidziana w istniejących trzech kategoriach

Taking into account various consumer habits in different Member States as well as the expiring derogations, it seems appropriate to allow the marketing, as drinking milk, of products with a fat...
Ze względu na odmienne nawyki konsumentów w różnych państwach członkowskich oraz na upływający okres obowiązywania wspomnianych odstępstw stosowne wydaje się zezwolenie na wprowadzanie do obrotu jako mleka
spożywczego
produktów o zawartości tłuszczu innej niż przewidziana w istniejących trzech kategoriach.

Taking into account various consumer habits in different Member States as well as the expiring derogations, it seems appropriate to allow the marketing, as drinking milk, of products with a fat content other than the existing three categories.

Karmel jest otrzymywany przez kontrolowaną obróbkę cieplną węglowodanów (dostępnych w sprzedaży
spożywczych
produktów o właściwościach słodzących posiadających wartość odżywczą i będących monomerami...

Plain caramel is
prepared
by the controlled heat treatment of carbohydrates (commercially available
food grade
nutritive sweeteners which are the monomers glucose and fructose and/or polymers...
Karmel jest otrzymywany przez kontrolowaną obróbkę cieplną węglowodanów (dostępnych w sprzedaży
spożywczych
produktów o właściwościach słodzących posiadających wartość odżywczą i będących monomerami glukozy i fruktozy i/lub ich polimerów, np. syropy glukozowe, sacharoza, i/lub syropy inwertowane i dekstroza).

Plain caramel is
prepared
by the controlled heat treatment of carbohydrates (commercially available
food grade
nutritive sweeteners which are the monomers glucose and fructose and/or polymers thereof, e.g. glucose syrups, sucrose, and/or invert syrups, and dextrose).

...jest otrzymywany w wyniku kontrolowanej obróbki cieplnej węglowodanów (dostępne w sprzedaży
spożywcze
produkty o właściwościach słodzących, posiadające wartość odżywczą,, które są monomerami g

Ammonia caramel is
prepared
by the controlled heat treatment of carbohydrates (commercially available
food
grade nutritive sweeteners which are the monomers glucose and fructose and/or polymers...
Karmel amoniakalny jest otrzymywany w wyniku kontrolowanej obróbki cieplnej węglowodanów (dostępne w sprzedaży
spożywcze
produkty o właściwościach słodzących, posiadające wartość odżywczą,, które są monomerami glukozy i fruktozy i/lub ich polimerów, np. syropy glukozowe, sacharoza, i/lub syropy inwertowane, i dekstroza) z lub bez dodatku kwasów lub zasad, w obecności związków amonu (wodorotlenek amonu, węglan amonu, wodorowęglan amonu oraz fosforan amonu); nie używa się związków siarczynowych

Ammonia caramel is
prepared
by the controlled heat treatment of carbohydrates (commercially available
food
grade nutritive sweeteners which are the monomers glucose and fructose and/or polymers thereof, e.g. glucose syrups, sucrose, and/or invert syrups, and dextrose) with or without acids or alkalis, in the presence of ammonium compounds (ammonium hydroxide, ammonium carbonate, ammonium hydrogen carbonate and ammonium phosphate); no sulphite compounds are used.

...jako składnik w produktach mlecznych; mięso wykorzystywane jako składnik; nieprzetworzone środki
spożywcze
; produkty zawierające jeden składnik; składniki stanowiące więcej niż 50 % danego środka s

...milk; milk used as an ingredient in dairy products; meat used as an ingredient; unprocessed
foods
; single-ingredient products; and ingredients that represent more than 50 % of a food.
Należy zatem zwrócić się do Komisji o przygotowanie sprawozdań obejmujących następujące środki spożywcze: rodzaje mięsa inne niż wołowina, mięso ze świń, owiec, kóz oraz mięso drobiowe; mleko; mleko wykorzystywane jako składnik w produktach mlecznych; mięso wykorzystywane jako składnik; nieprzetworzone środki
spożywcze
; produkty zawierające jeden składnik; składniki stanowiące więcej niż 50 % danego środka spożywczego.

It is therefore appropriate to request the Commission to prepare reports covering the following foods: types of meat other than beef, swine, sheep, goat and poultrymeat; milk; milk used as an ingredient in dairy products; meat used as an ingredient; unprocessed
foods
; single-ingredient products; and ingredients that represent more than 50 % of a food.

...stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory
spożywcze
produktów od nr 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy...

...% by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis, not elsewhere specified or included;
food
preparations of goods of heading Nos 0401 to 0404, not containing cocoa or containing less...
Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory
spożywcze
produktów od nr 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone;

Malt extract; food preparations of flour, meal, starch or malt extract, not containing cocoa powder or containing less than 40 % by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis, not elsewhere specified or included;
food
preparations of goods of heading Nos 0401 to 0404, not containing cocoa or containing less than 5 % by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis, not elsewhere specified or included:

...stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory
spożywcze
produktów od nr 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy...

...% by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis, not elsewhere specified or included;
food
preparations of goods of heading Nos 0401 to 0404, not containing cocoa or containing less...
Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory
spożywcze
produktów od nr 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone;

Malt extract; food preparations of flour, meal, starch or malt extract, not containing cocoa powder or containing less than 40 % by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis, not elsewhere specified or included;
food
preparations of goods of heading Nos 0401 to 0404, not containing cocoa or containing less than 5 % by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis, not elsewhere specified or included:

...stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory
spożywcze
produktów od nr 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy...

...% by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis, not elsewhere specified or included;
food
preparations of goods of heading Nos 0401 to 0404, not containing cocoa or containing less...
Pozostałe- owy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory
spożywcze
produktów od nr 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone;

Other- act; food preparations of flour, meal, starch or malt extract, not containing cocoa powder or containing less than 40 % by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis, not elsewhere specified or included;
food
preparations of goods of heading Nos 0401 to 0404, not containing cocoa or containing less than 5 % by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis, not elsewhere specified or included:

...stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory
spożywcze
produktów od nr 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy...

...% by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis, not elsewhere specified or included;
food
preparations of goods of heading Nos 0401 to 0404, not containing cocoa or containing less...
Pozostałe- owy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory
spożywcze
produktów od nr 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone;

Other- act; food preparations of flour, meal, starch or malt extract, not containing cocoa powder or containing less than 40 % by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis, not elsewhere specified or included;
food
preparations of goods of heading Nos 0401 to 0404, not containing cocoa or containing less than 5 % by weight of cocoa calculated on a totally defatted basis, not elsewhere specified or included:

...przekraczających najwyższe dopuszczalne poziomy, ani mieszaniny tych produktów z innymi środkami
spożywczymi
; produkty te nie mogą też być stosowane jako składniki innych środków spożywczych.

...the maximum levels should not be placed on the market either as such, after mixture with other
foodstuffs
or used as an ingredient in other foods.
W celu zapewnienia skutecznej ochrony zdrowia publicznego, do obrotu handlowego nie mogą być wprowadzane ani same produkty zawierające zanieczyszczenia w ilościach przekraczających najwyższe dopuszczalne poziomy, ani mieszaniny tych produktów z innymi środkami
spożywczymi
; produkty te nie mogą też być stosowane jako składniki innych środków spożywczych.

To ensure an efficient protection of public health, products containing contaminants exceeding the maximum levels should not be placed on the market either as such, after mixture with other
foodstuffs
or used as an ingredient in other foods.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich