Podobne wyszukiwania

Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: sok
mleko poddane obróbce cieplnej z dodatkiem czekolady,
soku
owocowego [2] lub mleko smakowe, zawierające wagowo przynajmniej 90 % mleka, o którym mowa w lit. a), oraz maksymalnie 7 % dodatku cukru [3]...

heat-treated milk with chocolate, fruit
juice
[2] or flavoured, containing at least 90 % by weight of the milk indicated in point (a) and containing maximum 7 % of added sugar [3] and/or honey;
mleko poddane obróbce cieplnej z dodatkiem czekolady,
soku
owocowego [2] lub mleko smakowe, zawierające wagowo przynajmniej 90 % mleka, o którym mowa w lit. a), oraz maksymalnie 7 % dodatku cukru [3] i/lub miodu;

heat-treated milk with chocolate, fruit
juice
[2] or flavoured, containing at least 90 % by weight of the milk indicated in point (a) and containing maximum 7 % of added sugar [3] and/or honey;

wykorzystywany do produkcji
soków
owocowych (1)

for use in the manufacture of fruit
juices
(1)
wykorzystywany do produkcji
soków
owocowych (1)

for use in the manufacture of fruit
juices
(1)

Napoje na bazie
soków
owocowych/warzywnych (łącznie z koncentratami)

Fruit/vegetable juice-based drinks (including concentrates)
Napoje na bazie
soków
owocowych/warzywnych (łącznie z koncentratami)

Fruit/vegetable juice-based drinks (including concentrates)

Napoje na bazie
soków
owocowych/warzywnych (łącznie z koncentratami)

Fruit/vegetable juice-based drinks (including concentrates)
Napoje na bazie
soków
owocowych/warzywnych (łącznie z koncentratami)

Fruit/vegetable juice-based drinks (including concentrates)

Napoje na bazie
soków
owocowych/warzywnych (łącznie z koncentratami)

Fruit/vegetable juice-based drinks (including concentrates)
Napoje na bazie
soków
owocowych/warzywnych (łącznie z koncentratami)

Fruit/vegetable juice-based drinks (including concentrates)

Napoje na bazie
soków
owocowych/warzywnych (łącznie z koncentratami)

Fruit/vegetable juice-based drinks (including concentrates)
Napoje na bazie
soków
owocowych/warzywnych (łącznie z koncentratami)

Fruit/vegetable juice-based drinks (including concentrates)

Napoje na bazie mleka i składników mlekopochodnych lub napoje na bazie
soków
owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

Milk- and milk-derivative-based or fruit-juice-based drinks, energy-reduced or with no added sugar
Napoje na bazie mleka i składników mlekopochodnych lub napoje na bazie
soków
owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

Milk- and milk-derivative-based or fruit-juice-based drinks, energy-reduced or with no added sugar

Napoje na bazie mleka i składników mleka lub napoje na bazie
soków
owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

Milk- and milk-derivative-based or fruit-juice-based drinks, energy-reduced or with no added sugar
Napoje na bazie mleka i składników mleka lub napoje na bazie
soków
owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

Milk- and milk-derivative-based or fruit-juice-based drinks, energy-reduced or with no added sugar

Oznakowanie zagęszczonego
soku
owocowego, o którym mowa w pkt 2 części I załącznika I, nieprzeznaczonego dla konsumenta finalnego, zawiera informację o obecności i ilości dodanego soku cytrynowego,...

The labelling of concentrated fruit
juice
referred to in point 2 of Part I of Annex I, not intended for delivery to the final consumer, shall bear a reference indicating the presence and quantity of...
Oznakowanie zagęszczonego
soku
owocowego, o którym mowa w pkt 2 części I załącznika I, nieprzeznaczonego dla konsumenta finalnego, zawiera informację o obecności i ilości dodanego soku cytrynowego, soku z limonek lub o czynnikach zakwaszających dopuszczonych na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności.

The labelling of concentrated fruit
juice
referred to in point 2 of Part I of Annex I, not intended for delivery to the final consumer, shall bear a reference indicating the presence and quantity of added lemon juice, lime juice or acidifying agents permitted by Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on food additives.

...napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi zawierające soki owocowe; 14.1.2:
Soki
owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz soki warzywne, tylko soki warzywne, a w kategor

Flavouring-oil emulsions used in category 14.1.4: Flavoured drinks, only non carbonated flavoured drinks containing fruit juices; 14.1.2: Fruit juices as defined by Directive 2001/112/EC and...
Emulsje olejków aromatycznych stosowane w kategorii 14.1.4: Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, tylko niegazowane napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi zawierające soki owocowe; 14.1.2:
Soki
owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz soki warzywne, tylko soki warzywne, a w kategorii 12.6: Sosy, tylko sosy pieczeniowe i słodkie sosy.

Flavouring-oil emulsions used in category 14.1.4: Flavoured drinks, only non carbonated flavoured drinks containing fruit juices; 14.1.2: Fruit juices as defined by Directive 2001/112/EC and vegetable juices, only vegetable juices and in category 12.6: Sauces, only gravies and sweet sauces.

Soki
owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz soki warzywne

Fruit
juices
as defined by Directive 2001/112/EC and vegetable juices
Soki
owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz soki warzywne

Fruit
juices
as defined by Directive 2001/112/EC and vegetable juices

...5 do działu 20 oraz dodać nowy przepis do tego punktu, stanowiący jasno, że kryterium 50 %
soku
owocowego w masie nie ma zastosowania w przypadku zagęszczonych naturalnych soków owocowych, a

...20 and to add a new provision to that point, clearly stating that for concentrated natural fruit
juices
the criterion of 50 % by weight of fruit juices does not apply so that those juices are not t
W związku z tym należy zmienić nieco brzmienie lit. b) uwagi dodatkowej 5 do działu 20 oraz dodać nowy przepis do tego punktu, stanowiący jasno, że kryterium 50 %
soku
owocowego w masie nie ma zastosowania w przypadku zagęszczonych naturalnych soków owocowych, a zatem soków tych nie należy wyłączać z pozycji 2009 na podstawie wyliczonego dodanego cukru.

It is therefore appropriate to reword point (b) of Additional Note 5 to Chapter 20 and to add a new provision to that point, clearly stating that for concentrated natural fruit
juices
the criterion of 50 % by weight of fruit juices does not apply so that those juices are not to be excluded from heading 2009 on the basis of a calculated addition of sugar.

METODA POBIERANIA PRÓBEK
SOKU
OWOCOWEGO, W TYM SOKU WINOGRONOWEGO, MOSZCZU WINOGRONOWEGO, CYDRU I WINA

METHOD OF SAMPLING FOR FRUIT
JUICES
INCLUDING GRAPE JUICE, GRAPE MUST, CIDER AND WINE
METODA POBIERANIA PRÓBEK
SOKU
OWOCOWEGO, W TYM SOKU WINOGRONOWEGO, MOSZCZU WINOGRONOWEGO, CYDRU I WINA

METHOD OF SAMPLING FOR FRUIT
JUICES
INCLUDING GRAPE JUICE, GRAPE MUST, CIDER AND WINE

Odwodnione soki owocowe/
soki
owocowe w proszku

Dehydrated/powdered fruit
juice
Odwodnione soki owocowe/
soki
owocowe w proszku

Dehydrated/powdered fruit
juice

Każde opakowanie z gruszkami w syropie i/lub gruszkami w naturalnym
soku
owocowym zawiera gruszki tylko w jednej postaci, a zawarte w nim owoce lub ich części będą praktycznie tej samej wielkości.

Each container with pears in syrup and/or in natural fruit
juice
shall contain only one style, and the fruit or pieces thereof shall be practically uniform in size.
Każde opakowanie z gruszkami w syropie i/lub gruszkami w naturalnym
soku
owocowym zawiera gruszki tylko w jednej postaci, a zawarte w nim owoce lub ich części będą praktycznie tej samej wielkości.

Each container with pears in syrup and/or in natural fruit
juice
shall contain only one style, and the fruit or pieces thereof shall be practically uniform in size.

...18 lutego 2011 r., że nie wykazano związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy spożywaniem kwaśnych
soków
owocowych zawierających wapń zamiast soków owocowych bez dodatku wapnia na zmniejszenie demine

...that a cause and effect relationship had not been established between the consumption of acidic
calcium-containing
fruit juices in replacement of fruit juice without added calcium and the reductio
Na podstawie przedstawionych danych Urząd stwierdził w opinii otrzymanej przez Komisję i państwa członkowskie w dniu 18 lutego 2011 r., że nie wykazano związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy spożywaniem kwaśnych
soków
owocowych zawierających wapń zamiast soków owocowych bez dodatku wapnia na zmniejszenie demineralizacji zębów.

On the basis of the data presented, the Authority concluded in its opinion received by the Commission and the Member States on 18 February 2011 that a cause and effect relationship had not been established between the consumption of acidic
calcium-containing
fruit juices in replacement of fruit juice without added calcium and the reduction of tooth demineralisation.

...do Urzędu o wydanie opinii dotyczącej oświadczenia zdrowotnego związanego z działaniem kwaśnych
soków
owocowych zawierających wapń na zmniejszenie demineralizacji zębów (pytanie nr EFSA-Q-2009-005

...Authority was required to deliver an opinion on a health claim related to the effects of acidic
calcium-containing
fruit
juices
on reduction of tooth demineralisation (Question No EFSA-Q-2009-0050
W następstwie złożenia wniosku przez FrieslandCampina, na podstawie art. 14 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 zwrócono się do Urzędu o wydanie opinii dotyczącej oświadczenia zdrowotnego związanego z działaniem kwaśnych
soków
owocowych zawierających wapń na zmniejszenie demineralizacji zębów (pytanie nr EFSA-Q-2009-00501) [3].

Following an application from FrieslandCampina, submitted pursuant to Article 14(1)(a) of Regulation (EC) No 1924/2006, the Authority was required to deliver an opinion on a health claim related to the effects of acidic
calcium-containing
fruit
juices
on reduction of tooth demineralisation (Question No EFSA-Q-2009-00501) [3].

Soki
owocowe zawierające wapń

Calcium-containing
fruit
juices
Soki
owocowe zawierające wapń

Calcium-containing
fruit
juices

...które muszą spełniać konserwowane gruszki odmian Williams i Rocha w syropie i/lub naturalnym
soku
owocowym, zwane dalej „gruszkami w syropie i/lub naturalnym soku owocowym”, określone w art. 2

...quality requirements that preserved Williams and Rocha pears in syrup and/or in natural fruit
juice
, hereinafter referred to as ‘pears in syrup and/or in natural fruit juice’, as defined in poin
Niniejsze rozporządzenie ustanawia minimalne wymagania jakościowe, które muszą spełniać konserwowane gruszki odmian Williams i Rocha w syropie i/lub naturalnym
soku
owocowym, zwane dalej „gruszkami w syropie i/lub naturalnym soku owocowym”, określone w art. 2 pkt 2 rozporządzenia (WE) nr 1535/2003.

This Regulation lays down the minimum quality requirements that preserved Williams and Rocha pears in syrup and/or in natural fruit
juice
, hereinafter referred to as ‘pears in syrup and/or in natural fruit juice’, as defined in point 2 of Article 2 of Regulation (EC) No 1535/2003, must meet.

...w sprawie minimalnych wymagań jakości dla gruszek odmian Williams i Rocha w syropie i naturalnym
soku
owocowym korzystających z systemu pomocy produkcyjnej [2] zostało kilkakrotnie znacząco zmienio

...down minimum quality requirements for Williams and Rocha pears in syrup and/or in natural fruit
juice
under the production aid scheme [2] has been substantially amended [3].
Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2319/89 z dnia 28 lipca 1989 r. w sprawie minimalnych wymagań jakości dla gruszek odmian Williams i Rocha w syropie i naturalnym
soku
owocowym korzystających z systemu pomocy produkcyjnej [2] zostało kilkakrotnie znacząco zmienione [3].

Commission Regulation (EEC) No 2319/89 of 28 July 1989 laying down minimum quality requirements for Williams and Rocha pears in syrup and/or in natural fruit
juice
under the production aid scheme [2] has been substantially amended [3].

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich