Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: kakaowy
Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję suszonego i prażonego ziarna
kakaowego
Theobroma cacao L., z którego usunięto część łuski

By-product of oil manufacture, obtained by extraction of dried and roasted
cocoa
beans Theobroma cacao L. from which part of the husks has been removed
Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję suszonego i prażonego ziarna
kakaowego
Theobroma cacao L., z którego usunięto część łuski

By-product of oil manufacture, obtained by extraction of dried and roasted
cocoa
beans Theobroma cacao L. from which part of the husks has been removed

Produkt wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję suszonego i prażonego ziarna
kakaowego
Theobroma cacao L., z którego usunięto część łuski.

Product of oil manufacture, obtained by extraction of dried and roasted
cocoa
beans Theobroma cacao L. from which part of the husks has been removed
Produkt wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję suszonego i prażonego ziarna
kakaowego
Theobroma cacao L., z którego usunięto część łuski.

Product of oil manufacture, obtained by extraction of dried and roasted
cocoa
beans Theobroma cacao L. from which part of the husks has been removed

Produkt wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję suszonego i prażonego ziarna
kakaowego
Theobroma cacao L., z którego usunięto część łuski.

Product of oil manufacture, obtained by extraction of dried and roasted
cocoa
beans Theobroma cacao L. from which part of the husks has been removed
Produkt wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję suszonego i prażonego ziarna
kakaowego
Theobroma cacao L., z którego usunięto część łuski.

Product of oil manufacture, obtained by extraction of dried and roasted
cocoa
beans Theobroma cacao L. from which part of the husks has been removed

Łupiny suszonego i prażonego ziarna
kakaowego
Theobroma cacao L.

Teguments of the dried and roasted beans of Theobroma cacao L.
Łupiny suszonego i prażonego ziarna
kakaowego
Theobroma cacao L.

Teguments of the dried and roasted beans of Theobroma cacao L.

Proszek
kakaowy
, zawierający 65 % masy sacharozy lub więcej lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder, containing 65 % or more by weight of sucrose or isoglucose expressed as sucrose
Proszek
kakaowy
, zawierający 65 % masy sacharozy lub więcej lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder, containing 65 % or more by weight of sucrose or isoglucose expressed as sucrose

Proszek
kakaowy
, zawierający 65 % masy sacharozy lub więcej lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder, containing 65 % or more by weight of sucrose or isoglucose expressed as sucrose
Proszek
kakaowy
, zawierający 65 % masy sacharozy lub więcej lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder, containing 65 % or more by weight of sucrose or isoglucose expressed as sucrose

Proszek
kakaowy
, zawierający 65 % masy sacharozy lub więcej lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder, containing 65 % or more by weight of sucrose or isoglucose expressed as sucrose
Proszek
kakaowy
, zawierający 65 % masy sacharozy lub więcej lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder, containing 65 % or more by weight of sucrose or isoglucose expressed as sucrose

Proszek
kakaowy
zawierający 80 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder containing 80 % or more by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose
Proszek
kakaowy
zawierający 80 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder containing 80 % or more by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose

Proszek
kakaowy
zawierający 5 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder containing 5 % or more by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose
Proszek
kakaowy
zawierający 5 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder containing 5 % or more by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose

Proszek
kakaowy
zawierający 5 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder containing 5 % or more by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose
Proszek
kakaowy
zawierający 5 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder containing 5 % or more by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose

...opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg, zawierające mniej niż 18 % masy masła
kakaowego
, zawierające 70 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

...or immediate packings of a content exceeding 2 kg, containing less than 18 % by weight of
cocoa
butter, containing 70 % or more by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucr
Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg, zawierające mniej niż 18 % masy masła
kakaowego
, zawierające 70 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

Chocolate and other food preparations containing cocoa, in blocks, slabs or bars weighing more than 2 kg or in liquid, paste, powder, granular or other bulk form, in containers or immediate packings of a content exceeding 2 kg, containing less than 18 % by weight of
cocoa
butter, containing 70 % or more by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose)

Proszek
kakaowy
, zawierający 65 % lub więcej masy sacharozy lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder, containing 65 % or more by weight of sucrose or isoglucose expressed as sucrose
Proszek
kakaowy
, zawierający 65 % lub więcej masy sacharozy lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder, containing 65 % or more by weight of sucrose or isoglucose expressed as sucrose

Proszek
kakaowy
zawierający 65 % lub więcej, ale mniej niż 80 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder containing 65 % or more but less than 80 % by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose
Proszek
kakaowy
zawierający 65 % lub więcej, ale mniej niż 80 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder containing 65 % or more but less than 80 % by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose

Proszek
kakaowy
zawierający 5 % lub więcej, ale mniej niż 65 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder containing 5 % or more but less than 65 % by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose
Proszek
kakaowy
zawierający 5 % lub więcej, ale mniej niż 65 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Cocoa
powder containing 5 % or more but less than 65 % by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose

Proszek
kakaowy
zawierający dodatek cukru, zawierający 80 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Sweetened cacao
powder, containing 80 % or more by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose
Proszek
kakaowy
zawierający dodatek cukru, zawierający 80 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Sweetened cacao
powder, containing 80 % or more by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose

Proszek
kakaowy
zawierający dodatek cukru, zawierający 70 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako...

Sweetened cacao
powder, containing 70 % or more but less than 80 % of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose
Proszek
kakaowy
zawierający dodatek cukru, zawierający 70 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

Sweetened cacao
powder, containing 70 % or more but less than 80 % of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose

Proszek
kakaowy
zawierający dodatek cukru lub środka słodzącego:

cacao
powder, containing added sugar or sweetening matter:
Proszek
kakaowy
zawierający dodatek cukru lub środka słodzącego:

cacao
powder, containing added sugar or sweetening matter:

Proszek
kakaowy
zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:– % masy

Cocoa
powder, containing added sugar or other sweetening matter:– 5 %
Proszek
kakaowy
zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:– % masy

Cocoa
powder, containing added sugar or other sweetening matter:– 5 %

Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao, z wyjątkiem proszku
kakaowego
zawierającego dodatek cukru lub innego środka słodzącego objęte kodem CN 180610

Chocolate and other food preparations containing cocoa with the exception of
cocoa
powder containing added sugar or other sweetening matter falling within CN code 180610
Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao, z wyjątkiem proszku
kakaowego
zawierającego dodatek cukru lub innego środka słodzącego objęte kodem CN 180610

Chocolate and other food preparations containing cocoa with the exception of
cocoa
powder containing added sugar or other sweetening matter falling within CN code 180610

Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, z wyjątkiem proszku
kakaowego
zawierającego dodatek cukru lub innego środka słodzącego, objętego kodem CN 180610

Chocolate and other food preparations containing cocoa with the exception of
cocoa
powder containing added sugar or other sweetening matter falling within CN code 180610
Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, z wyjątkiem proszku
kakaowego
zawierającego dodatek cukru lub innego środka słodzącego, objętego kodem CN 180610

Chocolate and other food preparations containing cocoa with the exception of
cocoa
powder containing added sugar or other sweetening matter falling within CN code 180610

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich