Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: miękki
...zastosowane do wyróżnienia kategorii nieprawidłowości zewnętrznych, nieprawidłowości tkanki
miękkiej
i nieprawidłowości szkieletowych płodu, jeśli zastosowano kategoryzację,

criteria used for categorising foetal external,
soft
tissue, and skeletal alterations if categorisation has been done,
kryteria zastosowane do wyróżnienia kategorii nieprawidłowości zewnętrznych, nieprawidłowości tkanki
miękkiej
i nieprawidłowości szkieletowych płodu, jeśli zastosowano kategoryzację,

criteria used for categorising foetal external,
soft
tissue, and skeletal alterations if categorisation has been done,

występowanie i odsetek próbek przekraczających limit 100 jtk/g Listeria monocytogenes w serach
miękkich
i półmiękkich, rybach wędzonych i produktach rybnych „Gravad” oraz w wyrobach mięsnych...

prevalence and proportion of samples exceeding the limit of 100 cfu/g of Listeria monocytogenes in
soft
and semi-soft cheeses, smoked and gravad fish as well as in heat-treated meat products covered...
występowanie i odsetek próbek przekraczających limit 100 jtk/g Listeria monocytogenes w serach
miękkich
i półmiękkich, rybach wędzonych i produktach rybnych „Gravad” oraz w wyrobach mięsnych poddanych obróbce cieplnej objętych skoordynowanym programem monitorowania;

prevalence and proportion of samples exceeding the limit of 100 cfu/g of Listeria monocytogenes in
soft
and semi-soft cheeses, smoked and gravad fish as well as in heat-treated meat products covered by the coordinated monitoring programme;

występowanie i odsetek próbek przekraczających limit 100 jtk/g Listeria monocytogenes w serach
miękkich
i półmiękkich, rybach wędzonych i produktach rybnych „Gravad” oraz w wyrobach mięsnych...

prevalence and proportion of samples exceeding the limit of 100 cfu/g of Listeria monocytogenes in
soft
and semi-soft cheeses, smoked and gravad fish as well as in heat-treated meat products covered...
występowanie i odsetek próbek przekraczających limit 100 jtk/g Listeria monocytogenes w serach
miękkich
i półmiękkich, rybach wędzonych i produktach rybnych „Gravad” oraz w wyrobach mięsnych poddanych obróbce cieplnej objętych skoordynowanym programem monitorowania;

prevalence and proportion of samples exceeding the limit of 100 cfu/g of Listeria monocytogenes in
soft
and semi-soft cheeses, smoked and gravad fish as well as in heat-treated meat products covered by the coordinated monitoring programme;

opis rynków serów
miękkich
i półmiękkich, ryb wędzonych i produktów rybnych „Gravad” oraz poddanych obróbce cieplnej wyrobów mięsnych w państwie członkowskim:

Description of the markets in
soft
and semi-soft cheeses, smoked and gravad fish as well as in heat-treated meat products in the Member State:
opis rynków serów
miękkich
i półmiękkich, ryb wędzonych i produktów rybnych „Gravad” oraz poddanych obróbce cieplnej wyrobów mięsnych w państwie członkowskim:

Description of the markets in
soft
and semi-soft cheeses, smoked and gravad fish as well as in heat-treated meat products in the Member State:

opis rynków serów
miękkich
i półmiękkich, ryb wędzonych i produktów rybnych „Gravad” oraz poddanych obróbce cieplnej wyrobów mięsnych w państwie członkowskim:

Description of the markets in
soft
and semi-soft cheeses, smoked and gravad fish as well as in heat-treated meat products in the Member State:
opis rynków serów
miękkich
i półmiękkich, ryb wędzonych i produktów rybnych „Gravad” oraz poddanych obróbce cieplnej wyrobów mięsnych w państwie członkowskim:

Description of the markets in
soft
and semi-soft cheeses, smoked and gravad fish as well as in heat-treated meat products in the Member State:

W przypadku serów
miękkich
i półmiękkich oraz wyrobów mięsnych poddawanych obróbce cieplnej pobiera się wyłącznie jedną próbkę z partii, która musi zostać zbadana na końcu okresu przydatności do...

For
soft
and semi-soft cheeses and heat-treated meat products, only one sample is taken from a batch that must be analysed at the end of shelf-life.
W przypadku serów
miękkich
i półmiękkich oraz wyrobów mięsnych poddawanych obróbce cieplnej pobiera się wyłącznie jedną próbkę z partii, która musi zostać zbadana na końcu okresu przydatności do spożycia.

For
soft
and semi-soft cheeses and heat-treated meat products, only one sample is taken from a batch that must be analysed at the end of shelf-life.

W przypadku serów
miękkich
i półmiękkich oraz wyrobów mięsnych poddawanych obróbce cieplnej pobiera się wyłącznie jedną próbkę z partii, która musi zostać zbadana na końcu okresu przydatności do...

For
soft
and semi-soft cheeses and heat-treated meat products, only one sample is taken from a batch that must be analysed at the end of shelf-life.
W przypadku serów
miękkich
i półmiękkich oraz wyrobów mięsnych poddawanych obróbce cieplnej pobiera się wyłącznie jedną próbkę z partii, która musi zostać zbadana na końcu okresu przydatności do spożycia.

For
soft
and semi-soft cheeses and heat-treated meat products, only one sample is taken from a batch that must be analysed at the end of shelf-life.

dla próbek serów
miękkich
i półmiękkich oraz wyrobów mięsnych poddawanych obróbce cieplnej przeprowadza się wyłącznie analizy na końcu okresu przydatności do spożycia.

for
soft
and semi-soft cheese samples and heat-treated meat product samples the analyses must be carried out only at the end of shelf-life.
dla próbek serów
miękkich
i półmiękkich oraz wyrobów mięsnych poddawanych obróbce cieplnej przeprowadza się wyłącznie analizy na końcu okresu przydatności do spożycia.

for
soft
and semi-soft cheese samples and heat-treated meat product samples the analyses must be carried out only at the end of shelf-life.

dla próbek serów
miękkich
i półmiękkich oraz wyrobów mięsnych poddawanych obróbce cieplnej przeprowadza się wyłącznie analizy na końcu okresu przydatności do spożycia.

for
soft
and semi-soft cheese samples and heat-treated meat product samples the analyses must be carried out only at the end of shelf-life.
dla próbek serów
miękkich
i półmiękkich oraz wyrobów mięsnych poddawanych obróbce cieplnej przeprowadza się wyłącznie analizy na końcu okresu przydatności do spożycia.

for
soft
and semi-soft cheese samples and heat-treated meat product samples the analyses must be carried out only at the end of shelf-life.

Miękkie
i półmiękkie sery, z wyłączeniem serów świeżych

Soft
or semi-soft cheeses, excluding fresh cheeses
Miękkie
i półmiękkie sery, z wyłączeniem serów świeżych

Soft
or semi-soft cheeses, excluding fresh cheeses

Miękkie
i półmiękkie sery, z wyłączeniem serów świeżych

Soft
or semi-soft cheeses, excluding fresh cheeses
Miękkie
i półmiękkie sery, z wyłączeniem serów świeżych

Soft
or semi-soft cheeses, excluding fresh cheeses

sery
miękkie
i półmiękkie, z wyłączeniem serów świeżych;

soft
or semi-soft cheeses, excluding fresh cheeses;
sery
miękkie
i półmiękkie, z wyłączeniem serów świeżych;

soft
or semi-soft cheeses, excluding fresh cheeses;

sery
miękkie
i półmiękkie, z wyłączeniem serów świeżych;

soft
or semi-soft cheeses, excluding fresh cheeses;
sery
miękkie
i półmiękkie, z wyłączeniem serów świeżych;

soft
or semi-soft cheeses, excluding fresh cheeses;

pakowane sery
miękkie
i półmiękkie:

packaged
soft
and semi-soft cheeses,
pakowane sery
miękkie
i półmiękkie:

packaged
soft
and semi-soft cheeses,

pakowane sery
miękkie
i półmiękkie;

packaged
soft
and semi-soft cheeses;
pakowane sery
miękkie
i półmiękkie;

packaged
soft
and semi-soft cheeses;

serów
miękkich
i półmiękkich,

soft
and semi-soft cheeses,
serów
miękkich
i półmiękkich,

soft
and semi-soft cheeses,

serów
miękkich
i półmiękkich;

soft
and semi-soft cheeses;
serów
miękkich
i półmiękkich;

soft
and semi-soft cheeses;

...prowadzonych przez nią prac dotyczących opracowywania i wdrażania prawodawstwa Unii, w tym prawa
miękkiego
i aktów delegowanych.

...the framework of its work on the preparation and implementation of Union legislation, including
soft
law and delegated acts.
Komisja udostępni wszystkie informacje i dokumentację dotyczącą spotkań z ekspertami krajowymi w ramach prowadzonych przez nią prac dotyczących opracowywania i wdrażania prawodawstwa Unii, w tym prawa
miękkiego
i aktów delegowanych.

The Commission will provide full information and documentation on its meetings with national experts within the framework of its work on the preparation and implementation of Union legislation, including
soft
law and delegated acts.

...prowadzonych przez nią prac dotyczących opracowywania i wdrażania prawodawstwa Unii, w tym prawa
miękkiego
i aktów delegowanych.

...the framework of its work on the preparation and implementation of Union legislation, including
soft
law and delegated acts.
Komisja udostępni wszystkie informacje i dokumentację dotyczącą spotkań z ekspertami krajowymi w ramach prowadzonych przez nią prac dotyczących opracowywania i wdrażania prawodawstwa Unii, w tym prawa
miękkiego
i aktów delegowanych.

The Commission will provide full information and documentation on its meetings with national experts within the framework of its work on the preparation and implementation of Union legislation, including
soft
law and delegated acts.

...państw członkowskich, jeżeli dotyczą one przygotowania i wdrażania prawodawstwa Unii, w tym prawa
miękkiego
i aktów delegowanych.

...are invited, where they concern the preparation and implementation of Union legislation, including
soft
law and delegated acts.
spotkań organizowanych przez Komisję ad hoc, na które zaproszeni są eksperci krajowi ze wszystkich państw członkowskich, jeżeli dotyczą one przygotowania i wdrażania prawodawstwa Unii, w tym prawa
miękkiego
i aktów delegowanych.

ad hoc Commission meetings to which national experts from all Member States are invited, where they concern the preparation and implementation of Union legislation, including
soft
law and delegated acts.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich