Podobne wyszukiwania

Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: smak
wolna od obcych
smaków
i/lub zapachów.

free of any foreign smell and/or
taste
.
wolna od obcych
smaków
i/lub zapachów.

free of any foreign smell and/or
taste
.

Różnorodność i sezonowy charakter dostarczanych świeżych produktów, informacja na temat ich
smaku
i wykorzystania

Variety and seasonal nature of the supply of fresh products; information on their
flavours
and uses
Różnorodność i sezonowy charakter dostarczanych świeżych produktów, informacja na temat ich
smaku
i wykorzystania

Variety and seasonal nature of the supply of fresh products; information on their
flavours
and uses

różnorodność i sezonowy charakter dostarczanych świeżych produktów; informacja na temat ich
smaku
i wykorzystania,

Variety and seasonal nature of the supply of fresh products; information on their
tastes
and uses
różnorodność i sezonowy charakter dostarczanych świeżych produktów; informacja na temat ich
smaku
i wykorzystania,

Variety and seasonal nature of the supply of fresh products; information on their
tastes
and uses

różnorodność i sezonowy charakter dostarczanych świeżych produktów; informacja na temat ich
smaku
i wykorzystania,

Variety and seasonal nature of the supply of fresh products; information on their
tastes
and uses
różnorodność i sezonowy charakter dostarczanych świeżych produktów; informacja na temat ich
smaku
i wykorzystania,

Variety and seasonal nature of the supply of fresh products; information on their
tastes
and uses

barwy masy, białej lub słomkowej, delikatnego
smaku
i wyraźnego zapachu, wynikającego w dużej mierze ze stosowania kukurydzy woskowej w żywieniu krów,

white or straw colour, with a delicate
flavour
and fragrant aroma, due essentially to the widespread use of waxy corn in the fodder fed to the cattle,
barwy masy, białej lub słomkowej, delikatnego
smaku
i wyraźnego zapachu, wynikającego w dużej mierze ze stosowania kukurydzy woskowej w żywieniu krów,

white or straw colour, with a delicate
flavour
and fragrant aroma, due essentially to the widespread use of waxy corn in the fodder fed to the cattle,

i w związku z tym słodki
smak
i intensywny zapach.

and consequently a sweet
taste
and an intense aroma.
i w związku z tym słodki
smak
i intensywny zapach.

and consequently a sweet
taste
and an intense aroma.

„Ptujski lük” jest cebulą o umiarkowanie ostrym
smaku
i intensywnej woni.

‘Ptujski lük’ typically has a moderately pungent
taste
and a strong onion smell.
„Ptujski lük” jest cebulą o umiarkowanie ostrym
smaku
i intensywnej woni.

‘Ptujski lük’ typically has a moderately pungent
taste
and a strong onion smell.

...w oleju produkowanym z nasion słonecznika; reputacja oleju słonecznikowego jako oleju o delikatnym
smaku
i przydatnego do smażenia,

...a higher vitamin E content than other vegetable oils. Sunflower oil is well known for its light
taste
and frying performance,
wysoka zawartość witaminy E w porównaniu z innymi olejami roślinnymi w oleju produkowanym z nasion słonecznika; reputacja oleju słonecznikowego jako oleju o delikatnym
smaku
i przydatnego do smażenia,

For example, oil produced from sunflower seeds has a higher vitamin E content than other vegetable oils. Sunflower oil is well known for its light
taste
and frying performance,

...ogranicza możliwości ich dalszego użycia, a ponadto może wpływać na ich bezpieczeństwo,
smak
i własności fizyczne.

...fishery products, limits their possible further use and may also have an effect on their safety,
taste
and physical
quality
.
Jednak zamrażanie, a następnie rozmrażanie niektórych środków spożywczych, zwłaszcza produktów mięsnych i produktów rybołówstwa, ogranicza możliwości ich dalszego użycia, a ponadto może wpływać na ich bezpieczeństwo,
smak
i własności fizyczne.

However, the freezing and later defrosting of certain foods, especially meat and fishery products, limits their possible further use and may also have an effect on their safety,
taste
and physical
quality
.

...Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo neotamu jako substancji słodzącej i wzmacniacza
smaku
i przedstawił swoją opinię w dniu 27 września 2007 r. [3].

The European Food Safety Authority (EFSA) evaluated the safety of neotame as a sweetener and
flavour
enhancer and expressed its opinion of 27 September 2007 [3].
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo neotamu jako substancji słodzącej i wzmacniacza
smaku
i przedstawił swoją opinię w dniu 27 września 2007 r. [3].

The European Food Safety Authority (EFSA) evaluated the safety of neotame as a sweetener and
flavour
enhancer and expressed its opinion of 27 September 2007 [3].

Ich dojrzałość jest podstawą jakości i wybornego
smaku
mięsa, które po ugotowaniu zachowuje doskonałą konsystencję, a miękkość mięsa zagwarantowana jest dzięki rodowodowi genetycznemu.

Owing to their maturity the meat is tasty and stays firm when cooked, and their genetic origin ensures that it is tender.
Ich dojrzałość jest podstawą jakości i wybornego
smaku
mięsa, które po ugotowaniu zachowuje doskonałą konsystencję, a miękkość mięsa zagwarantowana jest dzięki rodowodowi genetycznemu.

Owing to their maturity the meat is tasty and stays firm when cooked, and their genetic origin ensures that it is tender.

...smaku produktu, gdyż obróbka termiczna uwalnia jej owocowy bukiet, doskonale współgrający ze
smakiem
mięsa.

...because during cooking, the fruity taste of the onions comes to the fore and complements the meaty
taste
perfectly.
Obecność cebuli przyczynia się do szczególnego smaku produktu, gdyż obróbka termiczna uwalnia jej owocowy bukiet, doskonale współgrający ze
smakiem
mięsa.

The presence of onions contributes to the product’s particular taste, because during cooking, the fruity taste of the onions comes to the fore and complements the meaty
taste
perfectly.

Wysoka jakość (bezpieczeństwo, wartość odżywcza i
smak
, metody produkcyjne, ochrona środowiska, powiązanie z pochodzeniem produktu)

Quality (safety, nutritional value and
taste
, production methods, environmental protection, link with the product's origin)
Wysoka jakość (bezpieczeństwo, wartość odżywcza i
smak
, metody produkcyjne, ochrona środowiska, powiązanie z pochodzeniem produktu)

Quality (safety, nutritional value and
taste
, production methods, environmental protection, link with the product's origin)

wysoka jakość (bezpieczeństwo, wartość odżywcza i
smak
, metody produkcyjne, ochrona środowiska, powiązanie z pochodzeniem produktu),

Quality (safety, nutritional value and
taste
, production methods, environmental protection, link with the product’s origin)
wysoka jakość (bezpieczeństwo, wartość odżywcza i
smak
, metody produkcyjne, ochrona środowiska, powiązanie z pochodzeniem produktu),

Quality (safety, nutritional value and
taste
, production methods, environmental protection, link with the product’s origin)

jakość (bezpieczeństwo, wartość odżywcza i
smak
, metody przygotowania),

Quality (safety, nutritional value and
taste
, preparation methods)
jakość (bezpieczeństwo, wartość odżywcza i
smak
, metody przygotowania),

Quality (safety, nutritional value and
taste
, preparation methods)

Jakość (bezpieczeństwo, wartość odżywcza i
smak
, metody przygotowania)

Quality (safety, nutritional value and
taste
, preparation methods)
Jakość (bezpieczeństwo, wartość odżywcza i
smak
, metody przygotowania)

Quality (safety, nutritional value and
taste
, preparation methods)

Ponadto neotam może zmienić
smak
żywności i napojów.

In addition, neotame can modify the
flavour
of foods and beverages.
Ponadto neotam może zmienić
smak
żywności i napojów.

In addition, neotame can modify the
flavour
of foods and beverages.

Szczególnie duży popyt na ryby solone o zachowanym oryginalnym kolorze i
smaku
występuje na rynkach Hiszpanii, Włoch i Grecji.

Salted fish of which the original colour and
taste
have been preserved is in particular demanded by the markets in Spain, Italy and Greece.
Szczególnie duży popyt na ryby solone o zachowanym oryginalnym kolorze i
smaku
występuje na rynkach Hiszpanii, Włoch i Grecji.

Salted fish of which the original colour and
taste
have been preserved is in particular demanded by the markets in Spain, Italy and Greece.

...jego zakończeniu, smak sera produkowanego z surowego mleka staje się bardziej charakterystyczny.
Smak
opisywany jest jako pełniejszy, silniejszy i ostrzejszy.

...flora that enters the milk during and after milking, the cheese made from this raw milk has more
taste
, described as fuller, stronger and tangier.
Dzięki obecności enzymów, które naturalnie występują w mleku, m.in. lipazy mlecznej, i dzięki obecności flory bakteryjnej, która przedostaje się do mleka podczas udoju i po jego zakończeniu, smak sera produkowanego z surowego mleka staje się bardziej charakterystyczny.
Smak
opisywany jest jako pełniejszy, silniejszy i ostrzejszy.

As a result of enzymes naturally present in milk, i.e. milk lipase, and the presence of a bacteria flora that enters the milk during and after milking, the cheese made from this raw milk has more
taste
, described as fuller, stronger and tangier.

Zapach ostnicy 
Smak
ogórka  Zapach smaru 

Esparto  Cucumber  Greasy 
Zapach ostnicy 
Smak
ogórka  Zapach smaru 

Esparto  Cucumber  Greasy 

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich