Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: spożywczy
Erytrytol może być stosowany w szerokiej gamie produktów
spożywczych
, między innymi do zastępowania takich składników odżywczych, jak cukier, jeżeli pożądana jest niższa wartość energetyczna.

Erythritol can be used in a wide variety of
foods
and its use is, among others, as a replacement for nutrients such as sugar where lower energy value is desired.
Erytrytol może być stosowany w szerokiej gamie produktów
spożywczych
, między innymi do zastępowania takich składników odżywczych, jak cukier, jeżeli pożądana jest niższa wartość energetyczna.

Erythritol can be used in a wide variety of
foods
and its use is, among others, as a replacement for nutrients such as sugar where lower energy value is desired.

w przypadku materiałów przeznaczonych do kontaktu ze środkami
spożywczymi
: Wspólne Centrum Badawcze, Instytut Zdrowia i Ochrony Konsumentów, Dział: Fizyczne i chemiczne narażenie, TP 260, Via E....

for
food
contact materials: Joint Research Centre, Institute for Health and Consumer Protection, Physical and Chemical Exposures Unit, TP 260, Via E. Fermi, 1, 21020 Ispra (Italy)
w przypadku materiałów przeznaczonych do kontaktu ze środkami
spożywczymi
: Wspólne Centrum Badawcze, Instytut Zdrowia i Ochrony Konsumentów, Dział: Fizyczne i chemiczne narażenie, TP 260, Via E. Fermi, 1, 21020 Ispra (Włochy)

for
food
contact materials: Joint Research Centre, Institute for Health and Consumer Protection, Physical and Chemical Exposures Unit, TP 260, Via E. Fermi, 1, 21020 Ispra (Italy)

...furanów i dioksynopochodnych polichlorowanych bifenyli (PCB) w jak najszerszej gamie środków
spożywczych
, aby uzyskać jasny obraz trendów czasowych w występowaniu tych substancji w tle w środka

...European Community on the presence of dioxins, furans and dioxin-like PCBs in the widest range of
foodstuffs
in order to have a clear picture of the time trends in background presence of these...
Konieczne jest stworzenie rzetelnych danych na obszarze całej Wspólnoty Europejskiej, dotyczących obecności dioksyn, furanów i dioksynopochodnych polichlorowanych bifenyli (PCB) w jak najszerszej gamie środków
spożywczych
, aby uzyskać jasny obraz trendów czasowych w występowaniu tych substancji w tle w środkach spożywczych.

It is necessary to generate reliable data across the European Community on the presence of dioxins, furans and dioxin-like PCBs in the widest range of
foodstuffs
in order to have a clear picture of the time trends in background presence of these substances in foodstuffs.

...dotyczących obecności dioksyn, furanów i dioksynopochodnych PCB w jak najszerszej gamie środków
spożywczych
, aby uzyskać jasny obraz tendencji czasowych występowania tych substancji w tle w środka

...European Community on the presence of dioxins, furans and dioxin-like PCBs in the widest range of
foodstuffs
in order to have a clear picture of the time trends in background presence of these...
Konieczne jest uzyskanie rzetelnych danych na obszarze całej Wspólnoty Europejskiej, dotyczących obecności dioksyn, furanów i dioksynopochodnych PCB w jak najszerszej gamie środków
spożywczych
, aby uzyskać jasny obraz tendencji czasowych występowania tych substancji w tle w środkach spożywczych.

It is necessary to generate reliable data across the European Community on the presence of dioxins, furans and dioxin-like PCBs in the widest range of
foodstuffs
in order to have a clear picture of the time trends in background presence of these substances in foodstuffs.

...dotyczących obecności dioksyn, furanów i dioksynopochodnych PCB w jak najszerszej gamie środków
spożywczych
, aby uzyskać jasny obraz tendencji czasowych występowania tych substancji w tle w środka

...Economic Area on the presence of dioxins, furans and dioxin-like PCBs in the widest range of
foodstuffs
in order to have a clear picture of the time trends in background presence of these subst
MAJĄC NA UWADZE, że konieczne jest uzyskanie rzetelnych danych na obszarze całego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, dotyczących obecności dioksyn, furanów i dioksynopochodnych PCB w jak najszerszej gamie środków
spożywczych
, aby uzyskać jasny obraz tendencji czasowych występowania tych substancji w tle w środkach spożywczych,

WHEREAS it is necessary to generate reliable data across the European Economic Area on the presence of dioxins, furans and dioxin-like PCBs in the widest range of
foodstuffs
in order to have a clear picture of the time trends in background presence of these substances in foodstuffs,

...produkcji, przetwarzania i dystrybucji istniał system śledzenia utworzony przez przedsiębiorstwa
spożywcze
, aby możliwe było ukierunkowane i precyzyjne wycofanie produktów z rynku lub aby można był

...processing and distribution, a comprehensive system of traceability should be established by food
businesses
so that targeted and accurate withdrawals can be undertaken or information given to...
Odnośnie do systemu śledzenia produktów wymienionych w art. 1 notyfikowanego dekretu, rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności [2] wymaga, aby na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji istniał system śledzenia utworzony przez przedsiębiorstwa
spożywcze
, aby możliwe było ukierunkowane i precyzyjne wycofanie produktów z rynku lub aby można było przekazać informacje konsumentom lub odpowiedzialnym urzędnikom.

With regard to the traceability of the products listed in Article 1 of the notified Decree, Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety [2] requests that, at all stages of production, processing and distribution, a comprehensive system of traceability should be established by food
businesses
so that targeted and accurate withdrawals can be undertaken or information given to consumers or control officials.

...spożywczym mogą chcieć wskazać – na zasadzie dobrowolności – miejsce pochodzenia danego środka
spożywczego
, aby zwrócić uwagę konsumentów na cechy jakościowe ich produktu.

In some cases, food business operators may want to indicate the origin of a
food
on a voluntary basis to draw consumers’ attention to the qualities of their product.
W niektórych przypadkach podmioty działające na rynku spożywczym mogą chcieć wskazać – na zasadzie dobrowolności – miejsce pochodzenia danego środka
spożywczego
, aby zwrócić uwagę konsumentów na cechy jakościowe ich produktu.

In some cases, food business operators may want to indicate the origin of a
food
on a voluntary basis to draw consumers’ attention to the qualities of their product.

...zapewnienia, aby pobieranie próbek w celu urzędowej kontroli poziomów benzo[a]pirenu w środkach
spożywczych
było prowadzone zgodnie z metodami opisanymi w załączniku I do niniejszej dyrektywy.

...necessary to ensure that the sampling for the official control of the levels of benzo(a)pyrene in
foodstuffs
is carried out in accordance with the methods described in the Annex I to this...
Państwa Członkowskie podejmują wszelkie niezbędne środki w celu zapewnienia, aby pobieranie próbek w celu urzędowej kontroli poziomów benzo[a]pirenu w środkach
spożywczych
było prowadzone zgodnie z metodami opisanymi w załączniku I do niniejszej dyrektywy.

The Member States shall take all measures necessary to ensure that the sampling for the official control of the levels of benzo(a)pyrene in
foodstuffs
is carried out in accordance with the methods described in the Annex I to this Directive.

...członkowskiego przywozu wydają towarzyszący urzędowy dokument stanowiący, że dostawa środków
spożywczych
była poddana urzędowemu pobieraniu próbek i analizie oraz zawierający wyniki analizy.

...Member State shall issue an accompanying official document establishing that the consignment of
foodstuffs
has been subjected to sampling and analysis and indicating the results of the analysis.
Właściwe organy państwa członkowskiego przywozu wydają towarzyszący urzędowy dokument stanowiący, że dostawa środków
spożywczych
była poddana urzędowemu pobieraniu próbek i analizie oraz zawierający wyniki analizy.

The competent authorities of the importing Member State shall issue an accompanying official document establishing that the consignment of
foodstuffs
has been subjected to sampling and analysis and indicating the results of the analysis.

...stanowi również, że przedsiębiorstwa sektora spożywczego są zobowiązane dopilnować, aby środki
spożywcze
były zgodne z odpowiednimi kryteriami mikrobiologicznymi wymienionymi w załączniku I do te

Regulation (EC) No 2073/2005 also provides that food business operators are to ensure that
foodstuffs
comply with the relevant microbiological criteria set out in Annex I to that Regulation.
Rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 stanowi również, że przedsiębiorstwa sektora spożywczego są zobowiązane dopilnować, aby środki
spożywcze
były zgodne z odpowiednimi kryteriami mikrobiologicznymi wymienionymi w załączniku I do tego rozporządzenia.

Regulation (EC) No 2073/2005 also provides that food business operators are to ensure that
foodstuffs
comply with the relevant microbiological criteria set out in Annex I to that Regulation.

Przedsiębiorstwa sektora spożywczego są zobowiązane dopilnować, aby środki
spożywcze
były zgodne z odpowiednimi kryteriami mikrobiologicznymi wymienionymi w załączniku I. W tym celu na każdym etapie...

Food business operators shall ensure that
foodstuffs
comply with the relevant microbiological criteria set out in Annex I. To this end the food business operators at each stage of food production,...
Przedsiębiorstwa sektora spożywczego są zobowiązane dopilnować, aby środki
spożywcze
były zgodne z odpowiednimi kryteriami mikrobiologicznymi wymienionymi w załączniku I. W tym celu na każdym etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności, włączając w to handel detaliczny, przedsiębiorstwa sektora spożywczego podejmują środki, w ramach obowiązujących je procedur opartych na zasadach HACCP oraz w ramach wdrażania dobrych praktyk higienicznych, mające na celu zapewnienie:

Food business operators shall ensure that
foodstuffs
comply with the relevant microbiological criteria set out in Annex I. To this end the food business operators at each stage of food production, processing and distribution, including retail, shall take measures, as part of their procedures based on HACCP principles together with the implementation of good hygiene practice, to ensure the following:

...że podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze są zobowiązane dopilnować, aby środki
spożywcze
były zgodne z odpowiednimi kryteriami mikrobiologicznymi określonymi w tym rozporządzeniu.

Regulation (EC) No 2073/2005 provides that food business operators are to ensure that
foodstuffs
comply with the relevant microbiological criteria set out in that Regulation.
Rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 przewiduje, że podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze są zobowiązane dopilnować, aby środki
spożywcze
były zgodne z odpowiednimi kryteriami mikrobiologicznymi określonymi w tym rozporządzeniu.

Regulation (EC) No 2073/2005 provides that food business operators are to ensure that
foodstuffs
comply with the relevant microbiological criteria set out in that Regulation.

Stanowi ono, że przedsiębiorstwa sektora spożywczego są zobowiązane dopilnować, aby środki
spożywcze
były zgodne z odpowiednimi kryteriami mikrobiologicznymi określonymi w tym rozporządzeniu.

It provides that food business operators are to ensure that
foodstuffs
comply with the relevant microbiological criteria set out in that Regulation.
Stanowi ono, że przedsiębiorstwa sektora spożywczego są zobowiązane dopilnować, aby środki
spożywcze
były zgodne z odpowiednimi kryteriami mikrobiologicznymi określonymi w tym rozporządzeniu.

It provides that food business operators are to ensure that
foodstuffs
comply with the relevant microbiological criteria set out in that Regulation.

...chemicznym (tj. kwasów organicznych) lub farmaceutycznym (tj. kapsułek żołądkowo-jelitowych) lub
spożywczym
(tj. alkoholi i napojów bezalkoholowych).

...products in the chemical (i.e. organic acids), pharmaceutical (i.e. gastrointestinal capsules) and
food
industries (i.e. alcoholic and soft drinks).
Ogólnymi zastosowaniami tego produktu są: uzdatnianie wody (woda pitna, a także oczyszczanie ścieków), oczyszczanie gazu i powietrza, odzysk rozpuszczalników, odbarwianie cukru, olejów roślinnych i tłuszczy, dezodoryzacja i oczyszczanie różnych produktów w przemyśle chemicznym (tj. kwasów organicznych) lub farmaceutycznym (tj. kapsułek żołądkowo-jelitowych) lub
spożywczym
(tj. alkoholi i napojów bezalkoholowych).

The general applications of PAC are water treatment (potable water as well as treatment of waste water), gas and air purification, solvent recovery, decolourisation of sugar, vegetable oils and fats, deodorisation and purification of different products in the chemical (i.e. organic acids), pharmaceutical (i.e. gastrointestinal capsules) and
food
industries (i.e. alcoholic and soft drinks).

właściwy organ jest przekonany o tym, że przedsiębiorstwo sektora
spożywczego
stosuje system zarządzania bezpieczeństwem żywności w tym zakładzie, który może obejmować etapy procesu produkcji, co...

the competent authority is satisfied that the food
business operator
implements a food safety management system in that establishment, which may include steps in the production process, which reduces...
właściwy organ jest przekonany o tym, że przedsiębiorstwo sektora
spożywczego
stosuje system zarządzania bezpieczeństwem żywności w tym zakładzie, który może obejmować etapy procesu produkcji, co zmniejsza ryzyko mikrobiologiczne;

the competent authority is satisfied that the food
business operator
implements a food safety management system in that establishment, which may include steps in the production process, which reduces the microbiological risk;

Właściwe organy oraz, w odpowiednich przypadkach, przedsiębiorcy sektora
spożywczego
stosują metody analityczne określone w załączniku VIa do niniejszego rozporządzenia w celu sprawdzenia, czy...

...VIa to this Regulation shall be used by the competent authorities, and, where appropriate, by
food
business operators, to check compliance with the limits laid down in Annex III, Section IX, Cha
Właściwe organy oraz, w odpowiednich przypadkach, przedsiębiorcy sektora
spożywczego
stosują metody analityczne określone w załączniku VIa do niniejszego rozporządzenia w celu sprawdzenia, czy przestrzegane są limity ustanowione w sekcji IX rozdział I część III załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004, oraz zapewnienia właściwego stosowania procesu pasteryzacji produktów mleczarskich, zgodnie z sekcją IX rozdział II część II załącznika III do tego rozporządzenia.”;

The analytical methods set out in Annex VIa to this Regulation shall be used by the competent authorities, and, where appropriate, by
food
business operators, to check compliance with the limits laid down in Annex III, Section IX, Chapter I, Part III to Regulation (EC) No 853/2004 and to ensure appropriate application of a pasteurisation process to dairy products as referred to in Annex III, Section IX, Chapter II, Part II to that Regulation.’

Państwa członkowskie mogą zalecać podmiotom działającym na rynku
spożywczym
stosowanie jednej lub większej liczby dodatkowych form wyrażania lub prezentacji informacji o wartości odżywczej, jakie...

Member States may recommend to
food business
operators the use of one or more additional forms of expression or presentation of the nutrition declaration that they consider as best fulfilling the...
Państwa członkowskie mogą zalecać podmiotom działającym na rynku
spożywczym
stosowanie jednej lub większej liczby dodatkowych form wyrażania lub prezentacji informacji o wartości odżywczej, jakie uznają za najlepiej spełniające wymogi określone w ust. 1 lit. a)–g).

Member States may recommend to
food business
operators the use of one or more additional forms of expression or presentation of the nutrition declaration that they consider as best fulfilling the requirements laid down in points (a) to (g) of paragraph 1.

W przypadku suszonych, rozcieńczonych, przetworzonych i/lub złożonych środków
spożywczych
stosuje się art. 2 ust. 1 i art. 2 ust. 2.

In case of dried, diluted, processed and/or compound
foodstuffs
Article 2(1) and 2(2) apply.
W przypadku suszonych, rozcieńczonych, przetworzonych i/lub złożonych środków
spożywczych
stosuje się art. 2 ust. 1 i art. 2 ust. 2.

In case of dried, diluted, processed and/or compound
foodstuffs
Article 2(1) and 2(2) apply.

Jednak w przypadku gdy wspomniane enzymy
spożywcze
stosuje się jako takie w żywności, są one objęte zakresem stosowania niniejszego rozporządzenia.

However, when these food enzymes are used as such in food, they are covered by this Regulation.
Jednak w przypadku gdy wspomniane enzymy
spożywcze
stosuje się jako takie w żywności, są one objęte zakresem stosowania niniejszego rozporządzenia.

However, when these food enzymes are used as such in food, they are covered by this Regulation.

Z powodu niepewności co do czułości tej metody przedsiębiorstwa sektora
spożywczego
stosujące to alternatywne rozwiązanie muszą ustalić plan pobierania próbek obejmujący procedury pobierania próbek i...

Due to the uncertainties regarding the sensitivity of this strategy, it is needed that
food businesses operators
using this alternative establish a sampling plan, including sampling procedures and...
Z powodu niepewności co do czułości tej metody przedsiębiorstwa sektora
spożywczego
stosujące to alternatywne rozwiązanie muszą ustalić plan pobierania próbek obejmujący procedury pobierania próbek i punkty poboru próbek zużytej wody stosowanej do nawadniania.

Due to the uncertainties regarding the sensitivity of this strategy, it is needed that
food businesses operators
using this alternative establish a sampling plan, including sampling procedures and sampling points of the spent irrigation water.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich