Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: peklować
Następnie ryby soli się na sucho (rodzaj
peklowania
), aby uzyskać odpowiednie stężenie soli w produkcie końcowym.

After that fish is dry salted (i.e.
curing
) to get the right salt concentration in the end product.
Następnie ryby soli się na sucho (rodzaj
peklowania
), aby uzyskać odpowiednie stężenie soli w produkcie końcowym.

After that fish is dry salted (i.e.
curing
) to get the right salt concentration in the end product.

...że transpozycja dyrektywy i wprowadzenie ogólnego poziomu dopuszczalnego 150 mg/kg dla wszystkich
peklowanych
produktów mięsnych może doprowadzić do 2,3–2,4-krotnego zwiększenia spożycia azotynów...

...the transposition of the Directive and the introduction of a general limit of 150 mg/kg for all
cured
meat products could lead to the intake of nitrites in Denmark rising by a factor of 2,3-2,4, w
Ponieważ około 90 % spożycia peklowanych produktów mięsnych w Danii to produkty, wobec których w Danii obowiązuje obecnie maksymalna ilość 60 mg/kg dodanych azotynów, Dania wskazuje, że transpozycja dyrektywy i wprowadzenie ogólnego poziomu dopuszczalnego 150 mg/kg dla wszystkich
peklowanych
produktów mięsnych może doprowadzić do 2,3–2,4-krotnego zwiększenia spożycia azotynów w Danii, co może wiązać się z podobnym wzrostem spożycia powstałych w produktach nitrozoamin.

Given that approximately 90 % of the intake of cured meat products in Denmark consists of products to which a maximum amount of 60 mg/kg of added nitrite currently applies in Denmark, Denmark points out that the transposition of the Directive and the introduction of a general limit of 150 mg/kg for all
cured
meat products could lead to the intake of nitrites in Denmark rising by a factor of 2,3-2,4, which may imply a corresponding rise in the intake of preformed nitrosamines.

Biorąc pod uwagę ogromną różnorodność (
peklowanych
) produktów mięsnych i metod produkcji w Unii Europejskiej, prawodawca unijny stwierdził, że w tym czasie nie było możliwe określenie odpowiedniego...

Given the vast variety of (
cured
) meat products and manufacturing methods within the European Union, the Union legislator held that it was, for the moment, not possible to specify the appropriate...
Biorąc pod uwagę ogromną różnorodność (
peklowanych
) produktów mięsnych i metod produkcji w Unii Europejskiej, prawodawca unijny stwierdził, że w tym czasie nie było możliwe określenie odpowiedniego poziomu azotynów dla każdego produktu.

Given the vast variety of (
cured
) meat products and manufacturing methods within the European Union, the Union legislator held that it was, for the moment, not possible to specify the appropriate level of nitrite for each product.

Biorąc pod uwagę ogromną różnorodność (
peklowanych
) produktów mięsnych i metod produkcji we Wspólnocie, prawodawca wspólnotowy stwierdził, że w tym czasie nie było możliwe określenie odpowiedniego...

Given the vast variety of (
cured
) meat products and manufacturing methods within the Community, the Community legislator held that it was, for the moment, not possible to specify the appropriate...
Biorąc pod uwagę ogromną różnorodność (
peklowanych
) produktów mięsnych i metod produkcji we Wspólnocie, prawodawca wspólnotowy stwierdził, że w tym czasie nie było możliwe określenie odpowiedniego poziomu azotynów dla każdego produktu.

Given the vast variety of (
cured
) meat products and manufacturing methods within the Community, the Community legislator held that it was, for the moment, not possible to specify the appropriate level of nitrite for each product.

Tylko
peklowane
produkty mięsne i konserwowane produkty mięsne

only
cured
meat products and preserved meat products
Tylko
peklowane
produkty mięsne i konserwowane produkty mięsne

only
cured
meat products and preserved meat products

Tradycyjnie
peklowane
produkty mięsne, objęte przepisami szczególnymi dotyczącymi azotynów i azotanów

Traditionally
cured
meat products with specific provisions concerning nitrites and nitrates
Tradycyjnie
peklowane
produkty mięsne, objęte przepisami szczególnymi dotyczącymi azotynów i azotanów

Traditionally
cured
meat products with specific provisions concerning nitrites and nitrates

...czynnikami, konserwacji i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów mięsnych, w szczególności
peklowanych
produktów mięsnych, poprzez hamowanie między innymi wzrostu bakterii Clostridium botulin

...with other factors, the preservation and microbiological safety of meat products, in particular
cured
meat products, inhibiting, amongst other things, the multiplication of Clostridium botulinum,
Azotyny dodaje się do produktów mięsnych od wielu dziesięcioleci, między innymi w celu zagwarantowania, w połączeniu z innymi czynnikami, konserwacji i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów mięsnych, w szczególności
peklowanych
produktów mięsnych, poprzez hamowanie między innymi wzrostu bakterii Clostridium botulinum odpowiedzialnych za zatrucie jadem kiełbasianym, które jest niebezpieczne dla życia.

Nitrites have been used in meat products for many decades, inter alia, to secure, in conjunction with other factors, the preservation and microbiological safety of meat products, in particular
cured
meat products, inhibiting, amongst other things, the multiplication of Clostridium botulinum, the bacteria responsible for life-threatening botulism.

...czynnikami, konserwacji i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów mięsnych, w szczególności
peklowanych
produktów mięsnych, poprzez hamowanie między innymi wzrostu bakterii Clostridium botulin

...with other factors, the preservation and microbiological safety of meat products, in particular
cured
meat products, inhibiting, amongst other things, the multiplication of Clostridium botulinum,
Azotyny dodaje się do mięsa i produktów mięsnych od wielu dziesięcioleci, między innymi w celu zagwarantowania, w połączeniu z innymi czynnikami, konserwacji i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów mięsnych, w szczególności
peklowanych
produktów mięsnych, poprzez hamowanie między innymi wzrostu bakterii Clostridium botulinum odpowiedzialnych za zatrucie jadem kiełbasianym, które jest niebezpieczne dla życia.

Nitrites have been used in meat and meat products for many decades, inter alia, to secure, in conjunction with other factors, the preservation and microbiological safety of meat products, in particular
cured
meat products, inhibiting, amongst other things, the multiplication of Clostridium botulinum, the bacteria responsible for life-threatening botulism.

Ponieważ około 90 % spożycia
peklowanych
produktów mięsnych w Danii to produkty, wobec których w Danii obowiązuje obecnie maksymalna ilość 60 mg/kg dodanych azotynów, Dania wskazuje, że transpozycja...

Given that approximately 90 % of the intake of
cured
meat products in Denmark consists of products to which a maximum amount of 60 mg/kg of added nitrite currently applies in Denmark, Denmark points...
Ponieważ około 90 % spożycia
peklowanych
produktów mięsnych w Danii to produkty, wobec których w Danii obowiązuje obecnie maksymalna ilość 60 mg/kg dodanych azotynów, Dania wskazuje, że transpozycja dyrektywy i wprowadzenie ogólnego poziomu dopuszczalnego 150 mg/kg dla wszystkich peklowanych produktów mięsnych może doprowadzić do 2,3–2,4-krotnego zwiększenia spożycia azotynów w Danii, co może wiązać się z podobnym wzrostem spożycia powstałych w produktach nitrozoamin.

Given that approximately 90 % of the intake of
cured
meat products in Denmark consists of products to which a maximum amount of 60 mg/kg of added nitrite currently applies in Denmark, Denmark points out that the transposition of the Directive and the introduction of a general limit of 150 mg/kg for all cured meat products could lead to the intake of nitrites in Denmark rising by a factor of 2,3-2,4, which may imply a corresponding rise in the intake of preformed nitrosamines.

...jednak konieczność regulacji właściwych poziomów azotynów dla całej UE, w tym tradycyjnych
peklowanych
produktów mięsnych, które mogą różnić się od duńskich produktów mięsnych, i jeśli dodawa

...the need to regulate appropriate nitrite levels for the whole EU, including for traditional
cured
meat products, which may differ from the Danish meat products and where the addition of higher
Węgry popierają zmniejszenie narażenia na azotyny i nitrozoaminy wszelkimi możliwymi środkami, podkreślają jednak konieczność regulacji właściwych poziomów azotynów dla całej UE, w tym tradycyjnych
peklowanych
produktów mięsnych, które mogą różnić się od duńskich produktów mięsnych, i jeśli dodawanie wyższych ilości azotynów może zostać uzasadnione.

Hungary, while supporting the decrease in the exposure to nitrites and nitrosamines with all possibly available means, emphasises the need to regulate appropriate nitrite levels for the whole EU, including for traditional
cured
meat products, which may differ from the Danish meat products and where the addition of higher nitrite levels may be justified.

...dyrektywa 2006/52/WE określa maksymalne poziomy pozostałości dla pewnych określonych tradycyjnych
peklowanych
produktów mięsnych wytwarzanych za pomocą tradycyjnych metod produkcji.

...rule, Directive 2006/52/EC contains maximum residual levels for certain specified traditional
cured
meat products, which are produced through traditional manufacturing methods.
W drodze odstępstwa od zasady ogólnej dyrektywa 2006/52/WE określa maksymalne poziomy pozostałości dla pewnych określonych tradycyjnych
peklowanych
produktów mięsnych wytwarzanych za pomocą tradycyjnych metod produkcji.

By way of exception to the general rule, Directive 2006/52/EC contains maximum residual levels for certain specified traditional
cured
meat products, which are produced through traditional manufacturing methods.

...dyrektywa 2006/52/WE określa maksymalne poziomy pozostałości dla pewnych określonych tradycyjnych
peklowanych
produktów mięsnych wytwarzanych za pomocą tradycyjnych metod produkcji.

...rule, Directive 2006/52/EC contains maximum residual levels for certain specified traditional
cured
meat products, which are produced through traditional manufacturing methods.
W drodze odstępstwa od zasady ogólnej dyrektywa 2006/52/WE określa maksymalne poziomy pozostałości dla pewnych określonych tradycyjnych
peklowanych
produktów mięsnych wytwarzanych za pomocą tradycyjnych metod produkcji.

By way of exception to the general rule, Directive 2006/52/EC contains maximum residual levels for certain specified traditional
cured
meat products, which are produced through traditional manufacturing methods.

W przypadku kilku określonych
peklowanych
produktów mięsnych wytwarzanych tradycyjnie w określonych państwach członkowskich ilość maksymalna to 180 mg/kg.

For a few specified
cured
meat products made traditionally in specific Member States the maximum amount is 180 mg/kg.
W przypadku kilku określonych
peklowanych
produktów mięsnych wytwarzanych tradycyjnie w określonych państwach członkowskich ilość maksymalna to 180 mg/kg.

For a few specified
cured
meat products made traditionally in specific Member States the maximum amount is 180 mg/kg.

W przypadku kilku określonych
peklowanych
produktów mięsnych wytwarzanych tradycyjnie w określonych państwach członkowskich ilość maksymalna to 180 mg/kg.

For a few specified
cured
meat products made traditionally in specific Member States the maximum amount is 180 mg/kg.
W przypadku kilku określonych
peklowanych
produktów mięsnych wytwarzanych tradycyjnie w określonych państwach członkowskich ilość maksymalna to 180 mg/kg.

For a few specified
cured
meat products made traditionally in specific Member States the maximum amount is 180 mg/kg.

Kultura Europy zostałaby zubożona, gdyby tradycyjne
peklowane
produkty mięsne zniknęły z rynku.

European culture would grow poorer if traditional
cured
meat products had to disappear from the market.
Kultura Europy zostałaby zubożona, gdyby tradycyjne
peklowane
produkty mięsne zniknęły z rynku.

European culture would grow poorer if traditional
cured
meat products had to disappear from the market.

...„Canaloni”, z pokładu Colonnata. Skład oraz struktura tego marmuru stwarzają optymalne warunki do
peklowania
produktu.

...the ‘Canaloni’ marble beds of Colonnata, the composition and structure of which ensure optimal
curing
and ageing of the product.
„Conche” jest to pojemnik z białego marmuru w formie misy, wykonany z materiału pochodzącego z pokładów marmuru z „Canaloni”, z pokładu Colonnata. Skład oraz struktura tego marmuru stwarzają optymalne warunki do
peklowania
produktu.

The ‘conche’ are made from white marble from the ‘Canaloni’ marble beds of Colonnata, the composition and structure of which ensure optimal
curing
and ageing of the product.

Tradycyjne produkty mięsne
peklowane
zalewowo (produkty mięsne zanurzane w roztworze peklującym zawierającym azotyny lub azotany, sól i inne składniki)

Traditional immersion
cured
products (Meat products
cured
by immersion in a curing solution containing nitrites and/or nitrates, salt and other components)
Tradycyjne produkty mięsne
peklowane
zalewowo (produkty mięsne zanurzane w roztworze peklującym zawierającym azotyny lub azotany, sól i inne składniki)

Traditional immersion
cured
products (Meat products
cured
by immersion in a curing solution containing nitrites and/or nitrates, salt and other components)

Tradycyjne produkty mięsne
peklowane
zalewowo (1):

Traditional
immersion cured
meat products (1):
Tradycyjne produkty mięsne
peklowane
zalewowo (1):

Traditional
immersion cured
meat products (1):

Tradycyjne produkty mięsne
peklowane
zalewowo (1):

Traditional
immersion cured
meat products (1):
Tradycyjne produkty mięsne
peklowane
zalewowo (1):

Traditional
immersion cured
meat products (1):

Tradycyjne produkty mięsne
peklowane
zalewowo (1):

Traditional
immersion cured
meat products (1):
Tradycyjne produkty mięsne
peklowane
zalewowo (1):

Traditional
immersion cured
meat products (1):

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich