Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: peklować
...azotyn lub azotan jest zawarty w produkcie złożonym lub gdy produkt jest nastrzykiwany roztworem
peklującym
przed gotowaniem.

...used in combination or where nitrite and/or nitrate is included in a compound product or where the
curing
solution is injected into the product prior to cooking.
3 Peklowanie w zalewie i na sucho stosowane łącznie lub gdy azotyn lub azotan jest zawarty w produkcie złożonym lub gdy produkt jest nastrzykiwany roztworem
peklującym
przed gotowaniem.

3 Immersion and dry cured processes used in combination or where nitrite and/or nitrate is included in a compound product or where the
curing
solution is injected into the product prior to cooking.

...azotyn lub azotan jest zawarty w produkcie złożonym lub gdy produkt jest nastrzykiwany roztworem
peklującym
przed gotowaniem)

...used in combination or where nitrite and/or nitrate is included in a compound product or where the
curing
solution is injected into the product prior to cooking)
Inne tradycyjne produkty mięsne peklowane (peklowanie w zalewie i na sucho stosowane łącznie lub gdy azotyn lub azotan jest zawarty w produkcie złożonym lub gdy produkt jest nastrzykiwany roztworem
peklującym
przed gotowaniem)

Other traditionally cured products. (Immersion and dry cured processes used in combination or where nitrite and/or nitrate is included in a compound product or where the
curing
solution is injected into the product prior to cooking)

...lub wysyłać osobiste przesyłki produktów rybołówstwa (w tym ryb świeżych, suszonych, gotowanych,
peklowanych
lub wędzonych oraz niektóre skorupiaki, takie jak krewetki, homary, martwe małże i martw

...in or send to the EU personal consignments of fishery products (including fresh, dried, cooked,
cured
or smoked fish, and certain shellfish, such as prawns, lobsters, dead mussels and dead oysters
Do UE można wwozić lub wysyłać osobiste przesyłki produktów rybołówstwa (w tym ryb świeżych, suszonych, gotowanych,
peklowanych
lub wędzonych oraz niektóre skorupiaki, takie jak krewetki, homary, martwe małże i martwe ostrygi) jedynie pod warunkiem, że:

You may only bring in or send to the EU personal consignments of fishery products (including fresh, dried, cooked,
cured
or smoked fish, and certain shellfish, such as prawns, lobsters, dead mussels and dead oysters) provided that:

...UE można wwozić lub wysyłać osobiste przesyłki produktów rybnych (ryby świeże, suszone, gotowane,
peklowane
lub wędzone) jedynie pod warunkiem, że:

...may only bring in or send to the EU personal consignments of fish products (fresh, dried, cooked,
cured
or smoked fish) provided that:
Do UE można wwozić lub wysyłać osobiste przesyłki produktów rybnych (ryby świeże, suszone, gotowane,
peklowane
lub wędzone) jedynie pod warunkiem, że:

You may only bring in or send to the EU personal consignments of fish products (fresh, dried, cooked,
cured
or smoked fish) provided that:

Tylko żelowe powłoki produktów mięsnych (parzonych,
peklowanych
lub suszonych)

only jelly coatings of meat products (
cooked, cured
or dried)
Tylko żelowe powłoki produktów mięsnych (parzonych,
peklowanych
lub suszonych)

only jelly coatings of meat products (
cooked, cured
or dried)

Tylko Rohschinken, trockengepökelt i produkty podobne. Czas
peklowania
zależy od kształtu i masy kawałków mięsa i wynosi około 10–14 dni, po czym następuje stabilizacja/dojrzewanie

only rohschinken, trockengepökelt and similar products:
Curing
time depending on the shape and weight of meat pieces for approximately 10 to 14 days followed by stabilisation/maturation
Tylko Rohschinken, trockengepökelt i produkty podobne. Czas
peklowania
zależy od kształtu i masy kawałków mięsa i wynosi około 10–14 dni, po czym następuje stabilizacja/dojrzewanie

only rohschinken, trockengepökelt and similar products:
Curing
time depending on the shape and weight of meat pieces for approximately 10 to 14 days followed by stabilisation/maturation

Czas
peklowania
zależy od kształtu i wagi kawałków mięsa i wynosi około 14–35 dni, po czym następuje stabilizacja/dojrzewanie.

Curing
time depending on the shape and weight of meat pieces for approximately 14 to 35 days followed by stabilisation/maturation
Czas
peklowania
zależy od kształtu i wagi kawałków mięsa i wynosi około 14–35 dni, po czym następuje stabilizacja/dojrzewanie.

Curing
time depending on the shape and weight of meat pieces for approximately 14 to 35 days followed by stabilisation/maturation

Czas
peklowania
zależy od kształtu i wagi kawałków mięsa i wynosi około 10–14 dni, po czym następuje stabilizacja/dojrzewanie.

Curing
time depending on the shape and weight of meat pieces for approximately 10 to 14 days followed by stabilisation/maturation.
Czas
peklowania
zależy od kształtu i wagi kawałków mięsa i wynosi około 10–14 dni, po czym następuje stabilizacja/dojrzewanie.

Curing
time depending on the shape and weight of meat pieces for approximately 10 to 14 days followed by stabilisation/maturation.

Czas
peklowania
zależy od kształtu i wagi kawałków mięsa i wynosi około 14–35 dni, po czym następuje stabilizacja/dojrzewanie.

Curing
time depending on the shape and weight of meat pieces for approximately 14 to 35 days followed by stabilisation/maturation.
Czas
peklowania
zależy od kształtu i wagi kawałków mięsa i wynosi około 14–35 dni, po czym następuje stabilizacja/dojrzewanie.

Curing
time depending on the shape and weight of meat pieces for approximately 14 to 35 days followed by stabilisation/maturation.

Czas
peklowania
zależy od kształtu i wagi kawałków mięsa i wynosi około 2 dni/kg, po czym następuje stabilizacja/dojrzewanie.

Curing
time depending on the shape and weight of meat pieces for approximately 2 days/kg followed by stabilisation/maturation.
Czas
peklowania
zależy od kształtu i wagi kawałków mięsa i wynosi około 2 dni/kg, po czym następuje stabilizacja/dojrzewanie.

Curing
time depending on the shape and weight of meat pieces for approximately 2 days/kg followed by stabilisation/maturation.

Mięso jest nastrzykiwane roztworem peklującym, a następnie zanurzane w zalewie
peklującej
. Czas peklowania wynosi 14–21 dni, po czym następuje dojrzewanie poprzez wędzenie na zimno przez 4–5 tygodni.

Immersion cured for at least 4 days and pre-cooked.
Mięso jest nastrzykiwane roztworem peklującym, a następnie zanurzane w zalewie
peklującej
. Czas peklowania wynosi 14–21 dni, po czym następuje dojrzewanie poprzez wędzenie na zimno przez 4–5 tygodni.

Immersion cured for at least 4 days and pre-cooked.

Inne tradycyjne produkty mięsne
peklowane
(peklowanie w zalewie i na sucho stosowane łącznie lub gdy azotyn lub azotan jest zawarty w produkcie złożonym lub gdy produkt jest nastrzykiwany roztworem...

Other traditionally
cured
products. (Immersion and dry cured processes used in combination or where nitrite and/or nitrate is included in a compound product or where the curing solution is injected...
Inne tradycyjne produkty mięsne
peklowane
(peklowanie w zalewie i na sucho stosowane łącznie lub gdy azotyn lub azotan jest zawarty w produkcie złożonym lub gdy produkt jest nastrzykiwany roztworem peklującym przed gotowaniem)

Other traditionally
cured
products. (Immersion and dry cured processes used in combination or where nitrite and/or nitrate is included in a compound product or where the curing solution is injected into the product prior to cooking)

Wołowina
peklowana
(corned beef), w opakowaniach hermetycznych; niezawierająca mięsa innego niż z bydła:

Corned beef, in airtight containers; not containing meat other than that of the bovine species:
Wołowina
peklowana
(corned beef), w opakowaniach hermetycznych; niezawierająca mięsa innego niż z bydła:

Corned beef, in airtight containers; not containing meat other than that of the bovine species:

Wołowina
peklowana
(»corned beef«), w opakowaniach hermetycznych, niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

Corned beef, in airtight containers; not containing meat other than that of the bovine species:
Wołowina
peklowana
(»corned beef«), w opakowaniach hermetycznych, niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

Corned beef, in airtight containers; not containing meat other than that of the bovine species:

Wołowina
peklowana
(»corned beef«), w opakowaniach hermetycznych niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

Corned beef, in airtight containers; not containing meat other than that of the bovine species:
Wołowina
peklowana
(»corned beef«), w opakowaniach hermetycznych niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

Corned beef, in airtight containers; not containing meat other than that of the bovine species:

Wołowina
peklowana
(»corned beef«), w opakowaniach hermetycznych, niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

Corned beef, in airtight containers; not containing meat other than that of the bovine species:
Wołowina
peklowana
(»corned beef«), w opakowaniach hermetycznych, niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

Corned beef, in airtight containers; not containing meat other than that of the bovine species:

Wołowina
peklowana
(»corned beef«), w opakowaniach hermetycznych, niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

Corned beef, in airtight containers; not containing meat other than that of the bovine species:
Wołowina
peklowana
(»corned beef«), w opakowaniach hermetycznych, niezawierająca innego mięsa niż z bydła:

Corned beef, in airtight containers; not containing meat other than that of the bovine species:

Wołowina
peklowana
(corned beef), w opakowaniach hermetycznych

Corned beef, in airtight containers
Wołowina
peklowana
(corned beef), w opakowaniach hermetycznych

Corned beef, in airtight containers

Wołowina
peklowana
(corned beef), w opakowaniach hermetycznych

Corned beef, in airtight containers
Wołowina
peklowana
(corned beef), w opakowaniach hermetycznych

Corned beef, in airtight containers

Wołowina
peklowana
(corned beef), w opakowaniach hermetycznych

Corned beef, in airtight containers
Wołowina
peklowana
(corned beef), w opakowaniach hermetycznych

Corned beef, in airtight containers

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich