Baza aktów prawnych Unii Europejskiej Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: karmel
...mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego:– zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...% but less than 50 % by weight of fructose, excluding invert sugar:– t mixed with natural honey;
caramel
:
Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20 % masy, ale mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego:– zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Glucose and glucose syrup, containing in the dry state at least 20 % but less than 50 % by weight of fructose, excluding invert sugar:– t mixed with natural honey;
caramel
:
...mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego:– zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...% but less than 50 % by weight of fructose, excluding invert sugar:– t mixed with natural honey;
caramel
:
Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20 % masy, ale mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego:– zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Glucose and glucose syrup, containing in the dry state at least 20 % but less than 50 % by weight of fructose, excluding invert sugar:– t mixed with natural honey;
caramel
:
...mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego :– mieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...% but less than 50 % by weight of fructose, excluding invert sugar:– t mixed with natural honey;
caramel
:
Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20 % masy, ale mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego :– mieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Glucose and glucose syrup, containing in the dry state at least 20 % but less than 50 % by weight of fructose, excluding invert sugar:– t mixed with natural honey;
caramel
:
...substancji smakowych czy koloryzujących; miód sztuczny, zmieszany lub nie z miodem naturalnym;
karmel
:
...added flavouring or colouring matter, artificial honey, whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
Fruktoza chemicznie czysta– ci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodanych substancji smakowych czy koloryzujących; miód sztuczny, zmieszany lub nie z miodem naturalnym;
karmel
:
Chemically pure fructose– solid form; sugar syrups not containing added flavouring or colouring matter, artificial honey, whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
...środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...added flavouring or colouring matter; artificial honey, whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
Fruktoza chemicznie czysta– ą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Chemically pure fructose– solid form; sugar syrups not containing added flavouring or colouring matter; artificial honey, whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
...mniej niż 20 % masy fruktozy:– barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...in the dry state less than 20 % by weight of fructose:– , whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozy:– barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Glucose and glucose syrup, not containing fructose or containing in the dry state less than 20 % by weight of fructose:– , whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
...jako sacharoza):–– cych lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...sugar expressed as sucrose):–– atter; artificial honey, whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):–– cych lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Containing less than 60 % by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose):–– atter; artificial honey, whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
...środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...added flavouring or colouring matter; artificial honey, whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
Fruktoza chemicznie czysta– , w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Chemically pure fructose– solid form; sugar syrups not containing added flavouring or colouring matter; artificial honey, whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
...cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy:– t zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...containing in the dry state 50 % by weight of fructose– ether or not mixed with natural honey;
caramel
:
Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy:– t zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Other, including invert sugar and other sugar and sugar syrup blends containing in the dry state 50 % by weight of fructose– ether or not mixed with natural honey;
caramel
:
...jako sacharoza):–– ych lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Containing 60 % or more by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose):––
Zawierająca 60 % lub więcej masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):–– ych lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Containing 60 % or more by weight of sucrose (including invert sugar expressed as sucrose):––
Bardzo łatwo topnieje, ze słabym zapachem
karmelu
Very deliquescent with a faint odour of
caramel
Bardzo łatwo topnieje, ze słabym zapachem
karmelu
Very deliquescent with a faint odour of
caramel
Dobrze rozpływające się pod wpływem wilgoci w powietrzu, o słabym zapachu
karmelu
Very deliquescent with a faint odour of
caramel
Dobrze rozpływające się pod wpływem wilgoci w powietrzu, o słabym zapachu
karmelu
Very deliquescent with a faint odour of
caramel
...mniej niż 20 % masy fruktozy:– barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...in the dry state less than 20 % by weight of fructose:– , whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozy:– barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Glucose and glucose syrup, not containing fructose or containing in the dry state less than 20 % by weight of fructose:– , whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
...mniej niż 20 % masy fruktozy:– barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
...in the dry state less than 20 % by weight of fructose:– , whether or not mixed with natural honey;
caramel
:
Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozy:– barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym;
karmel
:
Glucose and glucose syrup, not containing fructose or containing in the dry state less than 20 % by weight of fructose:– , whether or not mixed with natural honey;
caramel
: