Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: alergia
...wymienionych w części C niniejszego załącznika ani do substancji lub produktów powodujących
alergie
lub reakcje nietolerancji wymienionych w załączniku II.

...listed in Part C of this Annex, and to substances or products listed in Annex II causing
allergies
or intolerances
Ten przepis nie ma zastosowania do dodatków do żywności lub składników wymienionych w części C niniejszego załącznika ani do substancji lub produktów powodujących
alergie
lub reakcje nietolerancji wymienionych w załączniku II.

This provision shall not apply to food additives or to ingredients listed in Part C of this Annex, and to substances or products listed in Annex II causing
allergies
or intolerances

...konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących
alergie
lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitosta

...the Council on the provision of food information to consumers, as regards certain cereals causing
allergies
or intolerances and foods with added phytosterols, phytosterol esters, phytostanols or...
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących
alergie
lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli

amending Annexes II and III to Regulation (EU) No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council on the provision of food information to consumers, as regards certain cereals causing
allergies
or intolerances and foods with added phytosterols, phytosterol esters, phytostanols or phytostanol esters

...środków spożywczych i pozostające w nich po zakończeniu procesu produkcyjnego mogą powodować
alergie
lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji n

...therein, certain ingredients or other substances or products (such as processing aids) can cause
allergies
or intolerances in some people, and some of those allergies or intolerances constitute a d
Niektóre składniki lub inne substancje lub produkty (takie jak substancje pomocnicze w przetwórstwie) stosowane w produkcji środków spożywczych i pozostające w nich po zakończeniu procesu produkcyjnego mogą powodować
alergie
lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.

When used in the production of foods and still present therein, certain ingredients or other substances or products (such as processing aids) can cause
allergies
or intolerances in some people, and some of those allergies or intolerances constitute a danger to the health of those concerned.

...mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych
alergii
lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.

...(such as processing aids) can cause allergies or intolerances in some people, and some of those
allergies
or intolerances constitute a danger to the health of those concerned.
Niektóre składniki lub inne substancje lub produkty (takie jak substancje pomocnicze w przetwórstwie) stosowane w produkcji środków spożywczych i pozostające w nich po zakończeniu procesu produkcyjnego mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych
alergii
lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.

When used in the production of foods and still present therein, certain ingredients or other substances or products (such as processing aids) can cause allergies or intolerances in some people, and some of those
allergies
or intolerances constitute a danger to the health of those concerned.

...w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujące
alergie
lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecn

...aid listed in Annex II or derived from a substance or product listed in Annex II causing
allergies
or intolerances used in the manufacture or preparation of a food and still present in the
wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie wymienione w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujące
alergie
lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie;

any ingredient or processing aid listed in Annex II or derived from a substance or product listed in Annex II causing
allergies
or intolerances used in the manufacture or preparation of a food and still present in the finished product, even if in an altered form;

...być opatrzone wykazem składników, do ponownej analizy wykazu substancji lub produktów powodujących
alergie
lub reakcje nietolerancji lub do wykazu składników odżywczych, które mogą być objęte...

...to bear a list of ingredients, the re-examination of the list of substances or products causing
allergies
or intolerances, or the list of nutrients that may be declared on a voluntary basis.
Komisji należy przekazać uprawnienia do przyjmowania, zgodnie z art. 290 TFUE, aktów delegowanych odnoszących się między innymi do dostępności pewnych obowiązkowych danych szczegółowych w inny sposób niż na opakowaniu lub na etykiecie, do wykazu środków spożywczych, które nie muszą być opatrzone wykazem składników, do ponownej analizy wykazu substancji lub produktów powodujących
alergie
lub reakcje nietolerancji lub do wykazu składników odżywczych, które mogą być objęte informacją na zasadzie dobrowolności.

The power to adopt delegated acts in accordance with Article 290 TFEU should be delegated to the Commission in respect of, inter alia, the availability of certain mandatory particulars by means other than on the package or on the label, the list of foods not required to bear a list of ingredients, the re-examination of the list of substances or products causing
allergies
or intolerances, or the list of nutrients that may be declared on a voluntary basis.

...II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących
alergie
lub reakcje nietolerancji.

Annex II to Regulation (EU) No 1169/2011 establishes a list of substances or products causing
allergies
or intolerances.
W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących
alergie
lub reakcje nietolerancji.

Annex II to Regulation (EU) No 1169/2011 establishes a list of substances or products causing
allergies
or intolerances.

Etykietowanie niektórych substancji lub produktów powodujących
alergie
lub reakcje nietolerancji

Labelling of certain substances or products causing
allergies
or intolerances
Etykietowanie niektórych substancji lub produktów powodujących
alergie
lub reakcje nietolerancji

Labelling of certain substances or products causing
allergies
or intolerances

...dotyczących możliwej i niezamierzonej obecności w żywności substancji lub produktów powodujących
alergie
lub reakcje nietolerancji;

information on the possible and unintentional presence in food of substances or products causing
allergies
or intolerances;
informacji dotyczących możliwej i niezamierzonej obecności w żywności substancji lub produktów powodujących
alergie
lub reakcje nietolerancji;

information on the possible and unintentional presence in food of substances or products causing
allergies
or intolerances;

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE
ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

SUBSTANCES OR PRODUCTS CAUSING
ALLERGIES
OR INTOLERANCES
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE
ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

SUBSTANCES OR PRODUCTS CAUSING
ALLERGIES
OR INTOLERANCES

U osób cierpiących na
alergie
czasem nawet drobna ilość żywności, którą większość ludzi toleruje dobrze, może wywołać poważne objawy, a nawet zgon.

In
allergic
individuals, sometimes minute amounts of a food that is well tolerated by the vast majority of the population can cause serious symptoms and death.
U osób cierpiących na
alergie
czasem nawet drobna ilość żywności, którą większość ludzi toleruje dobrze, może wywołać poważne objawy, a nawet zgon.

In
allergic
individuals, sometimes minute amounts of a food that is well tolerated by the vast majority of the population can cause serious symptoms and death.

Opinia naukowa panelu ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
wydana na wniosek Komisji Europejskiej dotyczący bezpieczeństwa likopenu syntetycznego.

Scientific opinion of the panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the European Commission on safety of synthetic Lycopene.
Opinia naukowa panelu ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
wydana na wniosek Komisji Europejskiej dotyczący bezpieczeństwa likopenu syntetycznego.

Scientific opinion of the panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the European Commission on safety of synthetic Lycopene.

...15 lutego 2006 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli jako nowej ży

...2006 EFSA adopted the ‘Statement of the Scientific Panel on dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to a novel food application on rice drinks with a
W dniu 15 lutego 2006 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli jako nowej żywności”.

On 15 February 2006 EFSA adopted the ‘Statement of the Scientific Panel on dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to a novel food application on rice drinks with added phytosterols’.

...6 grudnia 2005 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
wydaną na wniosek Komisji dotyczącą oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezm

...2005, EFSA adopted the ‘Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to “rapeseed oil high in unsaponifiable matter” a
W dniu 6 grudnia 2005 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
wydaną na wniosek Komisji dotyczącą oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się jako nowego składnika żywności”.

On 6 December 2005, EFSA adopted the ‘Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to “rapeseed oil high in unsaponifiable matter” as a novel food ingredient’.

...6 grudnia 2005 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą oleju z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości subst

...2005, EFSA adopted the ‘Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to maize-germ oil high in unsaponifiable matter a
W dniu 6 grudnia 2005 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą oleju z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się jako nowego składnika żywności”.

On 6 December 2005, EFSA adopted the ‘Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to maize-germ oil high in unsaponifiable matter as a novel food ingredient’.

...4 grudnia 2008 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa stosowania likopenu pochodzącego z Blak

...EFSA adopted the ‘Scientific Opinion of the Scientific Panel on dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to the safety of lycopene from Blakeslea trispora
W dniu 4 grudnia 2008 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa stosowania likopenu pochodzącego z Blakeslea trispora dyspergowalnego w zimnej wodzie (CWD)”.

On 4 December 2008 EFSA adopted the ‘Scientific Opinion of the Scientific Panel on dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to the safety of lycopene from Blakeslea trispora Cold Water Dispersion (CWD)’.

...4 grudnia 2008 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa stosowania likopenu pochodzącego z Blak

...EFSA adopted the ‘Scientific Opinion of the Scientific Panel on dietetic products, nutrition and
allergies
on a request from the Commission related to the safety of lycopene from Blakeslea trispora
W dniu 4 grudnia 2008 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa stosowania likopenu pochodzącego z Blakeslea trispora dyspergowalnego w zimnej wodzie (CWD)”.

On 4 December 2008 EFSA adopted the ‘Scientific Opinion of the Scientific Panel on dietetic products, nutrition and
allergies
on a request from the Commission related to the safety of lycopene from Blakeslea trispora cold water dispersion (CWD).’

...10 lipca 2008 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa »oleju z grzybów Mortierella alpina«”.

...10 July 2008 EFSA adopted the ‘Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to the safety of “fungal oil from Mortierella...
W dniu 10 lipca 2008 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa »oleju z grzybów Mortierella alpina«”.

On 10 July 2008 EFSA adopted the ‘Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to the safety of “fungal oil from Mortierella alpina”.’

...października 2007 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa używania oleju z nasion Allanblackia...

...October 2007 EFSA adopted the ‘Opinion of the Scientific Panel on dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to the safety of allanblackia seed oil for use...
W dniu 25 października 2007 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa używania oleju z nasion Allanblackia w tłuszczach do smarowania oraz produktach do smarowania na bazie śmietany”.

On 25 October 2007 EFSA adopted the ‘Opinion of the Scientific Panel on dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to the safety of allanblackia seed oil for use in yellow fat and cream based spreads’.

...dniu 6 lipca 2007 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa alfa-cyklodekstryny”.

...6 July 2007 EFSA adopted the ‘Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to the safety of alpha-cyclodextrin’.
W dniu 6 lipca 2007 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa alfa-cyklodekstryny”.

On 6 July 2007 EFSA adopted the ‘Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to the safety of alpha-cyclodextrin’.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich