Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: alergia
Inne (
alergie
itp.): …

Other (
Allergies
, etc.): …
Inne (
alergie
itp.): …

Other (
Allergies
, etc.): …

...ryzyka, poszczególne maksymalne poziomy stężenia dla substancji zapachowych mogących powodować
alergie
, Komisja przyjmuje akty delegowane zgodnie z art. 13a w celu dostosowania odpowiednio wartoś

Where individual risk-based concentration limits for the fragrance
allergens
are established by the Scientific Committee on Consumer Safety, the Commission shall adopt delegated acts in accordance...
W przypadku gdy Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów ustali, w oparciu o ocenę ryzyka, poszczególne maksymalne poziomy stężenia dla substancji zapachowych mogących powodować
alergie
, Komisja przyjmuje akty delegowane zgodnie z art. 13a w celu dostosowania odpowiednio wartości granicznej wynoszącej 0,01 % określonej w sekcji A załącznika VII.

Where individual risk-based concentration limits for the fragrance
allergens
are established by the Scientific Committee on Consumer Safety, the Commission shall adopt delegated acts in accordance with Article 13a in order to adapt the limit of 0,01 % set out in section A of Annex VII accordingly.

...później poszczególne maksymalne poziomy stężenia dla substancji zapachowych mogących powodować
alergie
, Komisja zaproponuje przyjęcie takich maksymalnych poziomów, by zastąpić wyżej wspomniany po

‘If individual risk-based concentration limits for the fragrance
allergens
are subsequently established by the SCCNFP, the Commission shall propose the adoption of such limits to replace the limit of...
„Jeżeli w oparciu o ocenę ryzyka SCCNFP określi później poszczególne maksymalne poziomy stężenia dla substancji zapachowych mogących powodować
alergie
, Komisja zaproponuje przyjęcie takich maksymalnych poziomów, by zastąpić wyżej wspomniany poziom 0,01 %. Środki te, mające na celu zmianę elementów innych niż istotne niniejszego rozporządzenia, przyjmuje się zgodnie z procedurą regulacyjną połączoną z kontrolą, o której mowa w art. 12 ust. 3.”,

‘If individual risk-based concentration limits for the fragrance
allergens
are subsequently established by the SCCNFP, the Commission shall propose the adoption of such limits to replace the limit of 0,01 % mentioned above. Those measures, designed to amend non-essential elements of this Regulation, shall be adopted in accordance with the regulatory procedure with scrutiny referred to in Article 12(3).’,

...później poszczególne maksymalne poziomy stężenia dla substancji zapachowych mogących powodować
alergie
, Komisja zaproponuje przyjęcie takich maksymalnych poziomów, by zastąpić wyżej wspomniany po

‘If individual risk-based concentration limits for the fragrance
allergens
are subsequently established by the SCCNFP, the Commission shall propose the adoption of such limits to replace the limit of...
„Jeżeli w oparciu o ocenę ryzyka SCCNFP określi później poszczególne maksymalne poziomy stężenia dla substancji zapachowych mogących powodować
alergie
, Komisja zaproponuje przyjęcie takich maksymalnych poziomów, by zastąpić wyżej wspomniany poziom 0,01 %.

‘If individual risk-based concentration limits for the fragrance
allergens
are subsequently established by the SCCNFP, the Commission shall propose the adoption of such limits to replace the limit of 0.01 % mentioned above.

...trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM), panel EFSA ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
(NDA) oraz panel EFSA ds. zdrowia roślin (PLH); Opinia naukowa dotycząca wpływu obecności na

...Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM), EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
(NDA) and EFSA Panel on Plant Health (PLH); Scientific Opinion on the effect on public or
Panel EFSA ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM), panel EFSA ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
(NDA) oraz panel EFSA ds. zdrowia roślin (PLH); Opinia naukowa dotycząca wpływu obecności nasion Ambrosia spp. w paszy dla zwierząt na zdrowie publiczne i zdrowie zwierząt oraz na środowisko.

EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM), EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
(NDA) and EFSA Panel on Plant Health (PLH); Scientific Opinion on the effect on public or animal health or on the environment on the presence of seeds of Ambrosia spp. in animal feed.

Panel EFSA ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
(NDA); opinia naukowa dotycząca zasadności oświadczenia zdrowotnego dotyczącego monakoliny K w sfermentowanym czerwonym ryżu SYLVAN BIO i...

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
(NDA); Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to monacolin K in SYLVAN BIO red yeast rice and maintenance of...
Panel EFSA ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
(NDA); opinia naukowa dotycząca zasadności oświadczenia zdrowotnego dotyczącego monakoliny K w sfermentowanym czerwonym ryżu SYLVAN BIO i utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu LDL we krwi, na podstawie art. 13 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006.

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
(NDA); Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to monacolin K in SYLVAN BIO red yeast rice and maintenance of normal blood LDL-cholesterol concentrations pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006.

...żywności i odżywiania na zdrowie przyczynią się do zwalczania chorób dietozależnych (np. otyłości,
alergii
) i chorób zakaźnych (np. pasażowalnych encefalopatii gąbczastych, ptasiej grypy) oraz...

...impact of food and nutrition on health will help to fight food-related disorders (e.g. obesity,
allergies
) and infectious diseases (e.g. transmissible spongiform encephalopathies, avian flu), whil
Badania nad bezpieczeństwem łańcuchów żywnościowych i paszowych, chorobami dietozależnymi, wyborem żywności oraz wpływem żywności i odżywiania na zdrowie przyczynią się do zwalczania chorób dietozależnych (np. otyłości,
alergii
) i chorób zakaźnych (np. pasażowalnych encefalopatii gąbczastych, ptasiej grypy) oraz będą stanowić ważny wkład we wdrażanie istniejących i definiowanie przyszłych polityk i ustawodawstwa w zakresie zdrowia publicznego, zdrowia zwierząt i roślin oraz ochrony konsumentów.

Research into the safety of food and feed chains, diet-related diseases, food choices and the impact of food and nutrition on health will help to fight food-related disorders (e.g. obesity,
allergies
) and infectious diseases (e.g. transmissible spongiform encephalopathies, avian flu), while making an important contribution to the implementation of existing and the formulation of future policies and regulations in the areas of public, animal and plant health and consumer protection.

Ponadto Panel ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii
Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w swojej opinii z dnia 25 listopada 2003 r.„w sprawie prośby Komisji w związku z...

Furthermore, the European Food Safety Authority’s (EFSA) Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
in its opinion ‘on a request from the Commission related to a Novel Food application from...
Ponadto Panel ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii
Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w swojej opinii z dnia 25 listopada 2003 r.„w sprawie prośby Komisji w związku z wnioskiem dotyczącym nowej żywności, przedłożonym przez firmę Forbes Medi-Tech, o zatwierdzenie napojów na bazie mleka zawierających storole roślinne”, zgadzając się z wnioskami SCF wyrażonymi w opinii na temat udzielania zezwoleń na dopuszczanie różnej żywności wzbogaconej w sterole roślinne, doszedł do wniosku, że dodanie fitosteroli jest bezpieczne pod warunkiem, że dzienne spożycie nie przekracza 3 g.

Furthermore, the European Food Safety Authority’s (EFSA) Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
in its opinion ‘on a request from the Commission related to a Novel Food application from Forbes Medi-Tech for approval of plant sterol-containing milk-based beverages’ of 25 November 2003 concurred for that application with the conclusions of the SCF, in its opinion on applications for approval of a variety of plant sterol enriched foods of 5 March 2003, came to the conclusion that the addition of phytosterols is safe, provided that the daily consumption does not exceed 3 g.

...dotyczące błonnika pokarmowego wydane przez Panel Naukowy ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii
Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w dniu 6 lipca 2007 r.

...2007, by the European Food Safety Authority Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
.
Definicja błonnika pokarmowego powinna uwzględnić odpowiednie prace prowadzone w ramach Kodeksu Żywnościowego oraz oświadczenie dotyczące błonnika pokarmowego wydane przez Panel Naukowy ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii
Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w dniu 6 lipca 2007 r.

The definition of fibre should take into account relevant work by the Codex Alimentarius and the statement related to dietary fibre, expressed on the 6 July 2007, by the European Food Safety Authority Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
.

...jest dostępna na stronie internetowej Panelu Naukowego ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii
Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

...of the European Food Safety Authority, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
.
Opinia Panelu Naukowego ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii na wniosek Komisji w związku z wnioskiem o wprowadzenie oleju Enova jako nowej żywności do obrotu we Wspólnocie z dnia 2.12.2004 r. Opinia jest dostępna na stronie internetowej Panelu Naukowego ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii
Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to an application to market Enova oil as a novel food in the EU of 2.12.2004. The opinion can be found on the website of the European Food Safety Authority, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
.

...jest dostępna na stronie internetowej Panelu Naukowego ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii
Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

...of the European Food Safety Authority, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
.
Opinia jest dostępna na stronie internetowej Panelu Naukowego ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii
Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

The opinion can be found on the website of the European Food Safety Authority, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and
Allergies
.

...dnia 13 marca 2009 r. wydał „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
dotyczącą bezpieczeństwa koncentratu białkowego z lucerny jako żywności”.

...2008 and delivered its ‘Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products Nutrition and
Allergies
on a request from the European Commission on the safety of “Alfalfa protein concentrate as
Dnia 11 lutego 2008 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który na wniosek Komisji Europejskiej dnia 13 marca 2009 r. wydał „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
dotyczącą bezpieczeństwa koncentratu białkowego z lucerny jako żywności”.

The European Food Safety Authority (EFSA) was consulted on 11 February 2008 and delivered its ‘Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products Nutrition and
Allergies
on a request from the European Commission on the safety of “Alfalfa protein concentrate as food” ’ on 13 March 2009.

Dnia 13 marca 2009 r. w opinii naukowej panelu EFSA ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
dotyczącej bezpieczeństwa przecieru i koncentratu z owoców Morinda citrifolia (noni) jako nowego...

On 13 March 2009, EFSA in the ‘Scientific opinion of the Panel on Dietetic Products Nutrition and
Allergies
’ on a request from the European Commission on the safety of ‘Morinda citrifolia (Noni)...
Dnia 13 marca 2009 r. w opinii naukowej panelu EFSA ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
dotyczącej bezpieczeństwa przecieru i koncentratu z owoców Morinda citrifolia (noni) jako nowego składnika żywności, wydanej na wniosek Komisji Europejskiej, stwierdzono, że przecier i koncentrat z owoców noni są bezpieczne dla ogółu ludności.

On 13 March 2009, EFSA in the ‘Scientific opinion of the Panel on Dietetic Products Nutrition and
Allergies
’ on a request from the European Commission on the safety of ‘Morinda citrifolia (Noni) fruit puree and concentrate’ as a novel food ingredient came to the conclusion that the Noni fruit puree and concentrate was safe for the general population.

W opinii naukowej panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
dotyczącej bezpieczeństwa ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako składnika żywności,...

In the Scientific Opinion of the Panel on dietetic products nutrition and
allergies
on a request from the European Commission on the safety of lipid extract from Euphausia superba as food ingredient,...
W opinii naukowej panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
dotyczącej bezpieczeństwa ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako składnika żywności, wydanej na wniosek Komisji Europejskiej, zawarty jest wniosek, że ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba jest bezpieczny przy przestrzeganiu zaproponowanych warunków stosowania.

In the Scientific Opinion of the Panel on dietetic products nutrition and
allergies
on a request from the European Commission on the safety of lipid extract from Euphausia superba as food ingredient, the panel came to the conclusion that the lipid extract from Antarctic Krill Euphausia superba was safe under the proposed conditions of use.

W przypadku gdy częstość występowania tej
alergii
nie zmniejszy się lub w przypadku opracowania i uznania jako wiarygodnej metody analitycznej do wykrywania niższej zawartości chromu VI, ograniczenie...

Should the prevalence of the
allergy
not decrease, or should an analytical method to detect lower content of chromium VI become available and be recognised as reliable, this restriction should be...
W przypadku gdy częstość występowania tej
alergii
nie zmniejszy się lub w przypadku opracowania i uznania jako wiarygodnej metody analitycznej do wykrywania niższej zawartości chromu VI, ograniczenie to należy poddać przeglądowi.

Should the prevalence of the
allergy
not decrease, or should an analytical method to detect lower content of chromium VI become available and be recognised as reliable, this restriction should be reviewed.

Dnia 2 października 2008 r. panel naukowy ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
EFSA przyjął opinię, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa witaminy K2.

...following a request from the Commission, the Scientific Panel on dietetic Products, Nutrition and
Allergies
of EFSA adopted an opinion on the safety of Vitamin K2.
Dnia 2 października 2008 r. panel naukowy ds. produktów dietetycznych, żywienia i
alergii
EFSA przyjął opinię, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa witaminy K2.

On 2 October 2008, following a request from the Commission, the Scientific Panel on dietetic Products, Nutrition and
Allergies
of EFSA adopted an opinion on the safety of Vitamin K2.

Alergię
pokarmową mogą wywołać różne mechanizmy immunologiczne.

Food
allergy
can be caused by various immune mechanisms.
Alergię
pokarmową mogą wywołać różne mechanizmy immunologiczne.

Food
allergy
can be caused by various immune mechanisms.

Alergia
pokarmowa różni się od reakcji toksycznych i nietolerancji.

Food
allergy
is different from toxic reactions and intolerance.
Alergia
pokarmowa różni się od reakcji toksycznych i nietolerancji.

Food
allergy
is different from toxic reactions and intolerance.

Alergia
pokarmowa jest niepożądaną reakcją na żywność i stanowi istotny problem dla zdrowia publicznego.

Food
allergy
is an adverse reaction to food and represents an important public health problem.
Alergia
pokarmowa jest niepożądaną reakcją na żywność i stanowi istotny problem dla zdrowia publicznego.

Food
allergy
is an adverse reaction to food and represents an important public health problem.

Główną formą
alergii
pokarmowej jest jednak alergia pokarmowa IgE-zależna, która wywołuje najsilniejsze reakcje i jest jedyną formą powodującą reakcje zagrażające życiu.

However,
IgE-mediated
food
allergy
represents the main form of food allergy, that causes the most severe reactions and the only form causing life-threatening reactions.
Główną formą
alergii
pokarmowej jest jednak alergia pokarmowa IgE-zależna, która wywołuje najsilniejsze reakcje i jest jedyną formą powodującą reakcje zagrażające życiu.

However,
IgE-mediated
food
allergy
represents the main form of food allergy, that causes the most severe reactions and the only form causing life-threatening reactions.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich