Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: okowita
Kodeks praktyk w celu ograniczenia zanieczyszczenia okowit z owoców pestkowych i
okowit
z wytłoków z owoców pestkowych karbaminianem etylu i zapobiegania temu zanieczyszczeniu

Code of Practice for the prevention and reduction of ethyl carbamate contamination in stone fruit
spirits
and stone fruit marc
spirits
Kodeks praktyk w celu ograniczenia zanieczyszczenia okowit z owoców pestkowych i
okowit
z wytłoków z owoców pestkowych karbaminianem etylu i zapobiegania temu zanieczyszczeniu

Code of Practice for the prevention and reduction of ethyl carbamate contamination in stone fruit
spirits
and stone fruit marc
spirits

...EFSA uznano Kodeks praktyk w celu ograniczenia zanieczyszczenia okowit z owoców pestkowych i
okowit
z wytłoków z owoców pestkowych karbaminianem etylu i zapobiegania temu zanieczyszczeniu.

...the prevention and reduction of ethyl carbamate levels in stone fruit spirits and stone fruit marc
spirits
is considered a suitable tool to address the EFSA recommendations.
Za odpowiednie narzędzie do realizacji zaleceń EFSA uznano Kodeks praktyk w celu ograniczenia zanieczyszczenia okowit z owoców pestkowych i
okowit
z wytłoków z owoców pestkowych karbaminianem etylu i zapobiegania temu zanieczyszczeniu.

A Code of Practice for the prevention and reduction of ethyl carbamate levels in stone fruit spirits and stone fruit marc
spirits
is considered a suitable tool to address the EFSA recommendations.

...przewidziano, iż maksymalna zawartość kwasu cyjanowodorowego w okowitach z owoców pestkowych i w
okowitach
z wytłoków z owoców pestkowych wynosi 7 gramów w hektolitrze alkoholu 100 % obj. (70 mg/l)

...stipulates that the maximum hydrocyanic acid content in stone fruit spirits and stone fruit marc
spirits
shall be 7 grams per hectolitre of 100 % vol. alcohol (70 mg/l).
W rozporządzeniu tym przewidziano, iż maksymalna zawartość kwasu cyjanowodorowego w okowitach z owoców pestkowych i w
okowitach
z wytłoków z owoców pestkowych wynosi 7 gramów w hektolitrze alkoholu 100 % obj. (70 mg/l).

This Regulation stipulates that the maximum hydrocyanic acid content in stone fruit spirits and stone fruit marc
spirits
shall be 7 grams per hectolitre of 100 % vol. alcohol (70 mg/l).

okowita
z wytłoków z winogron określona w załączniku II pkt 6 do rozporządzenia (WE) nr 110/2008;

grape-marc spirit
, as defined in Annex II, point 6, to Regulation (EC) No 110/2008;
okowita
z wytłoków z winogron określona w załączniku II pkt 6 do rozporządzenia (WE) nr 110/2008;

grape-marc spirit
, as defined in Annex II, point 6, to Regulation (EC) No 110/2008;

Okowita
z wytłoków z winogron

Grape marc
spirit
Okowita
z wytłoków z winogron

Grape marc
spirit

Okowita
z wytłoków z winogron

Grape marc
spirit
Okowita
z wytłoków z winogron

Grape marc
spirit

Węgry, Austria (w przypadku
okowit
z moreli wytwarzanych wyłącznie w krajach związkowych: Niederösterreich, Burgenland, Steiermark, Wien)

Hungary, Austria (for apricot
spirits
solely produced in the Provinces of: Lower Austria, Burgenland, Styria, Vienna)
Węgry, Austria (w przypadku
okowit
z moreli wytwarzanych wyłącznie w krajach związkowych: Niederösterreich, Burgenland, Steiermark, Wien)

Hungary, Austria (for apricot
spirits
solely produced in the Provinces of: Lower Austria, Burgenland, Styria, Vienna)

...nieproporcjonalnym w odniesieniu do celu, jakim jest zarezerwowanie określenia „brandy” jedynie do
okowity
z wina gronowego, ponieważ przyniosłoby ono straty regionalnej gospodarce hrabstwa...

...the term would not be proportionate to the objective of reserving the term ‘brandy’ only to wine
spirits
because it would cause prejudice to the regional economy of the county of Somerset while it
Zobowiązywanie producentów do zmienienia sposobu wykorzystywania tego określenia byłoby środkiem nieproporcjonalnym w odniesieniu do celu, jakim jest zarezerwowanie określenia „brandy” jedynie do
okowity
z wina gronowego, ponieważ przyniosłoby ono straty regionalnej gospodarce hrabstwa Somerset, a jednocześnie nie byłoby zgodne z oczekiwaniami zainteresowanych konsumentów, którym tego rodzaju napój jest dobrze znany.

To require producers to modify the use of the term would not be proportionate to the objective of reserving the term ‘brandy’ only to wine
spirits
because it would cause prejudice to the regional economy of the county of Somerset while it would not correspond to the expectations of the consumers concerned, who are familiar with that type of beverage.

Aromatyzowany napój na bazie wina otrzymywany poprzez dodanie brandy lub
okowity
z wina gronowego, określonych w rozporządzeniu (WE) nr 110/2008, do napojów Sangría/Sangria i Clarea, z możliwością...

Aromatised wine-based drink obtained by adding brandy or wine
spirit
as defined in Regulation (EC) No 110/2008 to Sangría/Sangria and Clarea, possibly with the addition of pieces of fruit.
Aromatyzowany napój na bazie wina otrzymywany poprzez dodanie brandy lub
okowity
z wina gronowego, określonych w rozporządzeniu (WE) nr 110/2008, do napojów Sangría/Sangria i Clarea, z możliwością dodania kawałków owocu.

Aromatised wine-based drink obtained by adding brandy or wine
spirit
as defined in Regulation (EC) No 110/2008 to Sangría/Sangria and Clarea, possibly with the addition of pieces of fruit.

okowita
z wina gronowego określona w załączniku II pkt 4 do rozporządzenia (WE) nr 110/2008;

wine
spirit
, as defined in Annex II, point 4, to Regulation (EC) No 110/2008;
okowita
z wina gronowego określona w załączniku II pkt 4 do rozporządzenia (WE) nr 110/2008;

wine
spirit
, as defined in Annex II, point 4, to Regulation (EC) No 110/2008;

Mięso może być aromatyzowane winem białym lub
okowitą
z wina gronowego.

This meat may be flavoured with white wine or
distilled
grape wine.
Mięso może być aromatyzowane winem białym lub
okowitą
z wina gronowego.

This meat may be flavoured with white wine or
distilled
grape wine.

Okowita
z wina gronowego

Wine
spirit
Okowita
z wina gronowego

Wine
spirit

Nie wyznaczono żadnych ograniczeń geograficznych, jeśli chodzi o pochodzenie win i
okowity
z wina gronowego.

There is no geographical limit to the origin of the wines and
distilled
grape wines.
Nie wyznaczono żadnych ograniczeń geograficznych, jeśli chodzi o pochodzenie win i
okowity
z wina gronowego.

There is no geographical limit to the origin of the wines and
distilled
grape wines.

...destylacji cydru, a pkt 5 tego załącznika definiuje „brandy” jako napój spirytusowy wytwarzany z
okowity
z wina gronowego.

In particular, point 10 of Annex II defines ‘cider spirit’ as a spirit drink produced through distillation of cider, and point 5 of that Annex defines ‘brandy’ as a spirit drink produced from wine...
W szczególności pkt 10 załącznika II definiuje „okowitę z cydru” jako napój spirytusowy wytwarzany w drodze destylacji cydru, a pkt 5 tego załącznika definiuje „brandy” jako napój spirytusowy wytwarzany z
okowity
z wina gronowego.

In particular, point 10 of Annex II defines ‘cider spirit’ as a spirit drink produced through distillation of cider, and point 5 of that Annex defines ‘brandy’ as a spirit drink produced from wine spirit.

Okowita
z wina gronowego

Wine
spirit
Okowita
z wina gronowego

Wine
spirit

Proces produkcji
okowit
z owoców i okowit z wytłoczyn z owoców obejmuje zacieranie i fermentację całych owoców, a następnie destylację.

The production process for fruit spirits and fruit marc spirits involves mashing and fermentation of the whole fruit, followed by distillation.
Proces produkcji
okowit
z owoców i okowit z wytłoczyn z owoców obejmuje zacieranie i fermentację całych owoców, a następnie destylację.

The production process for fruit spirits and fruit marc spirits involves mashing and fermentation of the whole fruit, followed by distillation.

...wszelkich stosownych środków w celu osiągnięcia możliwie najniższych poziomów karbaminianu etylu w
okowitach
z owoców pestkowych i okowitach z wytłoków z owoców pestkowych w perspektywie...

...that all the appropriate measures are taken to achieve levels of ethyl carbamate in stone fruit
spirits
and stone fruit marc spirits as low as possible with the aim to achieve the level of 1 mg/l
Zapewniły podjęcie wszelkich stosownych środków w celu osiągnięcia możliwie najniższych poziomów karbaminianu etylu w
okowitach
z owoców pestkowych i okowitach z wytłoków z owoców pestkowych w perspektywie osiągnięcia docelowego poziomu wynoszącego 1 mg/l.

ensure that all the appropriate measures are taken to achieve levels of ethyl carbamate in stone fruit
spirits
and stone fruit marc spirits as low as possible with the aim to achieve the level of 1 mg/l as a target.

...zalecenie Komisji 2010/133/UE z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie zapobiegania zanieczyszczeniu
okowit
z owoców pestkowych i okowit z wytłoków z owoców pestkowych karbaminianem etylu i ograniczani

Commission Recommendation 2010/133/EU of 2 March 2010 on the prevention and
reduction
of ethyl carbamate contamination in stone fruit
spirits
and stone fruit marc spirits and on the monitoring of...
W Porozumieniu należy uwzględnić zalecenie Komisji 2010/133/UE z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie zapobiegania zanieczyszczeniu
okowit
z owoców pestkowych i okowit z wytłoków z owoców pestkowych karbaminianem etylu i ograniczania tego zanieczyszczenia oraz monitorowania poziomu karbaminianu etylu w tych napojach [3].

Commission Recommendation 2010/133/EU of 2 March 2010 on the prevention and
reduction
of ethyl carbamate contamination in stone fruit
spirits
and stone fruit marc spirits and on the monitoring of ethyl carbamate levels in these beverages [3] is to be incorporated into the Agreement.

...zalecenie Komisji 2010/133/UE z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie zapobiegania zanieczyszczeniu
okowit
z owoców pestkowych i okowit z wytłoków z owoców pestkowych karbaminianem etylu i ograniczani

Commission Recommendation 2010/133/EU of 2 March 2010 on the prevention and
reduction
of ethyl carbamate contamination in stone fruit
spirits
and stone fruit marc spirits and on the monitoring of...
W Porozumieniu EOG należy uwzględnić zalecenie Komisji 2010/133/UE z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie zapobiegania zanieczyszczeniu
okowit
z owoców pestkowych i okowit z wytłoków z owoców pestkowych karbaminianem etylu i ograniczania tego zanieczyszczenia oraz monitorowania poziomu karbaminianu etylu w tych napojach [3].

Commission Recommendation 2010/133/EU of 2 March 2010 on the prevention and
reduction
of ethyl carbamate contamination in stone fruit
spirits
and stone fruit marc spirits and on the monitoring of ethyl carbamate levels in these beverages [3] should be incorporated into the EEA Agreement.

...zalecenie Komisji 2010/133/UE z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie zapobiegania zanieczyszczeniu
okowit
z owoców pestkowych i okowit z wytłoków z owoców pestkowych karbaminianem etylu i ograniczani

Commission Recommendation 2010/133/EU of 2 March 2010 on the prevention and
reduction
of ethyl carbamate contamination in stone fruit
spirits
and stone fruit marc spirits and on the monitoring of...
W Porozumieniu EOG należy uwzględnić zalecenie Komisji 2010/133/UE z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie zapobiegania zanieczyszczeniu
okowit
z owoców pestkowych i okowit z wytłoków z owoców pestkowych karbaminianem etylu i ograniczania tego zanieczyszczenia oraz monitorowania poziomu karbaminianu etylu w tych napojach [4].

Commission Recommendation 2010/133/EU of 2 March 2010 on the prevention and
reduction
of ethyl carbamate contamination in stone fruit
spirits
and stone fruit marc spirits and on the monitoring of ethyl carbamate levels in these beverages [4] should be incorporated into the EEA Agreement.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich