Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: pasta
However, in the case of fresh
pasta
, the quantities of basic products given in Annex III shall be reduced to an equivalent quantity of dry pasta by multiplying those quantities by the percentage of...

Jednakże, w przypadku świeżego
ciasta makaronowego
, ilości produktów podstawowych podane w załączniku III zostają zmniejszone do ilości równoważnej suchemu ciastu makaronowemu, mnożąc przedmiotowe...
However, in the case of fresh
pasta
, the quantities of basic products given in Annex III shall be reduced to an equivalent quantity of dry pasta by multiplying those quantities by the percentage of the dry extract of the pasta and dividing them by 88.

Jednakże, w przypadku świeżego
ciasta makaronowego
, ilości produktów podstawowych podane w załączniku III zostają zmniejszone do ilości równoważnej suchemu ciastu makaronowemu, mnożąc przedmiotowe ilości przez procentową zawartość suchego ekstraktu ciasta makaronowego i dzieląc przez 88.

However, in the case of fresh
pasta
, the quantities of basic products set out in Annex III shall be reduced to an equivalent quantity of dry pasta by multiplying those quantities by the percentage of...

Jednakże, w przypadku świeżego
ciasta makaronowego
ilości produktów podstawowych określone w załączniku III zostają zmniejszone do ilości równoważnej suchemu ciastu makaronowemu, mnożąc przedmiotowe...
However, in the case of fresh
pasta
, the quantities of basic products set out in Annex III shall be reduced to an equivalent quantity of dry pasta by multiplying those quantities by the percentage of the dry extract of the pasta and dividing them by 88.

Jednakże, w przypadku świeżego
ciasta makaronowego
ilości produktów podstawowych określone w załączniku III zostają zmniejszone do ilości równoważnej suchemu ciastu makaronowemu, mnożąc przedmiotowe ilości przez procentową zawartość suchego ekstraktu ciasta makaronowego i dzieląc przez 88.

Pasta, whether or not cooked or stuffed or otherwise prepared, except stuffed
pasta
of CN subheadings 19022010 and 19022030; couscous, whether or not prepared

Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane, lub przygotowane inaczej, z wyłączeniem
makaronów
nadziewanych objętych podpozycjami 19022010 i 19022030; kuskus, nawet przygotowany
Pasta, whether or not cooked or stuffed or otherwise prepared, except stuffed
pasta
of CN subheadings 19022010 and 19022030; couscous, whether or not prepared

Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane, lub przygotowane inaczej, z wyłączeniem
makaronów
nadziewanych objętych podpozycjami 19022010 i 19022030; kuskus, nawet przygotowany

Other pasta than
pasta
of subheadings 190211, 190219 and 190220.

Makarony inne niż objęte podpozycjami 190211, 190219 i 190220.
Other pasta than
pasta
of subheadings 190211, 190219 and 190220.

Makarony inne niż objęte podpozycjami 190211, 190219 i 190220.

...kg per 50 g of eggs in shell (or the equivalent thereof in other egg products) per kilogram of
pasta
, any intermediate amount being rounded down to the nearest 50 g.

...kg dla 50 g jaj w skorupkach (lub ich ekwiwalentu w innych produktach jajczarskich) na kilogram
ciasta makaronowego
, przy czym wszystkie pośrednie wartości zaokrągla się do 50 g.
5 kg/100 kg per 50 g of eggs in shell (or the equivalent thereof in other egg products) per kilogram of
pasta
, any intermediate amount being rounded down to the nearest 50 g.

5 kg/100 kg dla 50 g jaj w skorupkach (lub ich ekwiwalentu w innych produktach jajczarskich) na kilogram
ciasta makaronowego
, przy czym wszystkie pośrednie wartości zaokrągla się do 50 g.

...kg per 50 g of eggs in shell (or the equivalent thereof in other egg products) per kilogram of
pasta
, any intermediate amount being rounded down to the nearest 50 g.

...kg dla 50 g jaj w skorupkach (lub ich ekwiwalentu w innych produktach jajecznych) na kilogram
ciasta makaronowego
, przy czym wszystkie pośrednie wartości zaokrągla się w dół do najbliższych 50 g
5 kg/100 kg per 50 g of eggs in shell (or the equivalent thereof in other egg products) per kilogram of
pasta
, any intermediate amount being rounded down to the nearest 50 g.

5 kg/100 kg dla 50 g jaj w skorupkach (lub ich ekwiwalentu w innych produktach jajecznych) na kilogram
ciasta makaronowego
, przy czym wszystkie pośrednie wartości zaokrągla się w dół do najbliższych 50 g.

Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makaron
niegotowany, z wyłączeniem zawierającego jaja, nadziewanego lub przygotowanego w inny sposób
Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makaron
niegotowany, z wyłączeniem zawierającego jaja, nadziewanego lub przygotowanego w inny sposób

Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makaron
niegotowany, z wyłączeniem zawierającego jaja, nadziewanego lub przygotowanego w inny sposób
Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makaron
niegotowany, z wyłączeniem zawierającego jaja, nadziewanego lub przygotowanego w inny sposób

Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makaron
niegotowany, z wyłączeniem zawierającego jaja, nadziewanego lub przygotowanego w inny sposób
Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makaron
niegotowany, z wyłączeniem zawierającego jaja, nadziewanego lub przygotowanego w inny sposób

Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makaron
niegotowany, z wyłączeniem zawierającego jaja, nadziewanego lub przygotowanego w inny sposób
Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makaron
niegotowany, z wyłączeniem zawierającego jaja, nadziewanego lub przygotowanego w inny sposób

Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makarony
niepoddane obróbce cieplnej, z wyłączeniem zawierających jaja, nadziewanych lub przygotowanych inaczej
Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makarony
niepoddane obróbce cieplnej, z wyłączeniem zawierających jaja, nadziewanych lub przygotowanych inaczej

Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makarony
niepoddane obróbce cieplnej, z wyłączeniem zawierających jaja, nadziewanych lub przygotowanych inaczej
Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makarony
niepoddane obróbce cieplnej, z wyłączeniem zawierających jaja, nadziewanych lub przygotowanych inaczej

Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makarony
niepoddane obróbce cieplnej, z wyłączeniem zawierających jaja, nadziewanych lub przygotowanych inaczej
Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makarony
niepoddane obróbce cieplnej, z wyłączeniem zawierających jaja, nadziewanych lub przygotowanych inaczej

Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makarony
niepoddane obróbce cieplnej (z wyłączeniem zawierających jaja, nadziewanych lub przygotowanych inaczej)
Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makarony
niepoddane obróbce cieplnej (z wyłączeniem zawierających jaja, nadziewanych lub przygotowanych inaczej)

Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makarony
niepoddane obróbce cieplnej, z wyłączeniem zawierających jaja, nadziewanych lub przygotowanych inaczej
Uncooked
pasta
(excluding containing eggs, stuffed or otherwise prepared)

Makarony
niepoddane obróbce cieplnej, z wyłączeniem zawierających jaja, nadziewanych lub przygotowanych inaczej

Dry
pasta
, excluding gluten-free and/or pasta intended for hypoproteic diets, in accordance with Directive 2009/39/EC of the European Parliament and of the Council [4]

Suchy
makaron
, z wyłączeniem makaronów bezglutenowych lub makaronów przeznaczonych do diet niskobiałkowych, zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE [4]
Dry
pasta
, excluding gluten-free and/or pasta intended for hypoproteic diets, in accordance with Directive 2009/39/EC of the European Parliament and of the Council [4]

Suchy
makaron
, z wyłączeniem makaronów bezglutenowych lub makaronów przeznaczonych do diet niskobiałkowych, zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE [4]

pasta
and pizza products in all forms,

makarony
i pizzę w każdej postaci,
pasta
and pizza products in all forms,

makarony
i pizzę w każdej postaci,

...quantity of dry pasta by multiplying those quantities by the percentage of the dry extract of the
pasta
and dividing them by 88.

...ciastu makaronowemu, mnożąc przedmiotowe ilości przez procentową zawartość suchego ekstraktu
ciasta makaronowego
i dzieląc przez 88.
However, in the case of fresh pasta, the quantities of basic products given in Annex III shall be reduced to an equivalent quantity of dry pasta by multiplying those quantities by the percentage of the dry extract of the
pasta
and dividing them by 88.

Jednakże, w przypadku świeżego ciasta makaronowego, ilości produktów podstawowych podane w załączniku III zostają zmniejszone do ilości równoważnej suchemu ciastu makaronowemu, mnożąc przedmiotowe ilości przez procentową zawartość suchego ekstraktu
ciasta makaronowego
i dzieląc przez 88.

...quantity of dry pasta by multiplying those quantities by the percentage of the dry extract of the
pasta
and dividing them by 88.

...ciastu makaronowemu, mnożąc przedmiotowe ilości przez procentową zawartość suchego ekstraktu
ciasta makaronowego
i dzieląc przez 88.
However, in the case of fresh pasta, the quantities of basic products set out in Annex III shall be reduced to an equivalent quantity of dry pasta by multiplying those quantities by the percentage of the dry extract of the
pasta
and dividing them by 88.

Jednakże, w przypadku świeżego ciasta makaronowego ilości produktów podstawowych określone w załączniku III zostają zmniejszone do ilości równoważnej suchemu ciastu makaronowemu, mnożąc przedmiotowe ilości przez procentową zawartość suchego ekstraktu
ciasta makaronowego
i dzieląc przez 88.

Other
pasta
– and 19022099

Pozostałe
makarony
– 022099
Other
pasta
– and 19022099

Pozostałe
makarony
– 022099

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich