Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: karmel
Intensywność barwy definiuje się jako absorbancję 0,1 % (w/v) wodnego roztworu
karmelu
(barwnika w postaci ciała stałego) w kuwecie o grubości 1 cm przy 610 nm.

Colour intensity is defined as the absorbance of a 0,1 % (w/v) solution of
caramel
colour solids in water in a 1 cm cell at 610 nm.
Intensywność barwy definiuje się jako absorbancję 0,1 % (w/v) wodnego roztworu
karmelu
(barwnika w postaci ciała stałego) w kuwecie o grubości 1 cm przy 610 nm.

Colour intensity is defined as the absorbance of a 0,1 % (w/v) solution of
caramel
colour solids in water in a 1 cm cell at 610 nm.

Karmel
(barwnik).

Caramel
(color).
Karmel
(barwnik).

Caramel
(color).

miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym,
karmel
, z wyjątkiem:

artificial honey, whether or not mixed with natural honey,
caramel
, with the exception of:
miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym,
karmel
, z wyjątkiem:

artificial honey, whether or not mixed with natural honey,
caramel
, with the exception of:

...fruktozy niearomatyzowane ani niebarwione, miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym i
karmel
(z wyłączeniem cukru trzcinowego lub buraczanego, chemicznie czystej sacharozy, laktozy, cukr

...fructose, not flavoured or coloured, artifical honey, whether or not mixed with natural honey and
caramel
(excl. cane or beet sugar, chemically pure sucrose, lactose, maple sugar, glucose,...
Cukry w postaci stałej, włącznie z cukrem inwertowanym i maltozą chemicznie czystą oraz cukry i mieszanki syropów cukrowych, zawierające w stanie suchym 50 % masy fruktozy niearomatyzowane ani niebarwione, miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym i
karmel
(z wyłączeniem cukru trzcinowego lub buraczanego, chemicznie czystej sacharozy, laktozy, cukru klonowego, glukozy, fruktozy i syropów z nich otrzymanych)

Sugars in solid form, incl. invert sugar and chemically pure maltose, and sugar and sugar syrup blends containing in the dry state 50 % by weight of fructose, not flavoured or coloured, artifical honey, whether or not mixed with natural honey and
caramel
(excl. cane or beet sugar, chemically pure sucrose, lactose, maple sugar, glucose, fructose, and syrups thereof)

Karmel
jest otrzymywany przez kontrolowaną obróbkę cieplną węglowodanów (dostępnych w sprzedaży spożywczych produktów o właściwościach słodzących posiadających wartość odżywczą i będących monomerami...

Plain caramel
is prepared by the controlled heat treatment of carbohydrates (commercially available food grade nutritive sweeteners which are the monomers glucose and fructose and/or polymers...
Karmel
jest otrzymywany przez kontrolowaną obróbkę cieplną węglowodanów (dostępnych w sprzedaży spożywczych produktów o właściwościach słodzących posiadających wartość odżywczą i będących monomerami glukozy i fruktozy i/lub ich polimerów, np. syropy glukozowe, sacharoza, i/lub syropy inwertowane i dekstroza).

Plain caramel
is prepared by the controlled heat treatment of carbohydrates (commercially available food grade nutritive sweeteners which are the monomers glucose and fructose and/or polymers thereof, e.g. glucose syrups, sucrose, and/or invert syrups, and dextrose).

Należy uściślić, że
karmele
(E 150a–d) mogą być stosowane we wszystkich produktach należących do kategorii żywności 14.2.7.1 „Wina aromatyzowane”.

It should be clarified that
Caramels
(E 150a-d) can be used in all products belonging to food category 14.2.7.1 ‘Aromatised wines’.
Należy uściślić, że
karmele
(E 150a–d) mogą być stosowane we wszystkich produktach należących do kategorii żywności 14.2.7.1 „Wina aromatyzowane”.

It should be clarified that
Caramels
(E 150a-d) can be used in all products belonging to food category 14.2.7.1 ‘Aromatised wines’.

Jednakże na wniosek, uwzględniając
karmel
określony w akapicie pierwszym, możliwe jest ustalenie rzeczywistej ilości wykorzystanej sacharozy plus, gdzie stosowne, zawartości innych cukrów wyrażonych...

However, on request, to take account of
caramel
as referred to in the first subparagraph, the actual amount used of sucrose plus, where applicable, the content of other sugars expressed as sucrose...
Jednakże na wniosek, uwzględniając
karmel
określony w akapicie pierwszym, możliwe jest ustalenie rzeczywistej ilości wykorzystanej sacharozy plus, gdzie stosowne, zawartości innych cukrów wyrażonych jako sacharoza, jeśli karmel został wyprodukowany zgodnie z procedurą składu celnego lub strefy wolnocłowej, zapewniających równoważne gwarancje.

However, on request, to take account of
caramel
as referred to in the first subparagraph, the actual amount used of sucrose plus, where applicable, the content of other sugars expressed as sucrose may be determined where the candy has been manufactured under a customs warehousing or free zone procedure providing equivalent guarantees.

Termin
karmel
odnosi się do produktów o barwie brązowej o różnej intensywności, przeznaczonych do barwienia.

The term
caramel
relates to products of a more or less intense brown colour which are intended for colouring.
Termin
karmel
odnosi się do produktów o barwie brązowej o różnej intensywności, przeznaczonych do barwienia.

The term
caramel
relates to products of a more or less intense brown colour which are intended for colouring.

W przypadku
karmelu
otrzymanego wyłącznie z cukru niedenaturowanego, objętego kodem CN 1701, zawartość sacharozy plus, gdzie stosowne, zawartość innych cukrów wyrażona jako sacharoza ustala się na...

In the case of
caramel
obtained exclusively from non-denatured sugar covered by CN code 1701, the sucrose content plus, where applicable, the content of other sugars expressed as sucrose shall be...
W przypadku
karmelu
otrzymanego wyłącznie z cukru niedenaturowanego, objętego kodem CN 1701, zawartość sacharozy plus, gdzie stosowne, zawartość innych cukrów wyrażona jako sacharoza ustala się na podstawie zawartości suchej masy.

In the case of
caramel
obtained exclusively from non-denatured sugar covered by CN code 1701, the sucrose content plus, where applicable, the content of other sugars expressed as sucrose shall be determined on the basis of the dry matter content.

W celu ustabilizowania koloru dozwolone jest dodanie
karmelu
, maksymalnie do 2 % objętości produktu końcowego.

A maximum of 2 % by volume of end product of
caramel
may be added for colour stability.
W celu ustabilizowania koloru dozwolone jest dodanie
karmelu
, maksymalnie do 2 % objętości produktu końcowego.

A maximum of 2 % by volume of end product of
caramel
may be added for colour stability.

Karmel
otrzymuje się w drodze kontrolowanej obróbki cieplnej węglowodanów (dostępnych w handlu środków spożywczych o właściwościach słodzących posiadających wartość odżywczą, będących monomerami...

Plain caramel
is prepared by the controlled heat treatment of carbohydrates (commercially available food grade nutritive sweeteners which are the monomers glucose and fructose and/or polymers...
Karmel
otrzymuje się w drodze kontrolowanej obróbki cieplnej węglowodanów (dostępnych w handlu środków spożywczych o właściwościach słodzących posiadających wartość odżywczą, będących monomerami glukozy i fruktozy lub ich polimerami, np. syropy glukozowe, sacharoza lub syropy inwertowane i dekstroza).

Plain caramel
is prepared by the controlled heat treatment of carbohydrates (commercially available food grade nutritive sweeteners which are the monomers glucose and fructose and/or polymers thereof, e.g. glucose syrups, sucrose, and/or invert syrups, and dextrose).

...należących do grupy II, grupy III oraz dotyczące dodatków do żywności E 123 „Amarant” i E 150a–d „
Karmele
” otrzymują brzmienie:

...belonging to Group II, Group III and concerning food additives E 123 ‘amaranth’ and E 150a-d ‘
Caramels
’ are replaced by the following:
pozycje dotyczące dodatków do żywności należących do grupy II, grupy III oraz dotyczące dodatków do żywności E 123 „Amarant” i E 150a–d „
Karmele
” otrzymują brzmienie:

the entries concerning food additives belonging to Group II, Group III and concerning food additives E 123 ‘amaranth’ and E 150a-d ‘
Caramels
’ are replaced by the following:

Karmel
składa się głównie z koloidalnych skupisk możliwych do zdyspergowania w wodzie, ale tylko częściowo dyspergowanych w roztworach alkoholowo – wodnych.

Consists essentially of colloidal aggregates that are dispersible in water but only partly dispersible in alcohol-water solutions.
Karmel
składa się głównie z koloidalnych skupisk możliwych do zdyspergowania w wodzie, ale tylko częściowo dyspergowanych w roztworach alkoholowo – wodnych.

Consists essentially of colloidal aggregates that are dispersible in water but only partly dispersible in alcohol-water solutions.

Produkt składa się z mieszaniny 32 rodzajów ekstraktów ziół leczniczych z ekstraktem
karmelu
, wodą i alkoholem (96 % obj.).

The product consists of a mixture of 32 kinds of medicinal herb extracts with
caramel
extract, water and alcohol (96 % alcohol by volume).
Produkt składa się z mieszaniny 32 rodzajów ekstraktów ziół leczniczych z ekstraktem
karmelu
, wodą i alkoholem (96 % obj.).

The product consists of a mixture of 32 kinds of medicinal herb extracts with
caramel
extract, water and alcohol (96 % alcohol by volume).

Karmel
, inne

Caramel
, other
Karmel
, inne

Caramel
, other

Karmele

Caramels
Karmele

Caramels

na wschodzie – trasa drogi nr 6 (w budowie) wzdłuż zachodniego grzbietu pasma wzgórz
Karmel

...east, the route of highway number 6 which is under construction along the western ridge of Mount
Carmel
.
na wschodzie – trasa drogi nr 6 (w budowie) wzdłuż zachodniego grzbietu pasma wzgórz
Karmel

to the east, the route of highway number 6 which is under construction along the western ridge of Mount
Carmel
.

Karmel

Caramel
Karmel

Caramel

...z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza–– ralnym;
karmel
:

...of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose––
natural honey; caramel
:
Zawierający 65 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza–– ralnym;
karmel
:

Containing 65 % or more but less than 80 % by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose) or isoglucose expressed as sucrose––
natural honey; caramel
:

...równej co najmniej 20 % masy, ale mniej niż 50 % masy:– zny, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:

...syrup, containing in the dry state at least 20 % but less than 50 % by weight of fructose:–
uctose
:
Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym fruktozę w wysokości równej co najmniej 20 % masy, ale mniej niż 50 % masy:– zny, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:

Glucose and glucose syrup, containing in the dry state at least 20 % but less than 50 % by weight of fructose:–
uctose
:

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich