Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: shake
Shingles and
shakes
of wood

Dachówki i gonty, z drewna
Shingles and
shakes
of wood

Dachówki i gonty, z drewna

Shuttering for concrete constructional work, shingles and
shakes
, of wood

Płyty szalunkowe do prac betoniarskich, dachówki i gonty, z drewna
Shuttering for concrete constructional work, shingles and
shakes
, of wood

Płyty szalunkowe do prac betoniarskich, dachówki i gonty, z drewna

Shuttering for concrete constructional work, shingles and
shakes
, of wood

Płyty szalunkowe do prac betoniarskich, dachówki i gonty, z drewna
Shuttering for concrete constructional work, shingles and
shakes
, of wood

Płyty szalunkowe do prac betoniarskich, dachówki i gonty, z drewna

Shuttering for concrete constructional work, shingles and
shakes
, of wood

Płyty szalunkowe do prac betoniarskich, dachówki i gonty, z drewna
Shuttering for concrete constructional work, shingles and
shakes
, of wood

Płyty szalunkowe do prac betoniarskich, dachówki i gonty, z drewna

Shingles and
shakes
, of wood

Dachówki i gonty, z drewna
Shingles and
shakes
, of wood

Dachówki i gonty, z drewna

Do not
shake
, swirl or otherwise agitate the samples in BPW after incubation as this releases inhibitory particulates and reduces subsequent isolation in MSRV.

Nie
wstrząsać
, nie wirować, ani nie poruszać w inny sposób próbek w zbuforowanej wodzie peptonowej po inkubacji, gdyż wyzwala to cząstki hamujące, co w rezultacie ogranicza izolację ośrodka...
Do not
shake
, swirl or otherwise agitate the samples in BPW after incubation as this releases inhibitory particulates and reduces subsequent isolation in MSRV.

Nie
wstrząsać
, nie wirować, ani nie poruszać w inny sposób próbek w zbuforowanej wodzie peptonowej po inkubacji, gdyż wyzwala to cząstki hamujące, co w rezultacie ogranicza izolację ośrodka półstałego (MSRV).

Shake
well to homogenise the slurry.

Dobrze
wstrząsnąć
do otrzymania jednolitej zawiesiny.
Shake
well to homogenise the slurry.

Dobrze
wstrząsnąć
do otrzymania jednolitej zawiesiny.

Shake
well to homogenise slurry and keep in the desiccator for at least 12 h prior to use.

Dobrze
wstrząsnąć
do otrzymania jednolitej zawiesiny i umieścić w suszarce laboratoryjnej na nie mniej niż 12 godzin przed zastosowaniem.
Shake
well to homogenise slurry and keep in the desiccator for at least 12 h prior to use.

Dobrze
wstrząsnąć
do otrzymania jednolitej zawiesiny i umieścić w suszarce laboratoryjnej na nie mniej niż 12 godzin przed zastosowaniem.

Incubate for 72 hours at 27 to 30 °C in
shaking
culture or static culture with caps loosely- fitted to permit aeration.

Inkubować przez 72 godziny w temperaturze od 27 do 30 °C w hodowli
wstrząsanej
lub statycznej, a przykrywka powinna luźno przylegać do
probówki
, tak by umożliwić dostęp do powietrza.
Incubate for 72 hours at 27 to 30 °C in
shaking
culture or static culture with caps loosely- fitted to permit aeration.

Inkubować przez 72 godziny w temperaturze od 27 do 30 °C w hodowli
wstrząsanej
lub statycznej, a przykrywka powinna luźno przylegać do
probówki
, tak by umożliwić dostęp do powietrza.

Maintain the flask in a
shaking
water bath at 90 ± 2 °C for 1 hour, shaking it vigorously.

Ustawić kolbę w łaźni wodnej z
wytrząsaniem
na godzinę w temperaturze 90 °C ± 2°C; wytrząsanie musi być energiczne.
Maintain the flask in a
shaking
water bath at 90 ± 2 °C for 1 hour, shaking it vigorously.

Ustawić kolbę w łaźni wodnej z
wytrząsaniem
na godzinę w temperaturze 90 °C ± 2°C; wytrząsanie musi być energiczne.

Maintain the flask in a
shaking
water bath at 90 ± 2 °C for 1 hour, shaking it vigorously.

Przez godzinę
wytrząsać
energicznie w temperaturze 90 °C ± 2 °C używając łaźni wodnej z wytrząsarką.
Maintain the flask in a
shaking
water bath at 90 ± 2 °C for 1 hour, shaking it vigorously.

Przez godzinę
wytrząsać
energicznie w temperaturze 90 °C ± 2 °C używając łaźni wodnej z wytrząsarką.

Shaking
water bath or other apparatus to shake and maintain the flask at 90 ± 2 °C.

Łaźnia wodna z
wytrząsarką
lub inne urządzenie wytrząsające pozwalające na utrzymanie kolby w temperaturze 90 °C ± 2 °C.
Shaking
water bath or other apparatus to shake and maintain the flask at 90 ± 2 °C.

Łaźnia wodna z
wytrząsarką
lub inne urządzenie wytrząsające pozwalające na utrzymanie kolby w temperaturze 90 °C ± 2 °C.

Shaking
water bath or other apparatus to shake and maintain the flask at 90 ± 2 °C.

Łaźnia wodna z
wytrząsaniem
lub inne urządzenie wytrząsające pozwalające na utrzymanie kolby w temperaturze 90 °C ± 2 °C.
Shaking
water bath or other apparatus to shake and maintain the flask at 90 ± 2 °C.

Łaźnia wodna z
wytrząsaniem
lub inne urządzenie wytrząsające pozwalające na utrzymanie kolby w temperaturze 90 °C ± 2 °C.

The very minimum that waterfowl should be able to do is immerse their heads under water and
shake
water over the body.

Ptaki wodne powinny mieć co najmniej możliwość zanurzenia głowy i
otrzepywania
się w wodzie.
The very minimum that waterfowl should be able to do is immerse their heads under water and
shake
water over the body.

Ptaki wodne powinny mieć co najmniej możliwość zanurzenia głowy i
otrzepywania
się w wodzie.

Make up to volume with water,
shake
and filter.

Uzupełnić do pełnej objętości
kolby
wodą,
wstrząsnąć
i przefiltrować.
Make up to volume with water,
shake
and filter.

Uzupełnić do pełnej objętości
kolby
wodą,
wstrząsnąć
i przefiltrować.

Cool to ambient temperature, clarify the sample by adding 1 ml Carrez I (4.12),
shake
and then add 1 ml Carrez II (4.13).

...do temperatury otoczenia i klarować próbkę przez dodanie 1 ml płynu Carreza I (pkt 4.12),
wstrząsnąć
i dodać następnie 1 ml płynu Carreza II (pkt 4.13).
Cool to ambient temperature, clarify the sample by adding 1 ml Carrez I (4.12),
shake
and then add 1 ml Carrez II (4.13).

Ciecz schłodzić do temperatury otoczenia i klarować próbkę przez dodanie 1 ml płynu Carreza I (pkt 4.12),
wstrząsnąć
i dodać następnie 1 ml płynu Carreza II (pkt 4.13).

Shaking water bath or other apparatus to
shake
and maintain the flask at 90 ± 2 °C.

Łaźnia wodna z wytrząsarką lub inne urządzenie
wytrząsające
pozwalające na utrzymanie kolby w temperaturze 90 °C ± 2 °C.
Shaking water bath or other apparatus to
shake
and maintain the flask at 90 ± 2 °C.

Łaźnia wodna z wytrząsarką lub inne urządzenie
wytrząsające
pozwalające na utrzymanie kolby w temperaturze 90 °C ± 2 °C.

Shaking water bath or other apparatus to
shake
and maintain the flask at 90 ± 2 °C.

Łaźnia wodna z wytrząsaniem lub inne urządzenie
wytrząsające
pozwalające na utrzymanie kolby w temperaturze 90 °C ± 2 °C.
Shaking water bath or other apparatus to
shake
and maintain the flask at 90 ± 2 °C.

Łaźnia wodna z wytrząsaniem lub inne urządzenie
wytrząsające
pozwalające na utrzymanie kolby w temperaturze 90 °C ± 2 °C.

Now mix 15 ml of the 56 °C agarose solution with the 15 ml bovine leukosis serum (1:10), quickly
shake
and pour 15 ml into each of two petri dishes.

...15 ml roztworu agarozy o temperaturze 56 °C z 15 ml surowicy z białaczką bydła (1:10), szybko
wstrząsnąć
i wylać po 15 ml na dwie płytki Petriego.
Now mix 15 ml of the 56 °C agarose solution with the 15 ml bovine leukosis serum (1:10), quickly
shake
and pour 15 ml into each of two petri dishes.

Następnie zmieszać 15 ml roztworu agarozy o temperaturze 56 °C z 15 ml surowicy z białaczką bydła (1:10), szybko
wstrząsnąć
i wylać po 15 ml na dwie płytki Petriego.

(If a probe is not available use the following method: repeatedly
shake
and invert for 30 seconds; ultrasonic in a bench top ultrasonic bath for five minutes; then repeatedly shake and invert for a...

(Jeśli nie ma sondy zastosować następującą metodę:
wytrząsać
wielokrotnie i odwrócić na 30 sekund; umieścić w myjce ultradźwiękowej na pięć minut; następnie wielokrotnie wytrząsać i odwrócić ponownie...
(If a probe is not available use the following method: repeatedly
shake
and invert for 30 seconds; ultrasonic in a bench top ultrasonic bath for five minutes; then repeatedly shake and invert for a further 30 seconds.)

(Jeśli nie ma sondy zastosować następującą metodę:
wytrząsać
wielokrotnie i odwrócić na 30 sekund; umieścić w myjce ultradźwiękowej na pięć minut; następnie wielokrotnie wytrząsać i odwrócić ponownie na 30 sekund).

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich