Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: naturalnie
Schilfwein, Strohwein: winogrona muszą być przechowywane i
naturalnie
wysuszone na trzcinie lub słomie przez co najmniej 3 miesiące przed tłoczeniem; minimalna zawartość cukru musi wynosić 25° KMW.

Schilfwein, Strohwein: Grapes must be stored and
naturally
dried on reed or straw for at least 3 months before pressing; minimum sugar content must be 25° KMW.
Schilfwein, Strohwein: winogrona muszą być przechowywane i
naturalnie
wysuszone na trzcinie lub słomie przez co najmniej 3 miesiące przed tłoczeniem; minimalna zawartość cukru musi wynosić 25° KMW.

Schilfwein, Strohwein: Grapes must be stored and
naturally
dried on reed or straw for at least 3 months before pressing; minimum sugar content must be 25° KMW.

Schilfwein, Strohwein: winogrona muszą być przechowywane i
naturalnie
wysuszone na trzcinie lub słomie przez co najmniej 3 miesiące przed tłoczeniem; minimalna zawartość cukru musi wynosić 25° KMW.

Schilfwein, Strohwein: Grapes must be stored and
naturally
dried on reed or straw for at least 3 months before pressing; minimum sugar content must be 25 °KMW.
Schilfwein, Strohwein: winogrona muszą być przechowywane i
naturalnie
wysuszone na trzcinie lub słomie przez co najmniej 3 miesiące przed tłoczeniem; minimalna zawartość cukru musi wynosić 25° KMW.

Schilfwein, Strohwein: Grapes must be stored and
naturally
dried on reed or straw for at least 3 months before pressing; minimum sugar content must be 25 °KMW.

Slamno vino (vino iz sušenega grozdja): winogrona muszą być przechowywane i
naturalnie
wysuszone na trzcinie lub słomie przed tłoczeniem.

Slamno vino (vino iz sušenega grozdja): grapes must be stored and
naturally
dried on reed or straw before pressing.
Slamno vino (vino iz sušenega grozdja): winogrona muszą być przechowywane i
naturalnie
wysuszone na trzcinie lub słomie przed tłoczeniem.

Slamno vino (vino iz sušenega grozdja): grapes must be stored and
naturally
dried on reed or straw before pressing.

Jeżeli ilość kurzu nie jest wystarczająca, należy pobrać 150 gramów
naturalnie
zebranych odchodów lub dodatkową parę okładzin na buty lub skarpet.

If there is not sufficient dust, an additional sample of 150 grams
naturally
pooled faeces or an additional pair of boot swabs or socks shall be taken.
Jeżeli ilość kurzu nie jest wystarczająca, należy pobrać 150 gramów
naturalnie
zebranych odchodów lub dodatkową parę okładzin na buty lub skarpet.

If there is not sufficient dust, an additional sample of 150 grams
naturally
pooled faeces or an additional pair of boot swabs or socks shall be taken.

Zwierzęta akwakultury, o których mowa w załączniku XIIIa sekcja 6, 7 i 9, są żywione pożywieniem
naturalnie
dostępnym w stawach i jeziorach.

...animals as referred to in Annex XIIIa, Section 6, Section 7 and Section 9 shall be fed with feed
naturally
available in ponds and lakes.
Zwierzęta akwakultury, o których mowa w załączniku XIIIa sekcja 6, 7 i 9, są żywione pożywieniem
naturalnie
dostępnym w stawach i jeziorach.

Aquaculture animals as referred to in Annex XIIIa, Section 6, Section 7 and Section 9 shall be fed with feed
naturally
available in ponds and lakes.

Naturalne substancje aromatyczne odpowiadają substancjom
naturalnie
obecnym i zidentyfikowanym w przyrodzie;

Natural flavouring substances correspond to substances that are
naturally
present and have been identified in nature;
Naturalne substancje aromatyczne odpowiadają substancjom
naturalnie
obecnym i zidentyfikowanym w przyrodzie;

Natural flavouring substances correspond to substances that are
naturally
present and have been identified in nature;

...górnego poziomu absorbentu, następnie przesączyć dodatkowych 70 ml n-heksanu, tak aby usunąć
naturalnie
obecne n-alkany.

...of the absorbant then percolate a further 70 ml of n-hexane in order to eliminate the n-alkanes
naturally
present.
Wprowadzić próbkę, tak aby rozpuszczalnik napłynął do wysokości 1 mm powyżej górnego poziomu absorbentu, następnie przesączyć dodatkowych 70 ml n-heksanu, tak aby usunąć
naturalnie
obecne n-alkany.

Allow the solvent to flow away until it reaches 1 mm above the upper level of the absorbant then percolate a further 70 ml of n-hexane in order to eliminate the n-alkanes
naturally
present.

Sterole roślinne (fitosterole to grupa alkoholi sterydowych,
naturalnie
obecnych w roślinach w małych ilościach i mogących występować w formie wolnych steroli lub w postaci zestryfikowanej przez...

Plant sterols (phytosterols are a group of steroid alcohols,
naturally occurring
in plants in small quantities and presented as free sterols or esterified with fatty acids)
Sterole roślinne (fitosterole to grupa alkoholi sterydowych,
naturalnie
obecnych w roślinach w małych ilościach i mogących występować w formie wolnych steroli lub w postaci zestryfikowanej przez kwasy tłuszczowe)

Plant sterols (phytosterols are a group of steroid alcohols,
naturally occurring
in plants in small quantities and presented as free sterols or esterified with fatty acids)

...potrafił jednoznacznie wskazać źródła glinu w danym rodzaju żywności, tj. ilości tego pierwiastka
naturalnie
obecnej w danej żywności, ilości pochodzących z zastosowania dodatków do żywności oraz...

...specific sources contributing to the aluminium content of a particular food, such as the amount
inherently
present, the contributions from use of food additives, and the amounts released to the fo
Urząd nie potrafił jednoznacznie wskazać źródła glinu w danym rodzaju żywności, tj. ilości tego pierwiastka
naturalnie
obecnej w danej żywności, ilości pochodzących z zastosowania dodatków do żywności oraz ilości wprowadzonych do danej żywności podczas obróbki i przechowywania, pochodzących z zawierających glin folii, pojemników lub przyborów.

The Authority could not conclude on the specific sources contributing to the aluminium content of a particular food, such as the amount
inherently
present, the contributions from use of food additives, and the amounts released to the food during processing and storage from aluminium-containing foils, containers, or utensils.

Badania metabolizmu nie są ponadto wymagane, jeśli substancja jest
naturalnie
obecna w znaczących ilościach w żywności lub mieszankach paszowych lub substancja jest normalnym składnikiem płynów...

Metabolic studies also are not required if the substance is
naturally
present in significant amounts in food or feedingstuffs or the substance is a normal constituent of body fluids or tissues.
Badania metabolizmu nie są ponadto wymagane, jeśli substancja jest
naturalnie
obecna w znaczących ilościach w żywności lub mieszankach paszowych lub substancja jest normalnym składnikiem płynów ustrojowych lub tkanek.

Metabolic studies also are not required if the substance is
naturally
present in significant amounts in food or feedingstuffs or the substance is a normal constituent of body fluids or tissues.

Badania metabolitów nie są ponadto wymagane, jeśli substancja jest
naturalnie
obecna w znaczących ilościach w żywności lub mieszankach paszowych lub jeśli substancja jest normalnym składnikiem płynów...

No metabolic studies are needed if the substance is
naturally
present in significant amounts in food or feedingstuffs or if the substance is a normal constituent of body fluids or tissues.
Badania metabolitów nie są ponadto wymagane, jeśli substancja jest
naturalnie
obecna w znaczących ilościach w żywności lub mieszankach paszowych lub jeśli substancja jest normalnym składnikiem płynów ustrojowych lub tkanek.

No metabolic studies are needed if the substance is
naturally
present in significant amounts in food or feedingstuffs or if the substance is a normal constituent of body fluids or tissues.

Etanol może być
naturalnie
obecny w wyniku procesu maceracji.

Ethanol may
naturally
be present as a result of the maceration process.
Etanol może być
naturalnie
obecny w wyniku procesu maceracji.

Ethanol may
naturally
be present as a result of the maceration process.

Podczas poekstrakcyjnego usuwania rozpuszczalnika,
naturalnie
obecny magnez koordynacyjny, może być częściowo lub całkowicie usunięty z chlorofili i utworzyć odpowiednio feofityny.

During the subsequent removal of solvent, the
naturally
present co-ordinated magnesium may be wholly or partly removed from the chlorophylls to give the corresponding phaeophytins.
Podczas poekstrakcyjnego usuwania rozpuszczalnika,
naturalnie
obecny magnez koordynacyjny, może być częściowo lub całkowicie usunięty z chlorofili i utworzyć odpowiednio feofityny.

During the subsequent removal of solvent, the
naturally
present co-ordinated magnesium may be wholly or partly removed from the chlorophylls to give the corresponding phaeophytins.

...chodzi o określony środek spożywczy lub składnik, mimo że w rzeczywistości komponent lub składnik
naturalnie
obecny lub zwykle stosowany w danym środku spożywczym został zastąpiony innym...

...representations, the presence of a particular food or an ingredient, while in reality a component
naturally
present or an ingredient normally used in that food has been substituted with a...
przez sugerowanie poprzez wygląd, opis lub prezentacje graficzne, że chodzi o określony środek spożywczy lub składnik, mimo że w rzeczywistości komponent lub składnik
naturalnie
obecny lub zwykle stosowany w danym środku spożywczym został zastąpiony innym komponentem lub innym składnikiem.

by suggesting, by means of the appearance, the description or pictorial representations, the presence of a particular food or an ingredient, while in reality a component
naturally
present or an ingredient normally used in that food has been substituted with a different component or a different ingredient.

Naturalnie
ulegające biodegradacji, lecz nie łatwo ulegające biodegradacji

Inherently biodegradable, but not readily biodegradable
Naturalnie
ulegające biodegradacji, lecz nie łatwo ulegające biodegradacji

Inherently biodegradable, but not readily biodegradable

Naturalnie
ulegające biodegradacji, lecz nie łatwo

Inherently biodegradable, but not readily biodegradable
Naturalnie
ulegające biodegradacji, lecz nie łatwo

Inherently biodegradable, but not readily biodegradable

Naturalnie
ulegające biodegradacji

Inherently biodegradable
Naturalnie
ulegające biodegradacji

Inherently biodegradable

Naturalnie
ulegające biodegradacji

Inherently biodegradable
Naturalnie
ulegające biodegradacji

Inherently biodegradable

...rzek lub w wodach morskich znajdujących się na jego terytorium węgorz europejski nie występuje
naturalnie
.

...is provided that river basins or maritime waters lying within its territory do not constitute
natural
habitats for the European eel.
Artykuł 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1100/2007 stanowi, że państwo członkowskie może zostać zwolnione z obowiązku przygotowania planu gospodarowania zasobami węgorza, jeżeli przedstawi odpowiednie uzasadnienie wskazujące, że w dorzeczach rzek lub w wodach morskich znajdujących się na jego terytorium węgorz europejski nie występuje
naturalnie
.

Article 3(1) of Regulation (EC) No 1100/2007 stipulates that a Member State may be exempt from the obligation to prepare an Eel Management Plan if appropriate justification is provided that river basins or maritime waters lying within its territory do not constitute
natural
habitats for the European eel.

...wzroście stabilizować się i kontynuować tak, jak w przypadku mikroorganizmów występujących
naturalnie
.

Proliferation of indigenous micro-organisms should after a short growth period level off and continue as for the background micro-organisms.
Rozrost rodzimych mikroorganizmów powinien po krótkotrwałym wzroście stabilizować się i kontynuować tak, jak w przypadku mikroorganizmów występujących
naturalnie
.

Proliferation of indigenous micro-organisms should after a short growth period level off and continue as for the background micro-organisms.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich