Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: parts
For the
part
between EUR 50 million and EUR 100 million

Dla przedziału między 50 mln EUR a 100 mln EUR
For the
part
between EUR 50 million and EUR 100 million

Dla przedziału między 50 mln EUR a 100 mln EUR

First
part
[DAY 1 and DAY 2 (first half)]:

Część
pierwsza [DZIEŃ 1 oraz DZIEŃ 2 (pierwsza połowa)]:
First
part
[DAY 1 and DAY 2 (first half)]:

Część
pierwsza [DZIEŃ 1 oraz DZIEŃ 2 (pierwsza połowa)]:

Second
part
[DAY 2 (second half) and DAY 3]

Część
druga [DZIEŃ 2 (druga połowa) oraz DZIEŃ 3]
Second
part
[DAY 2 (second half) and DAY 3]

Część
druga [DZIEŃ 2 (druga połowa) oraz DZIEŃ 3]

for determining the starch content: the polarimetric method, laid down in
Part
L of Annex III.

do oznaczania zawartości skrobi: metoda polarymetryczna, określona w załączniku III
część
L.
for determining the starch content: the polarimetric method, laid down in
Part
L of Annex III.

do oznaczania zawartości skrobi: metoda polarymetryczna, określona w załączniku III
część
L.

...of starch is determined using the Ewers modified polarimetric method, as published in Annex III,
part
L of Commission Regulation (EC) No 152/2009 (OJ L 54, 26.2.2009, p. 1).

...określa się za pomocą zmodyfikowanej metody polarymetrycznej Ewersa, podanej w załączniku III
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).
The purity of starch is determined using the Ewers modified polarimetric method, as published in Annex III,
part
L of Commission Regulation (EC) No 152/2009 (OJ L 54, 26.2.2009, p. 1).

Czystość skrobi określa się za pomocą zmodyfikowanej metody polarymetrycznej Ewersa, podanej w załączniku III
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).

...of starch is determined using the Ewers modified polarimetric method, as published in Annex III,
part
L of Commission Regulation (EC) No 152/2009 (OJ L 54, 26.2.2009, p. 1).

...określa się za pomocą zmodyfikowanej metody polarymetrycznej Ewersa, podanej w załączniku III
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).
The purity of starch is determined using the Ewers modified polarimetric method, as published in Annex III,
part
L of Commission Regulation (EC) No 152/2009 (OJ L 54, 26.2.2009, p. 1).

Czystość skrobi określa się za pomocą zmodyfikowanej metody polarymetrycznej Ewersa, podanej w załączniku III
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).

...of starch is determined using the Ewers modified polarimetric method, as published in Annex III,
part
L of Commission Regulation (EC) No 152/2009 (OJ L 54, 26.2.2009, p. 1).

...oznacza się za pomocą zmodyfikowanej metody polarymetrycznej Ewersa, podanej w załączniku III
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).
The purity of starch is determined using the Ewers modified polarimetric method, as published in Annex III,
part
L of Commission Regulation (EC) No 152/2009 (OJ L 54, 26.2.2009, p. 1).

Czystość skrobi oznacza się za pomocą zmodyfikowanej metody polarymetrycznej Ewersa, podanej w załączniku III
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).

...of starch is determined using the Ewers modified polarimetric method, as published in Annex III,
part
L of Commission Regulation (EC) No 152/2009 (OJ L 54, 26.2.2009, p. 1).

...oznacza się za pomocą zmodyfikowanej metody polarymetrycznej Ewersa, podanej w załączniku III
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).
The purity of starch is determined using the Ewers modified polarimetric method, as published in Annex III,
part
L of Commission Regulation (EC) No 152/2009 (OJ L 54, 26.2.2009, p. 1).

Czystość skrobi oznacza się za pomocą zmodyfikowanej metody polarymetrycznej Ewersa, podanej w załączniku III
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).

...and protein content, the methods set out in Commission Regulation (EC) No 152/2009, Annex III,
parts
L and C, are to be applied.

...być zastosowane metody zamieszczone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 152/2009, załącznik III,
części
L i C.
For the determination of the starch and protein content, the methods set out in Commission Regulation (EC) No 152/2009, Annex III,
parts
L and C, are to be applied.

Do oznaczenia zawartości skrobi i białka powinny być zastosowane metody zamieszczone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 152/2009, załącznik III,
części
L i C.

...and protein content, the methods set out in Commission Regulation (EC) No 152/2009, Annex III,
parts
L and C, are to be applied.

...być zastosowane metody zamieszczone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 152/2009, załącznik III,
części
L i C.
For the determination of the starch and protein content, the methods set out in Commission Regulation (EC) No 152/2009, Annex III,
parts
L and C, are to be applied.

Do oznaczenia zawartości skrobi i białka powinny być zastosowane metody zamieszczone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 152/2009, załącznik III,
części
L i C.

Regulation (EC) No 152/2009, Annex III,
parts
L and C respectively.

W rozporządzeniu (WE) nr 152/2009, załącznik III,
część
L i C, odpowiednio.
Regulation (EC) No 152/2009, Annex III,
parts
L and C respectively.

W rozporządzeniu (WE) nr 152/2009, załącznik III,
część
L i C, odpowiednio.

...exceed 28 % by weight on the dry product, in accordance with the method contained in Annex III,
part
L, to Commission Regulation (EC) No 152/2009, and their fat content cannot exceed 4,5 % by weig

...przekraczać 28 % masy w przeliczeniu na suchy produkt, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III,
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, a zawartość w nich tłuszczu, zgodnie z metodą...
Their starch content may not exceed 28 % by weight on the dry product, in accordance with the method contained in Annex III,
part
L, to Commission Regulation (EC) No 152/2009, and their fat content cannot exceed 4,5 % by weight on the dry product, determined in accordance with the method contained in Annex III, part H, to Commission Regulation (EC) No 152/2009.

Zawartość w nich skrobi nie może przekraczać 28 % masy w przeliczeniu na suchy produkt, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III,
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, a zawartość w nich tłuszczu, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III, część H do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, nie może przekraczać 4,5 % masy w przeliczeniu na suchy produkt.

...exceed 28 % by weight on the dry product, in accordance with the method contained in Annex III,
part
L, to Commission Regulation (EC) No 152/2009, and their fat content cannot exceed 4,5 % by weig

...przekraczać 28 % masy w przeliczeniu na suchy produkt, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III,
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, a zawartość w nich tłuszczu, oznaczona według...
Their starch content may not exceed 28 % by weight on the dry product, in accordance with the method contained in Annex III,
part
L, to Commission Regulation (EC) No 152/2009, and their fat content cannot exceed 4,5 % by weight on the dry product, determined in accordance with method A contained in Annex I to Commission Directive 84/4/EEC.

Zawartość w nich skrobi nie może przekraczać 28 % masy w przeliczeniu na suchy produkt, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III,
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, a zawartość w nich tłuszczu, oznaczona według metody A zawartej w załączniku I do dyrektywy Komisji 84/4/EWG, nie może przekraczać 4,5 % masy w przeliczeniu na suchy produkt.

...not exceed 28 % by weight on the dry product in accordance with the method contained in Annex III,
part
L, to Commission Regulation (EC) No 152/2009, their fat content may not exceed 4,5 % by...

...skrobi nie może przekraczać 28 % masy suchego produktu, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III,
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, zawartość w nich tłuszczu, zgodnie z metodą...
Their starch content may not exceed 28 % by weight on the dry product in accordance with the method contained in Annex III,
part
L, to Commission Regulation (EC) No 152/2009, their fat content may not exceed 4,5 % by weight on the dry product determined in accordance with the method contained in Annex III, part H, to Commission Regulation (EC) No 152/2009, and their protein content may not exceed 40 % on the dry product determined in accordance with the method contained in Annex III, part C, to Commission Regulation (EC) No 152/2009.

Zawartość w nich skrobi nie może przekraczać 28 % masy suchego produktu, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III,
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, zawartość w nich tłuszczu, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III, część H do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 nie może przekraczać 4,5 % masy suchego produktu, a zawartość w nich białka, oznaczona według metody zawartej w załączniku III, część C do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, nie może przekraczać 40 % masy suchego produktu.

...not exceed 28 % by weight on the dry product in accordance with the method contained in Annex III,
part
L, to Commission Regulation (EC) No 152/2009, their fat content may not exceed 4,5 % by...

...skrobi nie może przekraczać 28 % masy suchego produktu, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III,
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, zawartość w nich tłuszczu, oznaczona według...
Their starch content may not exceed 28 % by weight on the dry product in accordance with the method contained in Annex III,
part
L, to Commission Regulation (EC) No 152/2009, their fat content may not exceed 4,5 % by weight on the dry product determined in accordance with method A contained in Annex I to Commission Directive 84/4/EEC, and their protein content may not exceed 40 % on the dry product determined in accordance with the method contained in Annex III, part C, to Commission Regulation (EC) No 152/2009.

Zawartość w nich skrobi nie może przekraczać 28 % masy suchego produktu, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III,
część
L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, zawartość w nich tłuszczu, oznaczona według metody A zawartej w załączniku I do dyrektywy Komisji 84/4/EWG nie może przekraczać 4,5 % masy suchego produktu, a zawartość w nich białka, oznaczona według metody zawartej w załączniku III, część C do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, nie może przekraczać 40 % masy suchego produktu.

In Annex I,
part
L ‘Farm labour force’, in the section entitled ‘Farm labour force of the holding’, the following is added to the table under ‘Age at which compulsory education ends in the Member...

W załączniku I
część
L „Rolnicza siła robocza”, w sekcji zatytułowanej „Rolnicza siła robocza gospodarstwa”, dodaje się następujące pozycje do tabeli oznaczonej jako „Wiek ukończenia obowiązkowych...
In Annex I,
part
L ‘Farm labour force’, in the section entitled ‘Farm labour force of the holding’, the following is added to the table under ‘Age at which compulsory education ends in the Member States’:

W załączniku I
część
L „Rolnicza siła robocza”, w sekcji zatytułowanej „Rolnicza siła robocza gospodarstwa”, dodaje się następujące pozycje do tabeli oznaczonej jako „Wiek ukończenia obowiązkowych szkół powszechnych w państwach członkowskich”:

set out in Commission Regulation (EC) No 152/2009, Annex III,
part
L

określoną w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 152/2009, załącznik III,
część
L
set out in Commission Regulation (EC) No 152/2009, Annex III,
part
L

określoną w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 152/2009, załącznik III,
część
L

the following items of Category 5,
Part
l:

następujące produkty należące do kategorii 5
część
1:
the following items of Category 5,
Part
l:

następujące produkty należące do kategorii 5
część
1:

Annex III,
part
L

Załącznik III,
część
L
Annex III,
part
L

Załącznik III,
część
L

After gutting and heading off operations, fillets are obtained by
parting
the salmon in at least three separate pieces: two fillets and a backbone to which some flesh is still attached.

...i odcięciu głowy otrzymuje się filety przez podział łososia na przynajmniej trzy oddzielne
części
: dwa filety i kręgosłup, przy którym wciąż znajdują się niewielkie ilości mięsa.
After gutting and heading off operations, fillets are obtained by
parting
the salmon in at least three separate pieces: two fillets and a backbone to which some flesh is still attached.

Po wypatroszeniu i odcięciu głowy otrzymuje się filety przez podział łososia na przynajmniej trzy oddzielne
części
: dwa filety i kręgosłup, przy którym wciąż znajdują się niewielkie ilości mięsa.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich