Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: wędzić
Karp: żywy; świeży lub chłodzony; mrożony; suszony, solony lub w solance,
wędzony
; filety rybne oraz inne rybie mięso; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

Carp: live; fresh or chilled; frozen; dried, salted or in brine,
smoked
; fillets and other fish meat; flours, meals and pellets, fit for human consumption
Karp: żywy; świeży lub chłodzony; mrożony; suszony, solony lub w solance,
wędzony
; filety rybne oraz inne rybie mięso; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

Carp: live; fresh or chilled; frozen; dried, salted or in brine,
smoked
; fillets and other fish meat; flours, meals and pellets, fit for human consumption

Karp: żywy; świeży lub chłodzony; mrożony; suszony, solony lub w solance,
wędzony
; filety rybne oraz inne rybie mięso; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

Carp: live; fresh or chilled; frozen; dried, salted or in brine,
smoked
; fillets and other fish meat; flours, meals and pellets, fit for human consumption
Karp: żywy; świeży lub chłodzony; mrożony; suszony, solony lub w solance,
wędzony
; filety rybne oraz inne rybie mięso; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

Carp: live; fresh or chilled; frozen; dried, salted or in brine,
smoked
; fillets and other fish meat; flours, meals and pellets, fit for human consumption

Karp: żywy; świeży lub chłodzony; mrożony; suszony, solony lub w solance,
wędzony
; filety rybne oraz inne rybie mięso; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

Carp: live; fresh or chilled; frozen; dried, salted or in brine,
smoked
; fillets and other fish meat; flours, meals and pellets, fit for human consumption
Karp: żywy; świeży lub chłodzony; mrożony; suszony, solony lub w solance,
wędzony
; filety rybne oraz inne rybie mięso; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

Carp: live; fresh or chilled; frozen; dried, salted or in brine,
smoked
; fillets and other fish meat; flours, meals and pellets, fit for human consumption

Wędzone
filety ze śledzia (Clupea harengus) lub z makreli (Scomber scombrus)

Smoked
fillets of herrings (Clupea harengus) or mackerel (Scomber scombrus).
Wędzone
filety ze śledzia (Clupea harengus) lub z makreli (Scomber scombrus)

Smoked
fillets of herrings (Clupea harengus) or mackerel (Scomber scombrus).

Kauczuk naturalny w formach podstawowych lub w płytach, arkuszach lub taśmach (inny niż arkusze
wędzone
, kauczuk naturalny technicznie określony (TSNR) i naturalny lateks kauczukowy, nawet wstępnie...

Natural rubber in primary forms or in plates, sheets or strip (excl.
smoked
sheets, technically specified natural rubber "TSNR" and natural rubber latex, whether or not prevulcanised)
Kauczuk naturalny w formach podstawowych lub w płytach, arkuszach lub taśmach (inny niż arkusze
wędzone
, kauczuk naturalny technicznie określony (TSNR) i naturalny lateks kauczukowy, nawet wstępnie wulkanizowany)

Natural rubber in primary forms or in plates, sheets or strip (excl.
smoked
sheets, technically specified natural rubber "TSNR" and natural rubber latex, whether or not prevulcanised)

Arkusze
wędzone
kauczuku naturalnego

Smoked
sheets of natural rubber
Arkusze
wędzone
kauczuku naturalnego

Smoked
sheets of natural rubber

Dane dotyczące ryb wędzonych i mięsa
wędzonego
również wykazały, że możliwe jest obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów.

Data for smoked fish and
smoked
meat have also shown that lower maximum levels are achievable.
Dane dotyczące ryb wędzonych i mięsa
wędzonego
również wykazały, że możliwe jest obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów.

Data for smoked fish and
smoked
meat have also shown that lower maximum levels are achievable.

Dla ryb
wędzonych
oraz produktów rybnych „Gravad”: pobiera się dwie próbki z każdej partii. Jedna z tych dwóch próbek jest badana w dniu jej przyjęcia przez laboratorium, a druga na końcu okresu...

For
smoked
and gravad fish: two samples are collected from each batch.
Dla ryb
wędzonych
oraz produktów rybnych „Gravad”: pobiera się dwie próbki z każdej partii. Jedna z tych dwóch próbek jest badana w dniu jej przyjęcia przez laboratorium, a druga na końcu okresu przydatności do spożycia.

For
smoked
and gravad fish: two samples are collected from each batch.

Dla ryb
wędzonych
oraz produktów rybnych „Gravad”: pobiera się dwie próbki z każdej partii.

For
smoked
and gravad fish: two samples are collected from each batch.
Dla ryb
wędzonych
oraz produktów rybnych „Gravad”: pobiera się dwie próbki z każdej partii.

For
smoked
and gravad fish: two samples are collected from each batch.

aktywność wody (aw) (wyłącznie ryby
wędzone
oraz produkty rybne „Gravad”);

Water activity (aw) (only
smoked
and gravad fish);
aktywność wody (aw) (wyłącznie ryby
wędzone
oraz produkty rybne „Gravad”);

Water activity (aw) (only
smoked
and gravad fish);

aktywność wody (aw) (wyłącznie ryby
wędzone
oraz produkty rybne „Gravad”);

Water activity (aw) (only
smoked
and gravad fish);
aktywność wody (aw) (wyłącznie ryby
wędzone
oraz produkty rybne „Gravad”);

Water activity (aw) (only
smoked
and gravad fish);

pakowane ryby
wędzone
oraz produkty rybne „Gravad”:

packaged
smoked
and gravad fish,
pakowane ryby
wędzone
oraz produkty rybne „Gravad”:

packaged
smoked
and gravad fish,

pakowane ryby
wędzone
oraz produkty rybne „Gravad”;

packaged
smoked
and gravad fish;
pakowane ryby
wędzone
oraz produkty rybne „Gravad”;

packaged
smoked
and gravad fish;

pH (wyłącznie ryby
wędzone
oraz produkty rybne „Gravad”);

pH (only
smoked
and gravad fish);
pH (wyłącznie ryby
wędzone
oraz produkty rybne „Gravad”);

pH (only
smoked
and gravad fish);

pH (wyłącznie ryby
wędzone
oraz produkty rybne „Gravad”);

pH (only
smoked
and gravad fish);
pH (wyłącznie ryby
wędzone
oraz produkty rybne „Gravad”);

pH (only
smoked
and gravad fish);

...kawałki ze świń, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem solonych, w solance, suszonych lub
wędzonych
oraz łopatek

Prepared or preserved hams and cuts thereof of swine (excluding salted; in brine; dried or
smoked
, shoulders)
Szynki i ich kawałki ze świń, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem solonych, w solance, suszonych lub
wędzonych
oraz łopatek

Prepared or preserved hams and cuts thereof of swine (excluding salted; in brine; dried or
smoked
, shoulders)

...kawałki ze świń, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem solonych; w solance, suszonych lub
wędzonych
oraz łopatek

Prepared or preserved hams and cuts thereof of swine (excluding salted; in brine; dried or
smoked
, shoulders)
Szynki i ich kawałki ze świń, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem solonych; w solance, suszonych lub
wędzonych
oraz łopatek

Prepared or preserved hams and cuts thereof of swine (excluding salted; in brine; dried or
smoked
, shoulders)

...kawałki ze świń, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem solonych; w solance, suszonych lub
wędzonych
oraz łopatek

Prepared or preserved hams and cuts thereof of swine (excluding salted; in brine; dried or
smoked
, shoulders)
Szynki i ich kawałki ze świń, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem solonych; w solance, suszonych lub
wędzonych
oraz łopatek

Prepared or preserved hams and cuts thereof of swine (excluding salted; in brine; dried or
smoked
, shoulders)

...ani parametrów, jakie mają być przestrzegane w procesie produkcji, takich jak czas i temperatura
wędzenia
oraz możliwości i sposoby dojrzewania według tradycyjnych technik.

...do not describe the phases and parameters to be observed during the production process such as
smoking
time and temperature and maturing possibilities and methods using traditional techniques.
Ponadto wnioski o rejestrację nie opisują faz ani parametrów, jakie mają być przestrzegane w procesie produkcji, takich jak czas i temperatura
wędzenia
oraz możliwości i sposoby dojrzewania według tradycyjnych technik.

In addition, the registration applications do not describe the phases and parameters to be observed during the production process such as
smoking
time and temperature and maturing possibilities and methods using traditional techniques.

W szprotach
wędzonych
oraz w szprotach wędzonych w konserwie stwierdzono wyższą zawartość WWA niż w pozostałych rybach wędzonych.

Smoked
sprats and canned
smoked
sprats have been found to contain higher levels of PAH than other smoked fish.
W szprotach
wędzonych
oraz w szprotach wędzonych w konserwie stwierdzono wyższą zawartość WWA niż w pozostałych rybach wędzonych.

Smoked
sprats and canned
smoked
sprats have been found to contain higher levels of PAH than other smoked fish.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich