Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: karmel
Preparaty barwnikowe (z wyjątkiem E 163 antocyjany, E 150b
karmel
siarczynowy i E 150d karmel amoniakalno-siarczynowy) [3]

Colour preparations (except E163 anthocyanins, E 150 b caustic sulphite
caramel
and E 150 d sulphite ammonia caramel) [3]
Preparaty barwnikowe (z wyjątkiem E 163 antocyjany, E 150b
karmel
siarczynowy i E 150d karmel amoniakalno-siarczynowy) [3]

Colour preparations (except E163 anthocyanins, E 150 b caustic sulphite
caramel
and E 150 d sulphite ammonia caramel) [3]

E 150b
karmel
siarczynowy oraz E 150d karmel amoniakalno-siarczynowy mogą zawierać 2000 mg/kg zgodnie z kryteriami czystości (dyrektywa 2008/128/WE).

E 150 b caustic sulphite
caramel
and E 150 d sulphite ammonia caramel may contain 2000 mg/kg according to the purity criteria (Directive 2008/128/EC).
E 150b
karmel
siarczynowy oraz E 150d karmel amoniakalno-siarczynowy mogą zawierać 2000 mg/kg zgodnie z kryteriami czystości (dyrektywa 2008/128/WE).

E 150 b caustic sulphite
caramel
and E 150 d sulphite ammonia caramel may contain 2000 mg/kg according to the purity criteria (Directive 2008/128/EC).

E 150b
KARMEL
SIARCZYNOWY

E 150b CAUSTIC SULPHITE
CARAMEL
E 150b
KARMEL
SIARCZYNOWY

E 150b CAUSTIC SULPHITE
CARAMEL

E 150b
KARMEL
SIARCZYNOWY

E 150b CAUSTIC SULPHITE
CARAMEL
E 150b
KARMEL
SIARCZYNOWY

E 150b CAUSTIC SULPHITE
CARAMEL

E 150b
Karmel
siarczynowy,

E 150b Caustic sulphite
caramel
,
E 150b
Karmel
siarczynowy,

E 150b Caustic sulphite
caramel
,

Karmel
siarczynowy

Caustic
sulphite
caramel
Karmel
siarczynowy

Caustic
sulphite
caramel

...zapach jest wyraźny, owocowy i trwały” zastąpiono słowami „Ma wyraźny smak z nutami mlecznymi,
karmelu
, wanilii, owoców. Podczas dojrzewania paleta aromatyczna wzbogaca się o nuty prażone, korzen

...is clear, fruity and persistent’, the text now states ‘The taste is clear with nuances of milk,
caramel
, vanilla and fruit. With ageing, the aromatic range becomes enriched by roasted, spicy and v
W odniesieniu do smaku słowa „[o] lekko śmietankowym smaku; Jego zapach jest wyraźny, owocowy i trwały” zastąpiono słowami „Ma wyraźny smak z nutami mlecznymi,
karmelu
, wanilii, owoców. Podczas dojrzewania paleta aromatyczna wzbogaca się o nuty prażone, korzenne i roślinne. Smaki są zrównoważone”.

As regards taste, instead of ‘a light, creamy taste; its flavour is clear, fruity and persistent’, the text now states ‘The taste is clear with nuances of milk,
caramel
, vanilla and fruit. With ageing, the aromatic range becomes enriched by roasted, spicy and vegetable nuances. The flavours are balanced.’

Ma wyraźny smak z nutami mlecznymi,
karmelu
, wanilii, owoców.

The taste is clear with hints of milk,
caramel
, vanilla and fruit.
Ma wyraźny smak z nutami mlecznymi,
karmelu
, wanilii, owoców.

The taste is clear with hints of milk,
caramel
, vanilla and fruit.

Karmel
, pozostałe

Caramel
, other
Karmel
, pozostałe

Caramel
, other

Karmel
, pozostałe

Caramel
, other
Karmel
, pozostałe

Caramel
, other

Karmel
kaustyczny

Caustic
caramel
Karmel
kaustyczny

Caustic
caramel

Karmel
, na bazie cukru

Caramel
, on a sugar base
Karmel
, na bazie cukru

Caramel
, on a sugar base

Karmel
, na bazie cukru

Caramel
, on a sugar base
Karmel
, na bazie cukru

Caramel
, on a sugar base

Karmel
, na bazie cukru

Caramel
, on a sugar base
Karmel
, na bazie cukru

Caramel
, on a sugar base

Karmel
, na bazie skrobi

Caramel
, on a starch base
Karmel
, na bazie skrobi

Caramel
, on a starch base

Karmel
, na bazie skrobi

Caramel
, on a starch base
Karmel
, na bazie skrobi

Caramel
, on a starch base

Karmel
, na bazie skrobi

Caramel
, on a starch base
Karmel
, na bazie skrobi

Caramel
, on a starch base

Karmel
amoniakalny jest otrzymywany w wyniku kontrolowanej obróbki cieplnej węglowodanów (dostępne w sprzedaży spożywcze produkty o właściwościach słodzących, posiadające wartość odżywczą,, które są...

Ammonia
caramel
is prepared by the controlled heat treatment of carbohydrates (commercially available food grade nutritive sweeteners which are the monomers glucose and fructose and/or polymers...
Karmel
amoniakalny jest otrzymywany w wyniku kontrolowanej obróbki cieplnej węglowodanów (dostępne w sprzedaży spożywcze produkty o właściwościach słodzących, posiadające wartość odżywczą,, które są monomerami glukozy i fruktozy i/lub ich polimerów, np. syropy glukozowe, sacharoza, i/lub syropy inwertowane, i dekstroza) z lub bez dodatku kwasów lub zasad, w obecności związków amonu (wodorotlenek amonu, węglan amonu, wodorowęglan amonu oraz fosforan amonu); nie używa się związków siarczynowych

Ammonia
caramel
is prepared by the controlled heat treatment of carbohydrates (commercially available food grade nutritive sweeteners which are the monomers glucose and fructose and/or polymers thereof, e.g. glucose syrups, sucrose, and/or invert syrups, and dextrose) with or without acids or alkalis, in the presence of ammonium compounds (ammonium hydroxide, ammonium carbonate, ammonium hydrogen carbonate and ammonium phosphate); no sulphite compounds are used.

Zgodnie z tym podejściem należy obniżyć maksymalne poziomy dla zanieczyszczenia 4-metyloimidazolu w
karmelu
amoniakalnym (E 150 c), popiołu siarczanowego w beta-karotenie (E 160 a (i)) oraz sole...

Pursuant to that approach maximum limits for the contaminant 4-methylimidazole in ammonia
caramel
(E 150 c), sulphated ash in beta-carotene (E 160 a (i)), and magnesium and alkali salts in calcium...
Zgodnie z tym podejściem należy obniżyć maksymalne poziomy dla zanieczyszczenia 4-metyloimidazolu w
karmelu
amoniakalnym (E 150 c), popiołu siarczanowego w beta-karotenie (E 160 a (i)) oraz sole magnezu i sole zasadowe w węglanie wapnia (E 170).

Pursuant to that approach maximum limits for the contaminant 4-methylimidazole in ammonia
caramel
(E 150 c), sulphated ash in beta-carotene (E 160 a (i)), and magnesium and alkali salts in calcium carbonate (E 170), should be lowered.

Karmel
amoniakalny otrzymuje się w wyniku kontrolowanej obróbki cieplnej węglowodanów (dostępnych w handlu środków spożywczych o właściwościach słodzących posiadających wartość odżywczą, które są...

Ammonia
caramel
is prepared by the controlled heat treatment of carbohydrates (commercially available food grade nutritive sweeteners which are the monomers glucose and fructose and/or polymers...
Karmel
amoniakalny otrzymuje się w wyniku kontrolowanej obróbki cieplnej węglowodanów (dostępnych w handlu środków spożywczych o właściwościach słodzących posiadających wartość odżywczą, które są monomerami glukozy i fruktozy lub ich polimerami, np. syropy glukozowe, sacharoza, lub syropy inwertowane, i cukier gronowy) z dodatkiem kwasów lub zasad lub bez, w obecności związków amonu (wodorotlenek amonu, węglan amonu, wodorowęglan amonu i fosforan amonu); związki siarczynowe nie są stosowane.

Ammonia
caramel
is prepared by the controlled heat treatment of carbohydrates (commercially available food grade nutritive sweeteners which are the monomers glucose and fructose and/or polymers thereof, e.g. glucose syrups, sucrose, and/or invert syrups, and dextrose) with or without acids or alkalis, in the presence of ammonium compounds (ammonium hydroxide, ammonium carbonate, ammonium hydrogen carbonate and ammonium phosphate); no sulphite compounds are used.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich