Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: porcine
For
porcine
and poultry species the fat MRL relates to “skin and fat in natural proportions”

W przypadku
świń
i drobiu MLP w tłuszczu odnosi się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
For
porcine
and poultry species the fat MRL relates to “skin and fat in natural proportions”

W przypadku
świń
i drobiu MLP w tłuszczu odnosi się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.

For
porcine
and poultry species the fat MRL relates to “skin and fat in natural proportions”

W przypadku
świń
i drobiu MLP w tłuszczu odnosi się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
For
porcine
and poultry species the fat MRL relates to “skin and fat in natural proportions”

W przypadku
świń
i drobiu MLP w tłuszczu odnosi się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.

...for fin fish, this entry relates only to ‘muscle and skin in natural proportions’ and for
porcine
and poultry species the maximum residue limit concerning fat relates to ‘skin and fat in nat

...ryb wpis ten odnosi się jedynie do „mięśni i skóry, w naturalnych proporcjach”, a w przypadku
świń
i drobiu najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości dotyczący tłuszczu odnosi się do „skóry i t
The entry should be extended to all food-producing species excluding animals from which milk or eggs are produced for human consumption, for fin fish, this entry relates only to ‘muscle and skin in natural proportions’ and for
porcine
and poultry species the maximum residue limit concerning fat relates to ‘skin and fat in natural proportions’.

Wpis ten powinien zostać rozszerzony o wszystkie ssaki hodowane w celu produkcji żywności, z wyjątkiem zwierząt, których mleko i jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi. W przypadku ryb wpis ten odnosi się jedynie do „mięśni i skóry, w naturalnych proporcjach”, a w przypadku
świń
i drobiu najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości dotyczący tłuszczu odnosi się do „skóry i tłuszczu, w naturalnych proporcjach”.

For
porcine
and poultry species this MRL relates to ‘skin and fat in natural proportions’.

W przypadku
świń
i drobiu MLP odnosi się do „skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach.”
For
porcine
and poultry species this MRL relates to ‘skin and fat in natural proportions’.

W przypadku
świń
i drobiu MLP odnosi się do „skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach.”

For
porcine
and poultry species, this MRL relates to skin and fat in natural proportions.

W przypadku
trzody chlewnej
i drobiu ten najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości odnosi się do skóry i tłuszczu, w naturalnych proporcjach.
For
porcine
and poultry species, this MRL relates to skin and fat in natural proportions.

W przypadku
trzody chlewnej
i drobiu ten najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości odnosi się do skóry i tłuszczu, w naturalnych proporcjach.

For
porcine
and poultry species this MRL relates to ‘skin and fat in natural proportions’.

W przypadku
świń
i drobiu najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości odnosi się do „skóry i tłuszczu, w naturalnych proporcjach”.
For
porcine
and poultry species this MRL relates to ‘skin and fat in natural proportions’.

W przypadku
świń
i drobiu najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości odnosi się do „skóry i tłuszczu, w naturalnych proporcjach”.

For
porcine
and poultry species this MRL relates to “skin and fat in natural proportions”. ’

W przypadku
trzody chlewnej
i drobiu ten najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości odnosi się do »skóry i tłuszczu, w naturalnych proporcjach«”.
For
porcine
and poultry species this MRL relates to “skin and fat in natural proportions”. ’

W przypadku
trzody chlewnej
i drobiu ten najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości odnosi się do »skóry i tłuszczu, w naturalnych proporcjach«”.

...organic production, the use of a limited proportion of non-organic protein feed is allowed for
porcine
and poultry species.

...nie są w stanie uzyskać pasz białkowych wyłącznie z produkcji ekologicznej, w żywieniu drobiu i
trzody chlewnej
dozwolone jest stosowanie nieekologicznych pasz białkowych w ograniczonej ilości.
Where the conditions laid down in Article 22(2)(b) of Regulation (EC) No 834/2007 apply and where farmers are unable to obtain protein feed exclusively from organic production, the use of a limited proportion of non-organic protein feed is allowed for
porcine
and poultry species.

W przypadku gdy mają zastosowanie warunki określone w art. 22 ust. 2 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 834/2007 i jeżeli rolnicy nie są w stanie uzyskać pasz białkowych wyłącznie z produkcji ekologicznej, w żywieniu drobiu i
trzody chlewnej
dozwolone jest stosowanie nieekologicznych pasz białkowych w ograniczonej ilości.

...to the group of macrolides is currently included in Annex I to Regulation (EEC) No 2377/90 for
porcine
and poultry species.

...– jest obecnie wymieniona w załączniku I do do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 w odniesieniu do
trzody chlewnej
i drobiu.
The substance Acetylisovaleryltylosin, an antibiotic belonging to the group of macrolides is currently included in Annex I to Regulation (EEC) No 2377/90 for
porcine
and poultry species.

Substancja o nazwie „acetyloizowalerylotylozyna” – antybiotyk z grupy makrolidów – jest obecnie wymieniona w załączniku I do do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 w odniesieniu do
trzody chlewnej
i drobiu.

...in qualitative and quantitative terms on the Union market to meet the nutritional requirements of
porcine
and poultry animals raised on organic farms.

...względem jakościowym, jak i ilościowym jest nadal niewystarczająca, by spełnić wymogi żywieniowe
trzody chlewnej
i drobiu chowanych w gospodarstwach ekologicznych.
In particular organic protein supply is still not sufficiently available in qualitative and quantitative terms on the Union market to meet the nutritional requirements of
porcine
and poultry animals raised on organic farms.

W szczególności podaż ekologicznego białka na rynku unijnym zarówno pod względem jakościowym, jak i ilościowym jest nadal niewystarczająca, by spełnić wymogi żywieniowe
trzody chlewnej
i drobiu chowanych w gospodarstwach ekologicznych.

That third country has informed the Commission that it is interested to export
porcine
meat to the Union.

To państwo trzecie poinformowało Komisję, że jest zainteresowane wywozem
wieprzowiny
do Unii.
That third country has informed the Commission that it is interested to export
porcine
meat to the Union.

To państwo trzecie poinformowało Komisję, że jest zainteresowane wywozem
wieprzowiny
do Unii.

...in that region, it is appropriate to permit the introduction into the Union of bovine and
porcine
meat products and treated stomachs, bladders and intestines from the region of Kaliningrad.

...należy zezwolić na wprowadzanie z obwodu kaliningradzkiego do Unii produktów z mięsa wołowego i
wieprzowego
oraz wołowych i
wieprzowych
przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit.
Also, in view of the positive outcome of the Commission inspection in that region, it is appropriate to permit the introduction into the Union of bovine and
porcine
meat products and treated stomachs, bladders and intestines from the region of Kaliningrad.

W świetle pozytywnego wyniku inspekcji przeprowadzonych przez Komisję w tym regionie należy zezwolić na wprowadzanie z obwodu kaliningradzkiego do Unii produktów z mięsa wołowego i
wieprzowego
oraz wołowych i
wieprzowych
przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit.

...that the competent veterinary authority and the establishments for the processing of bovine and
porcine
meat products in the region of Kaliningrad provide appropriate guarantees as regards complia

...organ weterynaryjny oraz zakłady zajmujące się przetwarzaniem produktów z mięsa wołowego i
wieprzowego
w obwodzie kaliningradzkim zapewniają odpowiednie gwarancje w odniesieniu do wypełniania
A further inspection carried out by the Commission in Russia demonstrated that the competent veterinary authority and the establishments for the processing of bovine and
porcine
meat products in the region of Kaliningrad provide appropriate guarantees as regards compliance with Union import rules for those commodities.

Kolejna inspekcja przeprowadzona w Rosji przez Komisję wykazała, że właściwy organ weterynaryjny oraz zakłady zajmujące się przetwarzaniem produktów z mięsa wołowego i
wieprzowego
w obwodzie kaliningradzkim zapewniają odpowiednie gwarancje w odniesieniu do wypełniania unijnych przepisów odnoszących się do przywozu do Unii tych towarów.

Other susceptible cells such as primary bovine or
porcine
kidney cells can be used but it must be kept in mind that for some strains of FMD virus they are less sensitive.

Można też użyć hodowli innych komórek np. pierwotnych hodowli komórek nerki bydła lub
świni
, jednak należy pamiętać, że mogą być mniej wrażliwe na zakażenie niektórymi szczepami wirusa pryszczycy.
Other susceptible cells such as primary bovine or
porcine
kidney cells can be used but it must be kept in mind that for some strains of FMD virus they are less sensitive.

Można też użyć hodowli innych komórek np. pierwotnych hodowli komórek nerki bydła lub
świni
, jednak należy pamiętać, że mogą być mniej wrażliwe na zakażenie niektórymi szczepami wirusa pryszczycy.

Other susceptible cells such as primary bovine or
porcine
kidney cells can be used but it must be kept in mind that for some strains of FMD virus they are less sensitive.

Można też użyć hodowli innych komórek np. pierwotnych hodowli komórek nerki bydła lub
świni
, jednak należy pamiętać, że mogą być mniej wrażliwe na zakażenie niektórymi szczepami wirusa pryszczycy.
Other susceptible cells such as primary bovine or
porcine
kidney cells can be used but it must be kept in mind that for some strains of FMD virus they are less sensitive.

Można też użyć hodowli innych komórek np. pierwotnych hodowli komórek nerki bydła lub
świni
, jednak należy pamiętać, że mogą być mniej wrażliwe na zakażenie niektórymi szczepami wirusa pryszczycy.

San Marino provided the guarantees requested for
porcine
in the list with the footnote indicating that third countries using only raw material either from Member States or from other third countries...

San Marino dostarczyło gwarancji wymaganych dla
wieprzowiny
w wykazie z przypisem ograniczającym przywóz do tych państw trzecich, które stosują wyłącznie surowiec z państw członkowskich lub z państw...
San Marino provided the guarantees requested for
porcine
in the list with the footnote indicating that third countries using only raw material either from Member States or from other third countries approved for imports of such raw material to the Union.

San Marino dostarczyło gwarancji wymaganych dla
wieprzowiny
w wykazie z przypisem ograniczającym przywóz do tych państw trzecich, które stosują wyłącznie surowiec z państw członkowskich lub z państw trzecich zatwierdzonych w odniesieniu do przywozu takiego surowca do Unii.

...animal species, and/orthe part of the animal product, and/orthe animal species processed (e.g.
porcine
, ruminant, avian), and/orthe naming of the animal species not processed in respect of the ba

...zwierzęcia, lubczęścią produktu zwierzęcego, lubgatunkiem przetwarzanego zwierzęcia (np.
świniowate
, przeżuwacze, ptactwo), lubnazwą gatunku zwierzęcia nieprzetwarzanego w związku z zakazem
The name shall be supplemented as appropriate bythe animal species, and/orthe part of the animal product, and/orthe animal species processed (e.g.
porcine
, ruminant, avian), and/orthe naming of the animal species not processed in respect of the ban on intra-species recycling (e.g. poultry-free), and/orthe material processed (e.g. bone, high or low ash) and/or the process used (e.g. defatted, refined).

Nazwę należy uzupełnić, stosownie do przypadkugatunkiem zwierzęcia, lubczęścią produktu zwierzęcego, lubgatunkiem przetwarzanego zwierzęcia (np.
świniowate
, przeżuwacze, ptactwo), lubnazwą gatunku zwierzęcia nieprzetwarzanego w związku z zakazem powtórnego przetwarzania wewnątrzgatunkowego (np. niezawierający drobiu), lubprzetwarzanym materiałem (np. kości, wysoka lub niska zawartość popiołu) lub zastosowanym procesem (np. odtłuszczony, rafinowany).

...purposes the name shall be supplemented as appropriate bythe animal species processed (e.g.
porcine
, ruminant, avian) and/orthe material processed (e.g. bone) and/orthe process used (e.g. defa

...etykietowania, nazwy są uzupełniane, odpowiednio:nazwą gatunku przetwarzanego zwierzęcia (np.
świnia
, przeżuwacz, drób), lubnazwą przetwarzanego materiału (np. kości), lubnazwą stosowanego proce
Without prejudice to mandatory requirements concerning commercial documents and health certificates for animal by-products and derived products as laid down in Regulation (EU) No 142/2011 (Annex VIII, Chapter III), if the catalogue is used for labelling purposes the name shall be supplemented as appropriate bythe animal species processed (e.g.
porcine
, ruminant, avian) and/orthe material processed (e.g. bone) and/orthe process used (e.g. defatted, refined) and/orthe naming of the animal species not used in respect of the ban on intra-species recycling (e.g. poultry-free).

Bez uszczerbku dla obowiązkowych wymogów dotyczących dokumentów handlowych i świadectw zdrowia dla produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz produktów pochodnych, ustanowionych w rozporządzeniu (UE) nr 142/2011 (załącznik VIII, rozdział III), jeżeli katalog jest stosowany do celów etykietowania, nazwy są uzupełniane, odpowiednio:nazwą gatunku przetwarzanego zwierzęcia (np.
świnia
, przeżuwacz, drób), lubnazwą przetwarzanego materiału (np. kości), lubnazwą stosowanego procesu (np. odtłuszczony, rafinowany), lubnazwą gatunku zwierzęcia nieprzetwarzanego w związku z zakazem powtórnego przetwarzania wewnątrzgatunkowego (np. niezawierający drobiu).

or [in the case of
porcine
blood, the processing method…as set out in Annex V, Chapter III to Regulation (EC) No 1774/2002, where in case of method 7 a heat treatment of at least 80 °C has been...

albo [w przypadku krwi
pozyskanej
od
świń
metoda przetwarzania…określona w rozdziale III załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002, gdzie w przypadku metody 7 białko poddano w całości obróbce...
or [in the case of
porcine
blood, the processing method…as set out in Annex V, Chapter III to Regulation (EC) No 1774/2002, where in case of method 7 a heat treatment of at least 80 °C has been applied throughout its substance;]

albo [w przypadku krwi
pozyskanej
od
świń
metoda przetwarzania…określona w rozdziale III załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1774/2002, gdzie w przypadku metody 7 białko poddano w całości obróbce cieplnej w temperaturze co najmniej 80 °C]

or [in the case of
porcine
blood, the processing method 1-2-3-4-5-7 … as set out in Annex IV, Chapter III to Regulation (EU) No 142/2011, where in case of method 7 a heat treatment of at least 80 °C...

albo [w przypadku krwi
pozyskanej
od
świń
metoda przetwarzania 1-2-3-4-5-7 … określona w załączniku IV rozdział III do rozporządzenia (UE) nr 142/2011, gdzie w przypadku metody 7 białko poddano w...
or [in the case of
porcine
blood, the processing method 1-2-3-4-5-7 … as set out in Annex IV, Chapter III to Regulation (EU) No 142/2011, where in case of method 7 a heat treatment of at least 80 °C has been applied throughout its substance;]

albo [w przypadku krwi
pozyskanej
od
świń
metoda przetwarzania 1-2-3-4-5-7 … określona w załączniku IV rozdział III do rozporządzenia (UE) nr 142/2011, gdzie w przypadku metody 7 białko poddano w całości obróbce cieplnej w temperaturze co najmniej 80 °C;]

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich