Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: alergia
Produkty lub substancje biologiczne (takie jak pyłki) mogące powodować
alergie
u znacznej liczby ludzi.

Biological products or substances (such as pollen) that might cause
allergy
over a large number of people.
Produkty lub substancje biologiczne (takie jak pyłki) mogące powodować
alergie
u znacznej liczby ludzi.

Biological products or substances (such as pollen) that might cause
allergy
over a large number of people.

Panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
stwierdził, że wykazano związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożywaniem monakoliny K w preparatach ze sfermentowanego czerwonego ryżu a...

The
NDA
Panel concluded that a cause and effect relationship has been established between the consumption of monacolin K in red yeast rice preparations and maintenance of normal blood LDL-cholesterol...
Panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
stwierdził, że wykazano związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożywaniem monakoliny K w preparatach ze sfermentowanego czerwonego ryżu a utrzymaniem prawidłowego stężenia cholesterolu LDL we krwi.

The
NDA
Panel concluded that a cause and effect relationship has been established between the consumption of monacolin K in red yeast rice preparations and maintenance of normal blood LDL-cholesterol concentrations.

W mięczakach, tak samo jak w skorupiakach, występuje główne białko powodujące
alergię
, tropomiozyna; często zdarzają się przypadki alergii krzyżowej w przypadku spożywania mięczaków i skorupiaków.

The main
allergenic
protein in molluscs is tropomyosin, which is the same as that in crustaceans, and cases of cross-allergies between molluscs and crustaceans occur frequently.
W mięczakach, tak samo jak w skorupiakach, występuje główne białko powodujące
alergię
, tropomiozyna; często zdarzają się przypadki alergii krzyżowej w przypadku spożywania mięczaków i skorupiaków.

The main
allergenic
protein in molluscs is tropomyosin, which is the same as that in crustaceans, and cases of cross-allergies between molluscs and crustaceans occur frequently.

Alergia
jest patologiczną reakcją immunologiczną na konkretną substancję występującą jedynie u niektórych osób, w przypadku których połączone oddziaływanie zmian w środowisku i predyspozycja...

Allergy
is a pathological deviation of the immune response to a particular substance, which affects only some individuals where a combined effect of variations in the environment and genetic...
Alergia
jest patologiczną reakcją immunologiczną na konkretną substancję występującą jedynie u niektórych osób, w przypadku których połączone oddziaływanie zmian w środowisku i predyspozycja genetyczna doprowadziły do uwrażliwienia.

Allergy
is a pathological deviation of the immune response to a particular substance, which affects only some individuals where a combined effect of variations in the environment and genetic predisposition has resulted in
allergic
sensitisation.

Jednakże z uwagi na osoby cierpiące na
alergie
takie zastosowanie nie powinno być dopuszczone w żywności nieprzetworzonej, w której nie jest spodziewane występowanie soi.

In order to facilitate matters for
allergy
sufferers, however, such use should not be permitted for unprocessed foods in which soybean is not expected to be found.
Jednakże z uwagi na osoby cierpiące na
alergie
takie zastosowanie nie powinno być dopuszczone w żywności nieprzetworzonej, w której nie jest spodziewane występowanie soi.

In order to facilitate matters for
allergy
sufferers, however, such use should not be permitted for unprocessed foods in which soybean is not expected to be found.

...ostrych reakcji alergicznych, a z badań wynika, że istnieje stosunkowo wysokie ryzyko wystąpienia
alergii
krzyżowej na łubin u 30–60 % osób uczulonych na orzeszki ziemne.

...of them severe, have been documented and studies show that there is a relatively high risk of a
cross-allergy
to lupin in between 30 % and 60 % of persons who are allergic to peanuts.
Udokumentowano przypadki wystąpienia bezpośrednich, niekiedy ostrych reakcji alergicznych, a z badań wynika, że istnieje stosunkowo wysokie ryzyko wystąpienia
alergii
krzyżowej na łubin u 30–60 % osób uczulonych na orzeszki ziemne.

Cases of direct allergic reactions, some of them severe, have been documented and studies show that there is a relatively high risk of a
cross-allergy
to lupin in between 30 % and 60 % of persons who are allergic to peanuts.

...występuje główne białko powodujące alergię, tropomiozyna; często zdarzają się przypadki
alergii
krzyżowej w przypadku spożywania mięczaków i skorupiaków.

...protein in molluscs is tropomyosin, which is the same as that in crustaceans, and cases of
cross-allergies
between molluscs and crustaceans occur frequently.
W mięczakach, tak samo jak w skorupiakach, występuje główne białko powodujące alergię, tropomiozyna; często zdarzają się przypadki
alergii
krzyżowej w przypadku spożywania mięczaków i skorupiaków.

The main allergenic protein in molluscs is tropomyosin, which is the same as that in crustaceans, and cases of
cross-allergies
between molluscs and crustaceans occur frequently.

Panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
uważa, że następujące sformułowanie odzwierciedla dowody naukowe: „Monakolina K ze sfermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu...

The
NDA
Panel considers that the following wording reflects the scientific evidence: ‘Monacolin K from red yeast rice contributes to the maintenance of normal blood cholesterol concentrations’ and in...
Panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
uważa, że następujące sformułowanie odzwierciedla dowody naukowe: „Monakolina K ze sfermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi”, a w celu uzyskania deklarowanego działania należy spożywać dziennie 10 mg monakoliny K z preparatów ze sfermentowanego czerwonego ryżu.

The
NDA
Panel considers that the following wording reflects the scientific evidence: ‘Monacolin K from red yeast rice contributes to the maintenance of normal blood cholesterol concentrations’ and in order to obtain the claimed effect, 10 mg of monacolin K from fermented red yeast rice preparations should be consumed daily.

...do farbowania włosów i ich właściwości uczulających” opublikowanym dnia 29 marca 2007 r., że
alergie
wywoływane przez produkty do farbowania włosów stanowią coraz poważniejszy problem dla konsu

...on hair dye substances and their skin sensitising properties’ published on 29 March 2007 that
contact allergies
caused by hair dye products are an increasingly important health problem for consu
Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich, zastąpiony Komitetem Naukowym ds. Bezpieczeństwa Konsumentów [2]; uznał w swoim „Memorandum w sprawie substancji do farbowania włosów i ich właściwości uczulających” opublikowanym dnia 29 marca 2007 r., że
alergie
wywoływane przez produkty do farbowania włosów stanowią coraz poważniejszy problem dla konsumentów i społeczeństwa, wywołując często ostre i ciężkie zapalenie skóry.

The Scientific Committee on Consumer Products, replaced by the Scientific Committee on Consumer Safety [2], concluded in its ‘Memorandum on hair dye substances and their skin sensitising properties’ published on 29 March 2007 that
contact allergies
caused by hair dye products are an increasingly important health problem for consumers and society, often causing acute and severe dermatitis to
individuals
.

...alergie lub reakcje nietolerancji, aby umożliwić konsumentom, szczególnie osobom cierpiącym na
alergie
lub nietolerancje pokarmowe, dokonywanie świadomych, bezpiecznych dla nich wyborów.

...intolerance effect should be given to enable consumers, particularly those suffering from a food
allergy
or intolerance, to make informed choices which are safe for them.
Ważne jest, aby podawać informacje na temat obecności dodatków do żywności, substancji pomocniczych w przetwórstwie i innych substancji lub produktów, w których przypadku naukowo dowiedziono, że mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji, aby umożliwić konsumentom, szczególnie osobom cierpiącym na
alergie
lub nietolerancje pokarmowe, dokonywanie świadomych, bezpiecznych dla nich wyborów.

It is important that information on the presence of food additives, processing aids and other substances or products with a scientifically proven allergenic or intolerance effect should be given to enable consumers, particularly those suffering from a food
allergy
or intolerance, to make informed choices which are safe for them.

H334: Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled
H334: Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled

H334: Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled
H334: Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled

H334: Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled
H334: Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled

H334 Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled
H334 Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled

H334 Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled
H334 Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled

H334: Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled
H334: Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled

H334: Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled
H334: Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled

H334: Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled
H334: Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled

H334 Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled
H334 Może powodować objawy
alergii
lub astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania

H334: May cause
allergy
or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled

...i innych substancji lub produktów, w których przypadku naukowo dowiedziono, że mogą powodować
alergie
lub reakcje nietolerancji, aby umożliwić konsumentom, szczególnie osobom cierpiącym na alerg

...of food additives, processing aids and other substances or products with a scientifically proven
allergenic
or intolerance effect should be given to enable consumers, particularly those suffering f
Ważne jest, aby podawać informacje na temat obecności dodatków do żywności, substancji pomocniczych w przetwórstwie i innych substancji lub produktów, w których przypadku naukowo dowiedziono, że mogą powodować
alergie
lub reakcje nietolerancji, aby umożliwić konsumentom, szczególnie osobom cierpiącym na alergie lub nietolerancje pokarmowe, dokonywanie świadomych, bezpiecznych dla nich wyborów.

It is important that information on the presence of food additives, processing aids and other substances or products with a scientifically proven
allergenic
or intolerance effect should be given to enable consumers, particularly those suffering from a food allergy or intolerance, to make informed choices which are safe for them.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich