Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: wołowe
Pozostałe tłuszcze
wołowe
, owcze lub kozie

Other fats of
bovine animals
, sheep or goats
Pozostałe tłuszcze
wołowe
, owcze lub kozie

Other fats of
bovine animals
, sheep or goats

Tłuszcze
wołowe
, owcze i kozie, inne niż określone w pozycji 1503, do wykorzystania przemysłowego, innego niż wytwarzanie środków spożywczych nadających się do spożycia przez ludzi [1]

Fats of
bovine animals
, sheep or goats, other than those of heading 1503, for industrial uses other than the manufacture of foodstuffs for human consumption [1]
Tłuszcze
wołowe
, owcze i kozie, inne niż określone w pozycji 1503, do wykorzystania przemysłowego, innego niż wytwarzanie środków spożywczych nadających się do spożycia przez ludzi [1]

Fats of
bovine animals
, sheep or goats, other than those of heading 1503, for industrial uses other than the manufacture of foodstuffs for human consumption [1]

W przypadku produktów mięsnych zawierających mięso
wołowe
, owcze, kozie, wieprzowe, zwierząt nieparzystokopytnych, hodowlanych i dzikich zwierząt tych gatunków.

In the case of meat products containing meat of
bovine
, ovine, caprine, porcine, soliped, farmed and wild game animals of these species.
W przypadku produktów mięsnych zawierających mięso
wołowe
, owcze, kozie, wieprzowe, zwierząt nieparzystokopytnych, hodowlanych i dzikich zwierząt tych gatunków.

In the case of meat products containing meat of
bovine
, ovine, caprine, porcine, soliped, farmed and wild game animals of these species.

W przypadku produktów mięsnych zawierających mięso
wołowe
, owcze, kozie, wieprzowe, ze zwierząt jednokopytnych, hodowlanych i dzikich zwierząt tych gatunków.

In the case of meat products containing meat of
bovine
, ovine, caprine, porcine, soliped, farmed and wild game animals from these species.
W przypadku produktów mięsnych zawierających mięso
wołowe
, owcze, kozie, wieprzowe, ze zwierząt jednokopytnych, hodowlanych i dzikich zwierząt tych gatunków.

In the case of meat products containing meat of
bovine
, ovine, caprine, porcine, soliped, farmed and wild game animals from these species.

...powyższymi kontyngentami różnym częściom kontyngentu taryfowego na mrożone cienkie przepony
wołowe
na mocy rozporządzenia (WE) nr 748/2008 i częściom kontyngentu taryfowego na świeżą, chłodzon

...should be allocated to the different subdivisions of the tariff quota for frozen thin skirt of
bovine animals
under Regulation (EC) No 748/2008 and of the tariff quotas for fresh, chilled and fro
W celu zapewnienia właściwego zarządzania powyższymi kontyngentami różnym częściom kontyngentu taryfowego na mrożone cienkie przepony
wołowe
na mocy rozporządzenia (WE) nr 748/2008 i częściom kontyngentu taryfowego na świeżą, chłodzoną i mrożoną wołowinę na mocy rozporządzenia (WE) nr 810/2008 należy przydzielić odrębne numery porządkowe.

In order to ensure a proper administration of these quotas, specific order numbers should be allocated to the different subdivisions of the tariff quota for frozen thin skirt of
bovine animals
under Regulation (EC) No 748/2008 and of the tariff quotas for fresh, chilled and frozen beef under Regulation (EC) No 810/2008.

Opisać rodzaj produktu (np. mięso
wołowe
, mięso wieprzowe, mięso drobiowe, mięso mielone).

Describe the type of product (e.g. meat from
bovine animals
, meat from porcine
animals
, meat from poultry, minced meat).
Opisać rodzaj produktu (np. mięso
wołowe
, mięso wieprzowe, mięso drobiowe, mięso mielone).

Describe the type of product (e.g. meat from
bovine animals
, meat from porcine
animals
, meat from poultry, minced meat).

Zauważa również, że embargo na mięso
wołowe
w stosunku do Portugalii cofnięto dopiero wraz z przyjęciem rozporządzenia (WE) nr 1993/2004.

It should also be noted that the measures prohibiting the dispatch of
beef
applied to Portugal were not repealed until the adoption of Regulation (EC) No 1993/2004.
Zauważa również, że embargo na mięso
wołowe
w stosunku do Portugalii cofnięto dopiero wraz z przyjęciem rozporządzenia (WE) nr 1993/2004.

It should also be noted that the measures prohibiting the dispatch of
beef
applied to Portugal were not repealed until the adoption of Regulation (EC) No 1993/2004.

„tusze
wołowe
” — w podpozycjach 020110 i 020210 oznaczają całe tusze ubitych zwierząt po upuszczeniu krwi, wypatroszeniu i oskórowaniu, importowane z głowami lub bez, z racicami lub bez, z...

‘carcases of
bovine
animals’, for the purposes of subheadings 020110 and 020210: whole carcases of the slaughtered animals after having been bled, eviscerated and skinned, imported with or without...
„tusze
wołowe
” — w podpozycjach 020110 i 020210 oznaczają całe tusze ubitych zwierząt po upuszczeniu krwi, wypatroszeniu i oskórowaniu, importowane z głowami lub bez, z racicami lub bez, z dołączonymi pozostałymi podrobami lub bez.

‘carcases of
bovine
animals’, for the purposes of subheadings 020110 and 020210: whole carcases of the slaughtered animals after having been bled, eviscerated and skinned, imported with or without the heads, with or without the feet and with or without the other offals attached.

„półtusze
wołowe
” — w podpozycjach 020110 i 020210 są produktem powstałym z symetrycznego podziału całej tuszy cięciem wzdłużnym przez środek szyi, karku, grzbietu, kręgów lędźwiowych i krzyżowych...

‘half-carcases of
bovine animals
’, for the purposes of subheadings 020110 and 020210: the product resulting from the symmetrical division of the whole carcase through the centre of each cervical,...
„półtusze
wołowe
” — w podpozycjach 020110 i 020210 są produktem powstałym z symetrycznego podziału całej tuszy cięciem wzdłużnym przez środek szyi, karku, grzbietu, kręgów lędźwiowych i krzyżowych oraz przez środek spojenia mostka; „półtusza” powinna w przedniej części posiadać wszystkie kości i kark, szyję oraz łopatkę z większą ilością żeber niż 10;

‘half-carcases of
bovine animals
’, for the purposes of subheadings 020110 and 020210: the product resulting from the symmetrical division of the whole carcase through the centre of each cervical, dorsal, lumbar and sacral vertebra and through the centre of the sternum and of the ischio-pubic symphysis; ‘half-carcase’ shall include the front part of the half-carcase comprising all the bones and the scrag, neck and shoulder, having more than 10 ribs;

Mięso inne niż z trzody chlewnej i
wołowe
, w tym jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:

Meat other than of swine and
bovine animals
, including edible flours and meals of meat or meat offal:
Mięso inne niż z trzody chlewnej i
wołowe
, w tym jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:

Meat other than of swine and
bovine animals
, including edible flours and meals of meat or meat offal:

Mięso
wołowe
solone lub w solance, suszone lub wędzone

Meat of
bovine animals
, salted or in brine, dried or smoked
Mięso
wołowe
solone lub w solance, suszone lub wędzone

Meat of
bovine animals
, salted or in brine, dried or smoked

Mięso
wołowe
przetworzone, konserwowane lub przetwory

Prepared or preserved meat or offal of
bovine animals
Mięso
wołowe
przetworzone, konserwowane lub przetwory

Prepared or preserved meat or offal of
bovine animals

w jęz. polskim Suszone mięso
wołowe
bez kości — Rozporządzenie (WE) nr 2092/2004

in Polish Suszone
mięso wołowe
bez kości — Rozporządzenie (WE) nr 2092/2004
w jęz. polskim Suszone mięso
wołowe
bez kości — Rozporządzenie (WE) nr 2092/2004

in Polish Suszone
mięso wołowe
bez kości — Rozporządzenie (WE) nr 2092/2004

w języku polskim Suszone mięso
wołowe
bez kości — rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 82/2013

in Polish Suszone
mięso wołowe
bez kości — rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 82/2013
w języku polskim Suszone mięso
wołowe
bez kości — rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 82/2013

in Polish Suszone
mięso wołowe
bez kości — rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 82/2013

Mięsa
wołowe
, bez kości, suszone

Meat of
bovine animals
, boneless, dried
Mięsa
wołowe
, bez kości, suszone

Meat of
bovine animals
, boneless, dried

Mięsa
wołowe
, bez kości, suszone

Meat of
bovine animals
, boneless, dried
Mięsa
wołowe
, bez kości, suszone

Meat of
bovine animals
, boneless, dried

...w których VTEC stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego: surowe lub niedogotowane mięso
wołowe
, a także ewentualnie mięso innych przeżuwaczy, mięso mielone i fermentowana wołowina oraz pro

The SCVPH identified the following food categories where VTEC represents a hazard to public health: raw or undercooked beef and possibly meat from other ruminants, minced meat and fermented beef and...
SCVPH określił następujące rodzaje żywności, w których VTEC stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego: surowe lub niedogotowane mięso
wołowe
, a także ewentualnie mięso innych przeżuwaczy, mięso mielone i fermentowana wołowina oraz produkty z tych mięs, surowe mleko oraz wyroby produkowane z surowego mleka, produkty świeże, szczególnie kiełki, oraz soki owocowe i warzywne niepasteryzowane.

The SCVPH identified the following food categories where VTEC represents a hazard to public health: raw or undercooked beef and possibly meat from other ruminants, minced meat and fermented beef and products thereof, raw milk and raw milk products, fresh produce, in particular sprouted seeds, and unpasteurised fruit and vegetable juices.

Nie wolno trzymać innego mięsa w pomieszczeniu rozbioru, gdy mięso
wołowe
ze skupu jest tam trybowane, wykrawane lub pakowane.

No other meat may be present in the cutting room when intervention
beef
is being boned, trimmed or packed.
Nie wolno trzymać innego mięsa w pomieszczeniu rozbioru, gdy mięso
wołowe
ze skupu jest tam trybowane, wykrawane lub pakowane.

No other meat may be present in the cutting room when intervention
beef
is being boned, trimmed or packed.

Wszystkie: obejmuje żołądki, pęcherze i jelita
wołowe
, wieprzowe, baranie, kozie lub drobiowe, oczyszczone, solone, suszone lub poddane obróbce termicznej.

All: Includes stomachs, bladders and intestines cleaned salted dried or heated of
bovine
, porcine, ovine, caprine, or of poultry origin.
Wszystkie: obejmuje żołądki, pęcherze i jelita
wołowe
, wieprzowe, baranie, kozie lub drobiowe, oczyszczone, solone, suszone lub poddane obróbce termicznej.

All: Includes stomachs, bladders and intestines cleaned salted dried or heated of
bovine
, porcine, ovine, caprine, or of poultry origin.

Wszystkie: obejmuje żołądki, pęcherze i jelita
wołowe
, wieprzowe, baranie, kozie lub drobiowe, oczyszczone, solone, suszone lub poddane obróbce termicznej.

All: covers stomachs, bladders and intestines cleaned salted dried or heated of
bovine
, porcine, ovine, caprine, or of poultry origin.
Wszystkie: obejmuje żołądki, pęcherze i jelita
wołowe
, wieprzowe, baranie, kozie lub drobiowe, oczyszczone, solone, suszone lub poddane obróbce termicznej.

All: covers stomachs, bladders and intestines cleaned salted dried or heated of
bovine
, porcine, ovine, caprine, or of poultry origin.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich