Baza aktów prawnych Unii Europejskiej Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: karmel
E 150c
Karmel
amoniakalny,
E 150c Ammonia
caramel
,
E 150c
Karmel
amoniakalny,
E 150c Ammonia
caramel
,
E 150c
KARMEL
AMONIAKALNY
E 150c AMMONIA
CARAMEL
E 150c
KARMEL
AMONIAKALNY
E 150c AMMONIA
CARAMEL
E 150c
KARMEL
AMONIAKALNY
E 150c AMMONIA
CARAMEL
E 150c
KARMEL
AMONIAKALNY
E 150c AMMONIA
CARAMEL
Karmel
amoniakalny
Ammonia
caramel
Karmel
amoniakalny
Ammonia
caramel
Karmel
, w postaci proszku, nawet scalonego Caramel
, in the form of powder, whether or not agglomerated Karmel
, w postaci proszku, nawet scalonego Caramel
, in the form of powder, whether or not agglomerated Karmel
, w postaci proszku, nawet aglomerowany Caramel
, in the form of powder, whether or not agglomerated Karmel
, w postaci proszku, nawet aglomerowany Caramel
, in the form of powder, whether or not agglomerated Karmel
, w postaci proszku, nawet aglomerowany Caramel
, in the form of powder, whether or not agglomerated Karmel
, w postaci proszku, nawet aglomerowany Caramel
, in the form of powder, whether or not agglomerated
Dodawanie
karmelu
w rozumieniu dyrektywy 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników stosowanych [4] w środkach spożywczych w celu wzmocnienia koloru
Addition of
caramel
within the meaning of Directive 94/36/EC of the European Parliament and of the Council of 30 June 1994 on colours for use in foodstuffs [4], to reinforce the colour
Dodawanie
karmelu
w rozumieniu dyrektywy 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników stosowanych [4] w środkach spożywczych w celu wzmocnienia koloru
Addition of
caramel
within the meaning of Directive 94/36/EC of the European Parliament and of the Council of 30 June 1994 on colours for use in foodstuffs [4], to reinforce the colour Karmel
zawierający 50 % lub więcej sacharozy w suchej masie Caramel
containing 50 % or more by weight of sucrose in the dry matter Karmel
zawierający 50 % lub więcej sacharozy w suchej masie Caramel
containing 50 % or more by weight of sucrose in the dry matter Karmel
zawierający w substancji suchej 50 % masy sacharozy lub więcej Caramel
containing 50 % or more by weight of sucrose in the dry matter Karmel
zawierający w substancji suchej 50 % masy sacharozy lub więcej Caramel
containing 50 % or more by weight of sucrose in the dry matter Karmel
zawierający w substancji suchej 50 % masy sacharozy lub więcej Caramel
containing 50 % or more by weight of sucrose in the dry matter Karmel
zawierający w substancji suchej 50 % masy sacharozy lub więcej Caramel
containing 50 % or more by weight of sucrose in the dry matter
...sacharozy plus, gdzie stosowne, zawartości innych cukrów wyrażonych jako sacharoza, jeśli
karmel
został wyprodukowany zgodnie z procedurą składu celnego lub strefy wolnocłowej, zapewniającyc
However, on request, to take account of caramel as referred to in the first subparagraph, the actual amount used of sucrose plus, where applicable, the content of other sugars expressed as sucrose...
Jednakże na wniosek, uwzględniając karmel określony w akapicie pierwszym, możliwe jest ustalenie rzeczywistej ilości wykorzystanej sacharozy plus, gdzie stosowne, zawartości innych cukrów wyrażonych jako sacharoza, jeśli
karmel
został wyprodukowany zgodnie z procedurą składu celnego lub strefy wolnocłowej, zapewniających równoważne gwarancje.
However, on request, to take account of caramel as referred to in the first subparagraph, the actual amount used of sucrose plus, where applicable, the content of other sugars expressed as sucrose may be determined where the candy has been manufactured under a customs warehousing or free zone procedure providing equivalent guarantees.
E 150b karmel siarczynowy oraz E 150d
karmel
amoniakalno-siarczynowy mogą zawierać 2000 mg/kg zgodnie z kryteriami czystości (dyrektywa 2008/128/WE).
E 150 b caustic sulphite caramel and E 150 d sulphite ammonia
caramel
may contain 2000 mg/kg according to the purity criteria (Directive 2008/128/EC).
E 150b karmel siarczynowy oraz E 150d
karmel
amoniakalno-siarczynowy mogą zawierać 2000 mg/kg zgodnie z kryteriami czystości (dyrektywa 2008/128/WE).
E 150 b caustic sulphite caramel and E 150 d sulphite ammonia
caramel
may contain 2000 mg/kg according to the purity criteria (Directive 2008/128/EC).
Preparaty barwnikowe (z wyjątkiem E 163 antocyjany, E 150b karmel siarczynowy i E 150d
karmel
amoniakalno-siarczynowy) [3]
...(except E163 anthocyanins, E 150 b caustic sulphite caramel and E 150 d sulphite ammonia
caramel
) [3]
Preparaty barwnikowe (z wyjątkiem E 163 antocyjany, E 150b karmel siarczynowy i E 150d
karmel
amoniakalno-siarczynowy) [3]
Colour preparations (except E163 anthocyanins, E 150 b caustic sulphite caramel and E 150 d sulphite ammonia
caramel
) [3]
E 150d
KARMEL
AMONIAKALNO-SIARCZYNOWY
E 150d SULPHITE AMMONIA
CARAMEL
E 150d
KARMEL
AMONIAKALNO-SIARCZYNOWY
E 150d SULPHITE AMMONIA
CARAMEL
E 150d
KARMEL
AMONIAKALNO-SIARCZYNOWY
E 150d SULPHITE AMMONIA
CARAMEL
E 150d
KARMEL
AMONIAKALNO-SIARCZYNOWY
E 150d SULPHITE AMMONIA
CARAMEL
Karmel
amoniakalno-siarczynowy
Sulphite ammonia
caramel
Karmel
amoniakalno-siarczynowy
Sulphite ammonia
caramel
E 150d
Karmel
amoniakalno-siarczynowy,
E 150d Sulphite ammonia
caramel
,
E 150d
Karmel
amoniakalno-siarczynowy,
E 150d Sulphite ammonia
caramel
,
Intensywność barwy definiuje się jako absorbancję 0,1 % (m/v) wodnego roztworu
karmelu
(barwnika w postaci stałej) w kuwecie o grubości 1 cm przy 610 nm.
Colour intensity is defined as the absorbance of a 0,1 % (w/v) solution of
caramel
colour solids in water in a 1 cm cell at 610 nm.
Intensywność barwy definiuje się jako absorbancję 0,1 % (m/v) wodnego roztworu
karmelu
(barwnika w postaci stałej) w kuwecie o grubości 1 cm przy 610 nm.
Colour intensity is defined as the absorbance of a 0,1 % (w/v) solution of
caramel
colour solids in water in a 1 cm cell at 610 nm.