Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: biały
...się zmuszonym do dokonania reprodukcji na kolorowym tle, należy wpierw umieścić wokół prostokąta
biały
pasek o szerokości równej 1/25 wysokości tego prostokąta.

If there is no alternative to a coloured background, put a
white
border around the rectangle, the width of the border being 1/25th of the height of the rectangle.
Jeśli jest się zmuszonym do dokonania reprodukcji na kolorowym tle, należy wpierw umieścić wokół prostokąta
biały
pasek o szerokości równej 1/25 wysokości tego prostokąta.

If there is no alternative to a coloured background, put a
white
border around the rectangle, the width of the border being 1/25th of the height of the rectangle.

Łubin
biały
, wytyczne TG/66/4 z 31.3.2004 r.

White
lupin, guideline TG/66/4 of 31.3.2004
Łubin
biały
, wytyczne TG/66/4 z 31.3.2004 r.

White
lupin, guideline TG/66/4 of 31.3.2004

Gorczyca
biała
, wytyczne TG/179/3 z 4.4.2001 r.

White
mustard, guideline TG/179/3 of 4.4.2001
Gorczyca
biała
, wytyczne TG/179/3 z 4.4.2001 r.

White
mustard, guideline TG/179/3 of 4.4.2001

Koniczyna
biała
, wytyczne TG/38/7 z 9.4.2003 r.

White
clover, guideline TG/38/7 of 9.4.2003
Koniczyna
biała
, wytyczne TG/38/7 z 9.4.2003 r.

White
clover, guideline TG/38/7 of 9.4.2003

Łubin
biały
, wytyczne TG/66/4 z 31.3.2004

White
lupin, guideline TG/66/4 of 31.3.2004
Łubin
biały
, wytyczne TG/66/4 z 31.3.2004

White
lupin, guideline TG/66/4 of 31.3.2004

Koniczyna
biała
, wytyczne TG/38/7 z 9.4.2003

White
clover, guideline TG/38/7 of 9.4.2003
Koniczyna
biała
, wytyczne TG/38/7 z 9.4.2003

White
clover, guideline TG/38/7 of 9.4.2003

...aby Komisja informowała Komitet Zarządzający ds. Cukru dwa razy w roku o średnich cenach cukru
białego
wprowadzonego do obrotu na rynku wspólnotowym w ciągu poprzedniego półrocza, przy zachowaniu

...Commission must inform the Management Committee for Sugar twice a year of the average prices of
white
sugar sold on the Community market in the previous half-year, broken down into quota sugar and
W celu zapewnienia publikacji danych o poziomie cen zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 318/2006, przy jednoczesnym zachowaniu poufności danych, należy przewidzieć, aby Komisja informowała Komitet Zarządzający ds. Cukru dwa razy w roku o średnich cenach cukru
białego
wprowadzonego do obrotu na rynku wspólnotowym w ciągu poprzedniego półrocza, przy zachowaniu rozróżnienia na cukier kwotowy i cukier pozakwotowy.

To ensure publication of price levels in accordance with Article 4 of Regulation (EC) No 318/2006 while guaranteeing the confidentiality of data, it should be laid down that the Commission must inform the Management Committee for Sugar twice a year of the average prices of
white
sugar sold on the Community market in the previous half-year, broken down into quota sugar and non-quota sugar.

Soja: (
białe
łuski): 1,2 kg/tonę

Soya beans (
white
flakes): 1,2 kg/tonne
Soja: (
białe
łuski): 1,2 kg/tonę

Soya beans (
white
flakes): 1,2 kg/tonne

1 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg cukru o którym mowa art. 3 ust. 8 lit. b) na 1 % sacharozy.

1 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of sugar referred to in point (b) of Article 3(8) per 1 % of sucrose.
1 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg cukru o którym mowa art. 3 ust. 8 lit. b) na 1 % sacharozy.

1 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of sugar referred to in point (b) of Article 3(8) per 1 % of sucrose.

92 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg cukru surowego o którym mowa w art. 3 ust. 8 lit. a).

92 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of raw sugar referred to in point (a) of Article 3(8).
92 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg cukru surowego o którym mowa w art. 3 ust. 8 lit. a).

92 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of raw sugar referred to in point (a) of Article 3(8).

92 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg cukru surowego określonego w art. 3 ust. 8 lit. a),

92 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of raw sugar referred to in Article 3(8)(a),
92 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg cukru surowego określonego w art. 3 ust. 8 lit. a),

92 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of raw sugar referred to in Article 3(8)(a),

1 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg cukru określonego art. 3 ust. 8 lit. b) na 1 % sacharozy,

1 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of sugar referred to in Article 3(8)(b) per 1 % of sucrose,
1 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg cukru określonego art. 3 ust. 8 lit. b) na 1 % sacharozy,

1 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of sugar referred to in Article 3(8)(b) per 1 % of sucrose,

100 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg suchej masy określonej zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 951/2006 zawartej w izoglukozie lub syropie izoglukozowym o których mowa w art. 3 ust. 8 lit. d),...

100 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of dry matter, determined in accordance with Article 4 of Regulation (EC) No 951/2006, contained in isoglucose or isoglucose syrup referred to in...
100 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg suchej masy określonej zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 951/2006 zawartej w izoglukozie lub syropie izoglukozowym o których mowa w art. 3 ust. 8 lit. d), spełniającej warunki ustanowione w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 951/2006.

100 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of dry matter, determined in accordance with Article 4 of Regulation (EC) No 951/2006, contained in isoglucose or isoglucose syrup referred to in point (d) of Article 3(8) meeting the conditions laid down in Article 4 of Regulation (EC) No 951/2006.

100 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg suchej masy określonej zgodnie z art. 5 rozporządzenia (WE) nr 2135/95 zawartej w izoglukozie lub syropie izoglukozowym określonych w art. 3 ust. 8 lit. d),...

100 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of dry matter, determined in accordance with Article 5 of Regulation (EC) No 2135/95, contained in isoglucose or isoglucose syrup referred to in...
100 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg suchej masy określonej zgodnie z art. 5 rozporządzenia (WE) nr 2135/95 zawartej w izoglukozie lub syropie izoglukozowym określonych w art. 3 ust. 8 lit. d), spełniającej warunki ustanowione w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 2135/95.

100 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of dry matter, determined in accordance with Article 5 of Regulation (EC) No 2135/95, contained in isoglucose or isoglucose syrup referred to in Article 3(8)(d) meeting the conditions laid down in Article 5 of Regulation (EC) No 2135/95.

1 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg jednego z produktów określonych w art. 3 ust. 8 lit. c), spełniającego warunki ustanowione w art. 3 rozporządzenia (WE) nr 951/2006, na 1 % sacharozy (plus, jeżeli...

1 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of one of the products referred to in point (c) of Article 3(8) meeting the conditions laid down in Article 3 of Regulation (EC) No 951/2006, per 1 % of...
1 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg jednego z produktów określonych w art. 3 ust. 8 lit. c), spełniającego warunki ustanowione w art. 3 rozporządzenia (WE) nr 951/2006, na 1 % sacharozy (plus, jeżeli dotyczy, zawartość innych cukrów, wyliczonych w ekwiwalentach sacharozy) określonych zgodnie z przywołanym art. 3.

1 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of one of the products referred to in point (c) of Article 3(8) meeting the conditions laid down in Article 3 of Regulation (EC) No 951/2006, per 1 % of sucrose (plus, where applicable, the content of other sugars calculated in sucrose equivalent) determined in accordance with the said Article 3.

1 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg jednego z produktów określonych w art. 3 ust. 8 lit. c), spełniającego warunki ustanowione w art. 3 rozporządzenia (WE) nr 2135/95, na 1 % sacharozy (plus, jeżeli...

1 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of one of the products referred to in Article 3(8)(c) meeting the conditions laid down in Article 3 of Regulation (EC) No 2135/95, per 1 % of sucrose...
1 kg cukru
białego
odpowiada 100 kg jednego z produktów określonych w art. 3 ust. 8 lit. c), spełniającego warunki ustanowione w art. 3 rozporządzenia (WE) nr 2135/95, na 1 % sacharozy (plus, jeżeli dotyczy, zawartość innych cukrów, wyliczonych w ekwiwalentach sacharozy) określonych zgodnie z przywołanym art. 3,

1 kg of
white
sugar shall correspond to 100 kg of one of the products referred to in Article 3(8)(c) meeting the conditions laid down in Article 3 of Regulation (EC) No 2135/95, per 1 % of sucrose (plus, where applicable, the content of other sugars calculated in sucrose equivalent) determined in accordance with the said Article 3,

Standardowe środki bezpieczeństwa oznaczone kolorem „
BIAŁYM
”, wymienione w załącznikach 2A i 2B, mają zastosowanie, gdy nie zidentyfikowano żadnego szczególnego zagrożenia bezpieczeństwa.

The standard security measures, identified by the colour ‘
WHITE
’, listed in Appendices 2A and 2B are applicable when no particular security threat has been identified.
Standardowe środki bezpieczeństwa oznaczone kolorem „
BIAŁYM
”, wymienione w załącznikach 2A i 2B, mają zastosowanie, gdy nie zidentyfikowano żadnego szczególnego zagrożenia bezpieczeństwa.

The standard security measures, identified by the colour ‘
WHITE
’, listed in Appendices 2A and 2B are applicable when no particular security threat has been identified.

średnia cena cukru
białego
notowana we Wspólnocie w ramach systemu sprawozdawczości cenowej wynosi poniżej 85 % ceny referencyjnej;

the average Community price for
white
sugar recorded within the price reporting system is below 85 % of the reference price;
średnia cena cukru
białego
notowana we Wspólnocie w ramach systemu sprawozdawczości cenowej wynosi poniżej 85 % ceny referencyjnej;

the average Community price for
white
sugar recorded within the price reporting system is below 85 % of the reference price;

...zatwierdzeni zgodnie z art. 17 rozporządzenia (WE) nr 318/2006 ustalają, odpowiednio dla cukru
białego
kwotowego i cukru białego pozakwotowego, następujące średnie ceny:

Each month, undertakings approved in accordance with Articles 7 and 8 of this Regulation and processors approved in accordance with Article 17 of Regulation (EC) No 318/2006 shall establish, for...
Każdego miesiąca przedsiębiorstwa zatwierdzone zgodnie z art. 7 i 8 niniejszego rozporządzenia, a także przetwórcy zatwierdzeni zgodnie z art. 17 rozporządzenia (WE) nr 318/2006 ustalają, odpowiednio dla cukru
białego
kwotowego i cukru białego pozakwotowego, następujące średnie ceny:

Each month, undertakings approved in accordance with Articles 7 and 8 of this Regulation and processors approved in accordance with Article 17 of Regulation (EC) No 318/2006 shall establish, for quota white sugar and non-quota white sugar respectively:

Wszystkie rodzaje zatem mają na przykład podobny wygląd (sole krystaliczne barwy
białej
), podobną gęstość nasypową oraz porównywalną zawartość aktywnego tlenu.

Thus, all types have, for example, a comparable appearance (
white
, crystalline salt), a similar bulk density and comparable active oxygen content.
Wszystkie rodzaje zatem mają na przykład podobny wygląd (sole krystaliczne barwy
białej
), podobną gęstość nasypową oraz porównywalną zawartość aktywnego tlenu.

Thus, all types have, for example, a comparable appearance (
white
, crystalline salt), a similar bulk density and comparable active oxygen content.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich