Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: alkohol
Co najmniej 85 %; składnik drugorzędny to 10–12 %
alkoholu
alfa-amylocynamylowego

At least 85 %; secondary component 10-12 % alpha-amylcinnamyl
alcohol
Co najmniej 85 %; składnik drugorzędny to 10–12 %
alkoholu
alfa-amylocynamylowego

At least 85 %; secondary component 10-12 % alpha-amylcinnamyl
alcohol

Co najmniej 85 %; składnik drugorzędny to 10-12 %
alkoholu
alfa-amylocynamylowego

At least 85%; secondary component 10-12% alpha-amylcinnamyl
alcohol
Co najmniej 85 %; składnik drugorzędny to 10-12 %
alkoholu
alfa-amylocynamylowego

At least 85%; secondary component 10-12% alpha-amylcinnamyl
alcohol

...amontillado oraz podniebienie i kolor podobne jak w przypadku oloroso, o rzeczywistej zawartości
alkoholu
między 16 a 22 % obj. Proces leżakowania jest dwuetapowy: pierwszy etap to dojrzewanie biol

...aroma of an amontillado and palate and colour similar to those of an oloroso, and with an acquired
alcoholic strength
between 16 and 22 percent. Aged in two phases: the first biological, under a...
Wino likierowe objęte CHNP »Jerez-Xérès-Sherry«, »Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda« i »Montilla-Moriles«, na którego cechy organoleptyczne składa się aromat amontillado oraz podniebienie i kolor podobne jak w przypadku oloroso, o rzeczywistej zawartości
alkoholu
między 16 a 22 % obj. Proces leżakowania jest dwuetapowy: pierwszy etap to dojrzewanie biologiczne pod warstwą tzw. kwiatu winnego (»flor«), a drugi — utlenianie.

Liqueur wine (vino generoso) of “Jerez-Xérès-Sherry” and “Manzanilla Sanlúcar de Barrameda”, “Montilla Moriles” whose organoleptic characteristics consists of the aroma of an amontillado and palate and colour similar to those of an oloroso, and with an acquired
alcoholic strength
between 16 and 22 percent. Aged in two phases: the first biological, under a film of “flor”, and the second oxidative.

...amontillado oraz podniebienie i kolor podobne jak w przypadku oloroso, o rzeczywistej zawartości
alkoholu
między 16 a 22 % obj. Proces leżakowania jest dwuetapowy: pierwszy etap to dojrzewanie biol

...aroma of an amontillado and palate and colour similar to those of an oloroso, and with an acquired
alcoholic strength
between 16 and 22 percent. Aged in two phases: the first biological, under a...
Wino likierowe objęte ChNP „Jerez-Xérès-Sherry”, „Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” i „Montilla-Moriles”, na którego cechy organoleptyczne składa się aromat amontillado oraz podniebienie i kolor podobne jak w przypadku oloroso, o rzeczywistej zawartości
alkoholu
między 16 a 22 % obj. Proces leżakowania jest dwuetapowy: pierwszy etap to dojrzewanie biologiczne pod warstwą tzw. kwiatu winnego („flor”), a drugi — utlenianie.

Liqueur wine (vino generoso) of ‘Jerez-Xérès-Sherry’ and ‘Manzanilla Sanlúcar de Barrameda’, ‘Montilla Moriles’ whose organoleptic characteristics consists of the aroma of an amontillado and palate and colour similar to those of an oloroso, and with an acquired
alcoholic strength
between 16 and 22 percent. Aged in two phases: the first biological, under a film of ‘flor’, and the second oxidative.

...produkowane z winogron zbieranych w pierwszych dziesięciu dniach okresu zbiorów, o zawartości
alkoholu
między 10 a 11,5 % obj.; fakt, że owoce są młode, sprawia, że wino nabiera szczególnych cec

...made from grapes harvested in the ten first days of the harvesting period and presenting an
alcoholic
graduation between 10 and 11,5 percent in volume, being their youth the cause of their spe
Wino objęte ChNP „Utiel–Requena”, produkowane z winogron zbieranych w pierwszych dziesięciu dniach okresu zbiorów, o zawartości
alkoholu
między 10 a 11,5 % obj.; fakt, że owoce są młode, sprawia, że wino nabiera szczególnych cech, do których można zaliczyć lekkie uwalnianie się dwutlenku węgla.

Wine of ‘Utiel–Requena’ made from grapes harvested in the ten first days of the harvesting period and presenting an
alcoholic
graduation between 10 and 11,5 percent in volume, being their youth the cause of their special attributes, between which a slight carbon dioxide gas loosening can be included.

...produkowane z winogron zbieranych w pierwszych dziesięciu dniach okresu zbiorów, o zawartości
alkoholu
między 10 a 11,5 % obj.; fakt, że owoce są młode, sprawia, że wino nabiera szczególnych cec

...made from grapes harvested in the ten first days of the harvesting period and presenting an
alcoholic
graduation between 10 and 11,5 percent in volume, being their youth the cause of their spe
Wino objęte CHNP »Utiel–Requena«, produkowane z winogron zbieranych w pierwszych dziesięciu dniach okresu zbiorów, o zawartości
alkoholu
między 10 a 11,5 % obj.; fakt, że owoce są młode, sprawia, że wino nabiera szczególnych cech, do których można zaliczyć lekkie uwalnianie się dwutlenku węgla.

Wine of “Utiel–Requena” made from grapes harvested in the ten first days of the harvesting period and presenting an
alcoholic
graduation between 10 and 11,5 percent in volume, being their youth the cause of their special attributes, between which a slight carbon dioxide gas loosening can be included.

...wytrawne lub lekko dominujące, o kolorze zbliżonym do mahoniowego, rzeczywista zawartość
alkoholu
między 16 a 22°.

...velvety, aromatic, energetic, dry or slightly led, of similar color to the mahogany, with acquired
alcoholic strength
between 16 and 22°.
Wino likierowe (vino generoso) objęte CHNP »Jerez-Xérès-Sherry«, »Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda« i »Montilla-Moriles«, posiadające następujące cechy: mocna budowa, pełne i aksamitne, aromatyczne, wytrawne lub lekko dominujące, o kolorze zbliżonym do mahoniowego, rzeczywista zawartość
alkoholu
między 16 a 22°.

Liqueur wine (vino generoso) of “Jerez-Xérès-Sherry” and “Manzanilla Sanlúcar de Barrameda”, “Montilla Moriles” which possesses the following qualities: much body, plenty and velvety, aromatic, energetic, dry or slightly led, of similar color to the mahogany, with acquired
alcoholic strength
between 16 and 22°.

...aromatyczne, wytrawne lub lekko dominujące, o kolorze zbliżonym do mahoniowego, zawartość
alkoholu
między 15 a 22°.

...velvety, aromatic, energetic, dry or slightly led, of similar color to the mahogany, with acquired
alcoholic strength
between 15 and 22°.
Wino likierowe (vino generoso) objęte CHNP »Condado de Huelva«, które posiada następujące właściwości: mocna budowa, pełne i aksamitne, aromatyczne, wytrawne lub lekko dominujące, o kolorze zbliżonym do mahoniowego, zawartość
alkoholu
między 15 a 22°.

Liqueur wine (vino generoso) of Condado de Huelva PDO, which possesses the following qualities: much body, plenty and velvety, aromatic, energetic, dry or slightly led, of similar color to the mahogany, with acquired
alcoholic strength
between 15 and 22°.

...wytrawne lub lekko dominujące, o kolorze zbliżonym do mahoniowego, rzeczywista zawartość
alkoholu
między 16 a 22o.

...velvety, aromatic, energetic, dry or slightly led, of similar color to the mahogany, with acquired
alcoholic strength
between 16 and 22o.
Wino likierowe (vino generoso) objęte ChNP „Jerez-Xérès-Sherry”, „Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” i „Montilla-Moriles”, posiadające następujące cechy: mocna budowa, pełne i aksamitne, aromatyczne, wytrawne lub lekko dominujące, o kolorze zbliżonym do mahoniowego, rzeczywista zawartość
alkoholu
między 16 a 22o.

Liqueur wine (vino generoso) of ‘Jerez-Xérès-Sherry’ and ‘Manzanilla Sanlúcar de Barrameda’, ‘Montilla Moriles’ which possesses the following qualities: much body, plenty and velvety, aromatic, energetic, dry or slightly led, of similar color to the mahogany, with acquired
alcoholic strength
between 16 and 22o.

...aromatyczne, wytrawne lub lekko dominujące, o kolorze zbliżonym do mahoniowego, zawartość
alkoholu
między 15 a 22o.

...velvety, aromatic, energetic, dry or slightly led, of similar color to the mahogany, with acquired
alcoholic strength
between 15 and 22o.
Wino likierowe (vino generoso) objęte ChNP „Condado de Huelva”, które posiada następujące właściwości: mocna budowa, pełne i aksamitne, aromatyczne, wytrawne lub lekko dominujące, o kolorze zbliżonym do mahoniowego, zawartość
alkoholu
między 15 a 22o.

Liqueur wine (vino generoso) of Condado de Huelva PDO, which possesses the following qualities: much body, plenty and velvety, aromatic, energetic, dry or slightly led, of similar color to the mahogany, with acquired
alcoholic strength
between 15 and 22o.

rozdzielenie trzech frakcji
alkoholu
: przedgonu, frakcji właściwej i pogonu.

separation of three different fractions of
alcohol
: ‘heads’, ‘hearts’ and ‘tails’;
rozdzielenie trzech frakcji
alkoholu
: przedgonu, frakcji właściwej i pogonu.

separation of three different fractions of
alcohol
: ‘heads’, ‘hearts’ and ‘tails’;

...się o zwiększenie rocznego kontyngentu ze 108000 hektolitrów do 125000 hektolitrów czystego
alkoholu
, aby dostosować kontyngent do zmian na unijnym rynku rumu.

...ask that the annual quota be increased from 108000 hectolitres to 125000 hectolitres of pure
alcohol
to reflect trends on the market for rum in the Union.
Po pierwsze, władze francuskie zwracają się o zwiększenie rocznego kontyngentu ze 108000 hektolitrów do 125000 hektolitrów czystego
alkoholu
, aby dostosować kontyngent do zmian na unijnym rynku rumu.

First, the French authorities ask that the annual quota be increased from 108000 hectolitres to 125000 hectolitres of pure
alcohol
to reflect trends on the market for rum in the Union.

Czynnikiem imitującym jest wodny roztwór
alkoholu
buforowany do pH i jego skład jest następujący:

The simulant is a water-alcohol solution buffered to the pH and conductivity of the
wine
. Its composition is as follows:
Czynnikiem imitującym jest wodny roztwór
alkoholu
buforowany do pH i jego skład jest następujący:

The simulant is a water-alcohol solution buffered to the pH and conductivity of the
wine
. Its composition is as follows:

C16-18
alkohole
, etoksylowane (27 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (27 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (27 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (27 mol EO average molar ratio)

C16-18
alkohole
, etoksylowane (28 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (28 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (28 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (28 mol EO average molar ratio)

C16-18
alkohole
, etoksylowane (11 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (11 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (11 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (11 mol EO average molar ratio)

C16-18
alkohole
, etoksylowane (29 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (29 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (29 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (29 mol EO average molar ratio)

C16-18
alkohole
, etoksylowane (12 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (12 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (12 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (12 mol EO average molar ratio)

C16-18
alkohole
, etoksylowane (30 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (30 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (30 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (30 mol EO average molar ratio)

C16-18
alkohole
, etoksylowane (13 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (13 mol EO average molar ratio)
C16-18
alkohole
, etoksylowane (13 mol EO średni stosunek molowy)

C16-18
alcohols
, ethoxylated (13 mol EO average molar ratio)

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich