Podobne wyszukiwania

Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: sok
Żywność w postaci dostępnej w handlu, bez jakiegokolwiek dalszego przygotowania, np. kawa mielona,
soki
, produkty w słoikach i w puszkach niepodgrzewane przed spożyciem.

Commercial foodstuffs as purchased disregarding any further preparation: e.g. coffee powder,
juices
, jars and cans not heated before consumption.
Żywność w postaci dostępnej w handlu, bez jakiegokolwiek dalszego przygotowania, np. kawa mielona,
soki
, produkty w słoikach i w puszkach niepodgrzewane przed spożyciem.

Commercial foodstuffs as purchased disregarding any further preparation: e.g. coffee powder,
juices
, jars and cans not heated before consumption.

...dostępnej w handlu, bez uwzględniania jakiegokolwiek dalszego przygotowania (np. kawa mielona,
soki
, produkty w słoikach lub w puszkach niepodgrzewane przed spożyciem) oraz żywności dostępnej w h

...on commercial foodstuffs as purchased disregarding any further preparation (e.g. coffee powder,
juices
, jars and cans not heated before consumption) and commercial foodstuffs analysed as consumed
Należy zgromadzić dane dotyczące środków spożywczych w postaci dostępnej w handlu, bez uwzględniania jakiegokolwiek dalszego przygotowania (np. kawa mielona,
soki
, produkty w słoikach lub w puszkach niepodgrzewane przed spożyciem) oraz żywności dostępnej w handlu, badanej w postaci gotowej do spożycia, po uprzednim przygotowaniu w laboratorium (np. parzona kawa, produkty w puszkach i słoikach podgrzane przed spożyciem).

Data should be collected on commercial foodstuffs as purchased disregarding any further preparation (e.g. coffee powder,
juices
, jars and cans not heated before consumption) and commercial foodstuffs analysed as consumed after further preparation in the laboratory (e.g. brewed coffee, canned and jarred products heated before consumption).

Etykietowanie mandarynek „Mandarini Chiou” przetworzonych na wyroby cukiernicze,
soki
itp. lub różne wyroby pochodne, takie jak olejki eteryczne, musi być zgodne z komunikatem Komisji – Wytyczne w...

'Mandarini Chiou' processed into confectionery,
juices
and other products such as essential oils must be labelled in accordance with the 'Commission Communication - Guidelines on the labelling of...
Etykietowanie mandarynek „Mandarini Chiou” przetworzonych na wyroby cukiernicze,
soki
itp. lub różne wyroby pochodne, takie jak olejki eteryczne, musi być zgodne z komunikatem Komisji – Wytyczne w sprawie etykietowania środków spożywczych wykorzystujących produkty posiadające chronione nazwy pochodzenia (ChNP) i chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) jako składniki (Dz.U. C 341 z 16.12.2010, s. 3 i 4).

'Mandarini Chiou' processed into confectionery,
juices
and other products such as essential oils must be labelled in accordance with the 'Commission Communication - Guidelines on the labelling of foodstuffs using protected designations of origin (PDOs) or protected geographical indications (PGIs) as ingredients' (OJ C 341, 16.12.2010, pp. 3 and 4).

...jest z owoców niewymienionych w załączniku V, minimalna wartość w skali Brixa odtworzonego
soku
odpowiada wartości w skali Brixa soku uzyskiwanego z owoców wykorzystywanych do produkcji konce

...is manufactured from a fruit not mentioned in Annex V, the minimum Brix level of the reconstituted
juice
shall be the Brix level of the juice as extracted from the fruit used to make the...
Jeżeli sok z zagęszczonego soku produkowany jest z owoców niewymienionych w załączniku V, minimalna wartość w skali Brixa odtworzonego
soku
odpowiada wartości w skali Brixa soku uzyskiwanego z owoców wykorzystywanych do produkcji koncentratu.

If a juice from concentrate is manufactured from a fruit not mentioned in Annex V, the minimum Brix level of the reconstituted
juice
shall be the Brix level of the juice as extracted from the fruit used to make the concentrate.

Citrus Medica Limonum Juice Powder to proszek z wysuszonego
soku
cytryny, Citrus medica limonum, Rutaceae

Citrus Medica Limonum Juice Powder is a powder of the dried
juice
of the lemon, Citrus medica limonum, Rutaceae
Citrus Medica Limonum Juice Powder to proszek z wysuszonego
soku
cytryny, Citrus medica limonum, Rutaceae

Citrus Medica Limonum Juice Powder is a powder of the dried
juice
of the lemon, Citrus medica limonum, Rutaceae

Citrus Medica Limonum Juice Extract to wyciąg z
soku
cytryny, Citrus medica limonum, Rutaceae

Citrus Medica Limonum Juice Extract is an extract of the
juice
of the lemon, Citrus medica limonum, Rutaceae
Citrus Medica Limonum Juice Extract to wyciąg z
soku
cytryny, Citrus medica limonum, Rutaceae

Citrus Medica Limonum Juice Extract is an extract of the
juice
of the lemon, Citrus medica limonum, Rutaceae

Sok
Rubus Idaeus jest cieczą wyciśniętą ze świeżego miąższu czerwonych malin, Rubus idaeus, Rosaceae

Rubus Idaeus
Juice
is the liquid expressed from the fresh pulp of the red raspberry, Rubus idaeus, Rosaceae
Sok
Rubus Idaeus jest cieczą wyciśniętą ze świeżego miąższu czerwonych malin, Rubus idaeus, Rosaceae

Rubus Idaeus
Juice
is the liquid expressed from the fresh pulp of the red raspberry, Rubus idaeus, Rosaceae

fermentowane przetwory mleczne z dodatkiem lub bez dodatku soku owocowego [2]
Sok
owocowy stosuje się zgodnie z dyrektywą Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącą się do soków owocowych i...

fermented milk products with or without fruit juice [2] Fruit
juice
shall be applied in accordance with Council Directive 2001/112/EC of 20 December 2001 relating to fruit juices and certain similar...
fermentowane przetwory mleczne z dodatkiem lub bez dodatku soku owocowego [2]
Sok
owocowy stosuje się zgodnie z dyrektywą Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

fermented milk products with or without fruit juice [2] Fruit
juice
shall be applied in accordance with Council Directive 2001/112/EC of 20 December 2001 relating to fruit juices and certain similar products intended for human consumption.

Sok
owocowy stosuje się zgodnie z dyrektywą Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Fruit
juice
shall be applied in accordance with Council Directive 2001/112/EC of 20 December 2001 relating to fruit juices and certain similar products intended for human consumption.
Sok
owocowy stosuje się zgodnie z dyrektywą Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Fruit
juice
shall be applied in accordance with Council Directive 2001/112/EC of 20 December 2001 relating to fruit juices and certain similar products intended for human consumption.

Sok
owocowy stosuje się zgodnie z dyrektywą Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Fruit
juice
shall be applied in accordance with Council Directive 2001/112/EC of 20 December 2001 relating to fruit juices and certain similar products intended for human consumption.
Sok
owocowy stosuje się zgodnie z dyrektywą Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Fruit
juice
shall be applied in accordance with Council Directive 2001/112/EC of 20 December 2001 relating to fruit juices and certain similar products intended for human consumption.

fermentowane przetwory mleczne z dodatkiem lub bez dodatku soku owocowego [2]
Sok
owocowy stosuje się zgodnie z dyrektywą Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącą się do soków owocowych i...

fermented milk products with or without fruit juice [2] Fruit
juice
shall be applied in accordance with Council Directive 2001/112/EC of 20 December 2001 relating to fruit juices and certain similar...
fermentowane przetwory mleczne z dodatkiem lub bez dodatku soku owocowego [2]
Sok
owocowy stosuje się zgodnie z dyrektywą Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

fermented milk products with or without fruit juice [2] Fruit
juice
shall be applied in accordance with Council Directive 2001/112/EC of 20 December 2001 relating to fruit juices and certain similar products intended for human consumption.

...jest z owoców niewymienionych w powyższym wykazie, minimalna wartość w skali Brixa odtworzonego
soku
owocowego odpowiada wartości w skali Brixa soku uzyskiwanego z owoców wykorzystywanych do produ

...from a fruit not mentioned in the above list, the minimum Brix level of the reconstituted
juice
shall be the Brix level of the juice as extracted from the fruit used to make the concentrate.
Jeżeli sok owocowy z koncentratu produkowany jest z owoców niewymienionych w powyższym wykazie, minimalna wartość w skali Brixa odtworzonego
soku
owocowego odpowiada wartości w skali Brixa soku uzyskiwanego z owoców wykorzystywanych do produkcji koncentratu.

If a juice from concentrate is manufactured from a fruit not mentioned in the above list, the minimum Brix level of the reconstituted
juice
shall be the Brix level of the juice as extracted from the fruit used to make the concentrate.

Zgodnie z Notami wyjaśniającymi do Zharmonizowanego Systemu, dotyczącymi pozycji 2009, do
soków
owocowych można, wśród innych dodatków, dodawać cukier, pod warunkiem, że zachowują one swój pierwotny...

...System Explanatory Note to heading 2009, amongst other additives, sugar can be added to fruit
juices
, provided that they retain their original character.
Zgodnie z Notami wyjaśniającymi do Zharmonizowanego Systemu, dotyczącymi pozycji 2009, do
soków
owocowych można, wśród innych dodatków, dodawać cukier, pod warunkiem, że zachowują one swój pierwotny charakter.

According to the Harmonised System Explanatory Note to heading 2009, amongst other additives, sugar can be added to fruit
juices
, provided that they retain their original character.

...I lub 150 g rozpuszczalnego w wodzie koncentratu pomidorowego II w 250 ml lub mniejszej ilości
soków
owocowych, napojów aromatyzowanych lub napojów na bazie jogurtu (o ile nie są mocno pasteryzow

...obtained with a daily consumption of 3g WSTC I or 150 mg WSTC II in up to 250 ml of either fruit
juices
, flavoured drinks or yogurt drinks (unless heavily pasteurised)
Informacja dla konsumenta, że korzystny wpływ występuje w przypadku spożywania codziennie 3 g rozpuszczalnego w wodzie koncentratu pomidorowego I lub 150 g rozpuszczalnego w wodzie koncentratu pomidorowego II w 250 ml lub mniejszej ilości
soków
owocowych, napojów aromatyzowanych lub napojów na bazie jogurtu (o ile nie są mocno pasteryzowane)

Information to the consumer that the beneficial effect is obtained with a daily consumption of 3g WSTC I or 150 mg WSTC II in up to 250 ml of either fruit
juices
, flavoured drinks or yogurt drinks (unless heavily pasteurised)

...I lub 150 mg rozpuszczalnego w wodzie koncentratu pomidorowego II w 250 ml lub mniejszej ilości
soków
owocowych, napojów aromatyzowanych lub napojów na bazie jogurtu (o ile nie są mocno pasteryzow

...obtained with a daily consumption of 3 g WSTC I or 150 mg WSTC II in up to 250 ml of either fruit
juices
, flavoured drinks or yogurt drinks (unless heavily pasteurised)’.
Zgodnie z art. 16 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 w decyzji 2009/980/UE zawarto następujący warunek stosowania wspomnianego oświadczenia zdrowotnego: „Informacja dla konsumenta, że korzystny wpływ występuje w przypadku spożywania codziennie 3 g rozpuszczalnego w wodzie koncentratu pomidorowego I lub 150 mg rozpuszczalnego w wodzie koncentratu pomidorowego II w 250 ml lub mniejszej ilości
soków
owocowych, napojów aromatyzowanych lub napojów na bazie jogurtu (o ile nie są mocno pasteryzowane)”.

Pursuant to Article 16(4) of Regulation (EC) No 1924/2006, Decision 2009/980/EU included the following condition of use of that health claim: ‘Information to the consumer that the beneficial effect is obtained with a daily consumption of 3 g WSTC I or 150 mg WSTC II in up to 250 ml of either fruit
juices
, flavoured drinks or yogurt drinks (unless heavily pasteurised)’.

Luzem (
soki
owocowe, napoje alkoholowe, cydr, wino)

Bulk (fruit
juice
, spirit drinks, cider, wine)
Luzem (
soki
owocowe, napoje alkoholowe, cydr, wino)

Bulk (fruit
juice
, spirit drinks, cider, wine)

W butelkach/opakowaniach (
soki
owocowe, napoje alkoholowe, cydr)

Bottles/packages (fruit
juice
, spirit drinks, cider)
W butelkach/opakowaniach (
soki
owocowe, napoje alkoholowe, cydr)

Bottles/packages (fruit
juice
, spirit drinks, cider)

patuliny w
sokach
owocowych, nektarach owocowych, napojach alkoholowych, cydrze i innych napojach fermentowanych uzyskanych z jabłek lub zawierających sok jabłkowy.

patulin in fruit
juices
, fruit nectar, spirit drinks, cider and other fermented drinks derived from apples or containing apple juice.
patuliny w
sokach
owocowych, nektarach owocowych, napojach alkoholowych, cydrze i innych napojach fermentowanych uzyskanych z jabłek lub zawierających sok jabłkowy.

patulin in fruit
juices
, fruit nectar, spirit drinks, cider and other fermented drinks derived from apples or containing apple juice.

Limit stosowany do posiłków z owoców,
soków
owocowych, nektarów i soków warzywnych.

Limit applicable to fruit-based dishes, fruit
juices
, nectars and vegetable juices.
Limit stosowany do posiłków z owoców,
soków
owocowych, nektarów i soków warzywnych.

Limit applicable to fruit-based dishes, fruit
juices
, nectars and vegetable juices.

W
soku
owocowym, nektarze lub soku warzywnym ostateczna zawartość witaminy C w produkcie jest albo nie mniejsza niż 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal), albo nie mniejsza niż 25 mg na 100 g.

In a fruit
juice
, nectar, or vegetable juice the final content of vitamin C in the product shall be either not less than 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal) or not less than 25 mg per 100 g.
W
soku
owocowym, nektarze lub soku warzywnym ostateczna zawartość witaminy C w produkcie jest albo nie mniejsza niż 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal), albo nie mniejsza niż 25 mg na 100 g.

In a fruit
juice
, nectar, or vegetable juice the final content of vitamin C in the product shall be either not less than 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal) or not less than 25 mg per 100 g.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich