Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: ser
Ser
produkuje się wyłącznie z mleka krowiego zaprawionego podpuszczką; niepłukany skrzep serowy jest rozdrabniany; ociekanie jest samoczynne; solenie odbywa się na sucho; czas dojrzewania różni się w...

Cheese made
exclusively from renneted cow’s milk; the curd is separated and not washed; it is left to drain naturally; the cheese is dry salted; maturing is variable depending on the size, at least...
Ser
produkuje się wyłącznie z mleka krowiego zaprawionego podpuszczką; niepłukany skrzep serowy jest rozdrabniany; ociekanie jest samoczynne; solenie odbywa się na sucho; czas dojrzewania różni się w zależności od rozmiaru, przy czym ser w rozmiarze podstawowym dojrzewa co najmniej 5 tygodni; w tym czasie skórka jest kilkakrotnie opłukiwana w solonej wodzie bez użycia środków grzybobójczych.

Cheese made
exclusively from renneted cow’s milk; the curd is separated and not washed; it is left to drain naturally; the cheese is dry salted; maturing is variable depending on the size, at least five weeks for the standard size, during which the rind is washed several times in salt water without using fungicides.

Ponadto różne
sery
produkuje się oczywiście w niezależny sposób, w odniesieniu do przestrzeni (inny łańcuch produkcji) lub czasu (następujące po sobie rodzaje produkcji).

Moreover, different
cheeses
are of course
made
in different ways, either in other places (different production chain) or at different times (successive production).
Ponadto różne
sery
produkuje się oczywiście w niezależny sposób, w odniesieniu do przestrzeni (inny łańcuch produkcji) lub czasu (następujące po sobie rodzaje produkcji).

Moreover, different
cheeses
are of course
made
in different ways, either in other places (different production chain) or at different times (successive production).

Sery
produkuje się z podgrzanego mleka, którego temperatura nie może przekroczyć 76 °C i w którym zaszczepia się penicillium roqueforti.

The
cheese
is
made
from milk heated to a maximum temperature of 76 °C and inoculated with Pénicillium roqueforti.
Sery
produkuje się z podgrzanego mleka, którego temperatura nie może przekroczyć 76 °C i w którym zaszczepia się penicillium roqueforti.

The
cheese
is
made
from milk heated to a maximum temperature of 76 °C and inoculated with Pénicillium roqueforti.

Sery
, pozostałe, z wyjątkiem 04069029 / 31 / 50 / 86 / 87 / 88

Cheese
, other, excluding 04069029 / 31 / 50 / 86 / 87 / 88
Sery
, pozostałe, z wyjątkiem 04069029 / 31 / 50 / 86 / 87 / 88

Cheese
, other, excluding 04069029 / 31 / 50 / 86 / 87 / 88

Sery
i produkty serowe

Cheese
and
cheese
products
Sery
i produkty serowe

Cheese
and
cheese
products

Ser
i produkty serowe

Cheese
and
cheese
products
Ser
i produkty serowe

Cheese
and
cheese
products

Ser
i produkty z sera

Cheese
and cheese products
Ser
i produkty z sera

Cheese
and cheese products

Ser
i produkty z sera

Cheese
and cheese products
Ser
i produkty z sera

Cheese
and cheese products

Ser
i produkty wytworzone z sera i produktów na bazie mleka.

Cheese
and products made of cheese and of milk based products.
Ser
i produkty wytworzone z sera i produktów na bazie mleka.

Cheese
and products made of cheese and of milk based products.

Ser
i produkty wytworzone z sera i produktów na bazie mleka.

Cheese
and products made of cheese and of milk based products.
Ser
i produkty wytworzone z sera i produktów na bazie mleka.

Cheese
and products made of cheese and of milk based products.

...poprawiają stabilność tłuszczów i olejów w recepturze (np. olej roślinny, tłuszcz w mięsie,
serze
i składnikach mlecznych) przez cały okres przydatności do spożycia produktu.

...dry pasta improve the stability of fats and oils in the recipe (e.g. vegetable oil, fat in meat,
cheese
and dairy ingredients) during the whole product shelf life.
Ekstrakty z rozmarynu (wyciągi z rozmarynu) (E 392) stosowane w nadzieniach do makaronów nadziewanych suchych poprawiają stabilność tłuszczów i olejów w recepturze (np. olej roślinny, tłuszcz w mięsie,
serze
i składnikach mlecznych) przez cały okres przydatności do spożycia produktu.

Extracts of rosemary (E 392) used in fillings of stuffed dry pasta improve the stability of fats and oils in the recipe (e.g. vegetable oil, fat in meat,
cheese
and dairy ingredients) during the whole product shelf life.

...rozporządzenie (WE) nr 2535/2001 w zakresie administrowania kontyngentami taryfowymi WTO na
ser
i masło nowozelandzkie

...Regulation (EC) No 2535/2001 as regards the management of the WTO tariff quotas for New Zealand
cheese
and butter
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2535/2001 w zakresie administrowania kontyngentami taryfowymi WTO na
ser
i masło nowozelandzkie

amending Regulation (EC) No 2535/2001 as regards the management of the WTO tariff quotas for New Zealand
cheese
and butter

Kultury bakterii tradycyjnie stosowane w produkcji środków spożywczych takich jak
sery
i wino, które mogą przy okazji wytwarzać enzymy, lecz nie są wykorzystywane specjalnie do ich produkcji, nie...

Microbial cultures traditionally used in the production of food such as
cheese
and wine, and which may incidentally produce enzymes but are not specifically used to produce them, should not be...
Kultury bakterii tradycyjnie stosowane w produkcji środków spożywczych takich jak
sery
i wino, które mogą przy okazji wytwarzać enzymy, lecz nie są wykorzystywane specjalnie do ich produkcji, nie powinny być uznawane za enzymy spożywcze.

Microbial cultures traditionally used in the production of food such as
cheese
and wine, and which may incidentally produce enzymes but are not specifically used to produce them, should not be considered food enzymes.

Bez uszczerbku dla uregulowania dostaw niektórych produktów, takich jak
ser
i szynka opatrzone chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym, lub wino, do którego odnosi się...

Without prejudice to the regulation of supply for certain products, such as
cheese
and ham benefitting from a protected designation of origin or a protected geographic indication, or wine, which is...
Bez uszczerbku dla uregulowania dostaw niektórych produktów, takich jak
ser
i szynka opatrzone chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym, lub wino, do którego odnosi się szczególny zbiór przepisów, należy zastosować specjalne podejście w stosunku do pewnych działań organizacji międzybranżowych, pod warunkiem że nie prowadzą one do podziału rynków, nie zakłócają sprawnego funkcjonowania wspólnej organizacji rynków, nie zakłócają konkurencji ani jej nie znoszą, nie pociągają za sobą ustalania stałych cen lub kwot ani nie prowadzą do dyskryminacji.

Without prejudice to the regulation of supply for certain products, such as
cheese
and ham benefitting from a protected designation of origin or a protected geographic indication, or wine, which is governed by a specific set of rules, a special approach should be taken as regards certain activities of interbranch organisations on the condition that they do not lead to the partitioning of markets, affect the sound operation of the CMO, distort or eliminate competition, entail the fixing of prices or quotas, or create discrimination.

...dla regionu, który umożliwia powolne i zdrowe dojrzewanie produktów, takich jak wino, oliwa,
ser
i oczywiście szynka.

...typical regional products, enabling slow and healthy ageing of products such as wine, olive oil,
cheese
and, of course, ham.
Jest to zatem klimat sprzyjający powstaniu korzystnego związku między środowiskiem a produktami typowymi dla regionu, który umożliwia powolne i zdrowe dojrzewanie produktów, takich jak wino, oliwa,
ser
i oczywiście szynka.

It is therefore a climate which is ideal for establishing a beneficial link between the environment and typical regional products, enabling slow and healthy ageing of products such as wine, olive oil,
cheese
and, of course, ham.

...EFSA, w niepoddawanych obróbce cieplnej lub w poddawanych obróbce cieplnej produktach mięsnych, w
serze
i w rybach były ustalone jako ilości dodane.

...levels permitted, as mentioned by EFSA, in non-heat-treated or heat‐treated meat products, in
cheese
and in fish are expressed as added amounts.
Obecnie obowiązujące przepisy powinny zostać zmienione w taki sposób, aby maksymalne dozwolone poziomy, jak podaje EFSA, w niepoddawanych obróbce cieplnej lub w poddawanych obróbce cieplnej produktach mięsnych, w
serze
i w rybach były ustalone jako ilości dodane.

The current provisions should be amended in such a way that the maximum levels permitted, as mentioned by EFSA, in non-heat-treated or heat‐treated meat products, in
cheese
and in fish are expressed as added amounts.

pakowane na poziomie handlu detalicznego (wyłącznie
sery
i wyroby mięsne);

packed at retail level (only for
cheeses
and meat products);
pakowane na poziomie handlu detalicznego (wyłącznie
sery
i wyroby mięsne);

packed at retail level (only for
cheeses
and meat products);

Mleko,
sery
i jaja [COICOP 01.1.4]

Milk,
cheese
and eggs [COICOP 01.1.4]
Mleko,
sery
i jaja [COICOP 01.1.4]

Milk,
cheese
and eggs [COICOP 01.1.4]

Produkt przedstawiany w małych kawałkach w formie łuku, aromatyzowany
serem
i składający się z mączki kukurydzianej, oleju roślinnego, sera w proszku (ekstraktu drożdżowego, barwników), mleka w...

A product presented as small bites in the form of an arch, flavoured with
cheese
and composed of maize meal, vegetable oil, cheese powder (yeast extract, colorants), milk powder, salt, starch and...
Produkt przedstawiany w małych kawałkach w formie łuku, aromatyzowany
serem
i składający się z mączki kukurydzianej, oleju roślinnego, sera w proszku (ekstraktu drożdżowego, barwników), mleka w proszku, soli, skrobi i dekstrozy.

A product presented as small bites in the form of an arch, flavoured with
cheese
and composed of maize meal, vegetable oil, cheese powder (yeast extract, colorants), milk powder, salt, starch and dextrose.

Ser
i twaróg razem 5000 t; 50 %; rww 3 %

Global
cheese
and curd 5000 t; 50 %; agf 3 %
Ser
i twaróg razem 5000 t; 50 %; rww 3 %

Global
cheese
and curd 5000 t; 50 %; agf 3 %

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich