Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: zrobić
Ser
zrobiony
z mleka owiec albo z mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

Cheese
made
from sheep’s milk or buffalo milk, in containers containing brine, or in sheepskin or goatskin bottles
Ser
zrobiony
z mleka owiec albo z mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

Cheese
made
from sheep’s milk or buffalo milk, in containers containing brine, or in sheepskin or goatskin bottles

Pozostałe sery
zrobione
z mleka owiec albo z mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

Other cheese
made
from sheep’s milk or buffalo milk, in containers containing brine, or in sheepskin or goatskin bottles
Pozostałe sery
zrobione
z mleka owiec albo z mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

Other cheese
made
from sheep’s milk or buffalo milk, in containers containing brine, or in sheepskin or goatskin bottles

Zakażone sery
zrobione
z mleka surowego lub mleka poddanego obróbce termicznej były powodem wystąpienia u ludzi zatruć pokarmowych wywołanych kilkoma rodzajami bakterii, takich jak Salmonella,...

Contaminated cheeses
made
from raw or thermised milk have been responsible for outbreaks of food poisoning in humans by several types of bacteria such as Salmonella, Listeria monocytogenes,...
Zakażone sery
zrobione
z mleka surowego lub mleka poddanego obróbce termicznej były powodem wystąpienia u ludzi zatruć pokarmowych wywołanych kilkoma rodzajami bakterii, takich jak Salmonella, Listeria monocytogenes, verotoksyczne Escherichia coli i enterotoksyny Staphylococcal.

Contaminated cheeses
made
from raw or thermised milk have been responsible for outbreaks of food poisoning in humans by several types of bacteria such as Salmonella, Listeria monocytogenes, verotoxigenic Escherichia coli and Staphylococcal enterotoxins.

...w roku 2004 w ramach skoordynowanego programu na rok 2004, który obejmował jedynie sery
zrobione
z mleka surowego lub mleka poddanego obróbce termicznej. Ma on objąć pozostałe sery zrobion

...started in 2004 under the coordinated programme for 2004, which only focused on cheeses
made
from raw or thermised milk, in order to cover other cheeses made from milk submitted to a highe
Ten element programu ma na celu kontynuację badania mikrobiologicznego rozpoczętego w roku 2004 w ramach skoordynowanego programu na rok 2004, który obejmował jedynie sery
zrobione
z mleka surowego lub mleka poddanego obróbce termicznej. Ma on objąć pozostałe sery zrobione z mleka poddanego większej obróbce cieplnej niż obróbka termiczna (tzn. pasteryzacji).

The aim of this element of the programme is to continue the microbiological investigation started in 2004 under the coordinated programme for 2004, which only focused on cheeses
made
from raw or thermised milk, in order to cover other cheeses made from milk submitted to a higher heat treatment than thermisation (i.e. pasteurisation).

Celem tego elementu programu jest badanie bezpieczeństwa mikrobiologicznego serów
zrobionych
z mleka surowego lub mleka poddanego obróbce termicznej. Ma się ono przyczynić do wspierania wysokiej...

The aim of this element of the programme is to investigate the microbiological safety of cheeses
made
from raw or thermised milk, in order to promote a high level of consumer protection and to...
Celem tego elementu programu jest badanie bezpieczeństwa mikrobiologicznego serów
zrobionych
z mleka surowego lub mleka poddanego obróbce termicznej. Ma się ono przyczynić do wspierania wysokiej jakości ochrony konsumenta i gromadzenia informacji dotyczących występowania drobnoustrojów chorobotwórczych i wskaźnikowych w takich produktach.

The aim of this element of the programme is to investigate the microbiological safety of cheeses
made
from raw or thermised milk, in order to promote a high level of consumer protection and to collect information on the prevalence of pathogenic and indicator micro-organisms in those products.

BEZPIECZEŃSTWO BAKTERIOLOGICZNE SERÓW
ZROBIONYCH
Z MLEKA SUROWEGO LUB MLEKA PODDANEGO OBRÓBCE TERMICZNEJ

BACTERIOLOGICAL SAFETY OF CHEESES
MADE
FROM RAW OR THERMISED MILK
BEZPIECZEŃSTWO BAKTERIOLOGICZNE SERÓW
ZROBIONYCH
Z MLEKA SUROWEGO LUB MLEKA PODDANEGO OBRÓBCE TERMICZNEJ

BACTERIOLOGICAL SAFETY OF CHEESES
MADE
FROM RAW OR THERMISED MILK

Bezpieczeństwo bakteriologiczne serów
zrobionych
z mleka surowego lub mleka poddanego obróbce termicznej

Bacteriological safety of cheeses
made
from raw or thermised milk
Bezpieczeństwo bakteriologiczne serów
zrobionych
z mleka surowego lub mleka poddanego obróbce termicznej

Bacteriological safety of cheeses
made
from raw or thermised milk

Badanie powinno dotyczyć świeżego, miękkiego i półtwardego sera
zrobionego
z mleka surowego lub poddanego obróbce termicznej.

The investigations should concern fresh, soft and semi-hard cheeses
made
from raw or thermised milk.
Badanie powinno dotyczyć świeżego, miękkiego i półtwardego sera
zrobionego
z mleka surowego lub poddanego obróbce termicznej.

The investigations should concern fresh, soft and semi-hard cheeses
made
from raw or thermised milk.

...sery zrobione z mleka surowego lub mleka poddanego obróbce termicznej. Ma on objąć pozostałe sery
zrobione
z mleka poddanego większej obróbce cieplnej niż obróbka termiczna (tzn. pasteryzacji).

...which only focused on cheeses made from raw or thermised milk, in order to cover other cheeses
made
from milk submitted to a higher heat treatment than thermisation (i.e. pasteurisation).
Ten element programu ma na celu kontynuację badania mikrobiologicznego rozpoczętego w roku 2004 w ramach skoordynowanego programu na rok 2004, który obejmował jedynie sery zrobione z mleka surowego lub mleka poddanego obróbce termicznej. Ma on objąć pozostałe sery
zrobione
z mleka poddanego większej obróbce cieplnej niż obróbka termiczna (tzn. pasteryzacji).

The aim of this element of the programme is to continue the microbiological investigation started in 2004 under the coordinated programme for 2004, which only focused on cheeses made from raw or thermised milk, in order to cover other cheeses
made
from milk submitted to a higher heat treatment than thermisation (i.e. pasteurisation).

Badanie to powinno dotyczyć świeżego, miękkiego i półtwardego sera
zrobionego
z mleka, które było poddane procesowi pasteryzacji.

The investigations should concern fresh, soft and semi-hard cheeses
made
from milk which has been submitted to a pasteurisation process.
Badanie to powinno dotyczyć świeżego, miękkiego i półtwardego sera
zrobionego
z mleka, które było poddane procesowi pasteryzacji.

The investigations should concern fresh, soft and semi-hard cheeses
made
from milk which has been submitted to a pasteurisation process.

Badania takie należy poszerzyć o inne kategorie serów
zrobionych
z mleka pasteryzowanego, tak aby można było wyciągnąć właściwe wnioski dotyczące bezpieczeństwa tych produktów.

This investigation should be extended to other categories of cheeses
made
from pasteurised milk in order to be able to draw meaningful conclusions on the safety of these products.
Badania takie należy poszerzyć o inne kategorie serów
zrobionych
z mleka pasteryzowanego, tak aby można było wyciągnąć właściwe wnioski dotyczące bezpieczeństwa tych produktów.

This investigation should be extended to other categories of cheeses
made
from pasteurised milk in order to be able to draw meaningful conclusions on the safety of these products.

BEZPIECZEŃSTWO BAKTERIOLOGICZNE SERÓW
ZROBIONYCH
Z MLEKA PASTERYZOWANEGO

BACTERIOLOGICAL SAFETY OF CHEESES
MADE
FROM PASTEURISED MILK
BEZPIECZEŃSTWO BAKTERIOLOGICZNE SERÓW
ZROBIONYCH
Z MLEKA PASTERYZOWANEGO

BACTERIOLOGICAL SAFETY OF CHEESES
MADE
FROM PASTEURISED MILK

Bezpieczeństwo bakteriologiczne serów
zrobionych
z mleka pasteryzowanego

Bacteriological safety of cheeses
made
from pasteurised milk
Bezpieczeństwo bakteriologiczne serów
zrobionych
z mleka pasteryzowanego

Bacteriological safety of cheeses
made
from pasteurised milk

...ponownie wykorzystywać również w przypadku innych misji wyborów lub w delegaturach Unii, tak by
zrobić
z niego jak największy użytek;

Draws attention to the need to re-use election observation mission materials (furniture, computers, etc.) in other electoral missions or by Union delegations in order to maximise their use;
zwraca uwagę, że sprzęt używany podczas misji obserwacji wyborów (meble, komputery itp.) należy ponownie wykorzystywać również w przypadku innych misji wyborów lub w delegaturach Unii, tak by
zrobić
z niego jak największy użytek;

Draws attention to the need to re-use election observation mission materials (furniture, computers, etc.) in other electoral missions or by Union delegations in order to maximise their use;

tytoń zrolowany w całości
zrobiony
z naturalnego tytoniu;

rolls of tobacco
made
entirely of natural tobacco;
tytoń zrolowany w całości
zrobiony
z naturalnego tytoniu;

rolls of tobacco
made
entirely of natural tobacco;

...do formy; wkładki przyklejonej do podstawy mającej zwiększyć wygodę siodełka, która może być
zrobiona
z różnego rodzaju pianki syntetycznej lub innych materiałów; pokrycia, wytwarzanego z mater

A saddle is typically
made
up of three parts: a base or support on which the saddle is built, is generally produced through a plastic injection moulding process; the cushion which is applied to the...
Siodełko składa się zazwyczaj z trzech części: podstawy, na której osadzone jest siodełko i która jest zazwyczaj wytwarzana w drodze procesu wtryskiwania plastyku do formy; wkładki przyklejonej do podstawy mającej zwiększyć wygodę siodełka, która może być
zrobiona
z różnego rodzaju pianki syntetycznej lub innych materiałów; pokrycia, wytwarzanego z materiału sztucznego lub skóry naturalnej, które pokrywa wkładkę oraz krawędzie podstawy, nadając siodełku estetyczny wygląd i sprawiając, że jest ono przyjemniejsze w dotyku.

A saddle is typically
made
up of three parts: a base or support on which the saddle is built, is generally produced through a plastic injection moulding process; the cushion which is applied to the base to make the saddle comfortable which can
made
from different types of synthetic foam or other materials; the cover,
made
from synthetic material or natural leather which covers the cushion and the edges of the base giving the saddle its feeling and aesthetical properties.

W tym kontekście „wino owocowe” definiuje się jako wino
zrobione
z owoców innych niż winogrona.

In this context, ‘fruit wine’ is defined as wine
made
from fruits other than grapes.
W tym kontekście „wino owocowe” definiuje się jako wino
zrobione
z owoców innych niż winogrona.

In this context, ‘fruit wine’ is defined as wine
made
from fruits other than grapes.

W tym kontekście »wino owocowe« definiuje się jako wino
zrobione
z owoców innych niż winogrona.

In this context, “fruit wine” is defined as wine
made
from fruits other than grapes.
W tym kontekście »wino owocowe« definiuje się jako wino
zrobione
z owoców innych niż winogrona.

In this context, “fruit wine” is defined as wine
made
from fruits other than grapes.

(Eiswein): Eiswein musi być
zrobione
z winogron zebranych podczas dużych mrozów, w temperaturach poniżej –7 ° C. Tłoczenie następuje, gdy winogrona są jeszcze zamarznięte. Niepowtarzalne wino wyższej...

(Eiswein): Eiswein must be
made
from grapes harvested during hard frost with temperatures below –7 degrees Celsius; pressed while frozen; unique wine of superior quality with extremely high...
(Eiswein): Eiswein musi być
zrobione
z winogron zebranych podczas dużych mrozów, w temperaturach poniżej –7 ° C. Tłoczenie następuje, gdy winogrona są jeszcze zamarznięte. Niepowtarzalne wino wyższej jakości o niezwykle wysokiej koncentracji słodkości i kwasowości.

(Eiswein): Eiswein must be
made
from grapes harvested during hard frost with temperatures below –7 degrees Celsius; pressed while frozen; unique wine of superior quality with extremely high concentrations of sweetness and acidity

(Eiswein): Eiswein musi być
zrobione
z winogron zebranych podczas dużych mrozów, w temperaturach poniżej –7°C.

The resulting wines offer
a
lavish sweetness and
have
little alcohol;
(Eiswein): Eiswein musi być
zrobione
z winogron zebranych podczas dużych mrozów, w temperaturach poniżej –7°C.

The resulting wines offer
a
lavish sweetness and
have
little alcohol;

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich