Podobne wyszukiwania

Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: masy
Zawierające nie mniej niż 75 %
masy
produktów mlecznych

Containing not less than 75 %
by weight of
milk products
Zawierające nie mniej niż 75 %
masy
produktów mlecznych

Containing not less than 75 %
by weight of
milk products

...21069055 lub produkty mleczne [1], z wyjątkiem preparatów i karm zawierających co najmniej 50 %
masy
produktów mlecznych

...21069055, or milk products [1], excluding preparations and feedingstuffs containing 50 % or more
by weight
of milk products
Pozostałe, zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, syrop maltodekstrynowy objęte podpozycjami 17023051 do 17023099, 17024090, 17029050 oraz 21069055 lub produkty mleczne [1], z wyjątkiem preparatów i karm zawierających co najmniej 50 %
masy
produktów mlecznych

Other, containing starch, glucose, glucose syrup, maltodextrine syrup of subheadings 17023051 to 17023099, 17024090, 17029050 and 21069055, or milk products [1], excluding preparations and feedingstuffs containing 50 % or more
by weight
of milk products

Zwierzęta hodowlane czystej krwi:– 10 % masy, ale mniej niż 50 %
masy
, produktów mlecznych

Pure-bred breeding animals:– than 10 % but less than 50 %
by weight
of milk products
Zwierzęta hodowlane czystej krwi:– 10 % masy, ale mniej niż 50 %
masy
, produktów mlecznych

Pure-bred breeding animals:– than 10 % but less than 50 %
by weight
of milk products

...na którym dodaje się wzorce wewnętrzne, a także od tego, czy wyniki są wyrażane na jednostkę
masy
produktu czy tłuszczu.

An appropriate validation of the extraction efficiency shall be carried out, depending on the stage at which internal standards are introduced and on whether results are reported on a product or fat...
Należy przeprowadzić sprawdzenie skuteczności ekstrakcji, w zależności od etapu, na którym dodaje się wzorce wewnętrzne, a także od tego, czy wyniki są wyrażane na jednostkę
masy
produktu czy tłuszczu.

An appropriate validation of the extraction efficiency shall be carried out, depending on the stage at which internal standards are introduced and on whether results are reported on a product or fat basis.

...lecz również opis przeprowadzonych kontroli i metod zastosowanych w celu sprawdzenia tożsamości i
masy
produktów objętych świadectwem.

...unloading, but also a description of the controls and methods applied to verify the identity and
weight
of the certified products.
Świadectwa wydawane przez zatwierdzone spółki nadzoru zawierają nie tylko odpowiednie informacje konieczne do ustalenia tożsamości towarów i przesyłki oraz szczegóły dotyczące środka transportu, dat przybycia i rozładunku, lecz również opis przeprowadzonych kontroli i metod zastosowanych w celu sprawdzenia tożsamości i
masy
produktów objętych świadectwem.

Certification issued by approved SAs shall include not only the appropriate information necessary to identify the goods and consignment in question as well as details of means of transport, dates of arrival and unloading, but also a description of the controls and methods applied to verify the identity and
weight
of the certified products.

jadalnych preparatów zawierających więcej niż 15 %
masy
produktów objętych pozycją 0405 (zazwyczaj dział 21);

edible preparations containing
by weight
more than 15 % of the products of heading 0405 (generally, Chapter 21);
jadalnych preparatów zawierających więcej niż 15 %
masy
produktów objętych pozycją 0405 (zazwyczaj dział 21);

edible preparations containing
by weight
more than 15 % of the products of heading 0405 (generally, Chapter 21);

jadalnych preparatów zawierających więcej niż 15 %
masy
produktów objętych pozycją 0405 (zazwyczaj dział 21);

edible preparations containing
by weight
more than 15 % of the products of heading 0405 (generally, Chapter 21);
jadalnych preparatów zawierających więcej niż 15 %
masy
produktów objętych pozycją 0405 (zazwyczaj dział 21);

edible preparations containing
by weight
more than 15 % of the products of heading 0405 (generally, Chapter 21);

jadalnych preparatów zawierających więcej niż 15 %
masy
produktów objętych pozycją 0405 (zazwyczaj dział 21);

edible preparations containing
by weight
more than 15 % of the products of heading 0405 (generally, Chapter 21);
jadalnych preparatów zawierających więcej niż 15 %
masy
produktów objętych pozycją 0405 (zazwyczaj dział 21);

edible preparations containing
by weight
more than 15 % of the products of heading 0405 (generally, Chapter 21);

jadalnych preparatów zawierających więcej niż 15 %
masy
produktów objętych pozycją 0405 (zazwyczaj dział 21);

edible preparations containing
by weight
more than 15 % of the products of heading 0405 (generally Chapter 21);
jadalnych preparatów zawierających więcej niż 15 %
masy
produktów objętych pozycją 0405 (zazwyczaj dział 21);

edible preparations containing
by weight
more than 15 % of the products of heading 0405 (generally Chapter 21);

jadalnych preparatów zawierających więcej niż 15 %
masy
produktów objętych pozycją 0405 (generalnie dział 21);

edible preparations containing
by weight
more than 15 % of the products of heading 0405 (generally Chapter 21);
jadalnych preparatów zawierających więcej niż 15 %
masy
produktów objętych pozycją 0405 (generalnie dział 21);

edible preparations containing
by weight
more than 15 % of the products of heading 0405 (generally Chapter 21);

Limit stosowania do 100 g suchej
masy
produktu na hl.

No
more than
100 g
of
dry product per hl
Limit stosowania do 100 g suchej
masy
produktu na hl.

No
more than
100 g
of
dry product per hl

Ponieważ substancje mogą migrować z opakowania do
masy
produktu, należy wziąć pod uwagę istotne właściwości materiału, z którego zostało wykonane opakowanie.

Because substances may migrate from the packaging to the formulation, the relevant characteristics of the packaging material are to be considered.
Ponieważ substancje mogą migrować z opakowania do
masy
produktu, należy wziąć pod uwagę istotne właściwości materiału, z którego zostało wykonane opakowanie.

Because substances may migrate from the packaging to the formulation, the relevant characteristics of the packaging material are to be considered.

15 %
masy
produktu dla produktów objętych działem 2 lub działami od 4 do 24 Systemu Zharmonizowanego, innych niż przetworzone produkty rybołówstwa z działu 16;

15 % of the
weight
of the product for products falling within Chapter 2 and Chapters 4 to 24, other than processed fishery products in Chapter 16;
15 %
masy
produktu dla produktów objętych działem 2 lub działami od 4 do 24 Systemu Zharmonizowanego, innych niż przetworzone produkty rybołówstwa z działu 16;

15 % of the
weight
of the product for products falling within Chapter 2 and Chapters 4 to 24, other than processed fishery products in Chapter 16;

...powiadomieniach, o których mowa w ust. 1 i 2 niniejszego artykułu, ilości wyraża się w kilogramach
masy
produktu, dla numeru porządkowego oraz dla kategorii produktów określonych w załączniku V do...

...to in paragraphs 1 and 2 of this Article, the quantities shall be expressed in kilograms product
weight
, per order number and per product category as indicated in Annex V to Commission Regulation (
W powiadomieniach, o których mowa w ust. 1 i 2 niniejszego artykułu, ilości wyraża się w kilogramach
masy
produktu, dla numeru porządkowego oraz dla kategorii produktów określonych w załączniku V do rozporządzenia Komisji (WE) nr 382/2008.

For the notifications referred to in paragraphs 1 and 2 of this Article, the quantities shall be expressed in kilograms product
weight
, per order number and per product category as indicated in Annex V to Commission Regulation (EC) No 382/2008.

...kontyngent taryfowy na wołowinę wysokiej jakości w rocznej ilości wynoszącej 20000 ton metrycznych
masy
produktu, dla których stawka celna w ramach kontyngentu wynosi zero (0) procent.

...tariff rate quota for High Quality Beef of an annual quantity of 20000 Metric Tonnes product
weight
, and for which the in-quota tariff rate is zero (0) %.
Na początku etapu 1 UE ustanowi autonomiczny kontyngent taryfowy na wołowinę wysokiej jakości w rocznej ilości wynoszącej 20000 ton metrycznych
masy
produktu, dla których stawka celna w ramach kontyngentu wynosi zero (0) procent.

At the beginning of Phase 1, the EU will establish an autonomous tariff rate quota for High Quality Beef of an annual quantity of 20000 Metric Tonnes product
weight
, and for which the in-quota tariff rate is zero (0) %.

...powiadomieniach, o których mowa w ust. 1 i 2 niniejszego artykułu, ilości wyraża się w kilogramach
masy
produktu w podziale według kraju pochodzenia oraz kategorii produktów zgodnie z załącznikiem...

...referred to in paragraphs 1 and 2, the quantities shall be expressed in kilograms product
weight
, per country of origin and per product category as indicated in Annex V to Regulation (EC) No
W powiadomieniach, o których mowa w ust. 1 i 2 niniejszego artykułu, ilości wyraża się w kilogramach
masy
produktu w podziale według kraju pochodzenia oraz kategorii produktów zgodnie z załącznikiem V do rozporządzenia (WE) nr 382/2008.

In the notifications referred to in paragraphs 1 and 2, the quantities shall be expressed in kilograms product
weight
, per country of origin and per product category as indicated in Annex V to Regulation (EC) No 382/2008.

...objętych kodem CN 16042005 towarzyszy mu dokumentacja potwierdzająca, że co najmniej 40 procent
masy
produktu w przypadku przetworu z surimi stanowi ryba oraz że jako składnika podstawowego podsta

...a proof of origin is provided for surimi preparations of CN code 16042005, it shall be accompanied
by
documentary evidence that the surimi preparation
contains
at least 40 per cent fish
by weight
...
W przypadku przedstawienia dowodu pochodzenia dla przetworów z surimi objętych kodem CN 16042005 towarzyszy mu dokumentacja potwierdzająca, że co najmniej 40 procent
masy
produktu w przypadku przetworu z surimi stanowi ryba oraz że jako składnika podstawowego podstawy surimi użyto gatunków mintaja (Theragra chalcogramma).

Where a proof of origin is provided for surimi preparations of CN code 16042005, it shall be accompanied
by
documentary evidence that the surimi preparation
contains
at least 40 per cent fish
by weight
and that the Alaska Pollack (Theragra chalcogramma) species has been used as the primary ingredient of the surimi base.

...(kod CN 16042005) powinna towarzyszyć dokumentacja potwierdzająca, że co najmniej 40 procent
masy
produktu w przypadku przetworu z surimi stanowi ryba oraz że jako składnika podstawowego podsta

...the Protocol, the proof of origin for surimi preparations (CN code 16042005) should be accompanied
by
documentary evidence that the surimi preparation
contains
at least 40 per cent fish
by weight
...
Zgodnie z załącznikiem II a) do protokołu dowodowi pochodzenia dla przetworów z surimi (kod CN 16042005) powinna towarzyszyć dokumentacja potwierdzająca, że co najmniej 40 procent
masy
produktu w przypadku przetworu z surimi stanowi ryba oraz że jako składnika podstawowego podstawy surimi użyto gatunków mintaja (Theragra chalcogramma).

In accordance with Annex II(a) to the Protocol, the proof of origin for surimi preparations (CN code 16042005) should be accompanied
by
documentary evidence that the surimi preparation
contains
at least 40 per cent fish
by weight
and that the Alaska Pollack (Theragra chalcogramma) species has been used as the primary ingredient of the surimi base.

co najmniej 40 procent
masy
produktu w przypadku przetworu z surimi stanowi ryba;

the surimi preparation
contains
at least 40 per cent fish
by weight
;
co najmniej 40 procent
masy
produktu w przypadku przetworu z surimi stanowi ryba;

the surimi preparation
contains
at least 40 per cent fish
by weight
;

...uwzględnić wszystkie składniki (substancje lub preparaty), których zawartość przekracza 0,010 %
masy
produktu końcowego.

All ingredients (substances or preparations) exceeding 0,010 %
by weight
of the final product shall be considered.
Należy uwzględnić wszystkie składniki (substancje lub preparaty), których zawartość przekracza 0,010 %
masy
produktu końcowego.

All ingredients (substances or preparations) exceeding 0,010 %
by weight
of the final product shall be considered.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich