Baza aktów prawnych Unii Europejskiej Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: karmel
...z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza–– uralnym;
karmel
:
...of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose––
natural honey; caramel
:
Zawierający 5 % masy lub więcej, ale mniej niż 65 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza–– uralnym;
karmel
:
Containing 5 % or more but less than 65 % by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose––
natural honey; caramel
:
...z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza–– lnym;
karmel
:
...of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose––
honey; caramel
:
Niezawierający sacharozy lub zawierający mniej niż 5 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza–– lnym;
karmel
:
Containing no sucrose or containing less than 5 % by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose––
honey; caramel
:
...suchym mniej fruktozy niż 20 % masy:– iących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...in the dry state less than 20 % by weight of fructose:– , whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej fruktozy niż 20 % masy:– iących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Glucose and glucose syrup, not containing fructose or containing in the dry state less than 20 % by weight of fructose:– , whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
...środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...added flavouring or colouring matter; artificial honey, whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:– i stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Chewing gum, whether or not sugar-coated:– r syrups not containing added flavouring or colouring matter; artificial honey, whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
...substancji aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...added flavouring or colouring matter; artificial honey, whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
Chemicznie czysta maltoza i fruktoza– syropy cukrowe, niezawierające dodanych substancji aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Chemically-pure maltose and fructose– sugar syrups not containing added flavouring or colouring matter; artificial honey, whether or not mixed with natural honey;
caramel
: