Baza aktów prawnych Unii Europejskiej Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: alkohol
C16-18
alkohole
, etoksylowane (5 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated (5 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (5 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated (5 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (2 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated (2 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (2 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated (2 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (4 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated (4 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (4 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated (4 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (100 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated (100 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (100 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated (100 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (25 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated (25 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (25 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated (25 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane, fosforany (10 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated, phosphates (10 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane, fosforany (10 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated, phosphates (10 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane, fosforany (5 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated, phosphates (5 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane, fosforany (5 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated, phosphates (5 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane, fosforany (2 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated, phosphates (2 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane, fosforany (2 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated, phosphates (2 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane, fosforany (4 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated, phosphates (4 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane, fosforany (4 mol EO średni stosunek molowy)
C16-18
alcohols
, ethoxylated, phosphates (4 mol EO average molar ratio) Alkohole
etoksylowane są nazywane poprzez połączenie konwencjonalnej nazwy rdzenia alkoholowego z końcówką „-eth”, po której następuje średnia liczba moli tlenku etylenu, np. laureth-10
Ethoxylated
alcohols
are named by combining the conventional alcoholic
stem name with the suffix “eth” followed by the average number of ethylene oxide monomer units, e.g. Laureth-10. Alkohole
etoksylowane są nazywane poprzez połączenie konwencjonalnej nazwy rdzenia alkoholowego z końcówką „-eth”, po której następuje średnia liczba moli tlenku etylenu, np. laureth-10
Ethoxylated
alcohols
are named by combining the conventional alcoholic
stem name with the suffix “eth” followed by the average number of ethylene oxide monomer units, e.g. Laureth-10.
Wynikiem winifikacji musi być całkowita zamiana cukru na
alkohol
, tj. na mniej niż 2 g/l cukru resztkowego.
Vinification should result in the total transformation of the sugar into
alcohol
, i.e. in less than 2 g/l of residual sugar.
Wynikiem winifikacji musi być całkowita zamiana cukru na
alkohol
, tj. na mniej niż 2 g/l cukru resztkowego.
Vinification should result in the total transformation of the sugar into
alcohol
, i.e. in less than 2 g/l of residual sugar.
Wynikiem winifikacji musi być całkowita zamiana cukru na
alkohol
, tj. na mniej niż 2 g/l cukru resztkowego.
Vinification should result in the total transformation of the sugar into
alcohol
, i.e. in less than 2 g/l of residual sugar.
Wynikiem winifikacji musi być całkowita zamiana cukru na
alkohol
, tj. na mniej niż 2 g/l cukru resztkowego.
Vinification should result in the total transformation of the sugar into
alcohol
, i.e. in less than 2 g/l of residual sugar.
Operator lotniska ustanawia procedury dotyczące poziomu spożywania
alkoholu
, stosowania substancji psychoaktywnych i leków przez:
The aerodrome operator shall establish procedures on the level of consumption of
alcohol
, psychoactive substances and medicines by:
Operator lotniska ustanawia procedury dotyczące poziomu spożywania
alkoholu
, stosowania substancji psychoaktywnych i leków przez:
The aerodrome operator shall establish procedures on the level of consumption of
alcohol
, psychoactive substances and medicines by:
ADR.OR.C.045 Spożywanie
alkoholu
, stosowanie substancji psychoaktywnych i leków
ADR.OR.C.045 Use of
alcohol
, psychoactive substances and medicines
ADR.OR.C.045 Spożywanie
alkoholu
, stosowanie substancji psychoaktywnych i leków
ADR.OR.C.045 Use of
alcohol
, psychoactive substances and medicines
Kompleks alkilo-arylowy polieteru
alkoholu
jodowego
Alkylaryl polyether alcohol-iodine complex
Kompleks alkilo-arylowy polieteru
alkoholu
jodowego
Alkylaryl polyether alcohol-iodine complex
w przypadku czerwonego wina podnieść górną granicę całkowitej objętościowej zawartości
alkoholu
produktów, o których mowa w pkt 6, do 12 % w strefie uprawy winorośli A i 12,5 % w strefie uprawy...
for red wine raise the upper limit of total
alcoholic
strength of the products referred to in paragraph 6 to 12 % vol. in wine-growing zone A and 12,5 % vol. in wine-growing zone B referred to in...
w przypadku czerwonego wina podnieść górną granicę całkowitej objętościowej zawartości
alkoholu
produktów, o których mowa w pkt 6, do 12 % w strefie uprawy winorośli A i 12,5 % w strefie uprawy winorośli B, o których mowa w załączniku IX;
for red wine raise the upper limit of total
alcoholic
strength of the products referred to in paragraph 6 to 12 % vol. in wine-growing zone A and 12,5 % vol. in wine-growing zone B referred to in Annex IX;
w przypadku czerwonego wina podnieść górną granicę całkowitej objętościowej zawartości
alkoholu
produktów, o których mowa w pkt 6 – 12 % obj. w strefie uprawy winorośli A i 12,5 % obj. w strefie...
in relation to red wine, raise the upper limit of total
alcoholic
strength by volume of the products referred to in point 6 to 12 % volume in wine-growing zone A and 12,5 % volume in wine-growing...
w przypadku czerwonego wina podnieść górną granicę całkowitej objętościowej zawartości
alkoholu
produktów, o których mowa w pkt 6 – 12 % obj. w strefie uprawy winorośli A i 12,5 % obj. w strefie uprawy winorośli B;
in relation to red wine, raise the upper limit of total
alcoholic
strength by volume of the products referred to in point 6 to 12 % volume in wine-growing zone A and 12,5 % volume in wine-growing zone B;
podnieść całkowitą objętościową zawartość
alkoholu
produktów, o których mowa w pkt 6, w przypadku produkcji win o nazwie pochodzenia do poziomu określonego przez państwa członkowskie.
raise the total
alcoholic
strength by volume of the products referred to in paragraph 6 for the production of wines with a designation of origin to a level to be determined by Member States.
podnieść całkowitą objętościową zawartość
alkoholu
produktów, o których mowa w pkt 6, w przypadku produkcji win o nazwie pochodzenia do poziomu określonego przez państwa członkowskie.
raise the total
alcoholic
strength by volume of the products referred to in paragraph 6 for the production of wines with a designation of origin to a level to be determined by Member States.
podnieść całkowitą objętościową zawartość
alkoholu
produktów, o których mowa w pkt 6, w przypadku produkcji win z nazwą pochodzenia do poziomu określonego przez państwa członkowskie.
raise the total
alcoholic
strength by volume of the products referred to in point 6 for the production of wines with a designation of origin to a level to be determined by Member States.
podnieść całkowitą objętościową zawartość
alkoholu
produktów, o których mowa w pkt 6, w przypadku produkcji win z nazwą pochodzenia do poziomu określonego przez państwa członkowskie.
raise the total
alcoholic
strength by volume of the products referred to in point 6 for the production of wines with a designation of origin to a level to be determined by Member States.
Naturalna objętościowa zawartość
alkoholu
produktów, o których mowa w pkt 3 lit. c) załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 479/2008, otrzymywanych dla celów produkcji wina likierowego innego niż...
The natural
alcoholic
strength by volume of the products referred to in paragraph 3(c) of Annex IV to Regulation (EC) No 479/2008 used for the preparation of a liqueur wine other than a liqueur wine...
Naturalna objętościowa zawartość
alkoholu
produktów, o których mowa w pkt 3 lit. c) załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 479/2008, otrzymywanych dla celów produkcji wina likierowego innego niż wino likierowe objęte chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym, nie może być mniejsza niż 12 %.
The natural
alcoholic
strength by volume of the products referred to in paragraph 3(c) of Annex IV to Regulation (EC) No 479/2008 used for the preparation of a liqueur wine other than a liqueur wine with a protected designation of origin or a protected geographical indication may not be less 12 % vol.