Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: wędzić
Wędzony
łosoś pacyficzny, atlantycki i głowacica (w tym filety, ale z wyłączeniem głów, ogonów i pęcherzy pławnych ryb)

Smoked
Pacific, Atlantic and Danube salmon (including fillets, excluding heads, tails and maws)
Wędzony
łosoś pacyficzny, atlantycki i głowacica (w tym filety, ale z wyłączeniem głów, ogonów i pęcherzy pławnych ryb)

Smoked
Pacific, Atlantic and Danube salmon (including fillets, excluding heads, tails and maws)

Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)

Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)

Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)

CPA 10.13.11: Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)

CPA 10.13.11: Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
CPA 10.13.11: Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)

CPA 10.13.11: Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)

CPA 10.13.11: Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)

CPA 10.13.11: Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
CPA 10.13.11: Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)

CPA 10.13.11: Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)

CPA 10.13.11: Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)

CPA 10.13.11: Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
CPA 10.13.11: Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)

CPA 10.13.11: Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)

Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)

Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)

Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)

Mięso ze świń w kawałkach, solone, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)

Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
Mięso ze świń w kawałkach, solone, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)

Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)

Wędzony
tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus), w tym filety

Smoked
Bluefin tunas (Thunnus thynnus) including fillets
Wędzony
tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus), w tym filety

Smoked
Bluefin tunas (Thunnus thynnus) including fillets

Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety

Smoked
fish (including fillets) (
excluding Pacific; Atlantic
and Danube salmon, herrings)
Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety

Smoked
fish (including fillets) (
excluding Pacific; Atlantic
and Danube salmon, herrings)

Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety

Smoked
fish (including fillets) (
excluding Pacific, Atlantic
and Danube salmon, herrings)
Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety

Smoked
fish (including fillets) (
excluding Pacific, Atlantic
and Danube salmon, herrings)

Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety

Smoked
fish (including fillets) (
excluding Pacific; Atlantic
and Danube salmon, herrings)
Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety

Smoked
fish (including fillets) (
excluding Pacific; Atlantic
and Danube salmon, herrings)

Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety

Smoked
fish (including fillets) (
excluding Pacific, Atlantic
and Danube salmon, herrings)
Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety

Smoked
fish (including fillets) (
excluding Pacific, Atlantic
and Danube salmon, herrings)

...przekraczających limit 100 jtk/g Listeria monocytogenes w serach miękkich i półmiękkich, rybach
wędzonych
i produktach rybnych „Gravad” oraz w wyrobach mięsnych poddanych obróbce cieplnej objętych

...samples exceeding the limit of 100 cfu/g of Listeria monocytogenes in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products covered by the coordinated...
występowanie i odsetek próbek przekraczających limit 100 jtk/g Listeria monocytogenes w serach miękkich i półmiękkich, rybach
wędzonych
i produktach rybnych „Gravad” oraz w wyrobach mięsnych poddanych obróbce cieplnej objętych skoordynowanym programem monitorowania;

prevalence and proportion of samples exceeding the limit of 100 cfu/g of Listeria monocytogenes in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products covered by the coordinated monitoring programme;

...przekraczających limit 100 jtk/g Listeria monocytogenes w serach miękkich i półmiękkich, rybach
wędzonych
i produktach rybnych „Gravad” oraz w wyrobach mięsnych poddanych obróbce cieplnej objętych

...samples exceeding the limit of 100 cfu/g of Listeria monocytogenes in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products covered by the coordinated...
występowanie i odsetek próbek przekraczających limit 100 jtk/g Listeria monocytogenes w serach miękkich i półmiękkich, rybach
wędzonych
i produktach rybnych „Gravad” oraz w wyrobach mięsnych poddanych obróbce cieplnej objętych skoordynowanym programem monitorowania;

prevalence and proportion of samples exceeding the limit of 100 cfu/g of Listeria monocytogenes in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products covered by the coordinated monitoring programme;

opis rynków serów miękkich i półmiękkich, ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” oraz poddanych obróbce cieplnej wyrobów mięsnych w państwie członkowskim:

Description of the markets in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products in the Member State:
opis rynków serów miękkich i półmiękkich, ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” oraz poddanych obróbce cieplnej wyrobów mięsnych w państwie członkowskim:

Description of the markets in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products in the Member State:

opis rynków serów miękkich i półmiękkich, ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” oraz poddanych obróbce cieplnej wyrobów mięsnych w państwie członkowskim:

Description of the markets in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products in the Member State:
opis rynków serów miękkich i półmiękkich, ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” oraz poddanych obróbce cieplnej wyrobów mięsnych w państwie członkowskim:

Description of the markets in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products in the Member State:

analiza natychmiast po pobraniu próbki (wyłącznie dla ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad”)/na końcu okresu przydatności do spożycia;

Analysis immediately after sampling (only for
smoked
and gravad fish)/end of shelf-life;
analiza natychmiast po pobraniu próbki (wyłącznie dla ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad”)/na końcu okresu przydatności do spożycia;

Analysis immediately after sampling (only for
smoked
and gravad fish)/end of shelf-life;

analiza natychmiast po pobraniu próbki (wyłącznie dla ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad”)/na końcu okresu przydatności do spożycia;

Analysis immediately after sampling (only for
smoked
and gravad fish)/end of shelf-life;
analiza natychmiast po pobraniu próbki (wyłącznie dla ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad”)/na końcu okresu przydatności do spożycia;

Analysis immediately after sampling (only for
smoked
and gravad fish)/end of shelf-life;

dla próbek ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” przeprowadza się dwa zestawy analiz:

for
smoked
and gravad fish samples two sets of analyses must be carried out:
dla próbek ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” przeprowadza się dwa zestawy analiz:

for
smoked
and gravad fish samples two sets of analyses must be carried out:

dla próbek ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” przeprowadza się dwa zestawy analiz:

for
smoked
and gravad fish samples two sets of analyses must be carried out:
dla próbek ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” przeprowadza się dwa zestawy analiz:

for
smoked
and gravad fish samples two sets of analyses must be carried out:

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich