Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: konserwować
...I.28: Rodzaj obróbki: schłodzenie, zmrożenie, pozbawianie skorup, gotowanie, przygotowywanie,
konserwowanie
.

Box reference I.28: Treatment type: chilled, frozen, shelled, cooked, prepared,
preserved
.
Rubryka I.28: Rodzaj obróbki: schłodzenie, zmrożenie, pozbawianie skorup, gotowanie, przygotowywanie,
konserwowanie
.

Box reference I.28: Treatment type: chilled, frozen, shelled, cooked, prepared,
preserved
.

...owoców i warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i
konserwowaniem

Cooking and other
preparation
services (concentration,
etc
.) for the
preservation
of fruit and vegetables
Gotowanie owoców i warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem i
konserwowaniem

Cooking and other
preparation
services (concentration,
etc
.) for the
preservation
of fruit and vegetables

...przy suszeniu zwykłym, 10 kg, jeśli suchosolone lub 16 kg, jeśli świeże, mokrosolone lub inaczej
konserwowane

...8 kg when simply dried, 10 kg when dry-salted, or 16 kg when fresh, wet-salted or otherwise
preserved
Skóry i skórki, całe, niedwojone, o masie jednej skóry nieprzekraczającej 8 kg przy suszeniu zwykłym, 10 kg, jeśli suchosolone lub 16 kg, jeśli świeże, mokrosolone lub inaczej
konserwowane

Whole hides and skins, unsplit, of a weight per skin not exceeding 8 kg when simply dried, 10 kg when dry-salted, or 16 kg when fresh, wet-salted or otherwise
preserved

...przy suszeniu zwykłym, 10 kg, jeśli suchosolone lub 16 kg, jeśli świeże, mokrosolone lub inaczej
konserwowane

...8 kg when simply dried, 10 kg when dry-salted, or 16 kg when fresh, wet-salted or otherwise
preserved
Skóry i skórki, całe, o masie jednej skóry nieprzekraczającej 8 kg przy suszeniu zwykłym, 10 kg, jeśli suchosolone lub 16 kg, jeśli świeże, mokrosolone lub inaczej
konserwowane

Whole hides and skins, of a weight per skin not exceeding 8 kg when simply dried, 10 kg when dry-salted, or 16 kg when fresh, wet-salted or otherwise
preserved

...przy suszeniu zwykłym, 10 kg, jeśli suchosolone lub 16 kg, jeśli świeże, mokrosolone lub inaczej
konserwowane

...8 kg when simply dried, 10 kg when dry-salted, or 16 kg when fresh, wet-salted or otherwise
preserved
Skóry i skórki, całe, o masie jednej skóry nieprzekraczającej 8 kg przy suszeniu zwykłym, 10 kg, jeśli suchosolone lub 16 kg, jeśli świeże, mokrosolone lub inaczej
konserwowane

Whole hides and skins, of a weight per skin not exceeding 8 kg when simply dried, 10 kg when dry-salted, or 16 kg when fresh, wet-salted or otherwise
preserved

...Wspólnej Taryfy Celnej [2] („Nomenklatury scalonej”) powyższe rodzaje tuńczyka określane są jako „
konserwowane
”.

...and on the Common Customs Tariff [2] (‘the Combined Nomenclature’) refers to the term ‘
preserved
’.
W załączniku I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej [2] („Nomenklatury scalonej”) powyższe rodzaje tuńczyka określane są jako „
konserwowane
”.

For those types of tuna, Annex I to Council Regulation (EEC) No 2658/87 of 23 July 1987 on the tariff and statistical nomenclature and on the Common Customs Tariff [2] (‘the Combined Nomenclature’) refers to the term ‘
preserved
’.

Śledź przetworzony lub
konserwowany

Prepared or
preserved
herring
Śledź przetworzony lub
konserwowany

Prepared or
preserved
herring

...substratu do filtra DPF waha się od 120 EUR do 180 EUR (bez kosztów powlekania katalizatora i
konserwowania
).

...the substrate for DPF ranges between EUR 120-180 (without the cost of the catalyst coating and the
canning
cost), whereas the price of the substrate for DOC ranges between EUR 12 and EUR 20 (also...
Według informacji przedstawionych przez zainteresowane strony, średnia cena jednostkowa substratu do filtra DPF waha się od 120 EUR do 180 EUR (bez kosztów powlekania katalizatora i
konserwowania
).

According to the submission from the interested parties, the average price per unit of the substrate for DPF ranges between EUR 120-180 (without the cost of the catalyst coating and the
canning
cost), whereas the price of the substrate for DOC ranges between EUR 12 and EUR 20 (also without the cost of the catalyst coating and the
canning
cost).

...nawet uwzględniając normalne wahania sezonowe, i doprowadziły do obniżenia produkcji tuńczyka
konserwowanego
.

...2008 even compared to the normal seasonal variations and have led to a decrease in production of
preserved
tuna.
Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Madagaskar połowy pochodzącego surowego tuńczyka w pierwszych czterech miesiącach 2008 r. były niezwykle niskie, nawet uwzględniając normalne wahania sezonowe, i doprowadziły do obniżenia produkcji tuńczyka
konserwowanego
.

According to the information provided by Madagascar catches of raw originating tuna were unusually low in the first four months of 2008 even compared to the normal seasonal variations and have led to a decrease in production of
preserved
tuna.

Tradycyjne francuskie ślimaki
konserwowane

Traditional French
preserved
snails
Tradycyjne francuskie ślimaki
konserwowane

Traditional French
preserved
snails

Tradycyjne francuskie trufle
konserwowane

Traditional French
preserved
truffles
Tradycyjne francuskie trufle
konserwowane

Traditional French
preserved
truffles

Skóry i skórki surowe z kóz i koźląt, ale niegarbowane, świeże lub
konserwowane

Raw hides and skins of goats or kids but not tanned, fresh or
preserved
Skóry i skórki surowe z kóz i koźląt, ale niegarbowane, świeże lub
konserwowane

Raw hides and skins of goats or kids but not tanned, fresh or
preserved

Skóry i skórki z kóz lub koźląt, surowe, ale nie garbowane, świeże lub
konserwowane

Raw hides and skins of goats or kids but not tanned, fresh or
preserved
Skóry i skórki z kóz lub koźląt, surowe, ale nie garbowane, świeże lub
konserwowane

Raw hides and skins of goats or kids but not tanned, fresh or
preserved

Skóry i skórki z kóz lub koźląt, surowe, ale nie garbowane, świeże lub
konserwowane

Raw hides and skins of goats or kids but not tanned, fresh or
preserved
Skóry i skórki z kóz lub koźląt, surowe, ale nie garbowane, świeże lub
konserwowane

Raw hides and skins of goats or kids but not tanned, fresh or
preserved

Skóry i skórki z kóz lub koźląt, surowe, ale niegarbowane, świeże lub
konserwowane

Raw hides and skins of goats or kids but not tanned, fresh or
preserved
Skóry i skórki z kóz lub koźląt, surowe, ale niegarbowane, świeże lub
konserwowane

Raw hides and skins of goats or kids but not tanned, fresh or
preserved

Skóry i skórki z kóz lub koźląt, surowe, ale niegarbowane, świeże lub
konserwowane

Raw hides and skins of goats or kids but not tanned, fresh or
preserved
Skóry i skórki z kóz lub koźląt, surowe, ale niegarbowane, świeże lub
konserwowane

Raw hides and skins of goats or kids but not tanned, fresh or
preserved

...refundacji produkcyjnej do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórej żywności
konserwowanej
.

...No 136/66/EEC provides for the granting of a production refund for olive oil used in the
preserving industry
.
Artykuł 20a rozporządzenia nr 136/66/EWG przewiduje przyznanie refundacji produkcyjnej do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórej żywności
konserwowanej
.

Article 20a of Regulation No 136/66/EEC provides for the granting of a production refund for olive oil used in the
preserving industry
.

...refundacji produkcyjnej do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórej żywności
konserwowanej
.

...No 136/66/EEC provides for the granting of a production refund for olive oil used in the
preserving industry
.
Artykuł 20a rozporządzenia nr 136/66/EWG przewiduje przyznanie refundacji produkcyjnej do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórej żywności
konserwowanej
.

Article 20a of Regulation No 136/66/EEC provides for the granting of a production refund for olive oil used in the
preserving industry
.

...refundacji produkcyjnej do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórej żywności
konserwowanej
.

...No 136/66/EEC provides for the granting of a production refund for olive oil used in the
preserving industry
.
Artykuł 20a rozporządzenia nr 136/66/EWG przewiduje przyznanie refundacji produkcyjnej do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórej żywności
konserwowanej
.

Article 20a of Regulation No 136/66/EEC provides for the granting of a production refund for olive oil used in the
preserving industry
.

...refundacji produkcyjnej do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórej żywności
konserwowanej
.

...No 136/66/EEC provides for the granting of a production refund for olive oil used in the
preserving industry
.
Artykuł 20a rozporządzenia nr 136/66/EWG przewiduje przyznanie refundacji produkcyjnej do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórej żywności
konserwowanej
.

Article 20a of Regulation No 136/66/EEC provides for the granting of a production refund for olive oil used in the
preserving industry
.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich