Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: ser
Ser przetworzony (
ser
miękki, twarożek itp.)

Processed cheese (soft
cheese
, cottage
cheese
and similar)
Ser przetworzony (
ser
miękki, twarożek itp.)

Processed cheese (soft
cheese
, cottage
cheese
and similar)

Ser
miękki wyprodukowany z pełnotłustego mleka koziego, lekko solony, niegotowany, zawierający na powierzchni pleśń, posiadający kształt piramidy o podstawie kwadratu.

Full-fat slightly salted and uncooked soft goat’s
cheese
, with surface mould, in the form of a frustum of pyramid with a square base.
Ser
miękki wyprodukowany z pełnotłustego mleka koziego, lekko solony, niegotowany, zawierający na powierzchni pleśń, posiadający kształt piramidy o podstawie kwadratu.

Full-fat slightly salted and uncooked soft goat’s
cheese
, with surface mould, in the form of a frustum of pyramid with a square base.

sery
miękkie” oznaczają sery, w których zawartość wilgoci w masie beztłuszczowej jest wyższa niż 67 %;

‘soft
cheeses
’ means cheeses that have a percentage moisture, on a fat-free basis, higher than 67 %.
sery
miękkie” oznaczają sery, w których zawartość wilgoci w masie beztłuszczowej jest wyższa niż 67 %;

‘soft
cheeses
’ means cheeses that have a percentage moisture, on a fat-free basis, higher than 67 %.

sery
miękkie” oznaczają sery, w których zawartość wilgoci w masie beztłuszczowej jest wyższa niż 67 %;

‘soft
cheeses
’ means cheeses that have a percentage moisture, on a fat-free basis, higher than 67 %.
sery
miękkie” oznaczają sery, w których zawartość wilgoci w masie beztłuszczowej jest wyższa niż 67 %;

‘soft
cheeses
’ means cheeses that have a percentage moisture, on a fat-free basis, higher than 67 %.

dojrzały
ser
miękki

ripened soft
cheese
dojrzały
ser
miękki

ripened soft
cheese

dojrzały
ser
miękki

ripened soft
cheese
dojrzały
ser
miękki

ripened soft
cheese

Ser
miękki

Soft
cheese
Ser
miękki

Soft
cheese

...i (EWG) nr 1552/80 [4] wymagają od eksporterów przedstawienia świadectwa potwierdzającego, że te
sery
odpowiadają definicji określonej w tych rozporządzeniach, w celu skorzystania z wolnego i nieog

...2968/79 [3] and (EEC) No 1552/80 [4] require exporters to present a certificate attesting that the
cheese
complies with the definition provided for in those Regulations, in order to benefit from...
Zgodnie z wymienionym rozporządzeniem, rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2968/79 [3] i (EWG) nr 1552/80 [4] wymagają od eksporterów przedstawienia świadectwa potwierdzającego, że te
sery
odpowiadają definicji określonej w tych rozporządzeniach, w celu skorzystania z wolnego i nieograniczonego dostępu odpowiednio w USA i w Australii.

In accordance with that Regulation, Commission Regulations (EEC) No 2968/79 [3] and (EEC) No 1552/80 [4] require exporters to present a certificate attesting that the
cheese
complies with the definition provided for in those Regulations, in order to benefit from free and unlimited access respectively in the USA and in Australia.

Jeżeli
ser
wymieniony jest razem z innymi składnikami w nazwie produktu smakowego, to bez względu na to, czy produkt przedstawiany jest jako posiłek, czy nie:

If
cheese
is mentioned together with other ingredients in the name of a savoury product, whether or not the product is presented as a meal, then:
Jeżeli
ser
wymieniony jest razem z innymi składnikami w nazwie produktu smakowego, to bez względu na to, czy produkt przedstawiany jest jako posiłek, czy nie:

If
cheese
is mentioned together with other ingredients in the name of a savoury product, whether or not the product is presented as a meal, then:

Będący wynikiem umiejętności producentów
ser
„Queijo Serra da Estrela” uzyskuje się wyłącznie z surowego mleka, przy użyciu karczocha hiszpańskiego jako naturalnego koagulanta.

As a result of the know-how of its producers, ‘Queijo Serra da Estrela’ is obtained exclusively from raw milk, using the cardoon flower as a natural rennet.
Będący wynikiem umiejętności producentów
ser
„Queijo Serra da Estrela” uzyskuje się wyłącznie z surowego mleka, przy użyciu karczocha hiszpańskiego jako naturalnego koagulanta.

As a result of the know-how of its producers, ‘Queijo Serra da Estrela’ is obtained exclusively from raw milk, using the cardoon flower as a natural rennet.

...się coraz bardziej w sposób naturalny podczas procesu dojrzewania i w ten sposób powstaje
ser
„Queijo Serra da Estrela” Velho, który można opisać w następujący sposób: skórka gładka do lekko

These characteristics grow naturally stronger during the maturing process, leading to the production of ‘Queijo Serra da Estrela’ Velho, which can be described as follows: smooth to slightly rough...
Cechy te zaznaczają się coraz bardziej w sposób naturalny podczas procesu dojrzewania i w ten sposób powstaje
ser
„Queijo Serra da Estrela” Velho, który można opisać w następujący sposób: skórka gładka do lekko chropowatej, konsystencja twarda do bardzo twardej, tekstura zamknięta lub z kilkoma dziurami, masa lekko krucha i sucha, aksamitna, kolor od ciemnożółtego do pomarańczowego, ciemniejący od boków do środka, przyjemny, trwały, zdecydowany smak, silnie zaznaczony do lekko zaznaczonego i nieco pikantny/słony.

These characteristics grow naturally stronger during the maturing process, leading to the production of ‘Queijo Serra da Estrela’ Velho, which can be described as follows: smooth to slightly rough rind, hard to extra hard consistency, closed texture or with a few eyes, body dry and slightly crumbly, smooth, dark yellow to orange getting darker from the outside towards the centre; pleasant, lingering, clean, strong to slightly strong and slightly spicy/salty bouquet.

Taki system chowu stanowi praktykę rolną przyczyniającą się w pełni do uzyskania przez
ser
typowych cech związanych z obszarem jego produkcji.

...that forms an integral part of the relationship between the specific characteristics of the
cheese
and its geographical area.
Taki system chowu stanowi praktykę rolną przyczyniającą się w pełni do uzyskania przez
ser
typowych cech związanych z obszarem jego produkcji.

This breeding system is an agricultural practice that forms an integral part of the relationship between the specific characteristics of the
cheese
and its geographical area.

Sery
francuskie, które mogą być długo przechowywane:

French long-keeping
cheeses
:
Sery
francuskie, które mogą być długo przechowywane:

French long-keeping
cheeses
:

Ser
można łatwo kroić.

The
cheese
is easy to cut.
Ser
można łatwo kroić.

The
cheese
is easy to cut.

Tylko
ser
red Leicester

only red Leicester
cheese
Tylko
ser
red Leicester

only red Leicester
cheese

Ser
Red Leicester

Red Leicester
cheese
Ser
Red Leicester

Red Leicester
cheese

ser
Red Leicester

Red Leicester
cheese
ser
Red Leicester

Red Leicester
cheese

Ser
Red Leicester,

Red Leicester
cheese
Ser
Red Leicester,

Red Leicester
cheese

w języku portugalskim Destinado a
ser
colocado no consumo na Reunião — artigo 11.o A do Regulamento (CEE) n.o 1418/76

In Portuguese Destinado a ser colocado no consumo na Reunião — artigo 11.o A do Regulamento (CEE) n.o 1418/76
w języku portugalskim Destinado a
ser
colocado no consumo na Reunião — artigo 11.o A do Regulamento (CEE) n.o 1418/76

In Portuguese Destinado a ser colocado no consumo na Reunião — artigo 11.o A do Regulamento (CEE) n.o 1418/76

Ser
fondue i pozostałe przetwory spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane

Cheese
fondues and other food preparations n.e.c.
Ser
fondue i pozostałe przetwory spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane

Cheese
fondues and other food preparations n.e.c.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich