Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: wędzić
Mięso ryb wędzonych i
wędzone
produkty [7], z wyłączeniem małży

Muscle meat of smoked fish and
smoked
fishery products [7], excluding bivalve molluscs
Mięso ryb wędzonych i
wędzone
produkty [7], z wyłączeniem małży

Muscle meat of smoked fish and
smoked
fishery products [7], excluding bivalve molluscs

...do wywozu żywych homarów uznano za zadowalające, ale stwierdzono uchybienia w systemie kontroli
wędzonych
produktów rybołówstwa przeznaczonych na wywóz do Unii.

...live lobsters was found to be satisfactory, but deficiencies were noted in the control system for
smoked
fishery products intended for export to the Union.
Urzędowe kontrole i świadectwa higieny w odniesieniu do wywozu żywych homarów uznano za zadowalające, ale stwierdzono uchybienia w systemie kontroli
wędzonych
produktów rybołówstwa przeznaczonych na wywóz do Unii.

Official checks and hygiene certification for the export of live lobsters was found to be satisfactory, but deficiencies were noted in the control system for
smoked
fishery products intended for export to the Union.

Ustanowiono systemy kontroli w celu prowadzenia analiz mikrobiologicznych i chemicznych
wędzonych
produktów rybołówstwa.

Control systems were established to conduct microbial and chemical analyses of
smoked
fishery products.
Ustanowiono systemy kontroli w celu prowadzenia analiz mikrobiologicznych i chemicznych
wędzonych
produktów rybołówstwa.

Control systems were established to conduct microbial and chemical analyses of
smoked
fishery products.

...oliwy z wytłoków oliwnych, oleju słonecznikowego, ryb wędzonych (wraz z nazwą gatunku) lub szynki
wędzonej
, itp. Komisja zbierze i przedstawi pierwotne dane.

For example, the respective PAH levels measured in each single sample of olive pomace oil or sunflower oil or smoked fish (with name of species) or smoked ham, etc., should be given. The raw data...
Przykładowo, należy podać odpowiednie poziomy WWA oznaczone w każdej pojedynczej próbce oliwy z wytłoków oliwnych, oleju słonecznikowego, ryb wędzonych (wraz z nazwą gatunku) lub szynki
wędzonej
, itp. Komisja zbierze i przedstawi pierwotne dane.

For example, the respective PAH levels measured in each single sample of olive pomace oil or sunflower oil or smoked fish (with name of species) or smoked ham, etc., should be given. The raw data will be collated and presented by the Commission.

Produkty mięsne (gotowane, peklowane,
wędzone
itp.)

Meat-based products (heated, salted,
smoked
, etc.)
Produkty mięsne (gotowane, peklowane,
wędzone
itp.)

Meat-based products (heated, salted,
smoked
, etc.)

Produkty wytworzone na bazie mięsa (gotowane, solone,
wędzone
itp.)

Meat products (cooked, salted,
smoked
, etc.)
Produkty wytworzone na bazie mięsa (gotowane, solone,
wędzone
itp.)

Meat products (cooked, salted,
smoked
, etc.)

Produkty mięsne (na bazie mięsa grzanego, solonego,
wędzonego
itp.)

Meat-based products (heated, salted,
smoked
, etc.)
Produkty mięsne (na bazie mięsa grzanego, solonego,
wędzonego
itp.)

Meat-based products (heated, salted,
smoked
, etc.)

...łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), solone lub w solance, ale niesuszone ani
niewędzone
, złowione w wodach słodkowodnych

...Atlantic salmon (Salmo salar) and Danube salmon (Hucho hucho), in brine or salted but not dried or
smoked
, caught in freshwater
Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), solone lub w solance, ale niesuszone ani
niewędzone
, złowione w wodach słodkowodnych

Pacific salmon (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou and Oncorhynchus rhodurus), Atlantic salmon (Salmo salar) and Danube salmon (Hucho hucho), in brine or salted but not dried or
smoked
, caught in freshwater

...łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), solone lub w solance, ale niesuszone ani
niewędzone
, złowione w wodach słodkich

...Atlantic salmon (Salmo salar) and Danube salmon (Hucho hucho), in brine or salted but not dried or
smoked
, caught in freshwater
Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), solone lub w solance, ale niesuszone ani
niewędzone
, złowione w wodach słodkich

Pacific salmon (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou and Oncorhynchus rhodurus), Atlantic salmon (Salmo salar) and Danube salmon (Hucho hucho), in brine or salted but not dried or
smoked
, caught in freshwater

Udane
wędzenie
ryb wymaga od wędzarza uwzględnienia kwestii zmieniających się rodzajów ryb, pór roku i pogody.

In order to
smoke
the fish successfully the fish smoker has to allow for the many variables of fish, season and weather.
Udane
wędzenie
ryb wymaga od wędzarza uwzględnienia kwestii zmieniających się rodzajów ryb, pór roku i pogody.

In order to
smoke
the fish successfully the fish smoker has to allow for the many variables of fish, season and weather.

...w centrum sieci dystrybucji schłodzonych ryb Grimsby może zapewniać codzienne dostawy świeżo
wędzonych
ryb do każdego miejsca w kraju.

...strategic position at the centre of a chilled fish distribution network daily supplies of freshly
smoked
fish can be guaranteed anywhere in the country.
Z uwagi na wspomniane trwałe źródła zaopatrzenia i umiejętne wykorzystanie strategicznej pozycji w centrum sieci dystrybucji schłodzonych ryb Grimsby może zapewniać codzienne dostawy świeżo
wędzonych
ryb do każdego miejsca w kraju.

Due to these sustainable sources and being able to take advantage of Grimsby’s strategic position at the centre of a chilled fish distribution network daily supplies of freshly
smoked
fish can be guaranteed anywhere in the country.

...w Zjednoczonym Królestwie od 1850 roku, kiedy to kolej po raz pierwszy umożliwiła szybki transport
wędzonych
ryb do Londynu, a następnie do każdego miejsca w kraju.

...with fish smoking in the UK since 1850 when the railway first allowed the rapid transportation of
smoked
fish to London and eventually to every corner of the country.
Miasto Grimsby jest synonimem wędzenia ryb w Zjednoczonym Królestwie od 1850 roku, kiedy to kolej po raz pierwszy umożliwiła szybki transport
wędzonych
ryb do Londynu, a następnie do każdego miejsca w kraju.

Grimsby has been synonymous with fish smoking in the UK since 1850 when the railway first allowed the rapid transportation of
smoked
fish to London and eventually to every corner of the country.

Miasto Grimsby jest synonimem
wędzenia
ryb w Zjednoczonym Królestwie od 1850 roku, kiedy to kolej po raz pierwszy umożliwiła szybki transport wędzonych ryb do Londynu, a następnie do każdego miejsca...

Grimsby has been synonymous with fish
smoking
in the UK since 1850 when the railway first allowed the rapid transportation of smoked fish to London and eventually to every corner of the country.
Miasto Grimsby jest synonimem
wędzenia
ryb w Zjednoczonym Królestwie od 1850 roku, kiedy to kolej po raz pierwszy umożliwiła szybki transport wędzonych ryb do Londynu, a następnie do każdego miejsca w kraju.

Grimsby has been synonymous with fish
smoking
in the UK since 1850 when the railway first allowed the rapid transportation of smoked fish to London and eventually to every corner of the country.

Tradycyjne
wędzenie
ryb w Grimsby nadal cieszy się dużym powodzeniem, mimo że w innym częściach kraju dominują mechaniczne piece wędzarnicze.

Traditional fish
smoking
in Grimsby has continued to be successful despite the preference for mechanical kilns in other parts of the country.
Tradycyjne
wędzenie
ryb w Grimsby nadal cieszy się dużym powodzeniem, mimo że w innym częściach kraju dominują mechaniczne piece wędzarnicze.

Traditional fish
smoking
in Grimsby has continued to be successful despite the preference for mechanical kilns in other parts of the country.

...stwierdził: „W czasie wizyty w Grimsby byłem pod wrażeniem umiejętności, jakich wymaga tradycyjne
wędzenie
ryb. W porównaniu do sterowanego komputerowo suszenia to zupełnie inny świat”.

Rick Stein states ‘I’ve visited Grimsby and was amazed at the skill involved in traditional fish
smoking
. It’s worlds apart from computer-controlled kiln drying.’
Rick Stein stwierdził: „W czasie wizyty w Grimsby byłem pod wrażeniem umiejętności, jakich wymaga tradycyjne
wędzenie
ryb. W porównaniu do sterowanego komputerowo suszenia to zupełnie inny świat”.

Rick Stein states ‘I’ve visited Grimsby and was amazed at the skill involved in traditional fish
smoking
. It’s worlds apart from computer-controlled kiln drying.’

Stwierdzono wysokie zawartości tych substancji w suszonych owocach, oliwie z wytłoczyn z oliwek,
wędzonych
rybach, oliwie z pestek winogron, produktach mięsnych wędzonych, świeżych mięczakach,...

High levels were found in dried fruits, olive pomace oil,
smoked
fish, grape seed oil,
smoked
meat products, fresh molluscs, spices/sauces and condiments.
Stwierdzono wysokie zawartości tych substancji w suszonych owocach, oliwie z wytłoczyn z oliwek,
wędzonych
rybach, oliwie z pestek winogron, produktach mięsnych wędzonych, świeżych mięczakach, przyprawach/sosach.

High levels were found in dried fruits, olive pomace oil,
smoked
fish, grape seed oil,
smoked
meat products, fresh molluscs, spices/sauces and condiments.

Suszone, solone, ale
niewędzone
ryby z gatunku Boreogadus saida

Dried, salted but not
smoked
fish of the species Boreogadus saida
Suszone, solone, ale
niewędzone
ryby z gatunku Boreogadus saida

Dried, salted but not
smoked
fish of the species Boreogadus saida

Wędzone
ryby z Grimsby są podawane w wielu prestiżowych restauracjach, w tym w J Sheekey, Scott, a nawet w Delii Smith, która jest restauracją klubu piłkarskiego miasta Norwich.

Grimsby
smoked
fish is served in many of the country’s finest eateries, including J Sheekey, Scott’s and even Delia Smith’s Norwich City Football Club’s restaurant.
Wędzone
ryby z Grimsby są podawane w wielu prestiżowych restauracjach, w tym w J Sheekey, Scott, a nawet w Delii Smith, która jest restauracją klubu piłkarskiego miasta Norwich.

Grimsby
smoked
fish is served in many of the country’s finest eateries, including J Sheekey, Scott’s and even Delia Smith’s Norwich City Football Club’s restaurant.

„Traditional Grimsby Smoked Fish” (tradycyjne
wędzone
ryby z Grimsby) to filety z dorsza i plamiaka o masie między 200 a 700 gramów, które zostały poddane wędzeniu na zimno zgodnie z tradycyjną...

‘Traditional Grimsby
Smoked
Fish’ are fillets of cod and haddock, weighing between 200 and 700 grams, which have been cold smoked in accordance with the traditional method within the defined...
„Traditional Grimsby Smoked Fish” (tradycyjne
wędzone
ryby z Grimsby) to filety z dorsza i plamiaka o masie między 200 a 700 gramów, które zostały poddane wędzeniu na zimno zgodnie z tradycyjną metodą stosowaną na wyznaczonym obszarze geograficznym.

‘Traditional Grimsby
Smoked
Fish’ are fillets of cod and haddock, weighing between 200 and 700 grams, which have been cold smoked in accordance with the traditional method within the defined geographical area.

Wędzone
ryby (z wyłączeniem śledzi, łososia pacyficznego, atlantyckiego i głowacicy), w tym filety, ale z wyłączeniem głów, ogonów i pęcherzy pławnych ryb

Smoked
fish (excluding herrings, Pacific, Atlantic and Danube salmon), including fillets, excluding head, tails and maws
Wędzone
ryby (z wyłączeniem śledzi, łososia pacyficznego, atlantyckiego i głowacicy), w tym filety, ale z wyłączeniem głów, ogonów i pęcherzy pławnych ryb

Smoked
fish (excluding herrings, Pacific, Atlantic and Danube salmon), including fillets, excluding head, tails and maws

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich