Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: solankowy
Nie ma zastosowania do instalacji
solankowych
pracujących na zasadzie „once-through” (w systemie jednoprzejściowym).

Not applicable to once-through
brine
plants.
Nie ma zastosowania do instalacji
solankowych
pracujących na zasadzie „once-through” (w systemie jednoprzejściowym).

Not applicable to once-through
brine
plants.

kąpiele
solankowe
filetów z ryb,

brining
the fillets of fish,
kąpiele
solankowe
filetów z ryb,

brining
the fillets of fish,

Wszystkie etapy kąpieli
solankowej
i wędzenia filetowanych ryb.

All
brining
and smoking of the filleted fish.
Wszystkie etapy kąpieli
solankowej
i wędzenia filetowanych ryb.

All
brining
and smoking of the filleted fish.

dojrzewające sery maziowe, pleśniowe,
solankowe
i inne sery dojrzewające:

smear-ripened, mould-ripened,
brine-matured
or other ripened cheeses,
dojrzewające sery maziowe, pleśniowe,
solankowe
i inne sery dojrzewające:

smear-ripened, mould-ripened,
brine-matured
or other ripened cheeses,

dojrzewające sery maziowe, pleśniowe,
solankowe
i inne sery dojrzewające;

smear-ripened, mould-ripened,
brine-matured
or other ripened cheeses;
dojrzewające sery maziowe, pleśniowe,
solankowe
i inne sery dojrzewające;

smear-ripened, mould-ripened,
brine-matured
or other ripened cheeses;

Stopień recyklingu jest ograniczony przez wymogi czystości systemu
solankowego
oraz przez bilans wodny instalacji.

The degree of recycling is limited by the purity requirements of the
brine
system and the water balance of the plant.
Stopień recyklingu jest ograniczony przez wymogi czystości systemu
solankowego
oraz przez bilans wodny instalacji.

The degree of recycling is limited by the purity requirements of the
brine
system and the water balance of the plant.

Do regulacji pH kąpieli
solankowej
w przetwórstwie serów Gouda, Edam i Maasdammer, Boerenkaas, Friese i Leidse Nagelkaas

For the regulation of the pH of the
brine
bath in the processing of Gouda-, Edam and Maasdammer cheeses, Boerenkaas, Friese and Leidse Nagelkaas
Do regulacji pH kąpieli
solankowej
w przetwórstwie serów Gouda, Edam i Maasdammer, Boerenkaas, Friese i Leidse Nagelkaas

For the regulation of the pH of the
brine
bath in the processing of Gouda-, Edam and Maasdammer cheeses, Boerenkaas, Friese and Leidse Nagelkaas

Do regulacji pH kąpieli
solankowej
w produkcji sera [6]Produkcja oleju i hydroliza skrobi [7]

For the regulation of the pH of the
brine
bath in cheese production [6]Oil production and hydrolysis of starch [7]
Do regulacji pH kąpieli
solankowej
w produkcji sera [6]Produkcja oleju i hydroliza skrobi [7]

For the regulation of the pH of the
brine
bath in cheese production [6]Oil production and hydrolysis of starch [7]

Do regulacji pH kąpieli
solankowej
w produkcji sera [6]

For the regulation of the pH of the
brine
bath in cheese production [6]
Do regulacji pH kąpieli
solankowej
w produkcji sera [6]

For the regulation of the pH of the
brine
bath in cheese production [6]

Opary
solankowe
uzyskuje się przez rozpylanie w temperaturze 35 ± 2 °C roztworu soli uzyskanego przez rozpuszczenie 20 ± 2 części wagowych chlorku sodowego w 80 częściach wody destylowanej...

The
saline mist
shall be produced by atomising, at a temperature of 35 ± 2 °C, a
saline
solution obtained by dissolving 20 ± 2 parts by weight of sodium chloride in 80 parts of distilled water...
Opary
solankowe
uzyskuje się przez rozpylanie w temperaturze 35 ± 2 °C roztworu soli uzyskanego przez rozpuszczenie 20 ± 2 części wagowych chlorku sodowego w 80 częściach wody destylowanej niezawierającej więcej niż 0,02 % zanieczyszczeń.

The
saline mist
shall be produced by atomising, at a temperature of 35 ± 2 °C, a
saline
solution obtained by dissolving 20 ± 2 parts by weight of sodium chloride in 80 parts of distilled water containing not more than 0,02 % of impurities.

Opary
solankowe
uzyskuje się przez rozpylanie w temperaturze 35° C ± 2° C roztworu soli uzyskanego przez rozpuszczenie 20 ± 2 części wagowe chlorku sodowego w 80 częściach wody destylowanej...

The
saline mist
shall be produced by atomising, at a temperature of 35 ± 2 °C, a
saline
solution obtained by dissolving 20 ± 2 parts by weight of sodium chloride in 80 parts of distilled water...
Opary
solankowe
uzyskuje się przez rozpylanie w temperaturze 35° C ± 2° C roztworu soli uzyskanego przez rozpuszczenie 20 ± 2 części wagowe chlorku sodowego w 80 częściach wody destylowanej niezawierającej więcej niż 0,02 % zanieczyszczeń.

The
saline mist
shall be produced by atomising, at a temperature of 35 ± 2 °C, a
saline
solution obtained by dissolving 20 ± 2 parts by weight of sodium chloride in 80 parts of distilled water containing not more than 0,02 per cent of impurities.

Próbkę jednostki badanej poddaje się działaniu mgły
solankowej
przez okres 48 godzin, rozłożony na dwa okresy po 24 godziny oddzielone dwugodzinną przerwą, podczas której próbkę pozostawia się do...

A specimen of the sample unit shall be subjected to the action of a
saline
mist for 48 hours comprising two periods of exposure of 24 hours each, separated by an interval of 2 hours during which the...
Próbkę jednostki badanej poddaje się działaniu mgły
solankowej
przez okres 48 godzin, rozłożony na dwa okresy po 24 godziny oddzielone dwugodzinną przerwą, podczas której próbkę pozostawia się do wyschnięcia.

A specimen of the sample unit shall be subjected to the action of a
saline
mist for 48 hours comprising two periods of exposure of 24 hours each, separated by an interval of 2 hours during which the specimen is allowed to dry.

Próbkę jednostki badanej poddaje się działaniu mgły
solankowej
przez okres 48 godzin, obejmujący dwa okresy po 24 godziny oddzielone dwugodzinną przerwą, podczas której próbce pozwala się wyschnąć.

A specimen of the sample unit shall be subjected to the action of a
saline
mist for 48 hours comprising two periods of exposure of 24 hours each, separated by an interval of 2 hours during which the...
Próbkę jednostki badanej poddaje się działaniu mgły
solankowej
przez okres 48 godzin, obejmujący dwa okresy po 24 godziny oddzielone dwugodzinną przerwą, podczas której próbce pozwala się wyschnąć.

A specimen of the sample unit shall be subjected to the action of a
saline
mist for 48 hours comprising two periods of exposure of 24 hours each, separated by an interval of 2 hours during which the specimen is allowed to dry.

...lampy, jeżeli urządzenie połączone jest ze światłem i urządzenie jest poddawane działaniu oparów
solankowych
przez okres 50 godzin podzielony na dwa okresy po 24 godziny, z przerwą 2-godzinną, podc

...combined with a light, shall be stripped of all removable parts and subjected to the action of a
saline mist
for a period of 50 hours, comprising two periods of exposure of 24 hours each, separated
Usuwane są wszystkie ruchome części urządzenia odblaskowego lub lampy, jeżeli urządzenie połączone jest ze światłem i urządzenie jest poddawane działaniu oparów
solankowych
przez okres 50 godzin podzielony na dwa okresy po 24 godziny, z przerwą 2-godzinną, podczas której próbka jest pozostawiana do wyschnięcia.

The retro-reflecting device, or the lamp if the device is combined with a light, shall be stripped of all removable parts and subjected to the action of a
saline mist
for a period of 50 hours, comprising two periods of exposure of 24 hours each, separated by an interval of two hours during which the sample is allowed to dry.

...lampy, jeżeli urządzenie połączone jest ze światłem, i urządzenie jest poddawane działaniu oparów
solankowych
przez okres 50 godzin podzielony na dwa okresy po 24 godziny, z przerwą dwugodzinną,...

...combined with a light, shall be stripped of all removable parts and subjected to the action of a
saline mist
for a period of 50 hours, comprising two periods of exposure of 24 hours each, separated
Usuwane są wszystkie ruchome części urządzenia odblaskowego lub lampy, jeżeli urządzenie połączone jest ze światłem, i urządzenie jest poddawane działaniu oparów
solankowych
przez okres 50 godzin podzielony na dwa okresy po 24 godziny, z przerwą dwugodzinną, podczas której próbka jest pozostawiana do wyschnięcia.

The retro-reflecting device, or the lamp if the device is combined with a light, shall be stripped of all removable parts and subjected to the action of a
saline mist
for a period of 50 hours, comprising two periods of exposure of 24 hours each, separated by an interval of 2 hours during which the sample is allowed to dry.

...ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki wodnej [13], aby umożliwić zatłaczanie CO2 do
solankowych
warstw wodonośnych dla celów geologicznego składowania.

...action in the field of water policy [13] should also be amended to allow for injection of CO2 into
saline
aquifers for the purposes of geological storage.
Należy również zmienić dyrektywę 2000/60/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2000 r., ustanawiającą ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki wodnej [13], aby umożliwić zatłaczanie CO2 do
solankowych
warstw wodonośnych dla celów geologicznego składowania.

Directive 2000/60/EC of the European Parliament and of the Council of 23 October 2000 establishing a framework for Community action in the field of water policy [13] should also be amended to allow for injection of CO2 into
saline
aquifers for the purposes of geological storage.

Do regulacji pH w kąpieli
solankowej
przy produkcji serów Gouda, Edam, Maasdammer oraz Boerenkaas, Friese i Leidse Nagelkaas

For the regulation of the pH of the
brine
bath in the processing of Gouda, Edam and Maasdammer cheeses, Boerenkaas, Friese and Leidse Nagelkaas
Do regulacji pH w kąpieli
solankowej
przy produkcji serów Gouda, Edam, Maasdammer oraz Boerenkaas, Friese i Leidse Nagelkaas

For the regulation of the pH of the
brine
bath in the processing of Gouda, Edam and Maasdammer cheeses, Boerenkaas, Friese and Leidse Nagelkaas

Do regulacji pH w kąpieli
solankowej
przy produkcji serów [3]Produkcja oleju i hydroliza skrobi [4]

For the regulation of the pH of the
brine
bath in cheese production [3]Oil production and hydrolysis of starch [4]
Do regulacji pH w kąpieli
solankowej
przy produkcji serów [3]Produkcja oleju i hydroliza skrobi [4]

For the regulation of the pH of the
brine
bath in cheese production [3]Oil production and hydrolysis of starch [4]

Do regulacji pH w kąpieli
solankowej
przy produkcji serów [3]

For the regulation of the pH of the
brine
bath in cheese production [3]
Do regulacji pH w kąpieli
solankowej
przy produkcji serów [3]

For the regulation of the pH of the
brine
bath in cheese production [3]

...Gouda, Edam, Maasdammer oraz Boerenkaas, Friese i Leidse Nagelkaas) do regulacji pH w kąpieli
solankowej
bez tworzenia niepożądanych aromatów.

...Maasdammer cheeses, Boerenkaas, Friese, and Leidse Nagelkaas) for the regulation of the pH of the
brine
bath without causing off-flavours.
Konieczne wydaje się stosowanie kwasu chlorowodorowego jako substancji pomocniczej w przetwórstwie przy produkcji niektórych specjalnych serów o twardej skórce (sery Gouda, Edam, Maasdammer oraz Boerenkaas, Friese i Leidse Nagelkaas) do regulacji pH w kąpieli
solankowej
bez tworzenia niepożądanych aromatów.

It appears to be necessary to use hydrochloric acid as a processing aid in the production of certain special hard rind cheeses (Gouda, Edam and Maasdammer cheeses, Boerenkaas, Friese, and Leidse Nagelkaas) for the regulation of the pH of the
brine
bath without causing off-flavours.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich