Baza aktów prawnych Unii Europejskiej Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: wędzić
Wędzony
łosoś pacyficzny, atlantycki i głowacica (w tym filety, ale z wyłączeniem głów, ogonów i pęcherzy pławnych ryb) Smoked
Pacific, Atlantic and Danube salmon (including fillets, excluding heads, tails and maws) Wędzony
łosoś pacyficzny, atlantycki i głowacica (w tym filety, ale z wyłączeniem głów, ogonów i pęcherzy pławnych ryb) Smoked
Pacific, Atlantic and Danube salmon (including fillets, excluding heads, tails and maws)
Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)
Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)
Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
CPA 10.13.11: Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)
CPA 10.13.11: Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
CPA 10.13.11: Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)
CPA 10.13.11: Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
CPA 10.13.11: Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)
CPA 10.13.11: Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
CPA 10.13.11: Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)
CPA 10.13.11: Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
CPA 10.13.11: Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)
CPA 10.13.11: Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
CPA 10.13.11: Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)
CPA 10.13.11: Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)
Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)
Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
Mięso ze świń w kawałkach, solone, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)
Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham)
Mięso ze świń w kawałkach, solone, suszone lub
wędzone
(bekon i szynka)
Swine meat, cuts, salted, dried or
smoked
(bacon and ham) Wędzony
tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus), w tym filety Smoked
Bluefin tunas (Thunnus thynnus) including fillets Wędzony
tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus), w tym filety Smoked
Bluefin tunas (Thunnus thynnus) including fillets
Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety Smoked
fish (including fillets) (excluding Pacific; Atlantic
and Danube salmon, herrings)
Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety Smoked
fish (including fillets) (excluding Pacific; Atlantic
and Danube salmon, herrings)
Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety Smoked
fish (including fillets) (excluding Pacific, Atlantic
and Danube salmon, herrings)
Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety Smoked
fish (including fillets) (excluding Pacific, Atlantic
and Danube salmon, herrings)
Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety Smoked
fish (including fillets) (excluding Pacific; Atlantic
and Danube salmon, herrings)
Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety Smoked
fish (including fillets) (excluding Pacific; Atlantic
and Danube salmon, herrings)
Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety Smoked
fish (including fillets) (excluding Pacific, Atlantic
and Danube salmon, herrings)
Ryby
wędzone
pozostałe, włączając filety Smoked
fish (including fillets) (excluding Pacific, Atlantic
and Danube salmon, herrings)
...przekraczających limit 100 jtk/g Listeria monocytogenes w serach miękkich i półmiękkich, rybach
wędzonych
i produktach rybnych „Gravad” oraz w wyrobach mięsnych poddanych obróbce cieplnej objętych
...samples exceeding the limit of 100 cfu/g of Listeria monocytogenes in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products covered by the coordinated...
występowanie i odsetek próbek przekraczających limit 100 jtk/g Listeria monocytogenes w serach miękkich i półmiękkich, rybach
wędzonych
i produktach rybnych „Gravad” oraz w wyrobach mięsnych poddanych obróbce cieplnej objętych skoordynowanym programem monitorowania;
prevalence and proportion of samples exceeding the limit of 100 cfu/g of Listeria monocytogenes in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products covered by the coordinated monitoring programme;
...przekraczających limit 100 jtk/g Listeria monocytogenes w serach miękkich i półmiękkich, rybach
wędzonych
i produktach rybnych „Gravad” oraz w wyrobach mięsnych poddanych obróbce cieplnej objętych
...samples exceeding the limit of 100 cfu/g of Listeria monocytogenes in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products covered by the coordinated...
występowanie i odsetek próbek przekraczających limit 100 jtk/g Listeria monocytogenes w serach miękkich i półmiękkich, rybach
wędzonych
i produktach rybnych „Gravad” oraz w wyrobach mięsnych poddanych obróbce cieplnej objętych skoordynowanym programem monitorowania;
prevalence and proportion of samples exceeding the limit of 100 cfu/g of Listeria monocytogenes in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products covered by the coordinated monitoring programme;
opis rynków serów miękkich i półmiękkich, ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” oraz poddanych obróbce cieplnej wyrobów mięsnych w państwie członkowskim:
Description of the markets in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products in the Member State:
opis rynków serów miękkich i półmiękkich, ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” oraz poddanych obróbce cieplnej wyrobów mięsnych w państwie członkowskim:
Description of the markets in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products in the Member State:
opis rynków serów miękkich i półmiękkich, ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” oraz poddanych obróbce cieplnej wyrobów mięsnych w państwie członkowskim:
Description of the markets in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products in the Member State:
opis rynków serów miękkich i półmiękkich, ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” oraz poddanych obróbce cieplnej wyrobów mięsnych w państwie członkowskim:
Description of the markets in soft and semi-soft cheeses,
smoked
and gravad fish as well as in heat-treated meat products in the Member State:
analiza natychmiast po pobraniu próbki (wyłącznie dla ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad”)/na końcu okresu przydatności do spożycia;
Analysis immediately after sampling (only for
smoked
and gravad fish)/end of shelf-life;
analiza natychmiast po pobraniu próbki (wyłącznie dla ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad”)/na końcu okresu przydatności do spożycia;
Analysis immediately after sampling (only for
smoked
and gravad fish)/end of shelf-life;
analiza natychmiast po pobraniu próbki (wyłącznie dla ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad”)/na końcu okresu przydatności do spożycia;
Analysis immediately after sampling (only for
smoked
and gravad fish)/end of shelf-life;
analiza natychmiast po pobraniu próbki (wyłącznie dla ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad”)/na końcu okresu przydatności do spożycia;
Analysis immediately after sampling (only for
smoked
and gravad fish)/end of shelf-life;
dla próbek ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” przeprowadza się dwa zestawy analiz:
for
smoked
and gravad fish samples two sets of analyses must be carried out:
dla próbek ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” przeprowadza się dwa zestawy analiz:
for
smoked
and gravad fish samples two sets of analyses must be carried out:
dla próbek ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” przeprowadza się dwa zestawy analiz:
for
smoked
and gravad fish samples two sets of analyses must be carried out:
dla próbek ryb
wędzonych
i produktów rybnych „Gravad” przeprowadza się dwa zestawy analiz:
for
smoked
and gravad fish samples two sets of analyses must be carried out: