Podobne wyszukiwania

Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: strain
Commonly used laboratory
strains
of young adult healthy animals should be employed.

Należy prowadzić badania na młodych dorosłych, zdrowych osobnikach powszechnie używanych
szczepów
laboratoryjnych.
Commonly used laboratory
strains
of young adult healthy animals should be employed.

Należy prowadzić badania na młodych dorosłych, zdrowych osobnikach powszechnie używanych
szczepów
laboratoryjnych.

Commonly used laboratory
strains
of young healthy adult animals should be employed.

Powszechnie wykorzystywane
szczepy
laboratoryjne młodych, zdrowych dojrzałych zwierząt powinny zostać wykorzystane.
Commonly used laboratory
strains
of young healthy adult animals should be employed.

Powszechnie wykorzystywane
szczepy
laboratoryjne młodych, zdrowych dojrzałych zwierząt powinny zostać wykorzystane.

Commonly used laboratory
strains
of young healthy animals should be employed and dosing should begin as soon as possible after weaning.

Należy zastosować powszechnie wykorzystywane laboratoryjne
szczepy
młodych, zdrowych zwierząt, a dawkowanie należy rozpocząć, jeżeli możliwe, bezpośrednio po zakończeniu ssania.
Commonly used laboratory
strains
of young healthy animals should be employed and dosing should begin as soon as possible after weaning.

Należy zastosować powszechnie wykorzystywane laboratoryjne
szczepy
młodych, zdrowych zwierząt, a dawkowanie należy rozpocząć, jeżeli możliwe, bezpośrednio po zakończeniu ssania.

Commonly used laboratory
strains
of young healthy animals should be employed.

Należy zastosować powszechnie wykorzystywane laboratoryjne
szczepy
młodych, zdrowych zwierząt.
Commonly used laboratory
strains
of young healthy animals should be employed.

Należy zastosować powszechnie wykorzystywane laboratoryjne
szczepy
młodych, zdrowych zwierząt.

Natamycin is a fungicide of the polyene macrolide group, and is produced by
strains
of Streptomyces natalensis and other relevant species

Natamycyna jest środkiem przeciwgrzybiczym z grupy makrolidów polienowych wytwarzanym przez
szczepy
Streptomyces natalensis lub inne właściwe
szczepy
.
Natamycin is a fungicide of the polyene macrolide group, and is produced by
strains
of Streptomyces natalensis and other relevant species

Natamycyna jest środkiem przeciwgrzybiczym z grupy makrolidów polienowych wytwarzanym przez
szczepy
Streptomyces natalensis lub inne właściwe
szczepy
.

Natamycin is a fungicide of the polyene macrolide group, and is produced by natural
strains
of Streptomyces natalensis or of Streptococcus lactis

...jest antybiotykiem przeciwgrzybicznym z grupy makrolidów polienowych wytwarzanym przez naturalne
szczepy
Streptomyces natalensis lub Streptococcus lactis
Natamycin is a fungicide of the polyene macrolide group, and is produced by natural
strains
of Streptomyces natalensis or of Streptococcus lactis

Natamycyna jest antybiotykiem przeciwgrzybicznym z grupy makrolidów polienowych wytwarzanym przez naturalne
szczepy
Streptomyces natalensis lub Streptococcus lactis

Locust bean gum is the ground endosperm of the seeds of the natural
strains
of carob tree, Cerationia siliqua (L.) Taub.

Mączka chleba świętojańskiego to mielone bielmo nasion drzewa o
nazwie
szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua) z rodziny motylkowych (Leguminosae).
Locust bean gum is the ground endosperm of the seeds of the natural
strains
of carob tree, Cerationia siliqua (L.) Taub.

Mączka chleba świętojańskiego to mielone bielmo nasion drzewa o
nazwie
szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua) z rodziny motylkowych (Leguminosae).

Locust bean gum is the ground endosperm of the seeds of the
strains
of carob tree, Cerationia siliqua (L.) Taub.

Mączkę chleba świętojańskiego otrzymuje się przez zmielenie bielma nasion
odmian
szarańczyna strąkowego Cerationia siliqua (L.) Taub.
Locust bean gum is the ground endosperm of the seeds of the
strains
of carob tree, Cerationia siliqua (L.) Taub.

Mączkę chleba świętojańskiego otrzymuje się przez zmielenie bielma nasion
odmian
szarańczyna strąkowego Cerationia siliqua (L.) Taub.

...weight polysaccharide gum produced by a pure-culture fermentation of a carbohydrate with natural
strains
of Xanthomonas campestris, purified by recovery with ethanol or propane-2-ol, dried and mill

...polisacharydów, wytwarzana na drodze fermentacji węglowodanów przy zastosowaniu naturalnych
szczepów
bakterii Xanthomonas campestris, oczyszczana przez wytrącenie etanolem lub 2-propanolem, wy
Xanthan gum is a high molecular weight polysaccharide gum produced by a pure-culture fermentation of a carbohydrate with natural
strains
of Xanthomonas campestris, purified by recovery with ethanol or propane-2-ol, dried and milled.

Guma ksantanowa jest zbudowana z wielocząsteczkowych polisacharydów, wytwarzana na drodze fermentacji węglowodanów przy zastosowaniu naturalnych
szczepów
bakterii Xanthomonas campestris, oczyszczana przez wytrącenie etanolem lub 2-propanolem, wysuszona i zmielona.

...molecular weight polysaccharide gum produced by a pure-culture fermentation of a carbohydrate with
strains
of Xanthomonas campestris, purified by recovery with ethanol or propan-2-ol, dried and...

...o dużej masie cząsteczkowej, wytwarzana na drodze fermentacji węglowodanu przy zastosowaniu
szczepów
bakterii Xanthomonas campestris, oczyszczana przez wytrącenie etanolem lub 2-propanolem, wy
Xanthan gum is a high molecular weight polysaccharide gum produced by a pure-culture fermentation of a carbohydrate with
strains
of Xanthomonas campestris, purified by recovery with ethanol or propan-2-ol, dried and milled.

Guma ksantanowa jest zbudowana z polisacharydów o dużej masie cząsteczkowej, wytwarzana na drodze fermentacji węglowodanu przy zastosowaniu
szczepów
bakterii Xanthomonas campestris, oczyszczana przez wytrącenie etanolem lub 2-propanolem, wysuszona i zmielona.

...weight polysaccharide gum produced by a pure-culture fermentation of a carbohydrate with natural
strains
of Xanthomonas campestris, purified by recovery with ethanol or propan-2-ol, dried and mille

...polisacharydów, wytwarzana na drodze fermentacji węglowodanów przy zastosowaniu naturalnych
szczepów
bakterii Xanthomonas campestris, oczyszczana przez wytrącenie etanolem lub 2-propanolem, wy
Xanthan gum is a high molecular weight polysaccharide gum produced by a pure-culture fermentation of a carbohydrate with natural
strains
of Xanthomonas campestris, purified by recovery with ethanol or propan-2-ol, dried and milled.

Guma ksantanowa jest zbudowana z wielocząsteczkowych polisacharydów, wytwarzana na drodze fermentacji węglowodanów przy zastosowaniu naturalnych
szczepów
bakterii Xanthomonas campestris, oczyszczana przez wytrącenie etanolem lub 2-propanolem, wysuszona i zmielona.

...I of Part A of Annex IV, the following third countries are recognised as being free from all
strains
of Xanthomonas campestris pathogenic to Citrus:

...16.2 sekcji I części A załącznika IV następujące państwa trzecie są uznane za wolne od wszystkich
szczepów
Xanthomonas campestris patogenetycznych dla owoców cytrusowych:
For the purposes of point 16.2 of Section I of Part A of Annex IV, the following third countries are recognised as being free from all
strains
of Xanthomonas campestris pathogenic to Citrus:

Dla celów pkt 16.2 sekcji I części A załącznika IV następujące państwa trzecie są uznane za wolne od wszystkich
szczepów
Xanthomonas campestris patogenetycznych dla owoców cytrusowych:

...16.2 of Section I of Part A of Annex IV, the following areas are recognised as being free from all
strains
of Xanthomonas campestris pathogenic to Citrus:

...pkt 16.2 sekcji I części A załącznika IV następujące obszary są uznane za wolne od wszystkich
szczepów
Xanthomonas campestris patogenetycznych dla owoców cytrusowych:
For the purposes of point 16.2 of Section I of Part A of Annex IV, the following areas are recognised as being free from all
strains
of Xanthomonas campestris pathogenic to Citrus:

Dla celów pkt 16.2 sekcji I części A załącznika IV następujące obszary są uznane za wolne od wszystkich
szczepów
Xanthomonas campestris patogenetycznych dla owoców cytrusowych:

...preparation is a light-brown liquid produced by submerged fermentation of a genetically-modified
strain
of food-grade baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) in which a synthetic gene for the ISP

...jest jasnobrązowym płynem wytwarzanym w drodze fermentacji wgłębnej genetycznie zmodyfikowanego
szczepu
spożywczych drożdży piwnych (Saccharomyces cerevisiae), do których genomu został wprowadzony
The Ice Structuring Protein (ISP) preparation is a light-brown liquid produced by submerged fermentation of a genetically-modified
strain
of food-grade baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) in which a synthetic gene for the ISP has been inserted into the yeast’s genome.

Preparat białka opóźniającego zamarzanie (ISP) jest jasnobrązowym płynem wytwarzanym w drodze fermentacji wgłębnej genetycznie zmodyfikowanego
szczepu
spożywczych drożdży piwnych (Saccharomyces cerevisiae), do których genomu został wprowadzony syntetyczny gen kodujący ISP.

strain
of mice used,

szczep
użytych myszy,
strain
of mice used,

szczep
użytych myszy,

strain
of mice, age of animals, weights of treated animals,

szczep
myszy, wiek zwierząt, waga badanych zwierząt,
strain
of mice, age of animals, weights of treated animals,

szczep
myszy, wiek zwierząt, waga badanych zwierząt,

For specific
strains
of mice, e.g. AKR/J, C3H/J or C57BL/6J strains a duration of 18 months may be more appropriate.

W przypadku pewnych
szczepów
myszy, np.
szczepów
AKR/J, C3H/J lub C57BL/6J, właściwszy może być czas trwania badania wynoszący 18 miesięcy.
For specific
strains
of mice, e.g. AKR/J, C3H/J or C57BL/6J strains a duration of 18 months may be more appropriate.

W przypadku pewnych
szczepów
myszy, np.
szczepów
AKR/J, C3H/J lub C57BL/6J, właściwszy może być czas trwania badania wynoszący 18 miesięcy.

...16.4 of Section I of Part A of Annex IV, the following areas are recognised as being free from all
strains
of Guignardia citricicarpa Kiely pathogenic to Citrus:

...pkt 16.4 sekcji I części A załącznika IV następujące obszary są uznane za wolne od wszystkich
szczepów
Guignardia citricarpa Kiely patogenetycznych dla owoców cytrusowych:
For the purposes of point 16.4 of Section I of Part A of Annex IV, the following areas are recognised as being free from all
strains
of Guignardia citricicarpa Kiely pathogenic to Citrus:

Dla celów pkt 16.4 sekcji I części A załącznika IV następujące obszary są uznane za wolne od wszystkich
szczepów
Guignardia citricarpa Kiely patogenetycznych dla owoców cytrusowych:

...I of Part A of Annex IV, the following third countries are recognised as being free from all
strains
of Guignardia citricarpa Kiely pathogenic to Citrus:

...16.4 sekcji I części A załącznika IV następujące państwa trzecie są uznane za wolne od wszystkich
szczepów
Guignardia citricarpa Kiely patogenetycznych dla owoców cytrusowych:
For the purposes of point 16.4 of Section I of Part A of Annex IV, the following third countries are recognised as being free from all
strains
of Guignardia citricarpa Kiely pathogenic to Citrus:

Dla celów pkt 16.4 sekcji I części A załącznika IV następujące państwa trzecie są uznane za wolne od wszystkich
szczepów
Guignardia citricarpa Kiely patogenetycznych dla owoców cytrusowych:

strain
of guinea-pig used,

Zwierzęta
badane:
strain
of guinea-pig used,

Zwierzęta
badane:

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich