Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: wstrząsać
...ekstrakcyjnego (ppkt 4.4) do porcji badanej (ppkt 5.1.1, 5.1.2 lub 5.1.3), energicznie mieszać lub
wstrząsać
przez 15 minut i uzupełnić roztworem ekstrakcyjnym (ppkt 4.4).

Add about 75 ml extraction solution (4.4) to the test portion (5.1.1, 5.1.2 or 5.1.3), stir, or
shake
vigorously, for about 15 minutes and make up with extraction solution (4.4).
Dodać ok. 75 ml roztworu ekstrakcyjnego (ppkt 4.4) do porcji badanej (ppkt 5.1.1, 5.1.2 lub 5.1.3), energicznie mieszać lub
wstrząsać
przez 15 minut i uzupełnić roztworem ekstrakcyjnym (ppkt 4.4).

Add about 75 ml extraction solution (4.4) to the test portion (5.1.1, 5.1.2 or 5.1.3), stir, or
shake
vigorously, for about 15 minutes and make up with extraction solution (4.4).

Wstrząsać
przez 10 minut w mieszadle mieszaninę składającą się ze 165 ml roztworu gumy arabskiej o stężeniu 100 g/l, 15 g skruszonego lodu i 20 ml wcześniej zobojętnionej oliwy z oliwek.

In a mixer stir for 10 minutes a mixture of 165 ml of a 100 g/l gum arabic solution, 15 g of crushed ice and 20 ml of a previously neutralised olive oil.
Wstrząsać
przez 10 minut w mieszadle mieszaninę składającą się ze 165 ml roztworu gumy arabskiej o stężeniu 100 g/l, 15 g skruszonego lodu i 20 ml wcześniej zobojętnionej oliwy z oliwek.

In a mixer stir for 10 minutes a mixture of 165 ml of a 100 g/l gum arabic solution, 15 g of crushed ice and 20 ml of a previously neutralised olive oil.

Rozpuścić proszek,
wstrząsając
przez 5 minut przy pomocy wstrząsarki mechanicznej (ppkt 6.3).

Dissolve the powder by
shaking for
five minutes using a mechanical shaker (6.3).
Rozpuścić proszek,
wstrząsając
przez 5 minut przy pomocy wstrząsarki mechanicznej (ppkt 6.3).

Dissolve the powder by
shaking for
five minutes using a mechanical shaker (6.3).

...przez 5 minut. Dodać 35,0 ml mieszaniny metanolu i acetonitrylu (3.5), zamknąć korkiem i
wstrząsać
przez 30 minut z użyciem wstrząsarki lub mieszadła magnetycznego (4.1).

...of water, mix, and equilibrate for 5 min. Add 35,0 ml of methanol-acetonitrile (3.5), stopper and
shake
for 30 min. on the shaker or stir on the magnetic stirrer (4.1).
Dodać 15,0 ml wody, zmieszać i równoważyć przez 5 minut. Dodać 35,0 ml mieszaniny metanolu i acetonitrylu (3.5), zamknąć korkiem i
wstrząsać
przez 30 minut z użyciem wstrząsarki lub mieszadła magnetycznego (4.1).

Add 15,0 ml of water, mix, and equilibrate for 5 min. Add 35,0 ml of methanol-acetonitrile (3.5), stopper and
shake
for 30 min. on the shaker or stir on the magnetic stirrer (4.1).

Rozpuścić proszek,
wstrząsając
przez 5 minut lub przez 30 minut w przypadku maślanki kwasowej, za pomocą wstrząsarki mechanicznej (ppkt 6.3).

Dissolve the powder by
shaking
for five minutes or 30 minutes in the case of acid buttermilk using a mechanical shaker (6.3).
Rozpuścić proszek,
wstrząsając
przez 5 minut lub przez 30 minut w przypadku maślanki kwasowej, za pomocą wstrząsarki mechanicznej (ppkt 6.3).

Dissolve the powder by
shaking
for five minutes or 30 minutes in the case of acid buttermilk using a mechanical shaker (6.3).

Dodać 7,5 g sita molekularnego (3.4), zamknąć i
wstrząsać
przez 5 minut.

Add 7,5 g molecular sieve (3.4), stopper and
shake for
five minutes.
Dodać 7,5 g sita molekularnego (3.4), zamknąć i
wstrząsać
przez 5 minut.

Add 7,5 g molecular sieve (3.4), stopper and
shake for
five minutes.

Niezwłocznie dodać 100 ml octanu etylowego (3.4) i ręcznie, energicznie
wstrząsać
przez 15 sekund.

Add immediately 100 ml of ethyl acetate (3.4) and
shake
vigorously by hand
for
15 seconds.
Niezwłocznie dodać 100 ml octanu etylowego (3.4) i ręcznie, energicznie
wstrząsać
przez 15 sekund.

Add immediately 100 ml of ethyl acetate (3.4) and
shake
vigorously by hand
for
15 seconds.

...problem utrzymuje się, na etapie ekstrakcji można przeprowadzić piąte przemycie przy energicznym
wstrząsaniu
przez 30 sekund.

If this problem persists, a fifth wash may be introduced at the extraction stage,
shaking
vigorously
for
30 seconds.
Jeżeli problem utrzymuje się, na etapie ekstrakcji można przeprowadzić piąte przemycie przy energicznym
wstrząsaniu
przez 30 sekund.

If this problem persists, a fifth wash may be introduced at the extraction stage,
shaking
vigorously
for
30 seconds.

Wstrząsać
przez minutę i pozostawić do rozdzielenia faz.

Shake
for 1 minute and allow the phases to separate.
Wstrząsać
przez minutę i pozostawić do rozdzielenia faz.

Shake
for 1 minute and allow the phases to separate.

Dodać 100 ml dwuchlorometanu (3.1) i
wstrząsać
przez minutę.

Add 100 ml dichloromethane (3.1) to the funnel and
shake for
one minute.
Dodać 100 ml dwuchlorometanu (3.1) i
wstrząsać
przez minutę.

Add 100 ml dichloromethane (3.1) to the funnel and
shake for
one minute.

...w kolbie stożkowej o pojemności 250 ml i dodać 100,0 ml zakwaszonego metanolu (3.2), zakorkować i
wstrząsać
przez godzinę na wytrząsarce (4.2).

Transfer to a 250 ml conical flask and add 100,0 ml of acidified methanol (3.2), stopper and
shake
for one hour on the shaker (4.2).
Odważkę umieścić w kolbie stożkowej o pojemności 250 ml i dodać 100,0 ml zakwaszonego metanolu (3.2), zakorkować i
wstrząsać
przez godzinę na wytrząsarce (4.2).

Transfer to a 250 ml conical flask and add 100,0 ml of acidified methanol (3.2), stopper and
shake
for one hour on the shaker (4.2).

Dodać 5 ml roztworu Carreza I (3.3) i
wstrząsać
przez ok. 30 sekund.

Add 5 ml of Carrez solution I (3.3) and
shake for
approximately 30 seconds.
Dodać 5 ml roztworu Carreza I (3.3) i
wstrząsać
przez ok. 30 sekund.

Add 5 ml of Carrez solution I (3.3) and
shake for
approximately 30 seconds.

Następnie dodać 5 ml roztworu Carreza II (3.4) i ponownie
wstrząsać
przez ok. 30 sekund.

Then add 5 ml of Carrez solution II (3.4) and
shake
again
for
approximately 30 seconds.
Następnie dodać 5 ml roztworu Carreza II (3.4) i ponownie
wstrząsać
przez ok. 30 sekund.

Then add 5 ml of Carrez solution II (3.4) and
shake
again
for
approximately 30 seconds.

Zamknąć probówkę korkiem i ostrożnie
wstrząsać
(bez odwracania) aż do całkowitego rozpuszczenia się związków.

Stopper the test tube,
shake
carefully (without overturning) until the compounds are completely dissolved.
Zamknąć probówkę korkiem i ostrożnie
wstrząsać
(bez odwracania) aż do całkowitego rozpuszczenia się związków.

Stopper the test tube,
shake
carefully (without overturning) until the compounds are completely dissolved.

Usunąć niższą warstwę wodną i przemyć warstwę eteru,
wstrząsając
z czterema kolejnymi podwielokrotnościami 100 ml wody.

Run off the lower aqueous layer and wash the ether layer by
shaking
with four successive 100 ml aliquots of water
Usunąć niższą warstwę wodną i przemyć warstwę eteru,
wstrząsając
z czterema kolejnymi podwielokrotnościami 100 ml wody.

Run off the lower aqueous layer and wash the ether layer by
shaking
with four successive 100 ml aliquots of water

...płytkę żelu, używając za każdym razem 100 ml roztworu odbarwiającego (ppkt 4.10), następnie
wstrząsać
z 200 ml roztworu odbarwiającego przez 15 minut i powtórzyć etap odbarwiania co najmniej d

...solution, wash the gel plate twice using a 100 ml destaining solution (4.10) each time, then
shake
with 200 ml destaining solution for 15 minutes and repeat the destaining step at least two or
Wylać roztwór barwiący, przemyć dwukrotnie płytkę żelu, używając za każdym razem 100 ml roztworu odbarwiającego (ppkt 4.10), następnie
wstrząsać
z 200 ml roztworu odbarwiającego przez 15 minut i powtórzyć etap odbarwiania co najmniej dwa lub trzy razy do czasu uzyskania przezroczystego i bezbarwnego tła.

Pour off the staining solution, wash the gel plate twice using a 100 ml destaining solution (4.10) each time, then
shake
with 200 ml destaining solution for 15 minutes and repeat the destaining step at least two or three times until the background is clear and uncoloured.

aparatura do
wstrząsania
z możliwością kontroli temperatury,

apparatus for
shaking
with possibility of temperature control,
aparatura do
wstrząsania
z możliwością kontroli temperatury,

apparatus for
shaking
with possibility of temperature control,

Poddać próbkę działaniu ultradźwięków przez 15 minut (4.7), a następnie
wstrząsać
z zastosowaniem wstrząsarki lub mieszadła magnetycznego (4.1) przez 15 minut.

Sonicate (4.7) the sample for 15 min. followed by
shaking
or stirring for 15 min. (4.1).
Poddać próbkę działaniu ultradźwięków przez 15 minut (4.7), a następnie
wstrząsać
z zastosowaniem wstrząsarki lub mieszadła magnetycznego (4.1) przez 15 minut.

Sonicate (4.7) the sample for 15 min. followed by
shaking
or stirring for 15 min. (4.1).

...buforowego (4.6), 0,5 ml roztworu cholanu sodu (4.7) i 0,2 ml roztworu chlorku wapnia, dobrze
wstrząsając
po dodaniu każdej z tych substancji.

...(4.6), 0,5 ml of the sodium cholate solution (4.7) and 0,2 ml of the calcium chloride solution,
stirring
well after each addition.
Dodać 2 ml roztworu buforowego (4.6), 0,5 ml roztworu cholanu sodu (4.7) i 0,2 ml roztworu chlorku wapnia, dobrze
wstrząsając
po dodaniu każdej z tych substancji.

Add 2 ml of buffer solution (4.6), 0,5 ml of the sodium cholate solution (4.7) and 0,2 ml of the calcium chloride solution,
stirring
well after each addition.

Roztwór podstawowy powinien być przygotowywany przez mieszanie lub
wstrząsanie
substancji badanej w wodzie do rozcieńczania.

The stock solution should preferably be prepared by simply mixing or agitating the test substance in the dilution water.
Roztwór podstawowy powinien być przygotowywany przez mieszanie lub
wstrząsanie
substancji badanej w wodzie do rozcieńczania.

The stock solution should preferably be prepared by simply mixing or agitating the test substance in the dilution water.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich