Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: pasta
...quantities of basic products given in Annex III shall be reduced to an equivalent quantity of dry
pasta
by multiplying those quantities by the percentage of the dry extract of the pasta and...

...produktów podstawowych podane w załączniku III zostają zmniejszone do ilości równoważnej suchemu
ciastu makaronowemu
, mnożąc przedmiotowe ilości przez procentową zawartość suchego ekstraktu ciasta
However, in the case of fresh pasta, the quantities of basic products given in Annex III shall be reduced to an equivalent quantity of dry
pasta
by multiplying those quantities by the percentage of the dry extract of the pasta and dividing them by 88.

Jednakże, w przypadku świeżego ciasta makaronowego, ilości produktów podstawowych podane w załączniku III zostają zmniejszone do ilości równoważnej suchemu
ciastu makaronowemu
, mnożąc przedmiotowe ilości przez procentową zawartość suchego ekstraktu ciasta makaronowego i dzieląc przez 88.

...of basic products set out in Annex III shall be reduced to an equivalent quantity of dry
pasta
by multiplying those quantities by the percentage of the dry extract of the pasta and dividing

...podstawowych określone w załączniku III zostają zmniejszone do ilości równoważnej suchemu
ciastu makaronowemu
, mnożąc przedmiotowe ilości przez procentową zawartość suchego ekstraktu ciasta
However, in the case of fresh pasta, the quantities of basic products set out in Annex III shall be reduced to an equivalent quantity of dry
pasta
by multiplying those quantities by the percentage of the dry extract of the pasta and dividing them by 88.

Jednakże, w przypadku świeżego ciasta makaronowego ilości produktów podstawowych określone w załączniku III zostają zmniejszone do ilości równoważnej suchemu
ciastu makaronowemu
, mnożąc przedmiotowe ilości przez procentową zawartość suchego ekstraktu ciasta makaronowego i dzieląc przez 88.

Other
pasta
– by weight of anhydrous (or dextrin) of wheat

Pozostałe
makarony– dwodnionej
(lub dekstryny) z pszenicy w masie
Other
pasta
– by weight of anhydrous (or dextrin) of wheat

Pozostałe
makarony– dwodnionej
(lub dekstryny) z pszenicy w masie

Other
pasta
– by weight of anhydrous starch (or dextrin) of wheat

Pozostałe
makarony– dwodnionej
(lub dekstryny) z pszenicy w masie
Other
pasta
– by weight of anhydrous starch (or dextrin) of wheat

Pozostałe
makarony– dwodnionej
(lub dekstryny) z pszenicy w masie

the quantity of dry-matter contained in fresh
pasta
, as referred to in the second subparagraph of Article 11(1);

ilości suchej masy świeżego
ciasta makaronowego
, o których mowa w art. 11 ust. 1 akapit drugi;
the quantity of dry-matter contained in fresh
pasta
, as referred to in the second subparagraph of Article 11(1);

ilości suchej masy świeżego
ciasta makaronowego
, o których mowa w art. 11 ust. 1 akapit drugi;

the quantity of dry-matter contained in fresh
pasta
, as referred to in the second paragraph of Article 11;

ilości suchej masy świeżego
ciasta makaronowego
, jak w art. 11 akapit 2;
the quantity of dry-matter contained in fresh
pasta
, as referred to in the second paragraph of Article 11;

ilości suchej masy świeżego
ciasta makaronowego
, jak w art. 11 akapit 2;

Products from the bakery and
pasta
industry

Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów
wytwarzających makarony
Products from the bakery and
pasta
industry

Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów
wytwarzających makarony

Products from the bakery and
pasta
industry

Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów
wytwarzających makarony
Products from the bakery and
pasta
industry

Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów
wytwarzających makarony

Other
pasta
than pasta of subheadings 190211, 190219 and 190220.

Makarony
inne niż objęte podpozycjami 190211, 190219 i 190220.
Other
pasta
than pasta of subheadings 190211, 190219 and 190220.

Makarony
inne niż objęte podpozycjami 190211, 190219 i 190220.

Pasta (dry) means
pasta
with a water content of approximately 12 %.

Makaron (suchy) oznacza
makaron
o zawartości wody ok. 12 %.
Pasta (dry) means
pasta
with a water content of approximately 12 %.

Makaron (suchy) oznacza
makaron
o zawartości wody ok. 12 %.

Pasta
filata’ type cheese in block form made by adding rennin and thermophilic bacteria (e.g. Streptococcus thermophilus) to milk.

Ser typu „
Pasta
filata” w postaci bloku otrzymywany przez dodanie do mleka podpuszczki i bakterii ciepłolubnych (np. Streptococcus thermophilus).
Pasta
filata’ type cheese in block form made by adding rennin and thermophilic bacteria (e.g. Streptococcus thermophilus) to milk.

Ser typu „
Pasta
filata” w postaci bloku otrzymywany przez dodanie do mleka podpuszczki i bakterii ciepłolubnych (np. Streptococcus thermophilus).

Dry
pasta
e.g. macaroni, spaghetti and similar products and fresh pasta

Makarony
suche np. makaron, spaghetti i produkty podobne oraz świeży makaron
Dry
pasta
e.g. macaroni, spaghetti and similar products and fresh pasta

Makarony
suche np. makaron, spaghetti i produkty podobne oraz świeży makaron

...the day, while the latter’s food was less regular and consisted ‘essentially of bread and
pasta
or taglierini (noodles) cooked with beans and greens, seasoned with olive oil or pig fat’.

Ci pierwsi mieli dostęp do zróżnicowanych produktów regularnie spożywanych w ciągu dnia, podczas gdy pożywienie robotników pracujących na terenach górzystych było mniej zróżnicowane i składało się...
The former could, to a certain extent, enjoy a varied diet, distributed more evenly throughout the day, while the latter’s food was less regular and consisted ‘essentially of bread and
pasta
or taglierini (noodles) cooked with beans and greens, seasoned with olive oil or pig fat’.

Ci pierwsi mieli dostęp do zróżnicowanych produktów regularnie spożywanych w ciągu dnia, podczas gdy pożywienie robotników pracujących na terenach górzystych było mniej zróżnicowane i składało się głównie z chleba, różnego rodzaju makaronów z dodatkiem warzyw, doprawionych oliwą lub słoniną.

For processed products such as flour,
pasta
or starch the analytical samples this may be reduced to 125 grams.

W przypadku produktów przetworzonych, takich jak mąka,
makaron
lub skrobia, próbki analityczne mogą zostać zmniejszone do 125 gramów.
For processed products such as flour,
pasta
or starch the analytical samples this may be reduced to 125 grams.

W przypadku produktów przetworzonych, takich jak mąka,
makaron
lub skrobia, próbki analityczne mogą zostać zmniejszone do 125 gramów.

For processed products such as flour,
pasta
or starch one analytical sample of 125 g shall be prepared from the homogenised laboratory sample.

W przypadku produktów przetworzonych, takich jak mąka,
makaron
lub skrobia, z ujednorodnionej próbki laboratoryjnej przygotowuje się jedną próbkę analityczną o masie 125 gramów.
For processed products such as flour,
pasta
or starch one analytical sample of 125 g shall be prepared from the homogenised laboratory sample.

W przypadku produktów przetworzonych, takich jak mąka,
makaron
lub skrobia, z ujednorodnionej próbki laboratoryjnej przygotowuje się jedną próbkę analityczną o masie 125 gramów.

Pasta
(dry) [22]

Makaron
(suchy) [22]
Pasta
(dry) [22]

Makaron
(suchy) [22]

Pasta
(dry) (22)

Makaron
(suchy) (22)
Pasta
(dry) (22)

Makaron
(suchy) (22)

Pasta
(dry) means pasta with a water content of approximately 12 %.

Makaron
(suchy) oznacza makaron o zawartości wody ok. 12 %.
Pasta
(dry) means pasta with a water content of approximately 12 %.

Makaron
(suchy) oznacza makaron o zawartości wody ok. 12 %.

Pasta
(dry)

Makaron
(suchy)
Pasta
(dry)

Makaron
(suchy)

Fish products mixed with
pasta
are included under heading 1902.

Produkty rybne mieszane z
makaronami
są objęte pozycją 1902.
Fish products mixed with
pasta
are included under heading 1902.

Produkty rybne mieszane z
makaronami
są objęte pozycją 1902.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich