Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: alergia
Co ważne, przebieg
alergii
pokarmowej składa się z dwóch odrębnych faz: pierwsza faza to uwrażliwienie, podczas której nie występują żadne objawy, zaś zdolność systemu immunologicznego do reagowania...

Importantly, food
allergy
consists of two separate phases: first sensitisation where no symptoms occur while the capacity of the immune system to react increases dramatically, and later elicitation...
Co ważne, przebieg
alergii
pokarmowej składa się z dwóch odrębnych faz: pierwsza faza to uwrażliwienie, podczas której nie występują żadne objawy, zaś zdolność systemu immunologicznego do reagowania wzrasta radykalnie. Następna faza to wywołanie reakcji (prowokacja) z objawami klinicznymi.

Importantly, food
allergy
consists of two separate phases: first sensitisation where no symptoms occur while the capacity of the immune system to react increases dramatically, and later elicitation (provocation) with clinical manifestations.

...lub reakcje nietolerancji, aby umożliwić konsumentom, szczególnie tym, którzy cierpią na
alergię
pokarmową lub nietolerancję, np. osobom z nietolerancją glutenu, dokonywanie bezpiecznych wy

...the presence of ingredients, such as gluten-containing ingredients, with a scientifically proven
allergenic
or intolerance effect in order to enable consumers, particularly those suffering from a f
Rozporządzenie (UE) nr 1169/2011 ustanawia przepisy dotyczące informacji, które mają być przekazane odnośnie do występowania we wszelkiej żywności, w tym w żywności nieopakowanej, składników takich jak składniki zawierające gluten, w których przypadku dowiedziono naukowo, że mogą powodować reakcje alergiczne lub reakcje nietolerancji, aby umożliwić konsumentom, szczególnie tym, którzy cierpią na
alergię
pokarmową lub nietolerancję, np. osobom z nietolerancją glutenu, dokonywanie bezpiecznych wyborów na podstawie konkretnych informacji.

Regulation (EU) No 1169/2011 sets out rules on information to be provided for all food, including non-prepacked food, on the presence of ingredients, such as gluten-containing ingredients, with a scientifically proven
allergenic
or intolerance effect in order to enable consumers, particularly those suffering from a food
allergy
or intolerance such as gluten-intolerant people, to make informed choices which are safe for them.

Alergia, np. nieżyt nosa, zapalenie oka, zapalenie skóry,
alergia
pokarmowa, gorączka sienna lub inna (z wyjątkiem astmy alergicznej) w okresie ostatnich 12 miesięcy

Suffering from an allergy, such as rhinitis, eye inflammation, dermatitis, food
allergy
or other (allergic asthma excluded) in the past 12 months
Alergia, np. nieżyt nosa, zapalenie oka, zapalenie skóry,
alergia
pokarmowa, gorączka sienna lub inna (z wyjątkiem astmy alergicznej) w okresie ostatnich 12 miesięcy

Suffering from an allergy, such as rhinitis, eye inflammation, dermatitis, food
allergy
or other (allergic asthma excluded) in the past 12 months

Główną formą alergii pokarmowej jest jednak
alergia
pokarmowa IgE-zależna, która wywołuje najsilniejsze reakcje i jest jedyną formą powodującą reakcje zagrażające życiu.

However, IgE-mediated food allergy represents the main form of food
allergy
, that causes the most severe reactions and the only form causing life-threatening reactions.
Główną formą alergii pokarmowej jest jednak
alergia
pokarmowa IgE-zależna, która wywołuje najsilniejsze reakcje i jest jedyną formą powodującą reakcje zagrażające życiu.

However, IgE-mediated food allergy represents the main form of food
allergy
, that causes the most severe reactions and the only form causing life-threatening reactions.

Wygenerowanie, zebranie i ocena danych epidemiologicznych dotyczących zachorowalności i ciężkości
alergii
skórnych i oddechowych oraz zależnych od związków chemicznych [mechanizm finansowania:...

...collect and evaluate epidemiological data on incidence and severity of skin and respiratory
allergies
related to chemicals [Financing mechanism: Call for tender]
Wygenerowanie, zebranie i ocena danych epidemiologicznych dotyczących zachorowalności i ciężkości
alergii
skórnych i oddechowych oraz zależnych od związków chemicznych [mechanizm finansowania: zaproszenie do składania ofert].

Produce, collect and evaluate epidemiological data on incidence and severity of skin and respiratory
allergies
related to chemicals [Financing mechanism: Call for tender]

...farbowania włosów znajdującą się w produktach do farbowania włosów po pewnym czasie może wystąpić
alergia
skórna na tę substancję.

A person sensitised to a hair dye substance used in hair dye products may eventually develop skin
allergy
to that substance.
U osoby uczulonej na substancję do farbowania włosów znajdującą się w produktach do farbowania włosów po pewnym czasie może wystąpić
alergia
skórna na tę substancję.

A person sensitised to a hair dye substance used in hair dye products may eventually develop skin
allergy
to that substance.

...fitonadionu w produktach kosmetycznych nie jest bezpieczne, ponieważ może on wywoływać
alergię
skórną, a osoby nią dotknięte mogą nie mieć możliwości zastosowania ważnego środka lecznicze

...opinion that use of phytonadione in cosmetic products is not safe, since it may cause cutaneous
allergy
and individuals so affected may be denied an important therapeutic agent.
Komitet naukowy jest zdania, że wykorzystanie fitonadionu w produktach kosmetycznych nie jest bezpieczne, ponieważ może on wywoływać
alergię
skórną, a osoby nią dotknięte mogą nie mieć możliwości zastosowania ważnego środka leczniczego.

The scientific committee is of the opinion that use of phytonadione in cosmetic products is not safe, since it may cause cutaneous
allergy
and individuals so affected may be denied an important therapeutic agent.

Rozmieszczenie geograficzne występowania patologii chorobowych (
alergii
, nowotworów, chorób układu oddechowego itd.), informacje dotyczące wpływu na zdrowie (biomarkery, spadek płodności, epidemie)...

Geographical distribution of dominance of pathologies (
allergies
, cancers, respiratory diseases, etc.), information indicating the effect on health (biomarkers, decline of fertility, epidemics) or...
Rozmieszczenie geograficzne występowania patologii chorobowych (
alergii
, nowotworów, chorób układu oddechowego itd.), informacje dotyczące wpływu na zdrowie (biomarkery, spadek płodności, epidemie) lub dobre samopoczucie ludzi (zmęczenie, stres itd.) związane bezpośrednio (zanieczyszczenie powietrza, chemikalia, zubożenie warstwy ozonowej, hałas itd.) lub pośrednio (pożywienie, organizmy zmodyfikowane genetycznie itd.) z jakością środowiska.

Geographical distribution of dominance of pathologies (
allergies
, cancers, respiratory diseases, etc.), information indicating the effect on health (biomarkers, decline of fertility, epidemics) or well-being of humans (fatigue, stress, etc.) linked directly (air pollution, chemicals, depletion of the ozone layer, noise, etc.) or indirectly (food, genetically modified organisms, etc.) to the quality of the environment.

Jako środek ostrożności mający na celu ograniczenie ryzyka
alergii
na produkty do farbowania włosów wśród konsumentów należy natychmiast ograniczyć maksymalne dopuszczalne stężenia PPD i PTD do...

As a precautionary measure to reduce the risk of
allergies
to hair dye products among consumers, the maximum authorised concentrations of PPD and PTD should be immediately decreased to the levels for...
Jako środek ostrożności mający na celu ograniczenie ryzyka
alergii
na produkty do farbowania włosów wśród konsumentów należy natychmiast ograniczyć maksymalne dopuszczalne stężenia PPD i PTD do poziomów wskazanych przez przemysł w dostarczonej dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa.

As a precautionary measure to reduce the risk of
allergies
to hair dye products among consumers, the maximum authorised concentrations of PPD and PTD should be immediately decreased to the levels for which the industry submitted the safety files.

Reakcje alergiczne – niekiedy ostre – dotyczą do 0,4 % populacji lub 20 % wszystkich przypadków
alergii
na produkty morza.

Allergic reactions, which can be serious, affect up to 0,4 % of the population, i.e. 20 % of all cases of allergic reactions to seafood.
Reakcje alergiczne – niekiedy ostre – dotyczą do 0,4 % populacji lub 20 % wszystkich przypadków
alergii
na produkty morza.

Allergic reactions, which can be serious, affect up to 0,4 % of the population, i.e. 20 % of all cases of allergic reactions to seafood.

...jaja zgodnie z dobrą praktyką wytwarzania prawdopodobnie nie wywołują negatywnych skutków u osób z
alergią
na mleko lub jaja.

...casein and ovalbumin according to good manufacturing practice are not likely to trigger adverse
reactions
in milk or egg
allergic
individuals.
Według wnioskodawcy badania te oparte są na nowych danych naukowych wskazujących, że wina klarowane z użyciem kazeiny i albuminy jaja zgodnie z dobrą praktyką wytwarzania prawdopodobnie nie wywołują negatywnych skutków u osób z
alergią
na mleko lub jaja.

According to the applicant, those studies are based on new scientific data demonstrating that wines fined with casein and ovalbumin according to good manufacturing practice are not likely to trigger adverse
reactions
in milk or egg
allergic
individuals.

...z innych źródeł oraz narażenie szczególnych grup konsumentów (np. konsumentów cierpiących na
alergie
) na spożycie tego dodatku.

...from other sources and the exposure to the food additive by special groups of consumers (e.g.
allergic
consumers).
Stosowanie i maksymalne poziomy dodatku do żywności powinny uwzględniać jego spożycie z innych źródeł oraz narażenie szczególnych grup konsumentów (np. konsumentów cierpiących na
alergie
) na spożycie tego dodatku.

The use and maximum levels of a food additive should take into account the intake of the food additive from other sources and the exposure to the food additive by special groups of consumers (e.g.
allergic
consumers).

...pilotażowy — Kompleksowe badania naukowe w zakresie metod kontrolowania rozpowszechniania się
alergii
na pyłek ambrozji i innych alergii pyłkowych

Pilot project — Complex research on methods of controlling the spread of ragweed and pollen allergies
Projekt pilotażowy — Kompleksowe badania naukowe w zakresie metod kontrolowania rozpowszechniania się
alergii
na pyłek ambrozji i innych alergii pyłkowych

Pilot project — Complex research on methods of controlling the spread of ragweed and pollen allergies

...pilotażowy — Kompleksowe badania naukowe w zakresie metod kontrolowania rozpowszechniania się
alergii
na pyłek ambrozji i innych alergii pyłkowych

Pilot project — Complex research on methods of controlling the spread of ragweed and pollen allergies
Projekt pilotażowy — Kompleksowe badania naukowe w zakresie metod kontrolowania rozpowszechniania się
alergii
na pyłek ambrozji i innych alergii pyłkowych

Pilot project — Complex research on methods of controlling the spread of ragweed and pollen allergies

Silne uczulenie, wywołujące
alergie
na różne substancje

Strong sensitisation, provoking
allergies
to multiple substances
Silne uczulenie, wywołujące
alergie
na różne substancje

Strong sensitisation, provoking
allergies
to multiple substances

Opinia Panelu Naukowego ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii
na wniosek Komisji w związku z wnioskiem o wprowadzenie oleju Enova jako nowej żywności do obrotu we Wspólnocie z dnia...

Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to an application to market Enova oil as a novel food in the EU of 2.12.2004....
Opinia Panelu Naukowego ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii
na wniosek Komisji w związku z wnioskiem o wprowadzenie oleju Enova jako nowej żywności do obrotu we Wspólnocie z dnia 2.12.2004 r. Opinia jest dostępna na stronie internetowej Panelu Naukowego ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to an application to market Enova oil as a novel food in the EU of 2.12.2004. The opinion can be found on the website of the European Food Safety Authority, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies.

...21 kwietnia 2005 r. EFSA przyjął „Opinię Panelu Naukowego ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii
na wniosek Komisji w związku z wnioskiem o wprowadzenie zawierającej α-tokoferol zawiesiny...

...April 2005 EFSA adopted the ‘Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to an application on the use of α-tocopherol-cont
W dniu 21 kwietnia 2005 r. EFSA przyjął „Opinię Panelu Naukowego ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii
na wniosek Komisji w związku z wnioskiem o wprowadzenie zawierającej α-tokoferol zawiesiny likopenu z Blakeslea trispora na bazie oleju jako nowego składnika żywności.”.

On 21 April 2005 EFSA adopted the ‘Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
on a request from the Commission related to an application on the use of α-tocopherol-containing oil suspension of lycopene from Blakeslea trispora as a novel food ingredient’.

...się z wykorzystaniem indywidualnych surowic od osób z udowodnioną i dobrze scharakteryzowaną
alergią
na źródło lub na potencjalnie krzyżowo reagujący alergen za pomocą odpowiednich testów immun

...shall be undertaken with individual sera from individuals with a proven and well-characterised
allergy
to the source or to the potentially cross-reacting allergen using relevant immunochemical te
Specjalne badanie przesiewowe z użyciem surowicy przeprowadza się z wykorzystaniem indywidualnych surowic od osób z udowodnioną i dobrze scharakteryzowaną
alergią
na źródło lub na potencjalnie krzyżowo reagujący alergen za pomocą odpowiednich testów immunochemicznych.

Specific serum screening shall be undertaken with individual sera from individuals with a proven and well-characterised
allergy
to the source or to the potentially cross-reacting allergen using relevant immunochemical tests.

Skuteczność ograniczenia liczby przypadków
alergii
na chrom można określić poprzez monitorowanie przypadków alergicznego zapalenia skóry związanego z chromem VI.

The effectiveness of the restriction on the number of cases of chromium
allergy
can be determined by monitoring cases of chromium VI-related allergic dermatitis.
Skuteczność ograniczenia liczby przypadków
alergii
na chrom można określić poprzez monitorowanie przypadków alergicznego zapalenia skóry związanego z chromem VI.

The effectiveness of the restriction on the number of cases of chromium
allergy
can be determined by monitoring cases of chromium VI-related allergic dermatitis.

...skutki dla zdrowia wywołuje nie sam alergen, ale nieprawidłowa reakcja osoby cierpiącej na
alergię
na ten alergen.

It is not the allergen per se, but the
allergic
person’s abnormal reaction to the allergen that causes the adverse health effect.
Negatywne skutki dla zdrowia wywołuje nie sam alergen, ale nieprawidłowa reakcja osoby cierpiącej na
alergię
na ten alergen.

It is not the allergen per se, but the
allergic
person’s abnormal reaction to the allergen that causes the adverse health effect.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich