Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: peklować
Wołowina
peklowana
(corned beef), w opakowaniach hermetycznych;

Corned beef, in airtight containers; not containing
meat
other than that of the bovine species:
Wołowina
peklowana
(corned beef), w opakowaniach hermetycznych;

Corned beef, in airtight containers; not containing
meat
other than that of the bovine species:

Wołowina
peklowana
»corned beef«; niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

“Corned beef”; not containing meat other than that of the bovine species:
Wołowina
peklowana
»corned beef«; niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

“Corned beef”; not containing meat other than that of the bovine species:

Wołowina
peklowana
„corned beef”; niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

‘Corned beef’; not containing meat other than that of the bovine species:
Wołowina
peklowana
„corned beef”; niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

‘Corned beef’; not containing meat other than that of the bovine species:

Wołowina
peklowana
„corned beef”; niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

‘Corned beef’; not containing meat other than that of the bovine species:
Wołowina
peklowana
„corned beef”; niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

‘Corned beef’; not containing meat other than that of the bovine species:

wieprzowina (
niepeklowana
)

pork (not
cured
pork)
wieprzowina (
niepeklowana
)

pork (not
cured
pork)

czas
peklowania
,

curing
time;
czas
peklowania
,

curing
time;

...cieplnej oraz stosowanie natamycyny (E 235) w poddanych obróbce cieplnej kiełbasach suszonych
peklowanych
.

...products and the use of Natamycin (E 235) should continue to be authorised in heat-treated dried
cured
sausages.
Ponadto dopuszczone powinno pozostać stosowanie kwasu sorbowego – sorbinianów, kwasu benzoesowego – benzoesanów, p-hydroksybenzoesanów (E 200–219) w produktach mięsnych poddanych obróbce cieplnej oraz stosowanie natamycyny (E 235) w poddanych obróbce cieplnej kiełbasach suszonych
peklowanych
.

The use of Sorbic acid — sorbates, Benzoic acid — benzoates; p-hydroxybenzoates (E 200-219) should continue to be authorised in heat-treated meat products and the use of Natamycin (E 235) should continue to be authorised in heat-treated dried
cured
sausages.

Tylko na powierzchnię kiełbas suszonych
peklowanych

only surface treatment of dried
cured
sausages
Tylko na powierzchnię kiełbas suszonych
peklowanych

only surface treatment of dried
cured
sausages

...Bretanii, w XVI w., rodziny bretońskie dokonywały uboju świń i produkowały własne wędliny techniką
peklowania
.

In the
days
of Ducal Brittany in the 16th century, Breton families slaughtered their pigs and made their own
cured
meats.
W czasach Księstwa Bretanii, w XVI w., rodziny bretońskie dokonywały uboju świń i produkowały własne wędliny techniką
peklowania
.

In the
days
of Ducal Brittany in the 16th century, Breton families slaughtered their pigs and made their own
cured
meats.

Tylko na powierzchnię kiełbas suszonych
peklowanych

only surface treatment of dried
cured
sausages’
Tylko na powierzchnię kiełbas suszonych
peklowanych

only surface treatment of dried
cured
sausages’

Peklowanie tradycyjne (metodą suchą) przez około 48 godzin przy zastosowaniu mieszanki
peklującej
.

Traditional curing (dry method) for about 48 hours, using a
curing
mix.
Peklowanie tradycyjne (metodą suchą) przez około 48 godzin przy zastosowaniu mieszanki
peklującej
.

Traditional curing (dry method) for about 48 hours, using a
curing
mix.

...renkött. Mięso nastrzykiwane jest roztworem peklującym, a następnie zanurzane w zalewie
peklującej
.

...poronliha/kallrökt renkött: Meat is injected with curing solution followed by immersion
curing
.
Tylko kylmâsavustettu poronliha/kallrökt renkött. Mięso nastrzykiwane jest roztworem peklującym, a następnie zanurzane w zalewie
peklującej
.

only kylmâsavustettu poronliha/kallrökt renkött: Meat is injected with curing solution followed by immersion
curing
.

...produkty podobne. Peklowanie na sucho i w zalewie stosowane łącznie (bez nastrzykiwania roztworem
peklującym
).

...and similar products: Dry curing and immersion curing used in combination (without injection of
curing
solution).
Tylko Rohschinken, trocken-/nassgepökelt i produkty podobne. Peklowanie na sucho i w zalewie stosowane łącznie (bez nastrzykiwania roztworem
peklującym
).

only rohschinken, trocken-/nasgepökelt and similar products: Dry curing and immersion curing used in combination (without injection of
curing
solution).

Peklowanie na sucho i w zalewie stosowane łącznie (bez nastrzykiwania roztworem
peklującym
).

Dry curing and immersion curing used in combination (without injection of
curing
solution).
Peklowanie na sucho i w zalewie stosowane łącznie (bez nastrzykiwania roztworem
peklującym
).

Dry curing and immersion curing used in combination (without injection of
curing
solution).

...od początku udźca, co pozwala na bardziej wydajne i rozłożone w czasie suszenie mięsa podczas
peklowania
;

...foot and enables drying of the meat which is more effective and more spread out over the course of
salting
;
wykrawanie w kształcie łuku, które charakteryzuje się krojeniem w V, licząc od początku udźca, co pozwala na bardziej wydajne i rozłożone w czasie suszenie mięsa podczas
peklowania
;

special trimming in an arc which is characterised by a V-shaped cut from the start of the foot and enables drying of the meat which is more effective and more spread out over the course of
salting
;

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich