Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: kakaowy
Przetwory spożywcze, zawierające 18 % lub mniej masy masła
kakaowego
i w opakowaniach o zawartości przekraczającej 2 kg, z wyłączeniem polewy czekoladowej, okruchów czekolady mlecznej

Food preparations containing < 18 % of
cocoa
butter and in packings weighing > 2 kg (excluding chocolate flavour coating, chocolate milk crumb)
Przetwory spożywcze, zawierające 18 % lub mniej masy masła
kakaowego
i w opakowaniach o zawartości przekraczającej 2 kg, z wyłączeniem polewy czekoladowej, okruchów czekolady mlecznej

Food preparations containing < 18 % of
cocoa
butter and in packings weighing > 2 kg (excluding chocolate flavour coating, chocolate milk crumb)

Przetwory spożywcze, zawierające mniej niż 18 % masy masła
kakaowego
i w opakowaniach o zawartości przekraczającej 2 kg, z wyłączeniem polewy czekoladowej, okruchów czekolady mlecznej

Food preparations containing <18 % of
cocoa
butter and in packings weighing > 2 kg (excluding chocolate flavour coating, chocolate milk crumb)
Przetwory spożywcze, zawierające mniej niż 18 % masy masła
kakaowego
i w opakowaniach o zawartości przekraczającej 2 kg, z wyłączeniem polewy czekoladowej, okruchów czekolady mlecznej

Food preparations containing <18 % of
cocoa
butter and in packings weighing > 2 kg (excluding chocolate flavour coating, chocolate milk crumb)

Przetwory spożywcze, zawierające mniej niż 18 % masy masła
kakaowego
i w opakowaniach o zawartości przekraczającej 2 kg (z wyłączeniem polewy czekoladowej, okruchów czekolady mlecznej)

Food preparations containing < 18 % of
cocoa
butter and in packings weighing > 2 kg (excluding chocolate flavour coating, chocolate milk crumb)
Przetwory spożywcze, zawierające mniej niż 18 % masy masła
kakaowego
i w opakowaniach o zawartości przekraczającej 2 kg (z wyłączeniem polewy czekoladowej, okruchów czekolady mlecznej)

Food preparations containing < 18 % of
cocoa
butter and in packings weighing > 2 kg (excluding chocolate flavour coating, chocolate milk crumb)

Przetwory spożywcze, zawierające mniej niż 18 % masy masła
kakaowego
i w opakowaniach o zawartości przekraczającej 2kg, z wyłączeniem polewy czekoladowej, okruchów czekolady mlecznej

Food preparations containing < 18 % of
cocoa
butter and in packings weighing > 2 kg (excluding chocolate flavour coating, chocolate milk crumb)
Przetwory spożywcze, zawierające mniej niż 18 % masy masła
kakaowego
i w opakowaniach o zawartości przekraczającej 2kg, z wyłączeniem polewy czekoladowej, okruchów czekolady mlecznej

Food preparations containing < 18 % of
cocoa
butter and in packings weighing > 2 kg (excluding chocolate flavour coating, chocolate milk crumb)

...2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. odnosząca się do wyrobów
kakaowych
i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w zakresie uprawnień wykonawczych

Directive 2000/36/EC of the European Parliament and of the Council of 23 June 2000 relating to
cocoa
and chocolate products intended for human consumption
Dyrektywa 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. odnosząca się do wyrobów
kakaowych
i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w zakresie uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji

Directive 2000/36/EC of the European Parliament and of the Council of 23 June 2000 relating to
cocoa
and chocolate products intended for human consumption

Emulsje olejków aromatycznych stosowane w kategoriach 05.1: Wyroby
kakaowe
i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE; 05.2: Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające...

Flavouring-oil emulsions used in categories 05.1:
Cocoa
and Chocolate products as covered by Directive 2000/36/EC, 05.2: Other confectionery including breath refreshening microsweets, 05.4:...
Emulsje olejków aromatycznych stosowane w kategoriach 05.1: Wyroby
kakaowe
i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE; 05.2: Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech; 05.4: Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4 oraz w kategorii 06.3: Śniadaniowe przetwory zbożowe.

Flavouring-oil emulsions used in categories 05.1:
Cocoa
and Chocolate products as covered by Directive 2000/36/EC, 05.2: Other confectionery including breath refreshening microsweets, 05.4: Decorations, coatings and fillings, except fruit based fillings covered by category 4.2.4 and in category 06.3: Breakfast cereals.

Wyroby
kakaowe
i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE

Cocoa
and Chocolate products as covered by Directive 2000/36/EC
Wyroby
kakaowe
i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE

Cocoa
and Chocolate products as covered by Directive 2000/36/EC

Wyroby
kakaowe
i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE

Cocoa
and Chocolate products as covered by Directive 2000/36/EC
Wyroby
kakaowe
i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE

Cocoa
and Chocolate products as covered by Directive 2000/36/EC

Wyroby
kakaowe
i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE

Cocoa
and chocolate products as covered by Directive 2000/36/EC
Wyroby
kakaowe
i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE

Cocoa
and chocolate products as covered by Directive 2000/36/EC

...produkty, w butelkach lub innych opakowaniach,cukier, miód i wyroby cukiernicze, w tym wyroby
kakaowe
i czekoladowe,żywe małże.

...drinks, beer, cider, wine, spirits and similar products,sugar, honey and confectionery, including
cocoa
and chocolate products,live bivalve molluscs.
Regularne badanie zgodności z tym kryterium nie jest użyteczne w normalnych warunkach dla następujących rodzajów żywności gotowej do spożycia:żywność poddana obróbce cieplnej lub innej obróbce skutecznie eliminującej L. monocytogenes, o ile po takiej obróbce nie jest możliwe wtórne zanieczyszczenie (np. produkty poddane obróbce cieplnej w końcowym opakowaniu),świeże, niekrojone i nieprzetworzone warzywa i owoce, z wyłączeniem kiełków,pieczywo, herbatniki i podobne produkty,woda, napoje bezalkoholowe, piwo, jabłecznik, wino, napoje spirytusowe i podobne produkty, w butelkach lub innych opakowaniach,cukier, miód i wyroby cukiernicze, w tym wyroby
kakaowe
i czekoladowe,żywe małże.

Regular testing against the criterion is not useful in normal circumstances for the following ready-to-eat foods:those which have received heat treatment or other processing effective to eliminate L. monocytogenes, when recontamination is not possible after this treatment (e.g. products heat treated in their final package),fresh, uncut and unprocessed vegetables and fruits, excluding sprouted seeds,bread, biscuits and similar products,bottled or packed waters, soft drinks, beer, cider, wine, spirits and similar products,sugar, honey and confectionery, including
cocoa
and chocolate products,live bivalve molluscs.

...produkty, w butelkach lub innych opakowaniach,cukier, miód i wyroby cukiernicze, w tym wyroby
kakaowe
i czekoladowe,żywe małże.

...drinks, beer, cider, wine, spirits and similar products,sugar, honey and confectionery, including
cocoa
and chocolate products,live bivalve molluscs.
Regularne badanie zgodności z tym kryterium nie jest wymagane w normalnych warunkach dla następujących rodzajów żywności gotowej do spożycia:żywność poddana obróbce cieplnej lub innej obróbce skutecznie eliminującej L. monocytogenes, o ile po takiej obróbce nie jest możliwe wtórne zanieczyszczenie (na przykład produkty poddane obróbce cieplnej w końcowym opakowaniu),świeże, niekrojone i nieprzetworzone warzywa i owoce, z wyłączeniem kiełków,pieczywo, herbatniki i podobne produkty,woda, napoje bezalkoholowe, piwo, jabłecznik, wino, napoje spirytusowe i podobne produkty, w butelkach lub innych opakowaniach,cukier, miód i wyroby cukiernicze, w tym wyroby
kakaowe
i czekoladowe,żywe małże.

Regular testing against the criterion is not required in normal circumstances for the following ready-to-eat foods:those which have received heat treatment or other processing effective to eliminate L. monocytogenes, when recontamination is not possible after this treatment (for example, products heat treated in their final package),fresh, uncut and unprocessed vegetables and fruits, excluding sprouted seeds,bread, biscuits and similar products,bottled or packed waters, soft drinks, beer, cider, wine, spirits and similar products,sugar, honey and confectionery, including
cocoa
and chocolate products,live bivalve molluscs.

Wyroby spożywcze zawierające kakao (z wyłączeniem pasty
kakaowej
, masła kakaowego, proszku kakaowego, bloków, tabliczek, batonów, w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci w...

Food products with cocoa (excluding
cocoa
paste, butter, powder, blocks, slabs, bars, liquid, paste, powder, granular, other bulk form in packings > 2 kg, to make beverages, chocolate spreads)
Wyroby spożywcze zawierające kakao (z wyłączeniem pasty
kakaowej
, masła kakaowego, proszku kakaowego, bloków, tabliczek, batonów, w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci w opakowaniach o zawartości przekraczającej 2 kg, do sporządzania napojów, wyrobów czekoladowych do smarowania)

Food products with cocoa (excluding
cocoa
paste, butter, powder, blocks, slabs, bars, liquid, paste, powder, granular, other bulk form in packings > 2 kg, to make beverages, chocolate spreads)

Wynika to głównie z nieodpowiedniego procesu suszenia ziarna
kakaowego
oraz, w odróżnieniu od pozostałych olejów i tłuszczów, braku możliwości rafinowania masła kakaowego.

This is mainly due to inappropriate drying practices of the
cocoa
beans and the fact that
cocoa
butter can not be refined as other vegetable oils and fats.
Wynika to głównie z nieodpowiedniego procesu suszenia ziarna
kakaowego
oraz, w odróżnieniu od pozostałych olejów i tłuszczów, braku możliwości rafinowania masła kakaowego.

This is mainly due to inappropriate drying practices of the
cocoa
beans and the fact that
cocoa
butter can not be refined as other vegetable oils and fats.

...(z wyłączeniem zawierającej dodatek cukru lub innego środka słodzącego)”, „masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
” oraz „proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego”.

...(excluding containing added sugar or other sweetening matter)’, ‘Cocoa butter, fat and oil’ and ‘
Cocoa
powder, not containing added sugar or other sweetening matter’ should therefore be added to th
Należy zatem dodać do wykazu sektory „miazga kakaowa (z wyłączeniem zawierającej dodatek cukru lub innego środka słodzącego)”, „masło, tłuszcz i olej,
kakaowe
” oraz „proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego”.

The sectors ‘Cocoa paste (excluding containing added sugar or other sweetening matter)’, ‘Cocoa butter, fat and oil’ and ‘
Cocoa
powder, not containing added sugar or other sweetening matter’ should therefore be added to the list.

masła
kakaowego
, tłuszczu i oleju (pozycja 1804);

cocoa
butter, fat and oil (heading 1804);
masła
kakaowego
, tłuszczu i oleju (pozycja 1804);

cocoa
butter, fat and oil (heading 1804);

masła
kakaowego
, tłuszczu i oleju (pozycja 1804);

cocoa
butter, fat and oil (heading 1804);
masła
kakaowego
, tłuszczu i oleju (pozycja 1804);

cocoa
butter, fat and oil (heading 1804);

masła
kakaowego
, tłuszczu i oleju (pozycja 1804);

cocoa
butter, fat and oil (heading 1804);
masła
kakaowego
, tłuszczu i oleju (pozycja 1804);

cocoa
butter, fat and oil (heading 1804);

masła
kakaowego
, tłuszczu i oleju (pozycja 1804);

cocoa
butter, fat and oil (heading 1804);
masła
kakaowego
, tłuszczu i oleju (pozycja 1804);

cocoa
butter, fat and oil (heading 1804);

Ziarna
kakaowe
[4] (fermentowane lub suszone)

Cocoabeans
[4] (fermented or dried)
Ziarna
kakaowe
[4] (fermentowane lub suszone)

Cocoabeans
[4] (fermented or dried)

Ziarna
kakaowe
[4], (fermentowane lub suszone)

Cocoabeans
[4], (fermented or dried)
Ziarna
kakaowe
[4], (fermentowane lub suszone)

Cocoabeans
[4], (fermented or dried)

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich