Baza aktów prawnych Unii Europejskiej Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: galaretka
...słodzącej lub alkoholu, (z wyłączeniem zakonserwowanych cukrem, ale nie w syropie, dżemów,
galaretek
owocowych, marmolad, przecierów i past owocowych, otrzymanych w wyniku obróbki cieplnej)
...other sweetening matter or spirit (excl. preserved with sugar but not laid in syrup, jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit purée and pastes, obtained by cooking)
Ananasy, przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, (z wyłączeniem zakonserwowanych cukrem, ale nie w syropie, dżemów,
galaretek
owocowych, marmolad, przecierów i past owocowych, otrzymanych w wyniku obróbki cieplnej)
Pineapples, prepared or preserved, whether or not containing added sugar or other sweetening matter or spirit (excl. preserved with sugar but not laid in syrup, jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit purée and pastes, obtained by cooking)
...przetworzonych lub zakonserwowanych octem, zakonserwowanych cukrem, ale nie w syropie, dżemów,
galaretek
owocowych, marmolad, przecierów i past owocowych otrzymanych w wyniku obróbki cieplnej)
...and prepared or preserved with vinegar, preserved with sugar but not laid in syrup, jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit purée and pastes, obtained by cooking)
Mieszanki owoców, orzechów i pozostałych jadalnych części roślin, przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu (z wyłączeniem mieszanek orzechów, orzeszków ziemnych i pozostałych nasion oraz preparatów typu müsli bazujących na nieprażonych płatkach zbożowych objętych podpozycją 1904.20.10 oraz przetworzonych lub zakonserwowanych octem, zakonserwowanych cukrem, ale nie w syropie, dżemów,
galaretek
owocowych, marmolad, przecierów i past owocowych otrzymanych w wyniku obróbki cieplnej)
Mixtures of fruits, nuts and other edible parts of plants, prepared or preserved, whether or not containing added sugar or other sweetening matter or spirit (excl. mixtures of nuts, groundnuts and other seeds and preparations of the Müsli type based on unroasted cereal flakes of subheading 1904.20.10, and prepared or preserved with vinegar, preserved with sugar but not laid in syrup, jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit purée and pastes, obtained by cooking)
...słodzącej lub alkoholu (z wyłączeniem zakonserwowanych cukrem, ale nie w syropie, dżemów,
galaretek
owocowych, marmolad, przecierów i past owocowych, otrzymanych w wyniku obróbki cieplnej)
...other sweetening matter or spirit (excl. preserved with sugar but not laid in syrup, jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit purée and pastes, obtained by cooking)
Wiśnie i czereśnie, przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu (z wyłączeniem zakonserwowanych cukrem, ale nie w syropie, dżemów,
galaretek
owocowych, marmolad, przecierów i past owocowych, otrzymanych w wyniku obróbki cieplnej)
Cherries, prepared or preserved, whether or not containing added sugar or other sweetening matter or spirit (excl. preserved with sugar but not laid in syrup, jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit purée and pastes, obtained by cooking)
...słodzącej lub alkoholu (z wyłączeniem zakonserwowanych cukrem, ale nie w syropie, dżemów,
galaretek
owocowych, marmolad, przecierów i past owocowych, otrzymanych w wyniku obróbki cieplnej)
...other sweetening matter or spirit (excl. preserved with sugar but not laid in syrup, jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit purée and pastes, obtained by cooking)
Morele, przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu (z wyłączeniem zakonserwowanych cukrem, ale nie w syropie, dżemów,
galaretek
owocowych, marmolad, przecierów i past owocowych, otrzymanych w wyniku obróbki cieplnej)
Apricots, prepared or preserved, whether or not containing added sugar or other sweetening matter or spirit (excl. preserved with sugar but not laid in syrup, jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit purée and pastes, obtained by cooking)
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe, otrzymane przez gotowanie, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit purée and fruit pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter:
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe, otrzymane przez gotowanie, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit purée and fruit pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter:
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe, otrzymane przez gotowanie, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit purée and fruit pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter:
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe, otrzymane przez gotowanie, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit purée and fruit pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter:
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, homogenizowane
Homogenized preparations of jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut puree and fruit or nut pastes
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, homogenizowane
Homogenized preparations of jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut puree and fruit or nut pastes
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, homogenizowane
Homogenized preparations of jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut puree and fruit or nut pastes
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, homogenizowane
Homogenized preparations of jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut puree and fruit or nut pastes
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, homogenizowane
Homogenized preparations of jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut puree and fruit or nut pastes
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, homogenizowane
Homogenized preparations of jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut puree and fruit or nut pastes
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, homogenizowane
Homogenised preparations of jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut puree and fruit or nut pastes
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, homogenizowane
Homogenised preparations of jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut puree and fruit or nut pastes
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, homogenizowane
Homogenised preparations of jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut puree and fruit or nut pastes
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, homogenizowane
Homogenised preparations of jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut puree and fruit or nut pastes
Pozostałe dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, o zawartości cukru przekraczającej 30 % masy, z wyjątkiem truskawek i...
Other jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking with a sugar content exceeding 30 % by weight, excluding strawberries
Pozostałe dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, o zawartości cukru przekraczającej 30 % masy, z wyjątkiem truskawek i poziomek
Other jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking with a sugar content exceeding 30 % by weight, excluding strawberries
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking, containing 70 % or more by weight of sucrose
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking, containing 70 % or more by weight of sucrose
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking, containing 70 % or more by weight of sucrose
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking, containing 70 % or more by weight of sucrose
Przetwory homogenizowane z dżemów,
galaretek
owocowych, marmolad, przecierów i past owocowych lub orzechowych, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej...
Homogenized preparations of jams,
jellies
, marmalades, fruit or nut purees and nut pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter, put up for retail...
Przetwory homogenizowane z dżemów,
galaretek
owocowych, marmolad, przecierów i past owocowych lub orzechowych, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, pakowane do sprzedaży detalicznej jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych, w pojemnikach o zawartości ≤ 250 g
Homogenized preparations of jams,
jellies
, marmalades, fruit or nut purees and nut pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter, put up for retail sale as infant food or for dietetic purposes, in containers of ≤ 250 g
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, obtained by cooking, whether or not containing added sugar or other sweetening matter
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, z wyłączeniem:
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, being cooked preparations, whether or not containing added sugar or other sweetening matter, excluding:
Dżemy,
galaretki
owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, z wyłączeniem:
Jams, fruit
jellies
, marmalades, fruit or nut purée and fruit or nut pastes, being cooked preparations, whether or not containing added sugar or other sweetening matter, excluding: